7 Permainan Misteri Yang Boleh Menjadi Sejarah Pembelajaran Alternatif

Permainan misteri ini pastinya boleh menjadi alternatif untuk anda bermain permainan semasa anda mempelajari sejarah. Ingin tahu apakah permainan pembelajaran sejarah?

Pernah membaca buku mengenai dunia alternatif? Ternyata selain dibesarkan dalam buku, tema realiti alternatif juga dibangkitkan dalam permainan. Permainan bertema ini adalah yang terbaik kerana ia memberi kita peluang untuk melihat bagaimana dunia berfungsi jika dengan cara lain. Dari apa yang kita ketahui, ada banyak cara untuk mengubah alam semesta.

Mempunyai misteri di sekeliling mereka, sejarah alternatif selalu menimbulkan semacam obsesi bagi kita. Dan inilah sebab yang tepat mengapa kita akan mengatasinya dengan subjek permainan video yang memberi kita peluang untuk menjadi sebahagian daripada dunia pengganti.

BACA JUGA
  • Adakah Permainan Bajak Laut Membunuh Industri Permainan? Terbukti‚Ķ.
  • 5 Konsol Permainan Berasaskan Android, Pemain Harus Tahu!

7 Permainan Misteri Untuk Belajar Sejarah

1. Stalker: Bayangan Chernobyl

Sumber gambar: Foto: Steam

Berlaku di masa depan, berhampiran lokasi letupan nuklear kedua, menyebabkan bencana besar di Zon Pengecualian Tenaga Nuklear Elektrik Chernobyl, Stalker: Shadow of Chernobyl adalah penembak orang ngeri yang pertama bertahan dengan jalan cerita tidak linear yang kompleks. Pemain menganggap identiti pemburu artefak terlarang amnesia yang menjelajah zon radiasi di sekitar lokasi letupan, di mana mesti menangani semua jenis pertemuan aneh yang menghantui kawasan itu.

2. Kejatuhan 3

Sumber gambar: Foto: Steam

Terletak di era pasca-apokaliptik , lingkungan dunia terbuka tertumpu di sekitar kawasan hancur di Washington DC, Fallout 3 berlaku dalam susunan garis masa alternatif yang dibuat sebagai hasil dari kemajuan usia atom.

Setelah Perang Besar menyebabkan kiamat nuklear pada tahun 2077 , seluruh umat manusia berubah arah dan mula hidup di tempat yang selamat. Fallout 3 adalah salah satu permainan terbaik yang pernah dibuat, dengan plot yang sangat emosional, permainan yang sangat mendalam, dan dunia terbuka yang dirancang dengan indah.

3. Bioshock Tidak Terbatas

Sumber gambar: Foto: Steam

Dalam Bioshock Infinite , masa perjalanan dan alam semesta alternatif berganding bahu . Elizabeth mempunyai kemampuan unik untuk mencipta "air mata" di ruang masa yang menyebabkan sisi lain menjadi kenyataan . Walaupun sebilangan orang Kolombia menganggap air mata ini aneh, beberapa orang memanfaatkan dan mencipta senjata dan teknologi baru. Bioshock Infinite menawarkan pengalaman permainan terbaik yang pernah ditemui dalam permainan video.

4. Dino D-Hari

Sumber gambar: Foto: Steam

Sekiranya anda fikir dinosaur dan Nazi adalah dua elemen yang benar-benar dapat berfungsi bersama di alam semesta yang sama, maka Dino D-Day adalah permainan berbilang pemain yang ideal yang dapat anda nikmati bersama beberapa rakan. Terletak di alam semesta Perang Dunia Kedua di mana Hitler berjaya menaikkan dinosaur dan menggunakannya untuk melawan pembangkang, Dino D-Day menawarkan permainan dengan tujuh jenis dinosaur dimainkan, seperti T-Rex dan Velociraptor , dan sembilan manusia, termasuk tentera dan anggota Jerman Nazi .

5. Penentangan: Kejatuhan Manusia (PS3)

Sumber foto: Foto: PlayStation

Fiksyen seram sains permainan video penembak orang pertama, Resistance: Fall of Man adalah tajuk eksklusif untuk PlayStation 3 , yang ditetapkan dalam suasana bersejarah alternatif pada tahun 1951 . Sgt Nathan Hale telah membuat persekutuan dengan kekuatan perlawanan manusia dalam usaha menangkis serangan asing yang mengambil alih Britain. Permainan ini juga membolehkan pemain mempunyai akses ke jip.

LIHAT ARTIKEL

6. Wargame: Eskalasi Eropah

Sumber gambar: Foto: Steam

Wargame: European Escalation adalah permainan video masa nyata yang diatur di Eropah, semasa Perang Dingin , yang paling menonjol antara tahun 1975 dan 1985. Ini termasuk senario sejarah alternatif di mana konflik bersenjata terbuka yang melibatkan NATO dan Perjanjian Warsaw berlaku. Pemain boleh memilih beberapa unit daripada empat subfaksi. Terdapat juga ciri permainan terperinci yang menawarkan berjam-jam pertempuran yang dirancang dengan teliti.

7. Wolfenstein: Orde Baru

Sumber gambar: Foto: Steam

Gelaran ketujuh francais, Wolfenstein: The New Order berlaku dalam sejarah alternatif Eropah 1960-an, di dunia di mana Nazi memenangi Perang Dunia II . Kisah pemain tunggal mengikuti veteran perang William "BJ" dalam usaha Blazkowicz untuk melemahkan rancangan Nazi untuk memerintah dunia. Pilihan moral mengubah keseluruhan plot, pemain menjadi tuan keputusan mereka sendiri dalam aksi-petualangan penembak orang pertama.

Beberapa cadangan untuk permainan misteri ini untuk dipelajari dari Jaka. Dengan bermain ini, anda lebih kurang dapat mengetahui apa yang berlaku di dunia nyata terlebih dahulu, dan membuat anda terpikat untuk mengetahui perbezaan antara sejarah yang diceritakan dalam permainan dan dunia nyata. Harap ia berguna dan jangan lupa untuk berkongsi!

Artikel Berkaitan