25 Permainan RPG Offline Terbaik dan Terkini di Semua Platform, Percuma!

Adakah anda keliru bermain permainan tetapi tidak mempunyai sambungan internet? Jangan risau, berikut adalah permainan RPG Offline terbaik untuk anda (Kemas kini April 2020)

RPG atau Role Playing Game adalah permainan di mana anda akan memainkan watak dengan latar belakangnya sendiri sehingga anda menjadi sebahagian daripada cerita.

Permainan RPG sendiri telah berkembang dan mempunyai varian yang berbeza. Terdapat permainan yang dimainkan dalam talian dan juga di luar talian.

Adakah anda lebih suka permainan RPG luar talian atau dalam talian, geng? Kemudian, adakah anda lebih suka bermain permainan RPG luar talian di PC, Android atau PS?

Sekiranya anda ingin bermain permainan RPG tetapi tidak mempunyai banyak kuota, tenangkanlah. Jaka mempunyai cadangan permainan RPG luar talian terbaik di pelbagai platform yang paling menarik untuk anda mainkan pada masa lapang.

 • Permainan RPG luar talian di PSP
 • Permainan RPG luar talian pada PS 4
 • Permainan RPG PC luar talian
 • Video: 5 Permainan Luar Biasa RPG PC Terbaik dan Tidak Berat!
 • Permainan RPG Offline Terbaik di Android, PC dan Lain-lain

  Oleh kerana terdapat banyak permainan RPG luar talian, Jaka akan mengumpulkannya mengikut konsol. Sekiranya anda ingin melihat permainan RPG pada konsol tertentu, klik pada teks yang mengandungi kandungan untuk memudahkan pencarian anda.

  Permainan RPG Android Offline

  Berikut adalah senarai permainan RPG luar talian terbaik yang boleh anda mainkan di telefon Android. Lihatlah!

  1. Final Fantasy XV Pocket Edition

  Sekiranya ditanya permainan RPG luar talian Android terbaik, jawapannya masih ada Final Fantasy XV Pocket Edition , geng.

  Dari pelbagai siri Final Fantasy di Mobile, Jaka memilih Final fantasy XV Pocket Edition sebagai pemenang.

  Permainan ini diadaptasi dari versi PS4 dan dibuat lebih ringkas, tanpa melupakan permainannya yang tersendiri.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 12+
  Saiz Permainan 37 + MB
  Android minimum 5.0 dan ke atas
  SQUARE ENIX RPG Games Ltd DOWNLOAD

  2. Inotia 4

  Inotia 4 adalah siri permainan Inotia terbaik. Permainan RPG luar talian Android ini menawarkan anda permainan seperti Ragnarok tetapi dengan jalan cerita yang menarik.

  Dalam permainan ini, anda boleh memilih rakan sepasukan yang merupakan NPC. Permainan ini sesuai untuk anda mainkan pada masa lapang.

  Grafik permainan ini juga cukup bagus. Lebih-lebih lagi, permainan ini percuma untuk anda mainkan, geng. Keseronokan terjamin, deh!

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 12+
  Saiz Permainan 45 + MB
  Android minimum 4.0.3 dan ke atas
  Com2uS DOWNLOAD RPG Games

  3. Kekacauan Cincin III

  Permainan ini mempunyai grafik yang terkenal dengan baik, geng. jadi jika anda menyukai permainan jenis RPG Jepun Klasik, anda harus mencuba Chaos Rings III .

  Animasinya cukup lancar untuk ukuran permainan Android. Permainan yang dipersembahkan sangat mirip dengan permainan Final Fantasy di PS2.

  Cerita yang disampaikan tidak kalah dengan permainan di konsol, dan grafik yang baik menjadikan permainan ini salah satu permainan RPG 3D luar talian terbaik.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 18+
  Saiz Permainan 14 + MB
  Android minimum 1.1.1 dan ke atas
  DOWNLOAD Permainan

  4. Sepanduk Saga

  Banner Saga adalah salah satu permainan RPG luar talian terbaik di Android. Banner Saga mempunyai gaya pertempuran taktik RPG yang menceritakan bangsa fiksyen bangsa viking.

  Kisah permainannya cukup mendalam dan anda perlu fokus untuk mengikutinya agar dapat menikmati kisah Banner Saga secara terperinci.

