10 Aplikasi Presentasi Selain PowerPoint Gratis, Online & Offline

Mau bikin presentasi keren selain pakai software PowerPoint? Nah, berikut ada rekomendasi aplikasi presentasi gratis untuk PC dan Android kamu.

Bosan dengan fitur presentasi yang ada pada aplikasi PowerPoint buatan Microsoft? Sedang mencari-cari alternatif penggantinya?

Meskipun jadi salah satu produk Microsoft yang paling banyak digunakan saat ini, namun ada kalanya kamu merasa bosan karena terus menerus menggunakannya.

Apalagi, kalau semua fitur sudah kamu jelajahi, mencari pengganti aplikasi PPT pun seperti menjadi sebuah solusi yang terdengar menarik.

Oleh itu, kali ini Jaka akan membincangkan beberapa aplikasi persembahan selain PowerPoint yang boleh anda gunakan secara percuma dan menawarkan pelbagai ciri menarik.

Ingin tahu apakah senarai itu? Berikut adalah senarai aplikasi persembahan alternatif terbaik Ms. PowerPoint, terutamanya untuk PC / komputer riba dan telefon Android anda.

 • Koleksi Aplikasi Pembentangan di PC atau Laptop
  • Libre Office - Impress Presentation (Perisian PowerPoint PC alternatif terbaik)
  • Prezi
  • Aplikasi Pembentangan PC Lain ...
 • Koleksi Aplikasi Pembentangan di Telefon Android
  • Slaid Google (Aplikasi PowerPoint Android alternatif terbaik)
  • Penyunting OfficeSuite + PDF
  • Aplikasi Pembentangan Android yang lain ...
 • Permohonan Pembentangan yang Disyorkan secara Percuma, Boleh Secara Dalam Talian & Luar Talian

  PowerPoint telah menjadi salah satu perisian persembahan yang diandalkan oleh banyak orang, terutamanya agar pendidikan berfungsi.

  Tetapi selain aplikasi ini, terdapat juga beberapa alternatif perisian PowerPoint lain yang menawarkan ciri serupa yang lebih sejuk. Semakin penasaran, bukan? Oleh itu mari kita lihat!

  Koleksi Aplikasi Pembentangan di PC atau Laptop

  Aplikasi persembahan untuk Windows, MacOS ke Linux, selain anda dapat menggunakannya di luar talian, anda juga dapat menggunakannya secara dalam talian. Jadi tidak perlu bersusah payah memasang perisian!

  1. Libre Office - Persembahan Impress (Perisian PowerPoint PC alternatif terbaik)

  Sumber foto: LibreOffice (Sudah memuat turun aplikasi PowerPoint untuk komputer riba tetapi masih belum mencukupi? Cuba muat turun Libre Office).

  Selain Microsoft Office, terdapat juga aplikasi pejabat lain yang boleh anda andalkan, iaitu Libre Office . Perisian ini juga menyediakan aplikasi persembahan pada komputer riba yang disebut Impress Presentation .

  Selain ditujukan untuk komputer riba Windows, Libre Office akan dioptimumkan untuk digunakan pada sistem operasi Linux.

  Plus perisian ini bebas dan sumber terbuka, tetapi masih boleh membawa antara muka dan ciri pengguna yang bersih yang menyokong produktiviti anda, kumpulan.

  Muat turun di sini: Libre Office - Impress Presentation

  2. Prezi

  Sumber gambar: prezi.com

  Bagi anda yang memerlukan persembahan yang hebat dengan animasi zoom in - zoom out, anda juga dapat menggunakan perisian Prezi yang dapat anda gunakan terus dari aplikasi penyemak imbas.

  Aplikasi persembahan dalam talian ini menyediakan pelbagai templat menarik, pasti akan membuat penonton anda kagum dengan animasi yang disediakan.

  Selain dapat digunakan dalam talian, untuk membuat persembahan, anda juga dapat memuat turunnya dan menggunakannya di luar talian.

  Jadi, bagi anda yang mungkin sudah bosan setelah memuat turun aplikasi PowerPoint untuk komputer riba, anda boleh memuat turun Prezi sebagai gantian, geng.

  Muat turun di sini: Prezi Portable Classic

  Aplikasi Pembentangan PC Lain ...

  3. Pembentangan Offline Focusky

  Sumber gambar: Focusky

  Seperti namanya, Focusky Offline Presentation adalah aplikasi persembahan luar talian yang digunakan untuk membuat persembahan animasi yang menarik dan interaktif.

  Dengan pelbagai templat dalam bentuk yang unik, cara Focusky berfungsi agak mudah. Anda hanya perlu mengklik dan menyeret elemen yang ingin anda gunakan dalam persembahan.

  Sudah tentu aplikasi persembahan 3D ini sangat sesuai untuk anda yang ingin menjadi menarik ketika membuat persembahan di hadapan bilik, geng. Buat aplikasi PowerPoint alternatif juga, okey!

  Muat turun di sini: Persembahan Offline Focusky

  4. Visme

  Sumber gambar: Visme

  Kemudian ada Visme , yang bukan hanya untuk membuat dan menampilkan persembahan, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk membuat infografik, data visual dan sebagainya.

  Boleh diakses secara dalam talian, aplikasi ini dibungkus dengan pelbagai templat latar belakang HD, elemen dan jenis fon yang dapat anda gunakan secara percuma.

  Untuk keperluan persembahan, Visme juga memberikan kelonggaran untuk berkongsi dalam talian atau memuat turun untuk persembahan luar talian.

  Muat turun di sini: Visme

  5. SlideDog

  Sumber gambar: Laluan ke kewangan

  Aplikasi PowerPoint alternatif lain yang tidak kurang hebatnya ialah SlideDog .

  Menariknya, aplikasi ini membolehkan anda menggabungkan beberapa format media yang berbeza seperti fail PowerPoint, PDF, Word, Excel, dan Prezi ke dalam satu reka bentuk persembahan.

  SlideDog juga menawarkan ciri perkongsian masa nyata di mana anda dapat mengawal persembahan dari jauh melalui telefon pintar anda.

  Bagi anda yang mahukan aplikasi persembahan all-in-one, SlideDog tepat untuk alternatif perisian PowerPoint.

  Muat turun di sini: SlideDog

  Koleksi Aplikasi Pembentangan di Telefon Android

  Berbanding dengan komputer riba, peranti telefon pintar pastinya jauh lebih praktikal dan ringan untuk anda bawa ke mana sahaja.

  Dengan cara itu, membuat atau mengedit persembahan tayangan gambar akan menjadi lebih mudah dan dapat dilakukan di mana sahaja, walaupun anda berada di dalam kereta.

  Oleh itu, kali ini Jaka juga akan membincangkan beberapa aplikasi PowerPoint alternatif untuk Android yang boleh anda gunakan.

  Di samping itu, ada juga aplikasi sehingga ponsel Android Anda dapat digunakan sebagai remote yang dilengkapi dengan sambungan Bluetooth dan WiFi.

  1. Slaid Google (Aplikasi PowerPoint Android alternatif terbaik)

  Sumber foto: Google Play (Ingin memuat turun aplikasi Android PowerPoint alternatif terbaik? Slaid Google adalah salah satu pilihan).

  Pertama terdapat Google Slide yang merupakan aplikasi persembahan percuma yang disediakan secara langsung oleh pemaju Android sendiri, Google Inc.

  Antara muka pengguna yang ditawarkan oleh aplikasi ini cenderung sederhana terutama untuk keperluan membuat, menyunting, dan memaparkan dokumen persembahan.

  Salah satu kelebihan Google Slides ialah penggunaannya ringan dan anda boleh menggunakan di luar talian tanpa perlu menyambung ke internet.

  Sebagai alternatif untuk aplikasi PowerPoint, produk pesaing Microsoft cukup hebat, geng.

  PerincianSlaid Google
  Pemaju Google LLC
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 500,000,000 ke atas
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun melalui pautan berikut:

  Apl Produktiviti Google LLC DOWNLOAD

  2. Penyunting OfficeSuite + PDF

  Dari sekian banyak aplikasi pejabat yang terdapat di Google Play Store, OfficeSuite + PDF Editor boleh menjadi pilihan dengan jumlah muat turun lebih dari 100 juta muat turun.

  Sesuai namanya, aplikasi office ini dapat digunakan untuk berbagai format file, mulai dari DOC, DOCX, XLS, XLSX dan PPTX.

  Untuk persembahan, Editor OfficeSuite + PDF juga dapat digunakan untuk mengedit dan memaparkan persembahan secara langsung.

  PerincianPenyunting OfficeSuite + PDF
  Pemaju Sistem Mobi
  OS minimum Android 4.2 dan lebih tinggi
  Saiz 53MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun melalui pautan berikut:

  Aplikasi Alatan Pejabat & Perniagaan MobiSystem MUAT TURUN

  Aplikasi Pembentangan Android yang lain ...

  3. Pejabat WPS

  Dimuat turun oleh lebih daripada 700 juta pengguna di seluruh dunia, WPS Office adalah aplikasi seterusnya yang membolehkan anda membuat atau mengedit persembahan slaid dari telefon pintar.

  Aplikasi ini juga menyediakan pelbagai jenis fon dan templat persembahan rasmi eksklusif yang menarik.

  Menariknya, WPS Office mempunyai ciri di mana anda dapat mengimbas dokumen kertas ke dalam fail PDF menggunakan kamera. Jadi, anda tidak perlu memuat turun aplikasi pengimbas dokumen lagi, geng.

  PerincianPejabat WPS
  Pemaju Kingsoft Office Software Corporation Limited
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun melalui pautan berikut:

  Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD

  4. Pejabat Polaris

  Selanjutnya, ada perisian PPT alternatif untuk Android bernama Polaris Office yang dikembangkan oleh pembangun Infraware Inc.

  Tidak jauh berbeza dengan aplikasi persembahan sebelumnya, Polaris Office juga menyediakan perkhidmatan Slide untuk membuat atau menyunting dokumen tayangan slaid persembahan.

  Aplikasi ini juga serasi dengan semua format dokumen dari Microsoft Office, termasuk PowerPoint.

  PerincianPejabat Polaris
  Pemaju Infraware Inc.
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 61MB
  Muat turunnya 50,000,000 ke atas
  Penarafan 3.9 / 5 (Google Play)

  Muat turun melalui pautan berikut:

  Aplikasi Apl & Alat Perniagaan INFRAWARE, INC. MUAT TURUN

  5. Pautan Jauh (PC Jauh)

  Sumber gambar: youtube.com

  Remote Link (PC Remote) pada mulanya hanya dapat digunakan pada telefon bimbit ASUS yang menggunakan ZenUI. Tetapi sekarang, aplikasi persembahan jarak jauh ini tersedia untuk semua jenis telefon Android.

  Aplikasi ini dapat dengan mudah membantu anda dalam memaparkan slaid, yang dilengkapi dengan sambungan Bluetooth dan WiFi.

  Sudah tentu aplikasi ini sesuai untuk membantu pekerjaan di kalangan pelajar dan ahli perniagaan, bukan?

  PerincianPautan Jauh (Jauh PC)
  Pemaju ZenUI, PASUKAN ASUS HIT
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun melalui pautan berikut:

  Aplikasi Alat dan Perniagaan ZenUI, PASUKAN ASUS HIT DOWNLOAD

  Inilah beberapa cadangan untuk aplikasi persembahan percuma untuk PC, komputer riba dan telefon Android yang boleh anda gunakan dalam talian atau luar talian.

  Selain daripada senarai di atas, adakah anda mempunyai perisian PowerPoint alternatif lain yang tidak kurang hebatnya? Sekiranya ada, jangan lupa untuk berkongsi dengan Jaka dalam komen di bawah!

  Semoga berjaya, geng ~

  Baca juga artikel mengenai Office atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan