Mana Yang Lebih Penting, RAM Lebih Cepat atau RAM Lebih Besar?

Semasa anda ingin membeli RAM, mana yang lebih diperlukan? Kapasiti atau kelajuan yang besar? Untuk maklumat lebih lanjut, lihat perbincangan Jaka berikut!

Memori RAM atau Akses Rawak adalah salah satu bahagian terpenting dalam peranti komputer yang berfungsi sebagai media penyimpanan sementara ketika komputer dihidupkan. Selain itu, RAM juga berfungsi untuk menyokong pelbagai aktiviti seperti ketika kita mengedit atau bermain permainan.

Sejauh ini, kebanyakan orang berpendapat bahawa memiliki RAM dengan kapasiti yang besar akan menjadi lebih baik, sementara sebilangan kecil yang lain berpendapat bahawa kelajuan adalah suatu keutamaan yang harus diutamakan ketika cuba membeli RAM sehingga timbul pertanyaan yang mana lebih diperlukan? Adakah kapasiti RAM lebih besar atau adakah RAM pada kelajuan tinggi? Untuk menjawab soalan-soalan ini, anda harus terlebih dahulu merujuk kepada perbincangan Jaka mengenai RAM (Memori Akses Rawak) .

BACA JUGA
  • 4 Cara Meningkatkan Prestasi RAM Komputer
  • 4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Mengganti atau Menambah RAM Laptop
  • Anti Lambat, Ini Cara Menambah RAM Android Ponsel | Tiada akar!

Mana Yang Lebih Penting, RAM Lebih Cepat atau RAM Lebih Besar?

1. Mengapa RAM Diperlukan?

RAM pada dasarnya digunakan oleh komputer anda untuk menyimpan pelbagai fail perisian buat sementara waktu sehingga dapat diakses dengan mudah dan cepat apabila diperlukan. Tanpa RAM pada peranti komputer, sudah pasti komputer anda tidak dapat menjalankan perisian apa pun , termasuk sistem operasi yang anda pasang kerana fail perisian tidak mempunyai tempat untuk menyimpan data untuk diakses.

2. Mana Yang Lebih Penting Antara Kapasiti dan Kelajuan RAM?

Foto: makeuseof.com

Pada label yang dicetak pada cip RAM, anda pasti akan melihat sejumlah maklumat seperti ukuran kapasiti RAM (dalam unit MB, GB, TB) dan kelajuan RAM itu sendiri yang disenaraikan dalam satu MHz atau Ghz.

Ukuran kapasiti RAM itu sendiri akan sangat mempengaruhi kemampuan peranti komputer yang anda gunakan. Semakin besar kapasiti RAM yang anda gunakan, kemungkinan menggunakan Hard Drive anda sebagai penyimpanan fail sementara akan semakin kecil.

Untuk rekod, apabila Hard Drive anda digunakan sebagai penyimpanan fail sementara, akses ke fail sementara atau fail sementara yang biasa disebut akan jauh lebih lambat daripada ketika fail sementara disimpan dalam RAM. Di samping itu, semakin banyak kapasiti RAM yang anda miliki, semakin banyak memori maya yang dapat digunakan oleh komputer anda untuk mengakses sejumlah aplikasi kelas berat termasuk permainan.

Sumber gambar: Foto: makeuseof.com

Namun, walaupun mempunyai RAM dengan kapasiti yang besar adalah perkara yang baik, penambahan kapasiti RAM yang berlebihan sebenarnya akan menjadi tindakan sia-sia dan merupakan bentuk pembaziran kos. Kerana anda juga harus menyesuaikan kapasiti RAM dengan kemampuan pemproses komputer anda.

Sebaliknya, lebih baik jika anda juga memperhatikan aspek kelajuan frekuensi RAM itu sendiri. Kekerapan RAM itu sendiri akan mempengaruhi lebar jalur maksimum atau jumlah data yang dapat mengalir dari dan ke RAM itu sendiri dalam satu masa.

3. RAM Apa yang Anda Perlu?

Sumber gambar: Foto: stroragereview.com

Setelah memahami penjelasan mengenai kapasiti dan kelajuan RAM, persoalannya sekarang adalah jenis RAM yang anda perlukan ?

Untuk menjawab soalan-soalan ini, semuanya bergantung pada spesifikasi peranti komputer anda dan keperluan penggunaan RAM anda. Sekiranya anda hanya menggunakan komputer anda untuk bekerja dan menjalankan sejumlah aplikasi ringan seperti Microsoft Office , rasanya RAM 2-4 GB sudah cukup untuk anda gunakan.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang pemain permainan yang suka bermain permainan berat atau sering menjalankan pelbagai aplikasi berat seperti emulator Android , sangat disarankan agar anda mempunyai RAM dengan kapasiti 8-16 GB, tentu saja, disokong oleh pemproses kelas i5 dan i7.

Untuk masalah frekuensi RAM, anda juga harus menyesuaikan kemampuan motherboard anda dengan frekuensi RAM yang anda gunakan. Contohnya, jika frekuensi papan induk anda hanya sekitar 1.300 Mhz, maka tidak berguna untuk menggunakan RAM dengan frekuensi melebihi 1.300 Mhz. Kenapa? Kerana motherboard anda akan menghadkan kelajuan frekuensi RAM yang digunakan untuk menandingi kemampuan motherboard itu sendiri.

LIHAT ARTIKEL

4. Perlukah Saya Membeli RAM Baru atau Meningkatkan?

Sumber gambar: Foto: quora.com

Setelah memahami keperluan RAM anda, perkara seterusnya yang perlu anda fikirkan dengan teliti ialah adakah anda harus membeli RAM baru untuk menggantikan RAM lama anda atau adakah cukup untuk menaik taraf RAM?

Untuk membuat keputusan, pertama-tama anda harus melihat berapa banyak slot RAM yang tersedia di komputer anda dan memastikan jenis RAM yang digunakan oleh komputer anda ialah DDR2, DDR3 atau DDR4 .

Contohnya, jika anda mempunyai 2 slot RAM DDR3 dan salah satu slotnya diisi dengan RAM 8 GB DDR3 semasa anda adalah pemain berat , anda boleh menambahkan RAM DDR3 8 GB tambahan jika anda benar-benar ingin meningkatkan prestasi permainan anda.

Sementara itu, jika slot DDR3 RAM anda penuh dan anda masih mahukan lebih banyak prestasi RAM DDR3, tetapi anda tidak dapat menambahkan lebih banyak kapasiti kerana had pada cip RAM DDR3 adalah 8 GB, anda boleh mengganti RAM DDR3 anda dengan DDR 4 yang mempunyai kapasiti 16 GB setiap cip atau anda boleh mengganti RAM DDR3 anda dengan RAM DDR3 frekuensi yang lebih tinggi.

Itulah perbincangan mengenai aspek RAM mana yang lebih penting , apakah ukuran kapasiti atau kelajuan RAM itu sendiri? Pesan dari Jaka, bijak memilih RAM, sesuaikan penggunaan RAM anda dengan keperluan anda, baik dari segi kapasiti dan kelajuan RAM itu sendiri. Semoga bermanfaat, jangan ragu untuk meninggalkan komen di ruangan di bawah.

Artikel Berkaitan