  Meskipuh adalah permainan RPG, tetapi pada pandangan pertama grafik permainan ini sangat mirip dengan filem animasi Disney, geng.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 16+
  Saiz Permainan 1.77 GB
  Android minimum 4.1 dan ke atas
  DOWNLOAD Permainan

  5. Evoland

  Permainan RPG luar talian seterusnya adalah Evoland . Permainan RPG luar talian Android ini menggabungkan beberapa permainan RPG Jepun klasik dan terkenal.

  Permainan grafik yang satu ini cukup unik kerana akan berubah dari 8-bit menjadi 3-dimensi pada beberapa kesempatan.

  Sekiranya anda menyukai permainan yang memerlukan anda meneroka, maka rasa Evoland sangat sesuai untuk anda, geng.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 16+
  Saiz Permainan 47.88MB
  Android minimum 4.0 dan ke atas
  DOWNLOAD Permainan

  6. Letupan: Jangan Hilang Harapan

  Permainan RPG luar talian Android berjudul Implosion: Never Lose Hope adalah permainan grafik 3D paling keren dalam senarai ini.

  Permainan ini mengisahkan usia kepupusan manusia akibat makhluk luar angkasa. Namun, anda akan menjadi pahlawan untuk mengalahkan musuh.

  Permainan RPG luar talian 3D Implosion: Never Lose Hope percuma untuk anda muat turun, tetapi hanya untuk bab 1 hingga 6. Selebihnya yang harus anda beli.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 12+
  Saiz Permainan 23MB
  Android minimum 4.0 dan ke atas
  Permainan Pengembaraan Rayark Inc. MUAT TURUN

  7. Oceanhorn

  Oceanhorn adalah permainan RPG Android dengan elemen dunia terbuka terbaik yang pernah dimainkan oleh Jaka.

  Permainan ini mempunyai permainan dan grafik yang sangat mirip dengan francais RPG terbaik Nintendo, The Legend of Zelda.

  Permainan ini percuma untuk anda muat turun. Walau bagaimanapun, untuk membuka bab seterusnya, anda mesti membayar sejumlah wang.

  PerincianSpesifikasi
  Penarafan Dinilai untuk 7+
  Saiz Permainan 8.3 + MB
  Android minimum 4.1 dan ke atas

  Permainan RPG luar talian di PSP

  Seterusnya adalah permainan RPG luar talian untuk konsol PSP. Sekiranya anda tidak mempunyai PSP, anda boleh memuat turun emulator PSP dan permainan ISO di Internet.

  1. Teras Final Fantasy 7 Crisis

  Permainan RPG luar talian pesanan pertama untuk PSP pastinya berasal dari siri Final Fantasy sekali lagi, geng. Terutama anda yang menyukai siri ketujuh, pasti setuju dengan Jaka.

  Final Fantasy 7 Crisis Core memberikan pengalaman yang berbeza dalam permainan Final Fantasy dengan grafik yang bagus pada zamannya.

  Untuk cerita tidak sukar untuk ditanya, deh. Kerana siri Final Fantasy ke-7 mempunyai jalan cerita terbaik dalam francais ini.

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 1.1 GB
  Harga $ 29.75

  2. Shin Megami Tensei: Persona 3

  Kedudukan kedua dihuni oleh siri permainan Persona, permainan RPG yang memanfaatkan kehidupan harian yang dicampur dengan penjara bawah tanah.

  Shin Megami Tensei: Persona 3 mempunyai ciri unik, berbeza dengan permainan RPG pada umumnya sehingga menjadi permainan ikonik.

  Anda akan memainkan sekumpulan kanak-kanak sekolah yang mesti bertanggungjawab terhadap tanggungjawab mereka sebagai pelajar sambil menyelamatkan dunia.

  PerincianMaklumat
  Penarafan M
  Saiz Permainan 1.07 GB
  Harga $ 19.99

  3. Legenda Pahlawan

  Permainan seterusnya berasal dari siri Legend of Heroes pertama . Cerita dan permainan yang ditawarkan sesuai untuk anda yang suka permainan RPG Jepun, geng.

  Kelebihan permainan ini berbanding permainan lain adalah jalan cerita yang menarik dan pendalaman watak yang sangat baik.

  Dalam permainan RPG Turn Turn ini, anda akan dimanjakan dengan kualiti grafik dan permainan 3D licin yang tidak monoton.

  PerincianMaklumat
  Penarafan M
  Saiz Permainan 1.16GB
  Harga $ 19.99

  4. YS Tujuh

  Permainan RPG luar talian terbaik seterusnya adalah YS Seven . Permainan permainan aksi RPG ini sangat menarik dan ringan.

  YS Seven menjemput anda untuk memasuki dunia karya fantasi yang menyegarkan. Watak dalam YS Seven sangat unik dan mempunyai kisah tersendiri.

  Tidak seperti permainan RPG berasaskan giliran lain, permainan ini mempunyai elemen hack dan slash sehingga anda memerlukan refleks dan kawalan yang sempurna.

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 447.49MB
  Harga $ 14.99

  5. Lautan Bintang: Evolusi Kedua

  Permainan kelima dalam senarai RPG luar talian terbaik yang boleh dimainkan di PSP adalah dari siri Star Ocean, iaitu Star Ocean: The Second Evolution .

  Permainan ini adalah kesinambungan dari kisah The First Evolution. Masih menceritakan kisah pengembaraan di angkasa dengan konflik antara galaksi.

  Permainan ini mempunyai kisah yang sangat bagus walaupun hanya dibungkus dengan kualiti grafik yang sederhana. Ia sesuai dengan anda, geng!

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 953MB
  Harga $ 12.33

  6. Kronik mistik

  Seterusnya, Mystic Chronicles akan membawa anda ke dunia fantasi yang luas dengan grafik 16-bit.

  Anda akan merasakan dunia dan cara bertempur yang membawa nostalgia. Di samping itu, cerita yang kaya juga membuat anda terlepas permainan yang sama seperti ini.

  Walaupun anda tidak mempunyai grafik dan permainan seperti permainan Triple A, anda boleh merasakan sendiri kualiti permainan ini, geng.

  PerincianMaklumat
  Penarafan E
  Saiz Permainan 41.51MB
  Harga $ 14.99

  Permainan RPG luar talian pada PS 4

  Inilah permainan RPG Offline terbaik dan terbaru khusus untuk konsol PS4. Walaupun begitu, terdapat sebilangan dari mereka yang boleh anda mainkan di PC.

  1. The Witcher 3: Pemburuan Liar

  Masuk ke dunia Playstation 4, permainan RPG luar talian terbaik jatuh pada The Witcher 3: Wild Hunt . Anda di sini bermain sebagai Geralt si penyihir yang memburu raksasa.

  Permainan ini juga boleh anda nikmati di pelbagai konsol lain. Kisah yang ditawarkan panjang dan kaya dengan cerita sampingan yang memperkaya ceritanya.

  Untuk grafik, The Witcher 3: Wild Hunt adalah yang terbaik pada masanya. Sehingga kini anda boleh mengatakan permainan ini mempunyai grafik yang indah.

  PerincianMaklumat
  Penarafan M
  Saiz Permainan 30.98 GB
  Harga $ 39.99

  2. Final Fantasy XV

  Sekiranya anda sudah mempunyai versi mudah alih, Final Fantasy XV yang asli juga mesti ada dalam senarai ini.

  Kisah pengembaraan Putera Noctis dan pasangannya dapat membuat anda ketagih. Dunia yang indah dan tebal dengan fantasi boleh merosakkan mata anda. Begitu juga dengan permainan yang menarik.

  Permainan ini mempunyai grafik yang sangat baik dan animasi yang sangat bagus. Cerita ini juga menjadikan permainan ini seolah-olah filem box office.

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 66.39 GB
  Harga $ 49.99

  3. Persona 5 (yang paling menarik)

  Permainan ketiga berasal dari siri Persona, tentu saja, seperti siri Persona 5 yang lain , anda akan menjalani kehidupan seharian dan kehidupan lain di dunia crawler penjara bawah tanah.

  Latar belakang dan kisah yang berbeza dengan Persona lain, anda akan dibawa ke kehidupan remaja moden yang mempunyai sisi lain dari dirinya yang disebut 'pencuri hantu'.

  Membawa unsur-unsur dunia terbuka yang digabungkan dengan tempur gaya bergiliran, permainan ini akan memakan banyak masa anda kerana ia sangat menarik.

  PerincianMaklumat
  Penarafan M
  Saiz Permainan 20.2GB
  Harga $ 49.99

  4. Jiwa gelap III

  Seterusnya adalah Dark Soul III dengan permainan yang sama seperti yang dimilikinya sejak siri pertama. Darksoul III mempunyai kisah baru dan dunia baru, tetapi lelaki tetap membuat orang merasa tidak selesa ketika bermain.

  Anda yang suka permainan RPG luar talian dengan tahap kesukaran yang tinggi harus mencuba Dark Soul III untuk mendapatkan cabaran baru.

  Permainan Tindakan RPG luar talian ini akan sangat bergantung pada ketangkasan anda dalam berfikir dan menekan butang supaya anda dapat memukul dan tidak dipukul oleh musuh.

  PerincianMaklumat
  Penarafan M
  Saiz Permainan 18.24 GB
  Harga $ 59.99

  5. Horizon Zero Dawn

  Permainan RPG Offline terakhir dalam senarai ini adalah Horizon Zero Dawn yang dirilis secara eksklusif untuk konsol PS4 dan mempunyai grafik yang luar biasa.

  Horizon Zero Dawn membawa pemain ke dunia di masa depan di mana robot menjadi lebih dominan daripada manusia.

  Walaupun masa depan, tetapi dunia nampaknya kembali ke dunia prasejarah di mana peradaban dunia telah runtuh.

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 48.16 GB
  Harga $ 19.99

  6. Dragon Quest XI: Gema Zaman yang sukar difahami

  Permainan Dragon Quest XI ini: Echoes of a Elusive Age telah dilancarkan 2 kali di PS 4 dengan versi yang sedikit berbeza.

  Versi pertama dikeluarkan pada tahun 2017 untuk PS 4 dan Nintendo 3DS dalam bahasa Jepun, kemudian kini ditukarkan ke bahasa Inggeris dan dijual secara percuma.

  Anda akan bermain di dunia khas Dragon Quest, raksasa dan wataknya serupa. Namun, terdapat perubahan cara pertempuran yang kini lebih interaktif.

  PerincianMaklumat
  Penarafan T
  Saiz Permainan 30.8 GB
  Harga $ 59.99

  Permainan RPG PC luar talian

  Sekiranya anda seorang gamer PC, jangan risau kerana Jaka juga telah memilih beberapa tajuk permainan RPG terbaik untuk anda. Anda boleh memuat turun permainan RPG PC Luar Talian dari Steam atau laman muat turun lain.

  1. The Elder Scrolls V: Skyrim

  Permainan RPG luar talian legenda pertama di PC adalah The Elder Scrolls V: Skyrim . Permainan RPG luar talian ini mempunyai grafik dan permainan yang menarik.

  Permainan ini mempunyai jalan cerita yang sangat luas. Anda boleh memilih jalan cerita yang anda mahukan, geng.

  Bukan hanya itu, permainan ini juga mempunyai berjuta-juta mod yang dapat anda muat turun dan pasang secara percuma untuk memperkayakan permainan.

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows 7 / 8.1 / 10 (Versi 64-bit)
  Pemproses Intel i5-750 / AMD Phenom II X4-945
  Ingatan RAM 8GB
  Grafik NVIDIA GTX 470 1GB / AMD HD 7870 2GB
  Penyimpanan 12 GB ruang yang ada
  Harga Rp. 532,000

  2. Zaman Naga: Asal

  Dragon Age: Origin juga merupakan permainan RPG luar talian PC yang merupakan lelaki legenda, kisah dalam permainan ini seperti Lord of the Rings dengan latar belakang dan naga.

  Anda akan bermain dalam pasukan dari mana anda boleh memilih rakan kongsi. Anda harus menggabungkan kekuatan beberapa watak ini.

  Bukan hanya dari memukul, anda harus mencari strategi yang tepat untuk dapat mengalahkan musuh anda. Walaupun agak sekolah lama, permainan ini adalah yang paling berjaya berbanding sekuelnya.

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows XP (SP3) atau Windows Vista (SP1) atau Windows 7
  Pemproses Pemproses Intel Core 2 Single 1.6 Ghz (atau setaraf) atau Pemproses AMD 64 2.0 GHz (atau setaraf)
  Ingatan 1GB (1.5 GB Vista dan Windows 7)
  Grafik ATI Radeon X850 256MB atau NVIDIA GeForce 6600 GT 128MB atau lebih tinggi (Windows Vista: Radeon X1550 256MB atau NVidia GeForce 7600GT 256MB)
  Penyimpanan Ruang HD 20 GB
  Harga Rp. 135,999

  3. Ketuhanan: Dosa Asal

  Nah, Divinity: Original Sin dikenali sebagai permainan RPG luar talian dengan permainan taktikal, geng.

  Permainan ini berjalan dengan perlahan dan anda harus berfikir dalam setiap pergerakan anda. Kisah yang ditawarkan juga membuat anda penasaran.

  Bukan hanya strategi pertempuran, persekitaran pertempuran anda juga memainkan peranan penting dalam menentukan kemenangan anda. Betul-betul seronok, deh!

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows XP (SP3) atau Windows Vista (SP1) atau Windows 7
  Pemproses Pemproses Intel Core 2 Single 1.6 Ghz (atau setaraf) atau Pemproses AMD 64 2.0 GHz (atau setaraf)
  Ingatan 1GB (1.5 GB Vista dan Windows 7)
  Grafik ATI Radeon X850 256MB atau NVIDIA GeForce 6600 GT 128MB atau lebih tinggi (Windows Vista: Radeon X1550 256MB atau NVidia GeForce 7600GT 256MB)
  Penyimpanan Ruang HD 20 GB
  Harga Rp. 269,999

  4. Kejatuhan 3

  Sekiranya Fallout 3 pasti anda pernah dengar, bukan? Permainan ini ditetapkan pada masa akan datang, hanya bahawa dunia dimusnahkan oleh bom nuklear.

  Manusia juga hidup di bawah tanah untuk bertahan kerana udara luar sudah tercemar. Anda boleh memuat turun permainan rpg luar talian pc ini di Steam.

  Sama seperti permainan Dragon Age: Origins, Fallout 3 menjadi gelaran paling berjaya dalam francais Fallout. Cuba main ini dulu, geng.

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows XP / Vista
  Pemproses Pemproses 2.4 Ghz Intel Pentium 4 atau setaraf
  Ingatan 1GB (XP) / 2GB (Vista)
  Grafik Kad video yang sesuai langsung X 9.0c dengan RAM 256MB (NVIDIA 6800 atau lebih baik / ATI X850 atau lebih baik)
  Penyimpanan Ruang HD 7 GB
  Harga Rp. 89,999

  5. Final Fantasy XII: Zaman Zodiak

  Nah, permainan RPG PC luar talian seterusnya adalah sebahagian daripada francais Final Fantasy, geng. Masuk ke PC, Final Fantasy XII: The Zodiac Age adalah permainan yang membawa pemain untuk mengenang kembali.

  Permainan ini diadaptasi dari versi PS 2 dengan sistem Zodiac Job, menjadikan permainan lebih mencabar.

  Anda akan diperkenalkan dengan watak dengan latar belakang yang berbeza, sehingga plotnya akan menjadi lebih menarik.

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows 7-64bit
  Pemproses Pentium G3260 @ 3.0GHz (2 teras)
  Ingatan RAM 4 GB
  Grafik NVIDIA GeForce GTX 660 atau setara AMD dengan VRAM 2GB
  Penyimpanan 50 GB ruang yang ada
  Harga Rp. 470,000

  6. Resonans Of Fate EDISI 4K / HD

  Resonance Of Fate 4K / HD EDITION adalah versi HD dari Resonance Of Fate yang dikeluarkan pada PS 3 dan XBOX 360 pada tahun 2010.

  Kini, permainan RPG luar talian yang unik ini dibawa kembali ke PC dengan kualiti grafik yang jauh lebih baik daripada sebelumnya.

  Namun, tidak ada perubahan dalam cerita dan permainan dari versi asalnya. Masih sama menarik dan menarik untuk dimainkan.

  Anda sudah boleh memuat turun permainan ini di Steam dengan harga 100 ribu Rupiah.

  PerincianSpesifikasi
  OS Windows 7 - 64 bit
  Pemproses Intel Core i3 2100 / AMD A8-6500
  Ingatan RAM 2GB
  Grafik NVIDIA GeForce GT630 VRAM 512MB / AMD Radeon R7 250 VRAM 512MB
  Penyimpanan 16 GB ruang yang ada
  Harga Rp. 159,999

  Video: 5 Permainan Luar Biasa RPG PC Terbaik dan Tidak Berat!

  Bagi anda yang ingin bermain permainan RPG luar talian di PC tetapi komputer anda hampir tidak biasa, jangan risau.

  Jaka mempunyai cadangan permainan RPG PC luar talian terbaik yang ringan dan sesuai untuk PC spesifikasi rendah.

  Sila tonton secara langsung dalam video di bawah, kawan-kawan!

  Itulah permainan RPG luar talian terbaik di dunia dari pelbagai konsol. Apakah permainan kegemaran anda?

  Sekiranya terdapat permainan RPG luar talian pada PC, Android, PSP, atau PS4 kegemaran anda yang belum anda senaraikan, sila tuliskannya di ruangan komen.

  Baca juga artikel mengenai RPG luar talian atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan