Jangan Pernah Jailbreak iPhone! Ini 5 Bahaya di Balik Jailbreak iPhone Kamu

Punya iPhone dan mau kamu jailbreak? Tunggu dulu, baca dulu nih ulasan Jaka yang satu ini tentang bahaya jailbreak iPhone.

Sistem operasi iOS yang tersemat di dalam perangkat iPhone sebenarnya sudah menerapkan keamanan yang sangat ketat. Namun, seketat apa pun keamanan sebuah siste, tetap dapat ditembus. Beberapa hacker mampu menembus iPhone dan dapat menyentuh ** file sistemnya. Hal ini yang kemudian disebut dengan istilah **Jailbreak.

Sama seperti ketika melakukan rooting pada Android, jailbreak pada iPhone juga dapat membuka potensi keupayaan iPhone . Banyak ciri dan aplikasi keren hanya dapat digunakan ketika iPhone rusak. Namun, jailbreak pada iPhone juga menimbulkan kerugian yang berpotensi . Apakah mereka? Lihat ulasan Jaka berikut secara lengkap.

BACA JUGA
  • Menggerakkan 'Hati'? Ini 7 Aplikasi Alternatif iPhone di Android
  • Lakukan 5 Perkara Ini Sebelum Meninggalkan iPhone untuk Android
  • 50 Aplikasi iPhone Terbaik Sepanjang Masa

Inilah 5 Sebab Mengapa Anda Tidak Perlu Memasukkan iPhone.

1. iOS dan aplikasinya tidak stabil

Sumber gambar: Foto: dailymail.co.uk

iOS yang disematkan di iPhone telah diprogramkan sedemikian rupa agar berjalan lancar oleh Apple. Dengan bermain-main dengan sistem iOS (Jailbreak), ini bermakna anda akan menjadikan iOS dan aplikasinya tidak stabil .

2. Mengurangkan Tahap Keselamatan

Sumber gambar: Foto: safewise.com

Sama seperti Android yang telah di-root , peranti iPhone yang telah di-jailbreak juga sangat rentan terhadap keamanan . IPhone anda berpotensi terkena malware yang dibawa oleh aplikasi yang anda pasang di luar App Store kerana aplikasi ini tidak disemak secara langsung oleh pasukan dari Apple.

3. Bateri iPhone habis dengan cepat

Sumber gambar: Foto: imore.com

Perkara ini memang biasa berlaku pada peranti iPhone yang telah di-jailbreak. Biasanya peranti iPhone yang telah di-jailbreak akan meningkatkan kinerjanya melebihi had yang telah ditetapkan oleh Apple. Ini tentunya sangat mempengaruhi jangka hayat bateri.

LIHAT ARTIKEL

4. Jaminan hangus

Sumber gambar: Foto: careiphone.com

Apple telah melarang pengguna iPhone daripada melakukan jailbreak pada peranti mereka. Seperti yang disebutkan di atas, peranti iPhone yang terpecah-pecah sangat rentan, dan itu di luar tanggungjawab Apple. Anda akan kehilangan jaminan rasmi walaupun tempoh jaminan masih sesuai.

5. Tidak Dapat Meningkatkan ke Versi iOS Terkini

Sumber gambar: Foto: imobie.com

Apple sentiasa mengeluarkan kemas kini untuk iOS setiap tahun. Anda pengguna iPhone yang telah di -jailbreak tidak akan dapat meningkatkan iOS anda ke versi seterusnya. Jadi, anda mesti berpuas hati dengan versi iOS yang anda gunakan sekarang.

Itulah 5 sebab mengapa anda tidak boleh melakukan jailbreak pada iPhone anda . Anda harus memikirkannya sebelum jailbreak iPhone anda. Pastikan anda mengetahui risikonya. Sekiranya anda hanya menggunakan iPhone untuk media sosial, jailbreak tidak sesuai untuk anda.

Artikel Berkaitan