7 Filem Superhero Keren Yang Dipandang Rendah, Tidak Kalah Dengan MCU!

Walaupun genre superhero kini dikuasai oleh Marvel dan DC, terdapat banyak filem superhero yang tidak kalah hebatnya.

Filem aksi bertema superhero telah berkembang pesat dalam 10 tahun kebelakangan. Genre yang dulu menjadi topik kritikan hangat kini menjadi pengeluar filem terbesar.

Penguasaan Marvel dalam genre superhero masih belum disentuh, bahkan oleh saingan terbesarnya, DC Universe. Plot yang tersusun rapi dengan kesan CGI yang menakjubkan menjadikan Marvel sebagai standard baru untuk jenis filem ini.

Di sebalik kejayaan Marvel atau DC, nampaknya banyak filem superhero keren yang tidak mendapat perlakuan dan penghargaan yang sama.

 • Hancock (2008)
 • Power Ranger (2007)
 • Kronik (2012)
 • Tidak boleh dipecahkan (2000)
 • Pembela (2009)
 • Lelaki Misteri (1999)
 • 7 filem Superhero Sejuk yang tidak dihargai

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan beberapa filem superhero keren yang sayangnya diliputi oleh kemasyhuran filem superhero dari rumah produksi terbesar.

  Filem berikut mempunyai tema yang cukup anti arus perdana, tidak seperti filem superhero hari ini yang cheesy tapi overhype.

  Tertarik dengan filem yang dimaksudkan oleh Jaka? Sekiranya ya, teruskan lihat artikel Jaka berikut, geng!

  1. Hellboy (2004)

  Hellboy adalah filem superhero yang diarahkan oleh Guillermo Del Toro. Berdasarkan siaran komik Dark Horse, Hellboy mempunyai kisah yang tidak biasa.

  Seperti namanya, Hellboy secara harfiah adalah anak setan yang berasal dari neraka. Namun, dia mempunyai misi untuk memburu iblis yang berkeliaran di bumi.

  Hellboy cukup berjaya di box office, ia tidak begitu cerah kerana ceritanya kurang biasa. Walaupun telah dihidupkan semula, filem asalnya masih lebih berjaya.

  Penilaian: 6.8 / 10 (IMDb) & 81% (Rotten Tomatoes)

  2. Hancock (2008)

  Hancock adalah filem superhero yang dibintangi oleh Will Smith. Dalam filem ini, Will berperanan sebagai superhero yang mabuk.

  Untuk memulihkan reputasi buruknya, Hancock mengupah khidmat perunding perhubungan awam. Namun, ia membuka ingatannya pada masa lalu.

  Sekiranya anda ingin mencari filem superhero yang tidak biasa, cubalah menonton filem ini. Anda pasti akan terkejut dengan tingkah laku pelik superhero itu.

  Penilaian: 6.4 / 10 (IMDb) & 41% (Rotten Tomatoes)

  3. Power Ranger (2007)

  Anda yang dilahirkan pada awal tahun 90an pasti benar-benar kenal dengan Power Rangers ? Yup, wira remaja berkostum dan megazordnya adalah ikon francais ini.

  Dalam reboot ini, anda akan diperkenalkan semula kepada tokoh Power Rangers dengan perspektif baru. Daripada filem kanak-kanak, filem ini sebenarnya mempunyai sasaran penonton remaja dan orang dewasa.

  Dibekalkan dengan masalah masa muda dan persahabatan masa kini, Power Rangers adalah perlawanan yang sesuai untuk anda nonton hanya untuk mengenangkan masa kecil anda.

  Penilaian: 5.9 / 10 (IMDb) & 44% (Rotten Tomatoes)

  4. Kronik (2012)

  Chronicle adalah genre rakaman yang dijumpai yang mempunyai tema superhero. Menceritakan kisah 3 remaja yang tiba-tiba mendapat kekuatan super setelah menjumpai benda asing di hutan.

  Pada mulanya, mereka menggunakan kuasa besar mereka untuk bersenang-senang dan melakukan perkara yang mereka mahukan. Namun, salah seorang dari mereka sebenarnya menggunakan kekuatannya untuk membalas dendam.

  Masa kecil Andrew yang buruk, dan perlakuan kasar ayahnya terhadapnya membuat Andrew merancang untuk membalas dendam dengan kekuatannya kepada semua orang yang telah menyakitinya.

  Penilaian: 7/10 (IMDb) & 85% (Tomten Rotten)

  5. Tidak boleh dipecahkan (2000)

  Sebelum ada istilah cinematic universe dalam industri filem, Unbreakable menjadi filem pertama yang memperkenalkan istilah ini dengan merilis 2 sekuel, iaitu Split dan Glass yang dirilis beberapa dekad kemudian.

  Mengisahkan seorang pengawal keselamatan yang terselamat dalam kemalangan maut di mana hanya dia sendiri yang berjaya bertahan, bahkan tanpa kecederaan sama sekali.

  Kehidupannya berubah ketika dia bertemu dengan pemilik kedai komik yang berjaya meyakinkannya bahawa dia adalah superhero. Penamat filem ini tidak dapat diramalkan dan sangat keren!

  Penilaian: 7.3 / 10 (IMDb) & 70% (Rotten Tomatoes)

  6. Pembela (2009)

  Defendor adalah filem superhero komedi gelap yang dilakonkan oleh Woody Harrelson dan Kat Dennings.

  Filem ini mengisahkan seorang lelaki yang percaya bahawa dia adalah superhero kerana pengaruh komik yang diberikan oleh datuknya dahulu.

  Walaupun bagus, sayangnya filem ini dirilis secara terhad. Walaupun lakonan Woody Harrelson dalam filem ini sangat bagus dan mampu mengubah watak dengan baik.

  Penilaian: 6.8 / 10 (IMDb) & 74% (Tomato Rotten)

  7. Lelaki Misteri (1999)

  Seperti Hellboy, Mystery Men juga diadopsi dari cerita dalam komik yang dibuat oleh Dark Horse. Filem superhero ini adalah genre komedi, jadi seronok ditonton ketika terlambat.

  Kisahnya dimulakan oleh seorang lelaki yang taksub menjadi superhero walaupun dia tidak mempunyai kekuatan. Namun, dia berjuang sepenuh hati untuk mengamankan kota yang dia cintai.

  Suatu ketika, superhero di bandar itu diculik oleh penjenayah. Dia dan enam rakan superhero tanpa kuasa besar berusaha menyelamatkannya dengan kemampuan dan peralatan yang sederhana.

  Penilaian: 6.1 / 10 (IMDb) & 61% (Rotten Tomatoes)

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 filem superhero keren yang sayangnya tidak dihargai oleh banyak orang. Walaupun kualitinya tidak jauh berbeza, anda tahu, dengan MCU.

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan