Mendesak! Perbezaan dan Perisian Sumber Terbuka Perbezaan ini

Dalam dunia komputer, ia tidak akan terlepas dari penggunaan perisian. Kerana ia adalah bahagian penting dari komputer itu sendiri. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui perbezaan antara perisian sumber terbuka dan perisian percuma.

Dalam dunia komputer, tidak akan terlepas dari penggunaan perisian alias perisian. Ini adalah bahagian penting dalam komputer itu sendiri.

Perisian itu sendiri adalah istilah khas untuk data yang diformat dan disimpan secara digital, termasuk program atau aplikasi komputer. Dengan kata lain, perisian adalah bahagian tidak ketara dalam sistem komputer.

Membuat perisian memerlukan "bahasa pengaturcaraan" yang ditulis oleh pengaturcara untuk dikompilasi lebih jauh dengan aplikasi penyusun sehingga menjadi kod yang dapat dikenali oleh mesin perkakasan.

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Rakaman Skrin PC & Laptop Percuma pada tahun 2020 | Rakaman Permainan HD!
  • 7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati
  • Cara Mengimbas dan Membasmi Virus di Komputer Tanpa Antivirus

Mendesak! Inilah Perbezaan antara perisian percuma dan sumber terbuka

Ada beberapa jenis perisian, termasuk perisian percuma (perisian percuma), percubaan (shareware / perisian percubaan), perisian yang diselesaikan (firmware), percuma (perisian percuma), pemusnah (perisian hasad), perisian sumber terbuka (sumber terbuka). Dalam artikel ini, Jaka membincangkan dua jenis perisian yang cukup membingungkan dan penting untuk diketahui iaitu perbezaan perisian percuma dan sumber terbuka .

Makna Sebenar Perisian Percuma

Ternyata perisian yang mempunyai akhiran "ware" cenderung dimaksudkan untuk dijual. Salah satu daripadanya adalah perisian percuma dan shareware.

Perisian percuma sering dijual untuk mengukuhkan jenama atau memasarkan produk. Biasanya dijual untuk keuntungan, tetapi diedarkan untuk tujuan perniagaan atau komersial dalam memperluas bahagian pasaran produk "premium".

Program antivirus percuma adalah contoh perisian percuma. Syarikat seperti AVG dan McAfee menyediakan versi percuma dalam usaha untuk memikat anda ke versi berbayar.

Istilah perisian percuma umumnya digunakan untuk perisian komputer yang berhak dibuat secara percuma dan digunakan selama-lamanya. Berbeza dengan shareware yang memerlukan pengguna membayar, misalnya setelah tempoh percubaan tertentu atau untuk mendapatkan fungsi tambahan.

Pembangun sering membuat perisian perisian percuma untuk masyarakat, tetapi mereka masih mengekalkan hak mereka sebagai pembangun dan mempunyai kawalan terhadap pengembangan selanjutnya. Anda tidak dibenarkan menukar atau menjualnya dan anda tidak mempunyai akses ke kod sumber.

Makna Sebenar Perisian Sumber Terbuka

Perisian sumber terbuka adalah sejenis perisian yang kod sumbernya terbuka untuk dipelajari, diubah, ditingkatkan dan disebarkan. Oleh kerana sifat ini, pembangunan umumnya dilakukan oleh komuniti terbuka yang bertujuan untuk mengembangkan perisian yang berkaitan.

Selalunya ahli komuniti bekerja secara sukarela tetapi juga boleh menjadi pekerja syarikat yang dibayar untuk membantu mengembangkan perisian. Produk yang dihasilkan biasanya percuma sambil mematuhi etika tertentu.

Tambahan lagi, kelebihan perisian sumber terbuka selain percuma, yang boleh digunakan dan dikembangkan oleh sesiapa sahaja. Lebih banyak disokong oleh komuniti, jadi jika terdapat jurang atau bug, komuniti akan segera memperbaikinya.

Walaupun kekurangan perisian sumber terbuka, antara lain, kadang-kadang membingungkan pengguna biasa. Bagi mereka yang tidak terbiasa menggunakan aplikasi sumber terbuka akan merasa sukar.

Kesimpulannya

Tidak seperti perisian percuma yang tidak semestinya dilihat dalam kod asal, perisian sumber terbuka dapat dibaca dalam kod pengaturcaraan asal. Kod pengaturcaraan ini juga dapat diubah, dimodifikasi, dan dikembangkan oleh kami dengan mengingat "peraturan" yang berlaku sesuai dengan lesen perisian.

Untuk memahami perbezaan antara kedua jenis perisian ini, pertimbangkan ilustrasi berikut. Sebagai contoh, syarikat Microsoft pernah membuat salah satu produknya perisian percuma. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh mendapatkannya secara percuma. Namun, anda tidak dibenarkan mengubah dan mengembangkan produk perisian di kemudian hari.

Dapat disimpulkan, perisian sumber terbuka pasti merupakan sebahagian daripada perisian percuma. Tetapi sebaliknya, perisian percuma tidak semestinya sumber terbuka.

Dengan ciri-ciri yang dinyatakan di atas, tidak salah jika kita meletakkan harapan tinggi pada perisian sumber terbuka sebagai platform alternatif. Daripada menggunakan perisian cetak rompak, kita boleh menggunakan perisian sumber terbuka.

Oleh itu, kita mesti menggunakan dan menyokong perkembangan sumber terbuka dalam pelbagai bidang. Kerana sumber terbuka menjadikan dunia lebih terbuka, yang mustahil adalah mungkin. Sekarang anda faham perbezaannya bukan? Kongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan