7 Genre Permainan Terkenal yang Selalunya Disalahtafsirkan

Kadang-kadang orang menganggap kedua-duanya sama, walaupun perbezaannya sangat jauh. Baiklah pada kesempatan ini, saya akan menerangkan 7 genre permainan yang salah tafsir.

Permainan adalah hiburan di seluruh dunia dan banyak yang memainkannya. Permainan juga mempunyai banyak jenis dari permainan kecil hingga permainan besar yang dikelompokkan mengikut genre. Genre adalah pengelompokan permainan berdasarkan jenis permainan, misalnya Adventure, Action, Shooter, dan banyak lagi.

Tetapi masih banyak orang yang tidak mengetahui perbezaannya dan kadang-kadang salah menafsirkan beberapa genre permainan, contohnya perbezaan antara RPG dan Adventure. Kadang-kadang orang menganggap kedua-duanya sama, walaupun perbezaannya sangat jauh. Baiklah pada kesempatan ini, saya akan menerangkan 7 genre permainan yang salah tafsir. Apa yang salah?

BACA JUGA
  • 7 permainan Android yang paling sukar dan mengecewakan pada tahun 2016

Berikut adalah 7 Genre Permainan yang Disalahtafsirkan

1. RPG (Permainan Bermain Peranan)

Genre permainan yang disalahtafsirkan adalah bahawa masih banyak orang yang tidak mengetahui erti sebenarnya, RPG bukanlah permainan Adventure yang sering kita temui, di mana kita dapat menjelajah dan bergerak sesuka hati. Dari nama saja Role-Playing Game yang dalam bahasa Indonesia adalah Role Play di mana kami memainkan peranan di sana dan kami tidak hanya memainkan satu watak tetapi banyak watak yang berkolaborasi untuk menyelesaikan cerita.

Jadi permainan yang benar-benar murni atau RPG asli adalah Final Fantasy, Atlantica Online, Seven Knight, dan permainan lain di mana permainan menyerang secara bergantian dan menggunakan lebih daripada satu watak.

2. MMORPG (Permainan Bermain Peranan Dalam Talian secara Besar-besaran)

Sekarang kadang-kadang di sini orang salah menafsirkan MMORPG, kerana banyak permainan dengan genre MMORPG mengatakan bahawa ia adalah permainan Adventure. Itu tidak salah tetapi sebenarnya permainan MMORPG biasanya mematuhi genre Action dan Adventure juga kerana permainan aksi adalah permainan di mana watak-watak dalam permainan dapat kita bergerak bebas dan tidak terikat dengan peraturan menyerang secara bergiliran. Jadi permainan ini merangkumi permainan aksi di mana pergerakan watak yang kita mainkan dapat bergerak dengan cepat dan tidak bergantung sepenuhnya pada strategi.

3. FPS (Penembak Orang Pertama)

Memang permainan FPS adalah permainan jenis penembak dan genre FPS. Genre FPS diambil dari penempatan pemain dalam permainan, First Person Shooter mempunyai ciri utama Perspektif Orang Pertama, di mana kita ditempatkan sebagai orang yang terlibat secara langsung. Contoh permainan FPS Bergenre yang terkenal Call Of Duty, BattleField, Medal of Honor, dan lain-lain

4. TPS (Penembak Orang Ketiga)

Genre ini memang sama dengan FPS, tetapi perbezaannya adalah pada penempatan watak dalam permainan. Sebenarnya tidak jauh berbeza dengan permainan FPS. TPS mempunyai tempatnya sendiri kerana berbeza dengan FPS. Permainan FPS biasanya mempunyai kelebihan seperti bersembunyi di dinding tetapi kita masih dapat melihat musuh dan kemudian menembaknya. Tidak seperti TPS jika kita menyembunyikan musuh tidak kelihatan plastik. Jadi sekarang anda boleh membezakan antara kedua kan? Contoh permainan genre TPS yang terkenal ialah Ghost Racoon dan Sniper Elite.

5. Simulator

Permainan dengan genre ini sangat kerap disalahtafsirkan. Oleh kerana terdapat banyak bentuk dan jenis, maka banyak dari mereka memperjelasnya sebagai permainan lain. Permainan simulasi mempunyai makna tersendiri iaitu simulasi atau peniruan realiti. Permainan simulasi adalah permainan di mana kita dapat merasakan seperti apa permainan asalnya, kerana permainan simulator dibuat sedemikian rupa sehingga terasa seperti nyata.

6. Pengembaraan

Genre ini juga sering ditafsirkan sebagai permainan RPG, padahal sebenarnya tidak. Kerana permainan pengembaraan adalah permainan di mana kita diminta untuk meneroka permainan dan tidak mempunyai unsur fantasi yang terlalu dalam. Lebih mementingkan kisah dan perjalanan.

7. Tindakan

Genre permainan satu ini sering disalahtafsirkan dan sering dimasukkan dalam kumpulan RPG, walaupun kenyataannya berbeza. Permainan aksi adalah permainan yang menyelidiki tema cepat dan lincah di mana pemain dikehendaki menyerang dan mengelak pada waktu yang tidak pasti, tanpa peraturan, dan hanya mengutamakan mengalahkan musuh dengan cepat dan tepat. Permainan yang mempunyai genre aksi termasuk God of War, Assassin's Creed, Batman, dan banyak lagi.

Dari 7 genre permainan di atas, sebenarnya terdapat banyak genre permainan yang salah tafsir tetapi genre di atas adalah yang paling kerap. Setelah membaca artikel ini, kami dapat mengetahui dan dapat membezakannya, dan kami akan lebih mudah mencari genre permainan yang ingin kami mainkan. Jadi tidak akan terkeliru dengan genre lain.

Artikel Berkaitan