10 Fakta Android WOW Paling Pasti Tidak Anda Ketahui!

Sekiranya anda pengguna telefon pintar Android, anda harus mengetahui fakta mengenai Android. Cuba, adakah anda mengetahui fakta mengenai Android berikut?

Sekiranya anda pengguna telefon pintar Android, Jaka ingin bertanya, berapa lama anda menggunakannya? Selain fakta bahawa Android adalah sistem operasi yang dikembangkan oleh Google, adakah anda tahu fakta lain mengenai Android? Mungkin hanya sedikit yang anda tahu.

Atas sebab ini, kali ini Jaka akan memberi anda fakta mengenai Android yang mungkin tidak pernah anda ketahui. Apa-apaan?

BACA JUGA
  • 6 Fakta Android yang Tidak Anda Ketahui
  • 10 fakta menakjubkan dari Samsung yang anda pasti tidak tahu
  • 18 Fakta mengenai Apple yang belum diketahui oleh pengguna iPhone sendiri

Fakta Android yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

1. Android Tidak Dicipta oleh Google

Dikenali melalui perkhidmatannya yang serupa dengan Google, Android tidak dibuat oleh Google. Android pertama kali dibuat oleh Andy Rubin , Rich Miner , Nick Sears , dan Chris White pada tahun 2003. Pembangun Android ini mempunyai hubungan rapat dengan T-Mobile.

2. Android adalah lelaki

Selama ini anda mungkin tahu bahawa Android ini adalah robot hijau. Tetapi, adakah anda tahu apa jantina Android? Android ternyata menjadi robot lelaki. Penggunaan kata ' Andr ' memiliki makna pri, dan ' Droid ' bermaksud robot. Oleh itu, jangan terkejut jika ramai orang yang suka Android adalah lelaki.

3. Android pada asalnya bukan untuk telefon pintar atau tablet

Pelbagai jenis telefon pintar dan tablet dari banyak vendor yang menggunakan sistem operasi Android. Sebenarnya, sebelum ini Android tidak dirancang untuk tablet telefon pintar. Tetapi lebih tepat untuk kamera pintar.

Menurut Andy Rubin , pengasas bersama Android, tujuan awal Android adalah untuk memudahkan pengguna kamera memindahkan gambar ke penyimpanan awan. Tetapi kerana pasar kamera mulai lembap, akhirnya masuk ke telefon pintar.

4. Android berhutang dengan Steve Jobs

Pada tahun 2005 hingga 2007, Android terus memantau perkembangan Microsoft kerana mempunyai standard teknologi sistem operasi yang paling umum. Tidak pernah terlintas di fikiran pembangun Android untuk membuat telefon pintar seperti BlackBerry yang mempunyai banyak papan kekunci.

Tetapi pada tahun 2007 Steve Jobs memperkenalkan iPhone yang dilengkapi dengan skrin sentuh. Sejak itu, Android telah dioptimumkan untuk telefon pintar skrin sentuh. Sekiranya tidak ada Steve Jobs dan iPhone, sudah tentu telefon pintar Android anda sekarang akan menggunakan papan kekunci fizikal.

5. QWERTY Android

Seperti yang disebutkan oleh Jaka pada poin ketiga, Android menyasarkan untuk membawa papan kekunci fizikal. Ini diperkuat dengan kehadiran Sooner , telefon pintar Android pertama dengan papan kekunci fizikal dan antara muka gaya Palm OS. Walaupun kelihatan aneh, ia mempunyai ciri multi-tasking, dapat menyambung ke PC dan semua keupayaan bebas yang kini ada di Sooner.

6. Sebab untuk Sumber Terbuka Android

Seperti yang kita ketahui, Android adalah platform telefon pintar sumber terbuka. Adakah anda tahu mengapa Android dipanggil platform sumber terbuka? Kerana Google adalah anggota Open Handset Alliance (OHA) yang telah memberikan kebebasan kepada penggunanya untuk mengubah kod sumber OSnya. Maka tidak hairanlah telefon pintar Android mempunyai banyak pilihan antara muka dari setiap vendor.

Kerana ia adalah sumber terbuka, anda boleh membasmi telefon pintar Android dengan bebas. Anda juga boleh bereksperimen dengan ROM tersuai.

7. Nama sebenar Android

Adakah anda tahu mengapa ia dipanggil Android? Ini adalah nama samaran Andy Rubin , pengasas bersama Android, semasa bekerja di Apple. Nama itu menjadi nama panggilannya kerana dia sangat menyukai robot.

Ketika mengembangkan Android, pada awalnya akan disebut Bugdroid kerana logo robot hijau yang kelihatan seperti kecoa, tetapi kemudian Android dipilih. Tetapi nama Bugdroid masih digunakan oleh pasukan pengembangan Android di Google.

8. Logo Permulaan Android

Sebelum logo Android dipilih dengan robot hijau, ada logo lain yang dikembangkan oleh Dan Morrill . Logo robot mabuk diberi nama Dandroids . Sehingga kemudian muncul lakaran logo Android dari Irina Blok yang menjadi logo Android hingga sekarang. Akui, anda pasti tidak pernah tahu tentang hakikat bahawa Android ini bukan?

9. Tidak Semua Android Menggunakan Nama Makanan

Android 87.0 terbaru yang baru saja dilancarkan disebut Android Oreo. Sebelumnya ada Nougat (Android v7.0), Marshmallow (Android v6.0) , Lollipop (Android v5.0) , dan jauh sebelum itu ada Kitkat (Android v4.4) . Semuanya menggunakan nama makanan. Ini didahului oleh Android Cupcake (Android v1.5) , kemudian Donut (Android v1.6) , Eclair (Android v2.0) , Froyo (Android v2.2) , dan lain-lain.

Tetapi ternyata versi Android Alpha dan Beta tidak menggunakan nama makanan, tetapi Astro (Android v1.0) dan Bender (Android v1.0) . Jadi, bukan semua nama Android itu gula-gula, bukan?

LIHAT ARTIKEL

10. Android ada di Space

Setakat ini, kita tahu bahawa Android digunakan pada telefon pintar, jam pintar, dan juga telefon pintar. Semua ada di bumi. Tetapi adakah anda tahu bahawa Android juga berada di luar angkasa? NASA pernah menghantar satelit ke angkasa yang dilengkapi dengan Nexus One dan Nexus S pada tahun 2013. Satelit ini, disertai dengan peranti Android, telah berjaya menghantar gambar bumi dari angkasa.

Terdapat 10 perkara mengenai Android yang mungkin tidak pernah anda ketahui sebelumnya. Adakah anda tahu fakta lain? Sekiranya ada fakta lain, mari kita kongsi dengan Jaka!

Sumber foto: Sepanduk: Androidpit

Artikel Berkaitan