9 genre anime paling popular di kalangan otaku, termasuk hentai?

Adakah anda suka menonton anime, geng? Sekiranya demikian, itu bermakna anda mesti mengetahui mengenai 9 genre anime paling popular!

Genre apa yang anda suka menonton anime dengan, geng? Anime sebenarnya mempunyai banyak genre.

Sebenarnya, genre ini masih mempunyai lebih banyak subgenre. Di antara banyak genre, tentu ada beberapa yang lebih popular antara lain.

Kali ini, Jaka ingin memberi anda senarai genre anime paling popular untuk penonton anime. Ayuh, mari kita lihat senarai genre di bawah!

 • Pengembaraan
 • Komedi
 • Genre Popular Lain. . .
 • 9 Genre Anime Paling Popular

  Peminat anime biasanya mempunyai genre kegemaran mereka mengikut citarasa. Mereka yang suka ketegangan mungkin menyukai genre aksi, dan mereka yang suka percintaan.

  Sebenarnya, genre anime jarang berdiri sendiri. Kebanyakan anime mempunyai beberapa genre sekaligus. Contohnya ialah romantik komedi anime yang cukup popular.

  Walaupun begitu, ramai orang yang mencari anime hanya melihat satu genre. Oleh itu, Jaka akan memberi anda senarai versi genre anime JalanTikus yang paling popular !

  1. Tindakan

  Sumber foto: Screen Rant

  Salah satu genre anime yang paling popular ialah ** aksi anime **. Ciri khas anime ini adalah banyak adegan pertempuran yang sengit.

  Anda akan melihat pelbagai aksi bergantung pada anime yang ditonton. Ini disokong oleh animasi yang membuat kita teruja dan meningkatkan adrenalin.

  Contohnya apabila anda melihat Dragon Ball, anda akan melihat banyak lelaki menjerit dan membuang gelombang tenaga.

  Contoh anime: Dragon Ball, Naruto, My Hero Academia

  2. Pengembaraan

  Sumber gambar: Viz Media

  Seperti namanya, anime genre pengembaraan akan membawa kita dalam pengembaraan seperti Dora the Explorer.

  Maksudnya, anime ini akan memindahkan lokasi sehingga mereka menemui apa yang mereka cari di sepanjang jalan.

  Masalahnya, kadang kala pengembaraan itu tidak berkesudahan. Jangan percaya? Cuba tonton One Piece.

  Contoh anime: One Piece, Fairy Tail, Hunter X Hunter

  3. Komedi

  Sumber gambar: Fanpop

  Anime juga merupakan salah satu media yang digunakan orang untuk mencari hiburan. Sebabnya kerana terdapat begitu banyak anime komedi yang dapat kita tonton!

  Lebih-lebih lagi, anime pada dasarnya adalah animasi buatan manusia, jadi terdapat banyak perkara lucu yang tidak akan dapat kita lihat dalam kehidupan seharian.

  Sekiranya anda suka jenaka komedi dan sedikit berlebihan, pasti anda akan menyukai anime genre komedi.

  Contoh anime: Gintama, Kehidupan Harian Anak Sekolah Menengah, Guru Besar Onizuka

  Genre Popular Lain. . .

  4. Drama

  Sumber gambar: JustWatch

  Bagi pencinta anime yang suka terbawa-bawa dan tidak dapat menahan tangisan ketika melihat sesuatu yang menyedihkan, mungkin anda harus mengelakkan anime genre drama .

  Genre anime ini akan mengalirkan emosi kita sepenuhnya dengan jalan cerita yang akan membuat anda merasakan apa yang dirasakan oleh watak anime.

  Namun, jika anda sengaja mencari tontonan untuk memikat air mata, maka anda boleh menjadikan genre anime ini sebagai pencetus.

  Contoh anime: Clannad, Your Lie pada bulan April, Anohana

  5. Khayalan

  Sumber gambar: Akanagi

  Anime dengan genre fantasi sesuai untuk anda yang menyukai dunia fiksyen yang penuh dengan perkara-perkara ajaib dan kami tidak akan menemuinya dalam kehidupan sebenar.

  Genre fantasi biasanya berkait rapat dengan genre pengembaraan di mana watak utama akan menempuh perjalanan panjang dalam dunia fantasi.

  Ada kalanya watak dalam permainan ini berasal dari dunia biasa, kemudian dilemparkan ke alam fantasi atau sering disebut sebagai Isekai .

  Contoh anime: No Game No Life, Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo !, Inuyasha

  6. Seram

  Sumber foto: YouTube

  Ramai di antara kita gemar menonton filem dengan genre seram . Nah, anime juga mempunyai banyak genre ini dan tidak kurang menakutkan.

  Apa yang menjadi ciri khas dari anime ini tentunya penampilan hantu, iblis, kepada monster. Tidak jarang, adegan gore yang menakutkan juga muncul.

  Sekiranya anda bukan jenis orang yang berani melihat perkara sadis, anda tidak seharusnya menonton genre ini atau anda akan menjerit histeris kerana ketakutan!

  Contoh anime: Another, School-Live !, Hell Girl

  7. Misteri

  Sumber gambar: Manga Thrill

  Misteri yang ada di sini tidak bermaksud misteri dunia lain, geng. Dalam dunia anime, misteri cenderung kepada sesuatu yang tidak terungkap dan memerlukan penyelidikan.

  Contoh paling mudah adalah anime detektif seperti Detective Conan . Mungkin anda merasa simpati terhadap Conan, kerana ke mana sahaja dia pergi selalu ada kes pembunuhan.

  Apa yang jelas, banyak perkara misteri yang membuat anda menonton genre anime ini sambil berfikir secara serius.

  Contoh anime: Detective Conan, Hyouka, Eden of the East

  8. Percintaan

  Sumber gambar: Fanpop

  Ramai orang yang menyukai genre percintaan sambil membayangkan diri mereka mengalami perkara yang sama seperti yang kita tonton.

  Anime mempunyai banyak romantik subgenre. Walaupun anda bukan manusia sejati, Jaka menjamin bahawa anda akan terus memerhatikannya.

  Genre romantik adalah mengenai cinta dan momen indah yang tidak mahu anda lupakan. Biasanya, anime Shoujo serupa dengan genre yang satu ini.

  Contoh anime: Nisekoi, Chuunibyou demo Koi ga Shitai !, Toradora

  9. Sepotong Kehidupan

  Sumber foto: Rasa ingin tahu secara rawak

  Genre anime popular yang terakhir ialah Slice of Life . Sekiranya anda menyukai anime kasual yang tidak mempunyai jalan cerita tertentu, genre ini pasti sesuai untuk anda.

  Seperti namanya, anime ini akan memuatkan peristiwa harian yang mungkin juga berlaku dalam kehidupan kita yang sebenarnya.

  Genre anime Slice of Life mempunyai watak normal yang umumnya tidak mempunyai kebolehan khas, kecuali membuat kita sedikit tersenyum ketika menontonnya.

  Contoh anime: Barakamon, Non Non Biyori, Lucky Star

  Selain genre Jaka yang disebutkan di atas, sebenarnya terdapat banyak subgenre lain. Hanya menyebut Isekai, Muzik, Sukan, Post-Apocalyptic, Harem , dan sebagainya.

  Hentai sendiri termasuk dalam subgenre dan tidak termasuk dalam kategori popular. Jaka menasihati anda untuk tidak menonton genre ini, tambah dosa!

  Selain itu, genre ini tidak memasukkan Jaka dalam senarai kerana tidak semua otaku menyukai genre ini. Anda juga tidak!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan