Akaun YouTube Diharamkan? Oleh itu Elakkan 5 Perkara Ini

Oleh itu, Jaka akan memberi petua atau cara sekiranya akaun YouTube anda dilarang dengan mengelakkan 5 perkara di bawah!

Menjadi YouTuber kini dilakukan oleh kebanyakan orang. Bukan tanpa alasan, menjadi pencipta kandungan di YouTube menjanjikan pelbagai faedah, termasuk pendapatan besar dan juga kemasyhuran. Namun, itu tidak bermaksud senang dilakukan.

YouTube sendiri mempunyai pelbagai peraturan yang ketat untuk pemegang akaun. Beberapa peraturan ini jika dilanggar memiliki akibat yang tidak menarik, yaitu antara akaun YouTube yang dilarang untuk sementara waktu atau bahkan secara kekal jika pelanggaran tersebut dianggap berat. Oleh itu, Jaka akan memberi petua atau cara sekiranya akaun YouTube anda dilarang dengan mengelakkan 5 perkara di bawah!

BACA JUGA
  • Cara Strim YouTube Tanpa Penyangga pada Komputer
  • Cara Mendapatkan Anugerah 'Play Button' YouTube
  • Boleh Beli Kereta Setiap Bulan! Ini Cara Melihat Gaji Raditya Dika dan YouTuber Lain dari YouTube

Elakkan 5 Perkara Ini Sekiranya Anda Tidak Mahu Akaun YouTube Anda Dilarang!

1. Gambar Profil dan Sampul

Sumber gambar: Foto: YouTube / JalanTikus

Mungkin ini kelihatan remeh dan jarang diperhatikan oleh YouTubers, terutamanya pemula. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi hambatan jika anda menggunakan gambar untuk profil dan penutup saluran anda secara sembarangan. YouTube sangat tidak menyukai pelanggaran hak cipta, termasuk pada foto di akaun anda.

Oleh itu, pengguna YouTube biasanya menyiarkan foto dan sampul untuk saluran mereka yang berasal dari carian gambar Google. Walaupun ini dilarang sama sekali di YouTube, kerana boleh melanggar hak cipta. Oleh itu, gunakan gambar atau gambar asli yang anda buat untuk disiarkan di profil dan penutup saluran anda.

2. Tajuk dan Gambar Kecil Video Tidak Sesuai dengan Kandungan

Sumber gambar: Foto: YouTube / JalanTikus

Ya, mungkin anda pernah melihat video yang tajuk atau lakaran kecilnya tidak sesuai dengan kandungan video tersebut. Perkara ini juga dilarang sama sekali di YouTube kerana dianggap penipuan.

Sesungguhnya, dalam membuat tajuk dan gambar kecil, kita mesti semenarik mungkin sehingga orang ingin menonton video kita. Namun, anda mesti berhati-hati kerana jika tidak sesuai dan terkesan hanya mengejar tontonan, ini hanya masalah masa, saluran anda akan segera dilarang oleh YouTube .

3. Penerangan Berlebihan

Sumber gambar: Foto: YouTube / JalanTikus

Mengejar halaman SEO adalah syarat utama agar video anda dapat dijumpai dan ditonton dengan mudah oleh orang ramai. Sudah tentu, teknik ini menjanjikan, tetapi anda harus tetap berhati-hati menggunakannya.

Beberapa kes berlaku apabila keterangan video tidak sesuai dengan kandungan video itu sendiri, di mana banyak kata-kata popular tersemat dalam mengejar SEO. Ini menjadikan video anda mudah dicari, tetapi juga mudah dilarang oleh YouTube. Ya, kerana kata-kata yang tidak sesuai dan berlebihan akan dianggap spam oleh YouTube.

4. Meta Tag yang berlebihan

Sumber gambar: Foto: Penggodam Seo

Sama seperti keterangannya, Meta Tag pada video YouTube juga berguna sehingga video anda mudah dijumpai dan boleh berada di halaman pertama YouTube. Tetapi, sekarang YouTube sangat memperketat peraturan untuk bahagian ini.

Ya, masih sama seperti keterangannya, anda tidak boleh keterlaluan dalam tag hanya kerana video anda mudah dijumpai dan mendapat banyak penonton. Kerana teg berlebihan atau bahkan menyimpang dari kandungan video, akan dianggap spam oleh YouTube, dan akaun anda pasti akan dilarang.

5. Memuat naik semula Video Orang Lain

Sumber gambar: Foto: Bangers dan Nash

Seperti dikatakan pada poin pertama, YouTube sangat tidak menyukai pelanggaran hak cipta. Memuat naik semula video tanpa kebenaran pemilik adalah sesuatu yang boleh membuat anda diharamkan secara kekal oleh YouTube.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda masih mahu memuat naik semula, minta izin dari pemilik video yang dimaksudkan atau anda boleh menggunakan video dengan lesen sumber terbuka. Selain itu, ada juga beberapa orang yang menyematkan rakaman video orang lain, ini juga dikhuatiri boleh mengundang 'ribut' yang dilarang ke akaun anda. Lebih baik lakukan sedikit penyuntingan pada rakaman video.

Ya, itulah caranya jika akaun YouTube anda dilarang, maka elakkan 5 perkara di atas. Semoga ini berguna untuk anda yang memuat naik video secara intensif di YouTube.

Artikel Berkaitan