14 Drama & Filem Terbaik Lee Min-Ho (Kemas kini 2020) | Dari Komedi hingga Aksi!

Adakah anda peminat besar pelakon kacak Lee Min-Ho? Sekiranya ada, anda mesti menonton versi drama & filem Lee Min-Ho terbaik di bawah!

Adakah anda mempunyai pelakon kegemaran yang membuat anda kagum setiap kali anda melihatnya di skrin? Nampaknya hampir semua orang memilikinya, geng.

Lebih-lebih lagi, anda seorang yang gila dengan filem dan drama ginseng dari Korea Selatan . Pasti anda sanggup memuat turun filem Korea dan siri drama yang dibintangi oleh pelakon idola anda.

Nah, bagi anda yang mengaku peminat besar pelakon Korea kacak Lee Min-Ho , Jaka akan memberikan senarai drama dan filem Lee Min-Ho terbaik yang boleh anda tonton.

 • Saranan Drama Korea Terbaik Lee Min-Ho
 • Cadangan Drama & Filem Terbaik Lee Min-Ho yang mesti anda tonton

  Lee Min-Ho dilahirkan di Seoul, Korea Selatan, pada 22 Jun 1987. Pada awalnya, pelakon setinggi 187cm itu bermimpi menjadi pemain bola sepak profesional.

  Namun, kecederaan yang dialaminya ketika berada di kelas 5 membuatnya tidak putus asa sebagai pemain bola sepak dan kemudian beralih kepada lakonan.

  Pada mulanya, Lee Min-Ho hanya memainkan peranan kecil dalam beberapa filem. Namun, pada tahun 2009, peranannya sebagai playboy kaya Goo Jun-Pyo dalam drama bersiri Boys Over Flowers mula melonjakkan namanya.

  Terdapat juga banyak drama Lee Min-Ho dan filem lain yang tidak kurang popularnya daripada siri Boys Over Flowers. Ingin tahu? Segera merujuk kepada cadangan 10 filem Lee Min-Ho yang mesti anda tonton . Lihatlah!

  Saranan Filem Terbaik Lee Min-Ho

  Walaupun Lee Min-Ho terkenal dengan peranannya dalam drama bersiri Korea, terdapat sebilangan filem yang dibintangi oleh pelakon yang satu ini.

  Berikut adalah filem yang dibintangi oleh Lee Min-Ho.

  1. Pahit manis (2017)

  Adakah anda ingin memuat turun filem Lee Min-Ho The Bittersweet? Mari lihat sinopsis yang akan dibincangkan Jaka kali ini.

  Filem itu sendiri mengisahkan seorang pemuda bernama Xiao Ma (Lee Min-Ho) yang mempunyai keturunan Korea dan Cina yang separuh.

  Suatu hari, setelah kejadian kebakaran memisahkannya dari sahabatnya, Xiu Xiu (Yu Kai Lei) , Xiao Ma menemui seorang pakar bedah bernama Miao Xuan (Zhu Xuan) .

  Sejak pertemuan itu, Xiao Ma mula tertekan kerana dia menyangka bahawa Miao Xuan adalah saudara perempuan Xiu Xiu walaupun Xiao Ma selalu menolak tuduhan itu.

  Dari kejadian itu barulah berlaku serangkaian pembunuhan yang mengorbankan beberapa orang yang membawa kepada jawapan yang tragis.

  MaklumatYang Pahit
  Penarafan 5.3 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 1 jam 38 minit
  Genre Tindakan
  Tarikh Tayangan 1 November 2017
  Pengarah D. Ho
  Pemain Lee Min Ho


  Xuan Zhu

  2. Pemburu Bounty (2016)

  Sumber gambar: Movie Trailer (Bounty Hunters adalah salah satu filem Lee Min-Ho yang ditayangkan pada tahun 2016).

  Bounty Hunter adalah filem yang dihasilkan oleh kolaborasi antara 3 negara, yaitu Korea Selatan, Hong Kong, dan China, yang mempunyai genre komedi aksi.

  Filem ini mengisahkan dua ejen pengawal yang cuba membersihkan nama mereka dari tuduhan jenayah yang ditujukan kepada mereka berdua.

  Populariti Lee Min-Ho bersama dengan pelakon terkenal China seperti Wallace Chung dan Tiffany Tang berjaya menaikkan nama dan populariti filem ini.

  Sekiranya anda terbiasa melihat peranan Lee Min-Ho yang serius, dalam filem ini anda akan diajak ketawa terbahak-bahak untuk melihat tindakan dan kelucuannya.

  MaklumatPemburu Bounty
  Penarafan 5.4 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 1 jam 45 minit
  Genre Aksi, Komedi, Romantik
  Tarikh Tayangan 1 Julai 2016
  Pengarah Shin Tae-ra
  Pemain Lee Min Ho


  Tiffany Tang

  3. Gangnam Blues (2015)

  Gangnam Blues mempunyai tajuk asal Gangnam 1970 . Dalam filem ini Lee Min-Ho, anda akan melihat bahawa Lee Min-Ho mempunyai kumpulan yang kejam dan dingin.

  Ditetapkan pada tahun 1970, Lee Min-Ho bertindak sebagai anak yatim miskin yang berkawan dengan Yong Ki (Kim Rae Won) .

  Mereka berdua mempunyai persahabatan yang kuat seperti adik beradik.

  Kedua rakan itu terbiasa hidup begitu sukar sehingga akhirnya bergabung dengan keluarga mafia yang berbeza.

  Pada akhirnya, persahabatan mereka diuji ketika 2 keluarga mafia yang mereka sertai berjuang untuk berkuasa, kumpulan itu. Wah, apa yang akan berlaku seterusnya, ya?

  MaklumatGangnam Blues
  Penarafan 6.2 / 10 (IMDb)


  84% (AsianWiki)

  Jangka masa 2 jam 15 minit
  Genre Aksi, Drama
  Tarikh Tayangan 21 Januari 2015
  Pengarah Yoo Ha
  Pemain Lee Min Ho


  Jung Jin-Young

  4. ET Sekolah Kita (2008)

  Our School's ET adalah salah satu filem yang menjadi permulaan karier untuk Lee Min-Ho. Walaupun hanya mempunyai peranan kecil, tetapi dari sini, banyak orang yakin bahawa Lee Min-Ho akan menjadi pelakon besar.

  Filem komedi ini mengisahkan seorang guru sukan yang terpaksa mengajar bahasa Inggeris kerana tuntutan bahasa Inggeris sebagai bahasa antarabangsa yang semakin meningkat.

  Lee Min-Ho berperanan sebagai Oh Sang Hoon , salah seorang pelajar yang diajar oleh guru. Our School's ET adalah salah satu filem Lee Min-Ho pertama dengan genre komedi.

  MaklumatET Sekolah Kami
  Penarafan 6.0 / 10 (IMDb)


  85% (AsianWiki)

  Jangka masa 2 jam
  Genre Komedi, Drama, Sukan
  Tarikh Tayangan 11 September 2008
  Pengarah Taman Gwang-Choon
  Pemain Lee Min Ho


  Choi Yung-Jeon

  5. Kepulangan Musuh Awam (2008)

  Sumber foto: AddictedtoLeeMinHo (Public Enemy Returns adalah filem Lee Min-Ho dengan genre aksi, komedi, dan jenayah).

  Dalam filem ini Lee Min-Ho, dia masih berjuang untuk mendapatkan kemasyhuran. Peranan kecil seperti apa sahaja yang dia rela hidup, termasuk dalam filem yang satu ini.

  Public Enemy Returns adalah filem aksi Korea yang mengisahkan seorang detektif yang merancang untuk bersara.

  Namun, ketua polis memintanya untuk menangguhkan persaraan sehingga dia menyelesaikan kes pembunuhan di sebuah sekolah.

