7 Kartun Kontroversial yang Berbahaya Untuk Anak, Ada yang Menghina Nabi Muhammad!

Kamu suka nonton film kartun yang menghibur? Mending kamu hindari kartun-kartun kontroversial yang ada di daftar ini, bahaya banget!

Siapa sih yang enggak suka nonton film kartun? Meskipun ditujukan untuk anak-anak, masih banyak orang dewasa yang bisa menikmatinya.

Akan tetapi, enggak semua kartun patut kamu tonton, geng! Ada banyak kartun yang sangat kontroversi, bahkan berbahaya karena sarat dengan ujaran kebencian dan rasisme!

Oleh karena itu, kali ini Jaka akan kasih kamu daftar kartun paling kontroversial yang jangan sampai kamu tonton, parah banget!

 • Family Guy
 • Pokemon
 • Kartun Lainnya . . .
 • Kartun Paling Kontroversial

  Mungkin sebilangan kartun di bawah ini bukan untuk ditonton oleh kanak-kanak. Seperti yang anda ketahui, ada juga kartun yang benar-benar menyasarkan khalayak dewasa.

  Namun, menurut Jaka, kandungan yang terdapat dalam kartun ini juga tidak patut ditonton, bahkan untuk orang dewasa.

  Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah senarai kartun yang paling kontroversial!

  1. The Simpson

  Sumber gambar: The Simpson

  Kartun pertama dalam senarai ini ialah The Simpson . Hanya watak utama, Bart Simpson sering dianggap sebagai contoh buruk bagi kanak-kanak.

  Beberapa episod di mana keluarga Simpson pergi ke luar negara juga dianggap kontroversial. Sebabnya, bandar-bandar yang dilawati digambarkan dengan stereotaip buruk.

  Contohnya ketika keluarga Simpson pergi ke Rio de Janeiro, Brazil. Di sana, Brazil digambarkan sebagai negara kumuh dan berbahaya.

  Bahkan ada kejadian Homer diculik dan keluarganya diminta tebusan. Pemerintah Brazil juga melancarkan protes kerana bimbang episod itu akan mempengaruhi sektor pelancongan mereka.

  The Simpson juga dianggap mampu meramalkan peristiwa yang akan berlaku pada masa akan datang. Apa yang telah dibuktikan adalah 9/11 dan pemilihan Donald Trump sebagai presiden.

  2. Lelaki Keluarga

  Sumber gambar: Surat Harian

  Adakah anda pernah menonton kartun Family Guy ? Kartun ini juga menjadi kontroversi kerana menyerang tokoh Amerika Syarikat, Sarah Palin .

  Dalam satu episod, ada tokoh dengan keterbelakangan mental (sindrom down) yang mengatakan bahawa ayahnya adalah seorang akauntan dan ibunya adalah bekas gabenor Alaska.

  Anda mesti tahu, salah seorang anak Sarah juga mempunyai sindrom Down. Sarah juga merupakan bekas gabenor Alaska.

  Tentunya ini membuat orang yang bersangkutan meradang dan mengemukakan bantahan kepada Family Guy.

  Terdapat juga episod di mana kartun itu mempunyai kandungan anti-Semit yang juga telah dikritik oleh banyak pihak.

  Semasa menyanyikan lagu When You Wish Upon a Star, mereka juga memasukkan lirik kontroversi I Need a Jew.

  3. Pokemon

  Sumber gambar: Kelab TV

  Nama Pokemon melambung tinggi akhir-akhir ini, kedua-duanya kerana filem Detective Pikachu dan permainan kad gembar-gemburnya di mana sahaja.

  Namun, anime itu sendiri penuh dengan kontroversi, anda tahu! Salah satunya adalah semasa episod Electric Soldier Porygon.

  Bayangkan, terdapat sekitar 600 kanak-kanak di Jepun yang mengalami sawan yang teruk dan mesti dirawat di hospital.

  Sebabnya, episod ini menunjukkan lampu merah dan biru yang berkelip selama 5 saat. Ini boleh mencetuskan sawan bagi orang yang mempunyai epilepsi sensitif.

  Bukan itu sahaja, dalam episod The Legend of Dratini, banyak penggunaan senjata api yang tidak sesuai untuk dilihat oleh kanak-kanak.

  Sebenarnya, ada pemandangan Meowth memakai misai dan pakaian yang serupa dengan Adolf Hitler!

  Kartun lain. . .

  4. Taman Selatan

  Sumber gambar: Wikipedia

  South sudah terkenal sebagai salah satu siri TV kontroversial. Mereka hampir menyindir apa sahaja yang boleh disindir. Namun, ada satu episod yang menghina Nabi Muhammad!

  Bagaimana tidak, dalam episod 200, mereka secara eksplisit memaparkan sosok Nabi Muhammad. Sebenarnya, dalam Islam sosoknya tidak dapat digambarkan.

  Dalam episod itu, penduduk kota berhadapan dengan kemungkinan serangan pengganas karena membiarkan Nabi Muhammad muncul secara langsung. Kemudian, rancangan muncul untuk menyembunyikan sosoknya.

  Ramai yang menyatakan protes keras terhadap penampilan ini dan menganggapnya sebagai penghinaan. Pada episod 201, sosok Nabi Muhammad tetap ada, tetapi ditutup dengan tulisan yang disensor.

  Selain itu, sosok Nabi Muhammad juga dibesarkan dalam episod Super Best Friends dengan tokoh agama lain, seperti Jesus, Buddha, Moses, Lao Tzu, dan sebagainya.

  Sangat teruk, geng!

  5. Pengembaraan Tons Kecil

  Sumber gambar: CBR

  Tiny Toons Adventure adalah siri kartun animasi yang mempunyai hubungan dengan Looney Tunes yang terkenal di dunia. Bezanya, di sini wataknya masih kecil.

  Dalam satu episod, terdapat kontroversi yang menimbulkan kekecohan. Watak utama, Plucky , Buster , dan Hamton secara tidak sengaja minum bir.

  Akibatnya, mereka menjadi mabuk dan mencuri kenderaan polis. Semasa memandu, mereka jatuh ke tebing dan membunuh mereka.

  Ramai kanak-kanak yang menonton episod ini merasa terganggu dan tertekan dengan kematian watak kegemaran mereka yang tragis.

  6. Makmal Dexter

  Sumber gambar: CBR

  Kartun Makmal Dexter diketahui cukup kontroversial kerana kandungan kandungan dewasa yang besar di dalamnya.

  Tidak cukup di sana, dalam satu episod berjudul Rude Removal, Dexter membuat mesin yang memisahkan ciri buruk adiknya.

  Pada akhirnya, Dexter dan abangnya terperangkap di dalam mesin dan menghasilkan replika mulut kotor mereka. Sepanjang episod ini, telinga kita akan mendengar kata-kata yang tidak sesuai.

  Episod ini tidak muncul di rangkaian Jaringan Kartun, tetapi pernah muncul di beberapa festival animasi.

  7. SpongeBob Squarepants

  Sumber gambar: Ensiklopedia SpongeBobia

  Kartun kegemaran sejuta orang, SpongeBob Squarepants , juga tidak bebas daripada kontroversi. Sebenarnya, ada banyak yang akan membuat kita menggelengkan kepala.

  Ramai yang menganggap watak SpongeBob sebagai salah satu propaganda LGBT. Terdapat satu episod di mana dia dan Patrick menjadi ibu bapa angkat kerang.

  Ramai ibu bapa tidak menyukai episod ini kerana bimbang anak mereka akan terjejas, walaupun teori ini sendiri telah dibantah.

  Dalam beberapa episod lain, terdapat banyak petunjuk yang menunjukkan SpongeBob menyebarkan simbol illuminati.

  Adakah ini kerana SpongeBob dilarang penyiaran oleh KPI?

  BONUS: Rakan Pohon Selamat

  Sumber gambar: Wikipedia

  Terakhir, ada Happy Tree Friends yang sebenarnya memang ditujukan untuk penonton dewasa. Bayangkan Saw versi kartun, seperti itulah kartun yang satu ini.

  Serial kartun ini terkenal karena mengombinasikan gambar hewan lucu dengan kekerasan grafis ekstrem yang membuat banyak orang merasa tidak nyaman.

  Setiap episode berputar di sekitar karakter yang mengalami rasa sakit, mutilasi, bahkan kematian yang disengaja maupun tidak disengaja.

  Karena tersedia di YouTube, besar kemungkinan anak kecil menonton kartun kejam ini dan memengaruhi pola pikir mereka.

  Itulah beberapa kartun paling kontroversi menurut Jaka. Jaga dan filter tontonan adik-adik kamu ya, geng!

  Adanya kartun-kartun tersebut menjadi bukti nyata bahwa propaganda bisa dilakukan melalui media apa saja. Jaka yakin pasti juga ada teori konspirasi tersembunyi dari film kartun.

  Kamu tahu kartun kontroversi lain yang belum Jaka sebutkan? Tulis di kolom komentar, ya!

  Baca juga artikel seputar Kartun atau artikel menarik lainnya dari Fanandi Ratriansyah.

  Artikel Berkaitan