Walaupun Sangat Berguna, 10 Aplikasi Ini Dilarang dari Play Store, Mengapa Ya?

Namun, di sebalik jutaan aplikasi yang ada, nampaknya ada beberapa aplikasi yang disekat oleh Google. Ingin tahu aplikasi apa? Lihat ulasan berikut tentang Jaka!

Google Play Store , tempat di mana kita boleh memuat turun berjuta-juta aplikasi Android. Berbagai jenis aplikasi ada di Play Store, mulai dari aplikasi perniagaan, belanja, pendidikan, permainan, dan banyak lagi.

Namun, di sebalik jutaan aplikasi yang ada, nampaknya ada beberapa aplikasi yang disekat oleh Google . Aplikasi yang disekat biasanya ** tidak lulus pemilihan keamanan *, atau mereka mempunyai fungsi yang dilarang seperti penggodam, penipuan, dan aktiviti haram lainnya. Ingin tahu aplikasi apa? Lihat ulasan berikut tentang Jaka!

BACA JUGA
  • Inilah Cara Membeli Aplikasi di Play Store Percuma yang Sah
  • 7 Aplikasi 'Rahsia' Google yang Anda Pasti Tidak Tahu
  • 5 Bahaya Memasang Aplikasi Android Palsu di Google Play Store

Sangat Berguna, Tetapi 10 Aplikasi Ini Dilarang Dari Play Store

1. Lucky Patcher

Sumber gambar: Sumber: apkhx.com Aplikasi Utiliti Lucky Patcher DOWNLOAD

Lucky Patcher adalah aplikasi yang berfungsi untuk menghapus iklan, menambal aplikasi, memodifikasi apk , dan menghilangkan fitur prabayar dalam aplikasi. Walau bagaimanapun, aplikasi ini memerlukan akses root untuk memaksimumkan semua ciri-cirinya.

Sekiranya kita melihat dari fungsinya sahaja, aplikasi ini jelas melakukan aktiviti haram . Itulah sebabnya Lucky Patcher tidak pernah muncul di Play Store ini .

2. Kerangka Xposed

Sumber gambar: Sumber: Aplikasi phonandroid.com MUAT TURUN

Tidak seperti Lucky Patcher, Xposed Framework adalah aplikasi yang berguna untuk mengoprek Android anda atau yang kami namakan MOD . Dengan aplikasi ini anda bebas mengubah apa sahaja pada telefon Android.

Anda dapat mengubah penampilan, ROM khusus , menukar fon, menggodam aplikasi, memasukkan ciri telefon utama, mengemas kini OS seperti yang anda mahukan, dan banyak lagi. Aplikasi ini ** memerlukan akses root "* untuk menjalankannya.

3. TubeMate

Sumber gambar: Sumber: wmtecnology.com Aplikasi Muat turun & Plugin Tubemate DOWNLOAD

Siapa yang tidak biasa dengan aplikasi yang satu ini? TubeMate adalah aplikasi yang membolehkan pengguna memuat turun video di YouTube secara langsung. TubeMate mempunyai perbezaan berbanding dengan aplikasi muat turun video yang lain.

Dengan TubeMate kita dapat memuat turun video di YouTube tanpa memainkan video. Inilah salah satu sebab mengapa TubeMate, yang pernah berada di Play Store, kini disekat oleh Google.

4. Rush Poker

Sumber gambar: Sumber: androidpolice.com

Rush Poker adalah aplikasi terlarang, bagaimana tidak? Aplikasi ini adalah aplikasi perjudian yang menggunakan wang sebenar. Aplikasi ini dulunya sangat popular di Play Store, tetapi kerana banyak laporan protes dari pengguna Android, aplikasi ini disekat oleh Google.

Lebih teruk lagi, aplikasi ini percuma untuk digunakan oleh semua golongan termasuk di bawah umur. Ini tentunya sangat tidak menyenangkan bagi ibu bapa yang kehilangan wang mereka tanpa alasan yang jelas.

5. Masa Popcorn

Sumber gambar: Sumber: trust.zone Apps Downloader & Plugin Popcorn Time DOWNLOAD

Lebih buruk daripada TubeMate, Popcorn Time adalah aplikasi untuk memuat turun filem dan siri TV yang dilindungi hak cipta. Di sini kita juga dapat menonton treler, memilih sari kata , kualiti video, kemudian memuat turunnya di pelayan torrent mereka. Sudah tentu, ini dilarang sama sekali dan menyalahi undang-undang. Itulah sebab mengapa Popcorn tidak berada di Play Store.

6. PSX4Droid

Sumber gambar: Sumber: electricpig.co.uk MUAT TURUN

PSX4Droid adalah aplikasi PlayStation Emulator , dengan aplikasi ini anda dapat memainkan hampir semua permainan PlayStation. Ketika pelancaran awal aplikasi ini sangat popular dan banyak dimuat turun oleh pengguna Android. Namun, kerana aplikasi ini melanggar undang-undang dan hak cipta , Google segera menendang PSX4Droid dari Play Store.

7. AdAway

Sumber gambar: Sumber: android.caotic.it Aplikasi Produktiviti AdAway DOWNLOAD

Seperti namanya, AdWay adalah aplikasi adblock terbaik (penyekat iklan) sebelum mereka ditendang dari Play Store. Sama seperti aplikasi adblock yang lain , AdAway memerlukan akses root untuk menjalankannya.

Menyekat iklan pada aplikasi adalah pelanggaran , selain aplikasi adblock juga dapat memudaratkan pembangun aplikasi.

8. F-Droid

Sumber gambar: Sumber: Aplikasi androidpolice.com DOWNLOAD

Hampir sama dengan Play Store, F-Droid adalah pasar aplikasi Android. Namun, F-Droid hanya menyediakan aplikasi berlesen sumber terbuka . Di sini anda boleh menemui pelbagai aplikasi yang tidak ada di Play Store, termasuk aplikasi AdAway, Xposed Framework , dan banyak lagi.

Menurut polisi Google, menyediakan aplikasi berlesen sumber terbuka tidak dibenarkan . Itulah sebabnya F-Droid tidak pernah dijumpai di Play Store.

9. Amazon UnderGround

Sumber gambar: Sumber: 8apks.com MUAT TURUN

Amazon UnderGround boleh dikatakan versi Play Store Amazon, dengan kata lain anda boleh memuat turun pelbagai aplikasi Android di sini. Sama seperti aplikasi pasaran lain, Amazon UnderGround disekat oleh Google kerana melanggar polisi Google Play. Polisi ini 'mungkin tidak menyediakan pasaran selain daripada Google Play Store'.

10. Pemasang CM

Sumber gambar: Sumber: androidcentral.com Aplikasi Produktiviti CyanogenMod Installer DOWNLOAD

Bagi anda yang menyukai operasi Android, anda mungkin sudah biasa dengan aplikasi yang satu ini. CM Installer atau CyanogenMod Installer adalah aplikasi untuk memasang CyanogenMod ROM tanpa perlu melakukan root pada telefon pintar.

Memasang Mod pada Android bertentangan dengan dasar Google. Itulah sebab mengapa CM Installer tidak dapat dilihat di Google Play.

Sumber gambar: Header: fluper.com

Itulah 10 aplikasi yang disekat oleh Google . Adakah anda pernah memasangnya di telefon bimbit anda?

Artikel Berkaitan