Tuntutan Jaminan yang rumit? 4 Perkara Ini Perlu Dipertimbangkan Pada Jaminan Pengedar Telefon Pintar

Sebelum anda tergoda dan membeli pengedar jaminan telefon pintar, anda harus berhati-hati. Inilah sebab mengapa anda harus berhati-hati dengan jaminan pengedar.

Seperti pencinta alat terkenal pada umumnya, selain jaminan rasmi , terdapat juga telefon pintar dengan jaminan pengedar . Telefon pintar jaminan pengedar ini sebenarnya adalah telefon pintar yang masuk melalui saluran bukan rasmi atau diimport oleh pengedar yang tidak ditetapkan secara rasmi oleh pengeluar telefon pintar.

Jika dibandingkan dengan telefon pintar rasmi , jaminan pengedar telefon pintar berharga dengan harga yang lebih berpatutan . Tetapi sebelum anda tergoda dan membeli pengedar jaminan telefon pintar, anda harus berhati-hati. Inilah sebab mengapa anda harus berhati - hati dengan jaminan pengedar.

BACA JUGA
  • 7 Rahsia Mengapa Telefon Pintar Cina Murah!
  • 5 daripada Telefon Pintar Android Cina Terbaik pada bulan Julai 2017
  • 5 Sebab Mengapa Anda Beruntung Membeli Telefon bimbit Cina

Tuntutan Jaminan yang rumit! 4 Perkara Ini Perlu Dipertimbangkan Pada Jaminan Pengedar Telefon Pintar

1. Pusat Perkhidmatan Terhad

Sumber gambar: Foto: sitehape.net

Semasa membeli telefon pintar, secara amnya penjual akan mencadangkan untuk datang terus ke pusat servis. Ini tidak menjadi masalah sekiranya anda membeli produk jaminan rasmi . Namun, untuk telefon pintar waranti pengedar, pusat perkhidmatan yang berkenaan malangnya hanya tertumpu di bandar-bandar tertentu . Paling banyak hanya di Jakarta .

Ini kerana pusat perkhidmatan rasmi yang membuka banyak cawangan biasanya tidak mahu telefon pintar pengedar. Sekiranya anda tinggal di Jakarta, ini mungkin tidak menjadi masalah. Namun, jika anda tinggal di luar kota Jakarta, sudah tentu anda harus mengirim barang yang ingin anda periksa melalui perkhidmatan pengiriman barang.

Kadang-kadang ada penjual yang mengambil inisiatif untuk menawarkan bantuan dengan tuntutan jaminan . Namun, kerana aliran tuntutan yang lebih lama, sudah tentu, masa pengendalian perkhidmatan juga akan lebih lama .

2. Prosedur Tuntutan Jaminan yang rumit

Sumber gambar: Foto: dailyedge.ie

Kerana lokasi pusat servis hanya berpusat di bandar-bandar tertentu, prosedur tuntutan jaminan pengedar juga menjadi lebih rumit . Anda sememangnya boleh meminta bantuan penjual mengenai tuntutan jaminan ini. Namun, apabila tuntutan jaminan di kedai, tidak semestinya barang akan dihantar terus ke perkhidmatan.

Kadang kala ada jeda waktu yang singkat. Walaupun anda ingin menuntut jaminan sendiri, prosedur yang mesti dilalui dapat dirasakan rumit dan panjang .

LIHAT ARTIKEL

3. Proses Perkhidmatan Lama

Sumber gambar: Foto: prolabsmobile.com

Sekiranya tuntutan jaminan berada di pusat servis yang sah, pengendalian tuntutan jaminan biasanya dilakukan dengan cepat , terutamanya jika tidak ada penggantian komponen telefon pintar. Walaupun ada komponen yang mesti diganti, prosesnya biasanya hanya memakan waktu beberapa minggu hingga sebulan, bergantung pada ketersediaan alat ganti. Namun, pada telefon pintar waranti pengedar, proses pengendalian boleh memakan masa lebih lama, terutama jika ada komponen yang perlu diganti .

Panjang proses penggantian komponen memang tidak dapat dipisahkan dari prosedur panjang dan rumit yang mesti dilalui oleh penyedia jaminan pengedar . Oleh kerana mereka tidak mempunyai kerjasama rasmi dengan pengeluar telefon pintar yang berkaitan, tentu mereka memerlukan cara lain untuk mendapatkan alat ganti yang diperlukan.

4. Perkhidmatan yang Tidak Semestinya Memuaskan

Sumber gambar: Foto: hirdeskkulfoldon.hu

Harus diakui, perkhidmatan pengedar perkhidmatan memang masih di bawah standard perkhidmatan yang boleh disediakan oleh pusat perkhidmatan rasmi. Keramahan dan profesionalisme juga tidak sehebat kakitangan pusat perkhidmatan rasmi . Sebenarnya, tidak sedikit pengguna yang kurang berpuas hati dengan layanan dari pengedar.

Pengedar waranti telefon pintar lebih terkesan seperti jaminan psikologi . Sebenarnya, pengguna tidak dapat sepenuhnya mengharapkan atau bergantung pada jaminan ini untuk menjamin pengendalian perkhidmatan telefon pintar yang mereka beli.

Nah, itulah sebab mengapa anda harus berhati-hati sekiranya anda ingin membeli produk telefon pintar yang mempunyai jaminan bukan rasmi. Semuanya bergantung pada pilihan anda, tetapi jika anda tidak bersedia , mungkin lebih baik anda memilih jaminan rasmi untuk meminimumkan kemungkinan tidak diingini.

Artikel Berkaitan