10 Aplikasi Paling Banyak Dimuat turun di Play Store | Lebih daripada 1 Bilion!

Adakah anda tahu sama ada geng mempunyai aplikasi di Play Store yang telah dimuat turun lebih dari 1 bilion kali? Nah, Jaka ingin memberitahu anda senarai permohonan!

Anda pasti biasa dengan nama Google Play atau Play Store ? Bagaimana tidak, setiap kali anda ingin memuat turun permainan atau aplikasi di Android, anda pasti akan memuat turun melalui aplikasi tersebut.

Di antara sekian banyak aplikasi yang tersebar di Play Store, tentunya ada yang paling popular dan hampir dimuat turun oleh semua pengguna Android, bahkan jumlah muat turunnya mencecah 1 bilion !

Kali ini Jaka ingin memberi anda senarai aplikasi yang telah dimuat turun lebih dari 1 bilion. Adakah anda fikir anda semua mempunyai geng?

 • Facebook
 • Utusan WhatsApp
 • Instagram
 • Utusan
 • Aplikasi Paling Banyak Dimuat turun. . .
 • Sebilangan besar aplikasi yang dimuat turun di Play Store

  Google Play pertama kali dilancarkan pada 22 Oktober 2008 sehingga aplikasi yang dibuat oleh pembangun pihak ketiga dapat dimuat oleh pengguna Android.

  Jumlah aplikasi yang tersedia di Play Store kini sekitar 500,000 . Pada tahun 2009, Play Store hanya mempunyai sekitar 2.300 aplikasi. Ini menunjukkan perkembangan pesat jumlah aplikasi yang ada.

  Dari sekian banyak aplikasi, ada beberapa yang telah memenangi tonggak dengan lebih dari 1 bilion muat turun . Ada apa-apa?

  1. Youtube

  Pertama, terdapat sejuta aplikasi streaming. Yups, terutamanya jika bukan Youtube . Sebenarnya, aplikasi ini telah dimuat turun lebih daripada 5 bilion kali !

  Salah satu penyebab sebilangan besar ini adalah kerana aplikasi Youtube sering kali dipasang secara automatik pada telefon bimbit yang menggunakan sistem operasi Android.

  Namun, ada negara yang menyekat YouTube agar tidak dapat dinikmati oleh rakyatnya. Ada apa-apa? Baca dalam artikel berikut!

  PerincianYoutube
  Pemaju Google LLC
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.4 (39.458.875)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 5,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN

  2. Facebook

  Untuk makluman, daripada 10 aplikasi yang paling banyak dimuat turun dalam artikel ini, separuh dari Facebook. Sudah tentu salah satunya adalah aplikasi Facebook itu sendiri.

  Media sosial ini sememangnya tidak mati. Pengguna aktifnya sahaja telah mencapai dua bilion pengguna, di mana majoriti mereka pasti menggunakan aplikasi yang ada di Play Store.

  Sama seperti Youtube, beberapa negara juga menyekat Facebook. Anda dapat melihat senarai negara yang melakukan ini dalam artikel Jaka!

  PerincianFacebook
  Pemaju Facebook
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.1 (84,743,323)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya Pautan

  3. Utusan WhatsApp

  Masih dari syarikat yang sama, seterusnya adalah WhatsApp Messenger atau apa yang kita sebentar menjadi WA. Antara aplikasi sembang lain, WA adalah aplikasi yang paling banyak dimuat turun.

  Sebabnya ialah banyak ciri berguna WA yang menjadikan kita selesa untuk bertukar dengan rakan dan keluarga kita.

  Ingin mengetahui kisah bagaimana WhatsApp diperoleh oleh Facebook? Baca artikel ini!

  PerincianUtusan WhatsApp
  Pemaju Facebook
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.4 (84,232,967)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

  4. Instagram

  Aplikasi ini juga dari geng Facebook dan sudah tentu anda juga menggunakannya. Instagram adalah media sosial yang dikhaskan untuk berkongsi foto terbaik yang kami ada.

  Lebih-lebih lagi, kini Instagram mempunyai pelbagai ciri yang membuat kita tidak bosan menerokainya. Sebut saja Instastory , IGTV , dan sebagainya.

  Salah satu yang membuat kami teruja untuk menyiarkan di Instagram adalah harapan untuk mendapat banyak suka dan pengikut tambahan. Sekiranya anda mempunyai petua, baca di sini!

  PerincianInstagram
  Pemaju Facebook
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.5 (77,822,912)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram

  5. Utusan

  Serius geng, yang ini juga masih dari Facebook. Anda boleh bayangkan berapa banyak pendapatan syarikat dari aplikasi. Tidak hairanlah bahawa pengasasnya, Mark Zuckerberg , berjaya menjadi orang terkaya di nombor 5 dunia.

  Messenger adalah aplikasi yang akan memudahkan anda berbual dengan rakan Facebook anda. Sudah tentu terdapat banyak ciri yang boleh anda gunakan untuk mengekspresikan diri.

  Sebenarnya, di Amerika Syarikat, Britain dan Perancis, anda boleh menghantar wang geng anda!

  PerincianUtusan
  Pemaju Facebook
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.1 (64,481,480)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Facebook, Inc. Aplikasi Sosial & Pemesejan MUAT TURUN

  Aplikasi Paling Banyak Dimuat turun. . .

  6. Guru Bersih

  Selain itu, ada aplikasi Clean Master yang terkenal dengan kebolehpercayaannya dalam membersihkan fail sampah di telefon bimbit kami.

  Sudah tentu tidak hanya itu sehingga aplikasi yang dibangunkan oleh Cheetah Mobile dapat dimuat turun lebih dari 1 bilion kali. Ada antivirus, ada keamanan Wi-Fi, ada permainan penggalak, dan banyak lagi.

  PerincianTuan Bersih
  Pemaju Cheetah Mudah Alih
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.7 (44,044,621)
  Saiz 19MB
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Aplikasi untuk Pembersihan & Tweaking Cheetah Mobile Inc. DOWNLOAD

  7. Subway Surfers

  Apakah permainan paling popular di Play Store? Jawapannya adalah Subway Surfers . Permainan ini adalah satu-satunya permainan yang telah dimuat turun lebih daripada 1 bilion kali oleh kumpulan itu.

  Ketik larian tanpa henti, permainan ini akan membuat kita ketagih untuk terus mencipta rekod baru. Lebih-lebih lagi, selalu ada arena baru untuk mengelakkan kebosanan anda.

  PerincianSurfers Bawah Tanah
  Pemaju Kiloo
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.5 (29,578,380)
  Saiz 85MB
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum 4.1
  Games Arcade Development DOWNLOAD Aktif

  8. Skype

  Skype adalah aplikasi sembang yang dihasilkan oleh syarikat gergasi Microsoft . Aplikasi ini sering digunakan di pejabat sebagai media komunikasi antara pekerja dan pegawai atasan

  Bukan hanya berbual, aplikasi ini juga membolehkan anda berkongsi fail dan panggilan video. Anda boleh menggunakan Skype pada pelbagai platform, seperti telefon bimbit, komputer riba, hingga tablet.

  PerincianSkype
  Pemaju Skype
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.1 (10,707,463)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Skype Technologies MUAT TURUN Aplikasi Sosial & Pemesejan

  9. Facebook Lite

  Adakah anda jenis orang yang ingin menjimatkan penggunaan kuota? Sekiranya demikian, anda mesti memasang Facebook Lite yang satu ini.

  Jangan takut dipanggil misqueen kerana aplikasi ini popular. Buktinya, jumlah muat turun yang telah mencapai lebih dari 1 bilion.

  Muat turun sahaja di sini, geng!

  PerincianFacebook Lite
  Pemaju Facebook
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.3 (10,564,242)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum Berbeza dengan peranti
  Facebook, Inc. Aplikasi Sosial & Pemesejan MUAT TURUN

  10. Google Duo

  Akhirnya, ada aplikasi panggilan video dari Google , Google Duo . Walaupun agak baru jika dibandingkan dengan aplikasi lain (dikeluarkan pada tahun 2016), sebenarnya aplikasi ini telah dimuat turun lebih dari 1 bilion kali.

  Google Duo memberikan pengalaman panggilan video yang lebih jelas kerana kualiti video dapat mencapai 720p. Walaupun resolusi tinggi, anda tidak perlu risau video anda akan tersekat.

  PerincianGoogle Duo
  Pemaju Google LLC
  Penilaian (Bilangan pengulas) 4.6 (3,401,663)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 1,000,000,000+
  Android Minimum 4.4
  Apl Sosial & Pemesejan Google Inc. MUAT TURUN

  Itulah kumpulan 10 aplikasi yang paling banyak dimuat turun di Play Store . Adakah anda sudah mempunyai semua aplikasi? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan