Mari Jago Coding, Inilah Cara Membuat Dialog Skrip di Blogger

Sekiranya anda sering memasukkan skrip atau ayat khas dalam catatan Blogger anda, cuba buat dialog skrip di blog anda, ok! Dengan cara itu penampilan skrip dengan artikel anda tidak akan menjadi keliru lagi.

Mempunyai blog dengan banyak pengunjung sudah tentu menjadi impian semua orang. Sebabnya adalah dengan memiliki blog yang penuh sesak dengan pengunjung, peluang untuk mendapatkan wang tambahan dari blog adalah lebih besar lagi. Nah, salah satu jenis blog yang dapat menarik banyak pengunjung adalah blog yang membincangkan petua dan trik, dan perkara berguna lain.

Sekiranya anda mempunyai blog yang berkaitan dengan tutorial blog atau pengkodan, anda pasti ingin memaparkan dialog skrip di blog anda, bukan? Agar tidak keliru dengan catatan anda, mari masukkan dialog skrip di setiap catatan anda!

BACA JUGA
  • Cara Membuat Jadual Kandungan Automatik di Blogger
  • Cara Mendaftar dan Memasang Analitis Google di Blogger
  • Cara Membuat ARTIKEL MENARIK Di bawah Catatan Blogger

Kepentingan Dialog Skrip dalam Catatan Blog

Dialog skrip di blog berbeza dengan ciri Petikan Blog . Ciri dialog skrip sangat berguna jika anda akan memaparkan skrip dalam tutorial yang anda buat. Tetapi bukan hanya untuk skrip, anda juga dapat menggunakan skrip dialog untuk tujuan lain, seperti membuat petikan dan menekankan ayat. Di JalanTikus , dialog skrip dalam artikel dibuat sedemikian rupa sehingga memudahkan anda menyalin tampal skrip tersebut.

Cara Membuat Dialog Skrip di Blogger

Sedikit berbeza dengan apa yang dibuat di JalanTikus, anda juga boleh memasukkan dialog skrip di blog anda dengan mudah. Bagaimana:

  • Buat catatan baru di blog. Sila taipkan apa sahaja di kotak dialog Tulis .
  • Untuk membuat dialog skrip di Blogger, caranya adalah dengan berpindah ke kotak dialog HTML . Kemudian salin dan tampal kod berikut di tempat yang sesuai dengan keperluan penulisan anda:

ISI SCRIPT DISINI

  • Setelah kod ditampal di lajur HTML, sekarang pindah lagi ke lajur Tulis. Gantikan kandungan SKRIN DI SINI dengan skrip atau ayat yang akan anda masukkan.
  • Selesai. Kemudian anda boleh Menyimpan catatan anda , dan penampilannya akan berbeza dengan skrip yang anda buat.
  • Selain borang di atas, ada juga jenis skrip dialog yang boleh anda cuba di blog anda. Sebagai contoh:

ISI SCRIPT DISINI

Catatan: Dalam skrip di atas, anda boleh mengganti bahagian Double dengan Dashed , Dotted , Ridge atau Solid untuk bereksperimen dengan model dialog skrip yang lain. Ia mudah, bukan? Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan