5 Sebab Tiada Filem Superhero CGI Akan Jual, Demi Cuan?

Buat filem superhero tanpa kesan CGI? Berikut adalah beberapa sebab mengapa filem superhero tanpa CGI tidak laris.

Siapa di antara anda yang sangat gemar menonton filem superhero ?

Tidak kurang juga dengan filem drama atau seram, filem superhero juga mempunyai jumlah peminat, geng yang sangat besar.

Bukan hanya kerana penampilan pelakon yang umumnya cantik dan tampan, sejumlah adegan dalam filem superhero juga kelihatan begitu nyata berkat penerapan kesan CGI.

Itulah sebabnya kesan CGI dalam filem superhero kini nampaknya menjadi pakej wajib sekiranya pembuat filem itu mahukan filemnya dijual di pasaran.

Tetapi, bagaimana dengan alasan mengapa filem superhero tanpa CGI sering disebut tidak akan laris oleh kebanyakan netizen? Mengikuti pemulung!

 • Akan Sukar Menampilkan Watak Yang Unik
 • Lokasi Tetapan Tidak Sebaik Menggunakan CGI
 • Kostum Superhero Akan Tampak Pelik
 • Persaingan ketat dalam Industri Filem
 • Sebab-Sebab Filem Superhero Tanpa CGI Tidak Menjual

  Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa kesan CGI dalam filem superhero adalah salah satu aspek penting yang dapat menjadi penentu kejayaan filem ini.

  Tetapi sebenarnya apa alasan yang mendasari pemikiran ini? Berikut adalah beberapa sebab filem superhero tanpa CGI tidak dapat dijual.

  1. Adegan Ekstrim Yang Dilihat Cupu

  Filem superhero pastinya sinonim dengan sejumlah adegan ekstrim yang menjadikan jalan cerita lebih menarik dan tegang.

  Malangnya, jika adegan-adegan ini dilakukan tanpa menggunakan kesan CGI, sangat mungkin pemandangan yang seharusnya kelihatan keren walaupun kelihatannya cemburu, geng.

  Masalahnya, pembuat filem dan kru filem juga harus mempertimbangkan keselamatan dan keselamatan pelakon.

  Walaupun pada hakikatnya akan ada lelaki aksi yang siap membantu, tetapi pemandangan yang melampau tidak akan maksimal jika dilakukan dengan bantuan CGI.

  2. Akan Sukar Menampilkan Watak Unik

  Selain menunjukkan watak-watak superhero yang kuat dan berani, sebahagian besar filem superhero pada umumnya juga akan menampilkan tokoh raksasa atau haiwan untuk menambah kegembiraan cerita.

  Sebut saja salah satunya filem Guardians of the Galaxy di mana terdapat tokoh Groot dan Rocket Raccoon yang hampir muncul di setiap adegan.

  Sekiranya tanpa menggunakan kesan CGI, adakah filem superhero masih dapat menampilkan watak-watak seperti ini dengan jangka masa yang panjang? Ia mesti sangat sukar, betul, geng?

  Sebenarnya, penampilan watak seperti ini menjadikan jalan cerita filem superhero lebih berwarna dan tidak membosankan.

  3. Tetapkan Lokasi Tidak Sebaik Menggunakan CGI

  Selain penampilan pelakon, penggambaran lokasi yang ditetapkan juga merupakan salah satu aspek penting yang secara besar-besaran akan mempengaruhi sama ada karya geng filem yang baik atau tidak.

  Seperti yang anda ketahui juga, filem superhero pada amnya akan menampilkan adegan dengan rangkaian lokasi unik dan futuristik yang mungkin sukar dicari di dunia nyata.

  Namun, berkat kesan CGI semuanya dapat dilakukan dengan lebih praktikal di studio filem.

  Cuba bayangkan jika ini semua dilakukan tanpa bantuan kesan CGI, selain menjadi lebih rumit kerana banyak sifat yang harus disiapkan, hasilnya mungkin tidak begitu baik dan futuristik seperti yang anda lihat sekarang.

  4. Kostum Superhero Akan Tampak Pelik

  Selain diperlukan untuk membuat pemandangan ekstrim lebih kelihatan, kesan CGI juga sering digunakan untuk membuat kostum superhero kelihatan lebih sejuk, geng.

  Sebenarnya, tidak jarang kostum superhero yang anda lihat dalam filem menjadi hasil proses digital sepenuhnya, anda tahu!

  Oleh itu, jangan terkejut jika CGI benar-benar diperlukan dalam proses membuat superhero yang jelas watak fiksyen.

  5. Persaingan yang Ketat dalam Industri Filem

  Sebab terakhir yang menjelaskan mengapa filem superhero tanpa CGI tidak akan dijual adalah kerana persaingan dalam industri filem semakin sukar, geng.

  Seiring dengan banyaknya penampilan filem superhero yang mempunyai kesan CGI yang sejuk, ini tentunya akan menaikkan taraf rasa pada peminat filem di dunia.

  Lalu, apa yang berlaku jika anda terbiasa menonton filem superhero dengan kesan canggih, tiba-tiba disajikan filem superhero dengan kesan sementara? Sudah tentu ia tidak menarik, bukan?

  Itulah sebabnya hari ini majoriti filem superhero sebenarnya semakin bergantung pada CGI dalam proses pembuatannya, termasuk barisan filem Marvel, geng.

  Itulah beberapa sebab mengapa filem superhero tanpa kesan CGI dipercayai tidak laris di pasaran, geng.

  Walaupun sebenarnya mungkin ada filem superhero yang masih kelihatan bagus tanpa menggunakan CGI, tetapi pasti jumlahnya akan lebih rendah daripada filem yang telah menggunakan kesan CGI.

  Apa pendapat anda mengenai perkara itu? Kongsi di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan