Cara Bermain Permainan PS3 di PC atau Laptop, Anti Lag dan Dapat 60 FPS!

Ingin bermain permainan PS3 di PC atau komputer riba? Kali ini Jaka akan berkongsi cara bermain permainan PS3 di PC atau komputer riba secara percuma, dan tentunya bebas dari ketinggalan.

Walaupun era PlayStation telah mula bergerak ke era PlayStation 5, PlayStation 3 masih mempunyai banyak pemain setia hingga ke hari ini.

Beberapa permainan karya klasik seperti The Last of Us, Demon Souls, dan Red Dead Redemption masih menarik untuk dimainkan hari ini.

Untuk itu, kali ini Jaka akan memberikan petua mengenai cara bermain permainan PS3 di komputer riba PC atau Windows yang boleh anda nikmati secara percuma atau percuma.

 • Langkah-langkah Main PS3 di PC atau Laptop
 • Cara Bermain Permainan PS3 di Peringkat Akhir PC
 • Cara Bermain Permainan PS3 di PC atau Laptop Tanpa Kelewatan

  Bagi mereka yang tidak mempunyai PS3, tetapi ingin bermain permainan terbaik di konsol ini, tentu selalu mencari alternatif terbaik untuk dapat bermain PS3 walaupun tanpa konsol .

  Nasib baik, sekarang ada cara untuk memainkan PS3 pada komputer riba dan PC menggunakan program emulator RPCS3. Emulator ini membolehkan komputer anda membaca dan bermain permainan PS3.

  Sekiranya anda mempunyai PC atau peranti komputer riba yang berkelayakan, cara bermain permainan PS3 di PC di komputer riba atau PC bukan lagi mimpi, semuanya boleh dilakukan sekarang.

  RCPS3 Emulator Untuk bermain Permainan PS3 di PC atau Laptop

  RPCS3 adalah program emulator khusus untuk bermain permainan PlayStation 3 . Program ini telah dikeluarkan sejak tahun 2012, dan masih dikembangkan sehingga kini.

  Seperti program emulator lain seperti emulator PS2, PSP atau PS1, anda boleh memuat turun dan menggunakan RPCS3 secara percuma.

  Walaupun tidak sepenuhnya berorientasikan keuntungan, RPCS3 mempunyai pasukan pembangunnya sendiri yang selalu mengembangkan program ini sehingga dapat digunakan dengan baik tanpa mengalami masalah.

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara bermain permainan PS3 di PC dengan emulator ini, lihat langkah-langkah yang telah disertakan Jaka di bawah.

  Langkah-langkah Main PS3 di PC atau Laptop

  Untuk dapat memainkan permainan PS3 di PC, anda perlu membuat beberapa penyesuaian dalam RPCS3 yang telah anda muat turun.

  Walaupun agak rumit, Jaka telah menyediakan penjelasan lengkap agar anda tidak menghadapi masalah ketika menggunakan emulator perisian ini.

  Tanpa berlengah, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk dapat memainkan PS3 di PC menggunakan RPCS3.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi RPCS3 pada PC atau komputer riba anda, dan jika anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turunnya secara langsung dari pautan di bawah.

  Muat turun RPCS3 di sini!

  RPCS3 Emulator Apps MUAT TURUN
  • Langkah 2 - Selain fail emulator PS3, anda juga memerlukan firmware untuk dapat menjalankan permainan PS3 mengikut kemas kini terbaru. Untuk memuat turunnya, anda hanya perlu pergi ke (//www.playstation.com/en-us/support/system-updates/ps3/).

  Setelah halaman dibuka, klik butang Setuju dan Muat turun Sekarang untuk memulakan proses muat turun firmware yang diperlukan.

  • Langkah 3 - Setelah semua fail yang diperlukan dikumpulkan, ekstrak program PRPCS3 yang dimuat turun. Klik kanan pada fail exe dan pilih jalankan sebagai pentadbir.

  • Langkah 4 - Setelah program berjaya dipasang, pasang firmware yang dimuat turun dengan memilih menu Fail kemudian pilih Pasang Firmware .

  • Langkah 5 - Cari fail firmware yang telah dimuat turun lebih awal, kemudian pilih Buka. Tunggu sehingga proses pemasangan selesai.

  Pada ketika ini emulator PS3 yang anda muat turun telah disiapkan, dan siap digunakan untuk memainkan permainan PS3 kegemaran anda.

  Untuk langkah seterusnya, pastikan anda memuat turun fail Permainan yang anda mahukan terlebih dahulu kerana proses memuat turun cukup memakan masa.

  Cara Bermain Permainan PS3 di Peringkat Akhir PC

  Setelah proses penyediaan dalam program emulator selesai, anda hanya perlu memasang permainan yang ingin anda mainkan dalam program ini.

  Berbeza dengan permainan PS1 dan PS2 yang mempunyai format ISO, permainan PS3 mempunyai format. Pkg atau dalam bentuk folder keseluruhan kerana ia adalah fail yang dimigrasikan terus dari konsol itu sendiri.

  Walaupun sedikit berbeza, cara memasang dua jenis format adalah sama, geng. Segala-galanya akan dibincangkan secara lengkap di bahagian ini.

  Untuk contoh ini, format permainan yang digunakan Jaka adalah .pkg , dan langkah-langkah berikut dapat memainkan permainan PS3 di komputer riba yang boleh anda praktikkan sekarang.

  • Langkah 1 - Setelah memuat turun permainan PS3 yang anda mahukan, buka program RPCS3, pilih menu Fail , kemudian pilih Pasang .pkg .

  Contoh permainan yang digunakan Jaka kali ini adalah dalam bentuk .pkg, jadi pilihannya adalah memasang .pkg, tetapi jika permainan yang Anda unduh ada dalam bentuk lain, Anda hanya perlu memilih menu Tambah Permainan , kemudian pilih folder permainan.

  • Langkah 2 - Cari di mana anda menyimpan fail, kemudian pilih buka. Sekiranya terdapat 2 fail .pkg, anda perlu melakukan proses pemasangan 2 kali dengan cara yang sama.
  • Langkah 3 - Setelah proses pemasangan selesai, permainan akan muncul di menu emulator utama. Klik dua kali untuk bermain permainan.

  Dengan cara ini, anda dapat menikmati pelbagai permainan PS3 dengan segera dari permainan RPG hingga permainan aksi walaupun anda semua dapat bermain mengikut isi hati anda.

  Pastikan PC atau komputer riba anda mempunyai spesifikasi yang baik , kerana program emulator ini memerlukan prestasi yang cukup tinggi.

  Itulah beberapa langkah untuk melakukan permainan PS3 di PC atau komputer riba tanpa ketinggalan . Kaedah ini dapat menolong anda bermain permainan yang selalu anda impikan.

  Walaupun cukup baik, emulator RPCS3 masih berkembang setiap hari dan semakin banyak permainan PS3 mula dimainkan di emulator ini.

  Sekiranya masih belum jelas, anda boleh memberikan komen di halaman ini dan Jaka akan berusaha menjawab soalan anda dengan sebaik mungkin.

  Baca juga artikel mengenai Permainan atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan