Petua untuk Memantau Penggunaan Android Seperti Pengguna Pakar

Anda tahu, ada beberapa perkara di Android yang hanya diketahui oleh pengguna Android yang pakar. Inilah petua untuk memantau penggunaan Android seperti pengguna pakar.

Menggunakan Android tidak berkesudahan, selalu ada sesuatu yang baru dan menarik. Oleh itu Jaka sentiasa berusaha memberi anda petua yang dapat menjadikan anda lebih pakar dengan peranti Android anda. Tetapi anda tahu, ada beberapa perkara di Android yang hanya diketahui oleh pengguna Android yang pakar. Inilah petua untuk memantau penggunaan Android seperti pengguna pakar.

BACA JUGA
 • AWAS! Anda Dan 1.4 Billion Pengguna Android Di Dunia Terancam oleh Stagefright VIRUS
 • 10 Aplikasi Terbaik untuk Menjimatkan Penggunaan Bateri pada Telefon Android Anda
 • 5 Game Obligatory bin Ajib untuk Anda Pengguna Android kelas bawah

Menjadi pakar atau masih pengguna baru Android tidak menjadi masalah. Yang penting anda tahu bagaimana menggunakan Android anda untuk menyokong kehidupan seharian. Tetapi jika anda mahu, perkara-perkara ini boleh anda lakukan untuk memaksimumkan penggunaan Android anda.

3 perkara yang biasanya dilakukan oleh pengguna pakar Android

1. Pantau proses yang berlaku di Android

Bagi anda yang mendengarkan pengembangan Android, anda mesti mengetahui ciri-ciri RAM Manager terbaru yang dibawa oleh Android 6.0 Marshmallow. Sebenarnya anda boleh menikmati ciri tersebut sekarang. Mungkin bagi pengguna baru, perkara ini tidak diketahui. Tetapi bagi pengguna pakar, mereka sering menggunakannya untuk memantau penggunaan RAM pada peranti Android mereka.

Caranya, anda memasuki menu Tetapan - Pilihan Pembangun . Sekiranya anda belum mengaktifkan Opsyen Pembangun, baca cara memunculkan Pilihan Pembangun di Android.

Dalam Pilihan Pembangun, kemudian pilih Proses Statistik . Di sini anda dapat memantau berapa lama proses berjalan, berapa banyak RAM yang digunakan dan bagaimana prestasi proses yang anda jalankan. Sudah tahu perkara ini?

2. Menggunakan kod rahsia

Sekiranya anda seorang pengguna Android yang pakar, anda mesti mengetahui beberapa kod rahsia yang dapat diakses dari Android anda. Untuk pengguna baru, Anda mungkin hanya mengenal kod / * # 06 # yang digunakan untuk mengakses kod IMEI Android anda. Tetapi, tahukah anda bahawa anda dapat mengakses kod lain untuk memaparkan maklumat telefon, bateri, statistik penggunaan, dan maklumat WiFi? Anda juga dapat menghilangkan menu yang keluar setiap kali anda mematikan tablet Android anda.

Berikut adalah beberapa kod yang biasanya digunakan oleh Jaka:

 • * # 06 # - IMEI

 • # # 7594 # # - Menghapus menu yang muncul setiap kali anda mematikan Android

 • # # 4636 # # - Maklumat telefon, bateri, statistik penggunaan, dan maklumat WiFi

 • # 7780 # # - Tetapkan semula kilang

 • 2767 3855 # - Lap lengkap, termasuk firmware (Jangan mencuba, kecuali anda tahu risikonya!)

 • # # 273283 255 663282 # # * - Buat sandaran semua foto dan video

 • # # 1472365 # # - Ujian GPS

 • # # 1234 # # - Memaparkan maklumat firmware peranti dan maklumat PDA

Sebilangan kod bergantung pada jenis Android yang anda gunakan. Adakah anda mempunyai kod rahsia lain yang biasanya anda gunakan pada Android anda?

3. Pantau prestasi dalam masa nyata

Selain memantau proses dan memahami kod rahasia yang ada di Android, pakar Android juga menggunakan aplikasi pendukung yang dapat digunakan untuk memantau apa yang dilakukan perangkat Android dalam waktu nyata. Walaupun menggunakan aplikasi tersebut, namun aplikasi ini untuk pengguna baru tentu tidak menganggapnya penting.

Anda dapat memantau kecepatan muat turun dan muat naik dari rangkaian yang anda gunakan dengan Mini Network Monitor atau memantau penggunaan ruang simpanan Android anda dengan DiskUsage. Dengan memantau prestasi Android anda dalam masa nyata, maka anda akan tahu bagaimana menjaga Android anda dalam keadaan terbaik untuk digunakan.

Aplikasi Produktiviti Ivan Volosyuk. MUAT TURUN

Dari tiga perkara tersebut, adakah anda pernah melakukannya? Sekiranya anda selalu melakukan tiga perkara di atas, ini bermakna anda adalah pengguna Android yang pakar. Tahniah!

Artikel Berkaitan