  Semasa menyiasat kes tersebut, detektif tersebut mendapati bahawa 3 rakan mangsa adalah pekerja syarikat yang sama.

  Ini menjadikan detektif itu curiga dan menyiasat bos syarikat itu.

  Bagi anda yang mengaku peminat besar Lee Min-Ho, anda mesti menonton filem yang satu ini, geng.

  MaklumatMusuh Awam Kembali
  Penarafan 6.4 / 10 (IMDb)


  72% (AsianWiki)

  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Genre Aksi, Komedi, Jenayah
  Tarikh Tayangan 19 Jun 2008
  Pengarah Kang Woo Suk
  Pemain Lee Won-Sul


  Moon Soo

  Saranan Drama Korea Terbaik Lee Min-Ho

  Sekiranya di atas adalah senarai filem yang pernah dibintangi Lee Min-Ho, sekarang adalah masa untuk Jaka membincangkan siri drama yang dibintangi oleh pelakon tinggi ini.

  Mahu tahu apa-apa? Segera periksa senarai drama Korea Lee Min-Ho terbaik yang mesti anda tonton berikut!

  1. Raja: Raja Abadi (2020)

  The King: Eternal Monarch adalah momen comeback Lee Min-Ho dalam industri hiburan Korea Selatan setelah lama tidak hadir kerana berkhidmat dalam tentera.

  Drama genre fantasi-romantik ini mengisahkan seorang Maharaja Korea bernama Lee Gon (Lee Min-Ho) yang cuba menutup pintu penghubung ke dunia yang selari.

  Sementara itu, Jung Tae Eul (Kim Go Eun) adalah seorang detektif Korea Selatan yang juga berusaha melindungi banyak orang termasuk mereka yang dia sayangi.

  Bagi anda yang berminat untuk menonton, malangnya drama baru Lee Min-Ho akan ditayangkan pada 17 April, geng.

  MaklumatRaja: Raja Abadi
  Menayangkan 17 April - TBA
  Episod 16
  Genre Fantasi, Romantik
  Siaran SBS
  Penarafan TBA

  2. Anak Lelaki Sebelum Bunga (2009)

  Sumber foto: Viki Global TV (Boys Over Flower adalah salah satu drama Korea yang mana Lee Min-Ho mendapat banyak anugerah).

  Siapa yang tidak tahu mengenai drama ini? Drama ini adalah siri yang melonjakkan nama Lee Min-Ho menjadi salah satu pelakon utama Korea Selatan.

  Boys Over Flowers , juga dikenali sebagai Boys Over Flower, menceritakan kisah seorang pelajar playboy kaya bernama Goo Jun Pyo , yang diperankan oleh Lee Min-Ho.

  Goo Jun Pyo adalah seorang pelajar yang tampan, kaya, tetapi sombong dan kejam.

  Bagaimanapun, beliau akhirnya jatuh cinta dengan seorang gadis yang tidak bersalah dan rendah hati bernama Geum Jan Di . Kesucian dan keikhlasannya berjaya menjadikan Yap Goo Jun Pyo bangga.

  Filem ini adalah adaptasi dari drama Jepun bernama Hana Yori Dango. Sekiranya anda pernah menonton Meteor Garden, siri ini juga telah diadaptasi dari drama Jepun yang sama.

  MaklumatAnak Lelaki Sebelum Bunga
  Menayangkan 5 Januari 2009 - 31 Mac 2009
  Episod 25
  Genre Romantik, Komedi, Drama
  Siaran KBS2
  Penarafan 8.0 / 10 (IMDb)


  93% (AsianWiki)

  3. City Hunter (2011)

  City Hunter adalah sebuah drama yang diadaptasi dari manga dengan judul yang sama, mengisahkan tentang seorang pemuda yang mempertahankan kebenaran dengan membongkar misteri dan rasuah di negaranya.

  Dalam drama genre aksi ini, Lee Min-Ho memerankan Lee Yoon Sung yang bekerja di Rumah Biru dan mempunyai misi untuk mendedahkan rasuah.

  Dia jatuh cinta dengan pengawal bernama Kim Na Na (Park Min Young) .

  Lee Min-Ho mempunyai hubungan dengan bintangnya dalam drama ini, iaitu Park Min Young. Walaupun mereka berpisah, mereka kelihatan sangat baik, geng.

  MaklumatPemburu Bandar
  Menayangkan 25 Mei 2011 - 28 Julai 2011
  Episod 20
  Genre Aksi, Thriller, Romance
  Siaran TV SBS
  Penarafan 8.2 / 10 (IMDb)


  90% (AsianWiki)

  4. Legenda Laut Biru (2016)

  Sumber gambar: vy le (Sementara menunggu drama terbaru Lee Min-Ho, berjudul The King: Eternal Monarch, lebih baik jika anda menonton Drakor Legend of the Blue Sea).

  Adakah anda ingin menonton drama Korea supernatural yang dibintangi oleh Lee Min-Ho? Kemudian, tonton drama Korea ini yang berjudul Legend of the Blue Sea , geng!

  Dalam filem Lee Min-Ho ini, diceritakan bahawa dia jatuh cinta dengan duyung. Mereka berusaha melawan nasib yang tidak berpihak pada cinta mereka.

  Kedua-dua burung kekasih selalu bertemu setiap saat, mulai dari era kerajaan hingga era moden. Filem romantis ini nampaknya sangat sesuai untuk anda yang sering berkhayal untuk menjadi kekasih Lee Min-Ho.

  Filem ini juga merupakan filem terakhir Lee Min-Ho sebelum pergi kerana wajib, geng. Oh ya, lakonan Jun Ji-hyun sebagai lawannya juga sangat bagus, anda tahu.

  MaklumatLagenda Laut Biru
  Menayangkan 16 November 2016 - 25 Januari 2017
  Episod 20 + 1 Episod Khas
  Genre Fantasi, Romantik, Komedi
  Siaran TV SBS
  Penarafan 8.1 / 10 (IMDb)


  90% (AsianWiki)

  5. Pewaris (2013)

  Sumber foto: Andreea Y (The Heirs adalah salah satu drama Korea Lee Min-Ho terbaik yang mendapat banyak pencalonan anugerah).

  Bermain dalam genre romantis drama Korea mungkin boleh dikatakan salah satu kemahiran yang dimiliki oleh Lee Min-Ho.

  Buktinya, dia mampu menghipnotis penonton Dracor The Heirs untuk menjadi salah satu drama Korea yang paling popular dan paling laris ketika ditayangkan pada tahun 2013 yang lalu.

  The Heirs menceritakan tentang sekolah perniagaan terkenal yang pelajarnya adalah anak-anak orang kaya. Lee Min-Ho memainkan peranannya sebagai anak kaya seperti di Boys Before Flowers.

  Tetapi kali ini statusnya tidak dikenali sebagai anak kandung, tetapi sebagai perempuan simpanan bernama Kim Tan . Kim Tan jatuh cinta dengan gadis biasa yang juga bersekolah di tempat yang sama.

  MaklumatPewaris
  Menayangkan 9 Oktober 2013 - 12 Disember 2013
  Episod 20
  Genre Romantik, Drama, Komedi
  Siaran TV SBS
  Penarafan 7.5 / 10 (IMDb)


  91% (AsianWiki)

  6. Iman (2012)

  Drama Korea seterusnya Lee Min-Ho adalah Iman . Filem ini cukup kontroversial kerana dianggap mempunyai jalan cerita yang serupa dengan Time Slip, Dr. Jin

  Mengisahkan tentang seorang doktor bernama Yoo Eun Soo (Kim Hee Seon) yang tiba-tiba bertemu dengan Choi Yong (Lee Min-Ho) .

  Choi Yong, yang berasal dari sebuah kerajaan pada masa lalu, meminta Eun Soo untuk ikut dengannya ke masa lalu.

  Doktor akhirnya mengikut kehendak Choi Yong untuk memasuki portal masa untuk kembali ke masa lalu dan menyelamatkan nyawa Ratu yang cedera parah.

  MaklumatIman
  Menayangkan 13 Ogos 2012 - 30 Oktober 2012
  Episod 24
  Genre Fantasi, Sejarah, Romantik
  Siaran TV SBS
  Penarafan 8.0 / 10 (IMDb)


  91% (AsianWiki)

  7. Rasa Peribadi (2010)

  Personal Taste adalah drama bersiri komedi Korea yang dibintangi oleh Lee Min-Ho sebagai pelakon utama. Filem ini mempunyai plot lucu, geng.

  Lee Min-Ho memerankan Jeon Jin Ho , seorang arkitek muda yang memiliki syarikat seni bina kecil. Dia sangat taksub dengan rumah-rumah antik Korea yang dihuni oleh seorang gadis bernama Park Gae In (Son Ye-Jin) .

  Untuk menyiasat rumah itu, Jin Ho berpura-pura menjadi gay kerana dapat tinggal di rumah antik. Walaupun begitu, Jin Ho tidak pernah bersikap kurang sopan atau melakukan sesuatu yang jahat kepada geng Park Gae In.

  MaklumatCitarasa tersendiri
  Menayangkan 31 Mac 2010 - 20 Mei 2010
  Episod 16
  Genre Romantik, Komedi, Drama
  Siaran TV MBC
  Penarafan 7.5 / 10 (IMDb)


  92% (AsianWiki)

  8. Larian Mackerel (2007)

  Drama Lee Min-Ho seterusnya berjudul Mackerel Run yang ditayangkan pada tahun 2014 yang lalu.

  Di sini Lee Min-Ho berperanan sebagai Cha Gong Chan , seorang pelajar yang mempunyai kemampuan akademik di bawah rata-rata tetapi cemerlang dalam sukan.

  Drama ini juga mengisahkan kehidupan kanak-kanak remaja di sekolah yang sering dihiasi dengan persaingan, persahabatan, prestasi, kecurangan, dan tentunya cinta.

  MaklumatLarian Ikan Kembung
  Menayangkan 12 Mei - 30 Jun 2007
  Episod 8
  Genre Drama
  Siaran TV SBS
  Penarafan 7.0 / 10 (IMDb)


  86% (AsianWiki)

  9. Line Romance (2014)

  Drama Korea terakhir yang dibintangi oleh Lee Min-Ho adalah Line Romance yang ditayangkan pada tahun 2014.

  Line Romance itu sendiri adalah salah satu drama Korea terpendek kerana hanya mempunyai 3 episod, geng.

  Dalam drama ini Lee Min-Ho berperanan sebagai produser muzik bernama Min-Ho yang tiba-tiba kehilangan kemampuannya untuk menulis lagu baru.

  Pengurus akhirnya menyuruh Min-Ho jatuh cinta sehingga dia dapat menulis lagu lagi. Sehingga suatu hari Mi Ho akhirnya bertemu dengan seorang gadis pemandu pelancong berbangsa Cina bernama Ling Ling (Kuo Bea Hayden) .

  MaklumatTalian Romantik
  Menayangkan 19-16 Mei
  Episod 3
  Genre Romantik, Komedi
  Siaran IQyi
  Penarafan TBA

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cadangan drama dan filem terbaik Lee Min-Ho yang mesti anda tonton.

  Jangan lupa juga untuk menonton drama Korea terbaru Lee Min-Ho berjudul The King: Eternal Monarch yang mula ditayangkan pada 17 April di saluran TV SBS.

  Drama atau filem Lee Min-Ho mana yang paling anda sukai, geng? Kongsi pendapat anda di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel mengenai Out of Tech atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan