12 Filem Gangster Terbaik dan Terkini 2020, Penuh Aksi Mentah!

Bosan dengan filem aksi superhero yang begitu? Lebih baik anda cuba menonton filem gengster terbaik seterusnya, geng. Dijamin ketagihan, deh!

Adakah anda suka menonton filem aksi Hollywood? Pernah menyaksikan pemandangan pergaduhan antara geng?

Aksi perkelahian yang dilakukan oleh beberapa orang sangat menarik untuk ditonton, terutama dengan beberapa adegan penggambaran yang membuat tegang.

Begitu juga dengan filem yang bertemakan samseng dalam filem, sehingga membuat sejumlah aksi pertempuran yang sibuk. Walaupun begitu, pertempuran oleh geng dalam filem tidak sama dengan pertempuran, ya.

Anda yang suka filem seperti ini, sesuai untuk menonton filem gangster terbaik yang disenaraikan Jaka di bawah. Ayuh, saksikan filem penuh!

 • Goodfellas - 1990
 • Ragut - 2000
 • Bandar Tuhan - 2002
 • Gangster Amerika - 2007
 • Filem Terbaik Tentang Gangsters. . .
 • 12 Filem Gangster Terbaik dan Terkini yang Disyorkan

  Gangster adalah nama samaran untuk anggota organisasi pertubuhan jenayah yang biasanya menimbulkan kekacauan. Biasanya gangster ada kaitan dengan mafia.

  Jenis gangster juga sangat berbeza di dunia, misalnya seperti mafia Sicilia dari Itali hingga Triad dari China. Kewujudan organisasi haram seperti ini tidak jauh dari perniagaan dan politik.

  Dalam pelbagai cerita dan filem, samseng ini digambarkan sebagai orang sadis dan bekerja di dunia jenayah.

  Perbuatan membunuh dan menembak tidak asing lagi. Malah ada yang menganggap pembunuhan sebagai pencapaian untuk samseng.

  Gambaran mengenai samseng ini juga digunakan oleh penerbit filem sebagai tema cerita. Hasilnya, anda dapat menemui sejumlah nilai penting dan aksi menarik dari filem gangster.

  Berikut adalah beberapa cadangan untuk filem gangster terbaik yang sesuai untuk anda tonton, geng. Lihat ini!

  1. The Godfather - 1972 (Filem Gangster Terbaik Sepanjang Masa)

  Filem gangster terbaik pertama adalah The Godfather yang sangat terkenal dan diramalkan sebagai filem gangster terbaik sepanjang masa. Filem ini dirilis pada tahun 1972 dan diarahkan oleh Francis Ford Coppola.

  The Godfather menceritakan tentang keluarga mafia yang diketuai oleh Vito Corleone. Namun, dia mesti digantikan oleh anaknya sebagai ketua kumpulan mafia.

  Seorang calon adalah Michael Corleone. Filem ini diadaptasi dari novel dengan nama yang sama. Filem ini mendapat sejumlah anugerah terkenal seperti Best Picture dari Academy Awards.

  MaklumatBapa Tuhan
  Penilaian (Tomato busuk) 98%
  Jangka masa 2 jam 55 min
  Tarikh Tayangan 24 Mac 1972
  Pengarah Francis Ford Coppola
  Pemain Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

  2. Goodfellas - 1990

  Seterusnya adalah Goodfellas yang memberitahu dunia mengenai jenayah gangster dan narkotik. Filem ini diarahkan oleh Martin Scorsese dan dirilis pada tahun 1990.

  Bercerita mengenai sebilangan lelaki dan remaja sekolah menengah yang terjun ke dunia jenayah dan menjadi samseng, mereka menjalani kehidupan yang penuh dengan pembunuhan dan narkotik.

  Filem mafia terbaik ini sangat disukai oleh penonton dan mendapat sejumlah pencalonan di Anugerah Akademi seperti Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Penyuntingan Terbaik, dan lain-lain.

  MaklumatSelamat tinggal
  Penilaian (Tomato busuk) 96%
  Jangka masa 2 jam 26 min
  Tarikh Tayangan 21 September 1990
  Pengarah Martin Scorsese
  Pemain Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci

  3. Ragut - 2000

  Adakah anda suka filem yang dilakonkan oleh Jason Statham?

  Sekiranya ada, filem Snatch ini sesuai untuk anda tonton. Snatch dikeluarkan pada tahun 2000 yang diarahkan oleh Guy Ritchie. Salah satu tarikan filem ini adalah pelakon terkenalnya.

  Snatch menceritakan tentang dunia jenayah di London yang semakin panas kerana pencurian berlian berharga. Sebaliknya, kata penganjur tinju.

  Filem ini membintangi pelbagai nama terkenal seperti Jason Statham, Brad Pitt, Stephen Graham, dan banyak lagi. Bagus!

  MaklumatRagut
  Penilaian (Tomato busuk) 73%
  Jangka masa 1 jam 42 min
  Tarikh Tayangan 19 Januari 2001
  Pengarah Guy Ritchie
  Pemain Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro

  4. Bandar Tuhan - 2002

  Sekarang, jika City of God adalah filem Mafia terbaik dari Brazil yang menceritakan mengenai pihak penjenayah di Rio de Janeiro. Filem ini diarahkan oleh Fernando Meirelles.

  Rio de Janeiro terkenal sebagai salah satu wilayah dengan jenayah tinggi, dan dikendalikan oleh pelbagai organisasi jenayah berbahaya.

  City of God diadaptasi dari novel yang ditulis oleh Paulo Lins dengan nama yang sama. Filem ini mendapat sejumlah penghargaan seperti Audience Award, Best Editing, dan banyak lagi.

  MaklumatBandar Tuhan
  Penilaian (Tomato busuk) 91%
  Jangka masa 2 jam 10 min
  Tarikh Tayangan 13 Februari 2004
  Pengarah Fernando Meirelles, Kia Lund
  Pemain Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

  5. Gangster Amerika - 2007

  American Gangster adalah hasil karya pengarah terkenal, Ridley Scott. Filem ini dirilis pada tahun 2007 yang mengisahkan kisah jenayah seorang lelaki bernama Frank Lucas.

  Filem ini mempunyai jangka masa produksi yang sangat lama, iaitu 7 tahun. Walaupun begitu telah menghentikan pengeluaran pada tahun 2004 oleh Universal Picture.

  Walaupun begitu, American Gangster dapat memperoleh sejumlah penghargaan terkenal seperti Best Thriller, Best Editing, dan Best Supporting Actress.

  MaklumatGangster Amerika
  Penilaian (Tomato busuk) 80%
  Jangka masa 2 jam 37 min
  Tarikh Tayangan 2 November 2007
  Pengarah Ridley Scott
  Pemain Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor

  Filem Terbaik Tentang Gangsters. . .

  6. Urusan Infernal - 2002

  Siapa yang tidak mengenali Andy Lau?

  Jaka pasti anda pernah mendengar nama ini, ya. Salah satu filem yang dibintanginya ialah Infernal Affairs , sebuah filem mengenai samseng terbaik dari Hong Kong.

  Infernal Affairs adalah mengenai seorang pegawai polis yang menyamar sebagai geng Triad yang berbahaya. Filem ini penuh dengan aksi menarik dan keseluruhan cerita terbahagi kepada 3 filem.

  MaklumatUrusan Infernal
  Penilaian (Tomato busuk) 94%
  Jangka masa 1 jam 41 min
  Tarikh Tayangan 12 Disember 2002
  Pengarah Andrew Lau Wai-Keung, Alan Mak
  Pemain Andy Lau, Tony Chiu-Wai Leung, Anthony Chau-Sang Wong

  7. Lapisan Kek - 2004

  Daniel Craig bukan sahaja terkenal sebagai ejen rahsia, tetapi juga gangster ganas dari London dalam filem Layer Cake . Filem ini dikeluarkan pada tahun 2004 dan diarahkan oleh Matthew Vaughn.

  Layer Cake mengisahkan seorang samseng yang digelar sebagai XXXX. Dia bekerja dalam perdagangan dadah dan berusaha keluar dari dunia pekerjaan.

  Filem ini dibintangi oleh beberapa pelakon terkenal, selain Daniel Craig, anda juga dapat melihat aksi Tom Hardy yang keren. Berminat menonton, geng?

  MaklumatLapisan Kek
  Penilaian (Tomato busuk) 80%
  Jangka masa 1 jam 45 min
  Tarikh Tayangan 3 Jun 2005
  Pengarah Matthew Vaughn
  Pemain Daniel Craig, Sienna Miller, Michael Gambon

  8. Kungfu Hustle - 2004

  Adakah anda suka filem seni mempertahankan diri? Jaka yakin semua orang akan menyukai filem ini!

  Anda mesti menonton kumpulan Kung Fu Hustle ini . Filem ini dihasilkan, diarahkan dan dibintangi oleh Stephen Chow.

  Walaupun mempunyai tema utama seni mempertahankan diri, tetapi filem ini juga mengangkat kisah sekumpulan samseng.

  Lorong jahat dijuluki lorong Ax, mereka menjadi salah satu penguasa wilayah Shanghai. Kemudian, ada kesatria hebat untuk melawan mereka dengan gaya seni mempertahankan diri yang hebat.

  Stephen Chow sangat dikagumi kerana komedi legendarisnya. Itu juga dibawa ke dalam filem ini dan menjadikan Kungfu Hustle sangat menarik untuk ditonton.

  MaklumatKung Fu Hustle
  Penilaian (Tomato busuk) 90%
  Jangka masa 1 jam 39 min
  Tarikh Tayangan 23 Disember 2004
  Pengarah Stephen Chow
  Pemain Stephen Chow, Wah Yuen, Qiu Yuen

  9. Pilihan Raya - 2005

  Bukan hanya Urusan Infernal, Pilihan Raya juga merupakan filem dari Hong Kong yang mengisahkan dua ketua gangster yang bertempur untuk menjadi pemimpin Triad.

  Pemilihan menjadi salah satu filem terbaik Hong Kong hingga kini dengan pelbagai anugerah dan pencalonan seperti Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Pelakon Terbaik, dan banyak lagi.

  Walaupun terdengar seperti filem yang diremehkan, sebenarnya pemilihan adalah salah satu filem gangster kegemaran ramai, geng!

  MaklumatPilihan raya
  Penilaian (Tomato busuk) 86%
  Jangka masa 1 jam 40 min
  Tarikh Tayangan 20 Oktober 2005
  Pengarah Johnnie Ke
  Pemain Louis Koo, Suet Lam, Tony Ka Fai Leung

  10. Jalan menuju Kematian - 2002

  Terakhir adalah filem gangster Amerika terbaik yang berjudul Road to Perdition . Filem ini diarahkan oleh Sam Mendes dan dibintangi oleh sebilangan pelakon berprofil tinggi.

  Road to Perdition menceritakan kisah seorang samseng dan anaknya yang membalas dendam terhadap penjenayah kerana membunuh seluruh keluarga mereka.

  Filem ini dibintangi oleh pelakon legenda seperti Tom Hanks, Jude Law, Daniel Craig, dan banyak lagi. Hebat!

  MaklumatJalan menuju Kemusnahan
  Penilaian (Tomato busuk) 80%
  Jangka masa 1 jam 57 min
  Tarikh Tayangan 12 Julai 2002
  Pengarah Sam Mendes
  Pemain Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Rob Maxey

  11. The Irishman - 2019 (Filem Gangster Terkini)

  The Irishman adalah filem gangster terbaru yang cukup hebat. Sebabnya, filem yang diarahkan oleh Martin Scorsese ini mempunyai siri pelakon terbaik Hollywood.

  Martin Scorsese sudah sangat terkenal sebagai pengarah khas filem gangster. Jadi, dia tidak teragak-agak untuk merekrut Robert De Niro, Al Pacino, dan Joe Pesci dalam projek terbaik ini.

  Bintang terbaik, sinematografi genius, dan plot yang nampak perlahan tetapi tidak membosankan untuk menjadikan filem terbitan Netflix ini layak mendapat pencalonan Oscar.

  MaklumatOrang Ireland
  Penilaian (Tomato busuk) 96%
  Jangka masa 3 jam 30 min
  Tarikh Tayangan 27 September 2019
  Pengarah Martin Scorsese
  Pemain Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci

  12. Scarface - 1983 (Filem Mafia Terbaik)

  Suka filem mengenai samseng tetapi tidak tahu tajuk filem yang satu ini? Wah, anda bermain terlalu jauh, geng!

  Scarface adalah filem mafia terbaik yang sangat ikonik pada zamannya. Tidak seperti Godfather yang berada di New York, Scarface di Miami pada tahun 80-an yang sangat sejuk.

  Filem mafia terbaik mengisahkan kehidupan pelarian politik dan buronan di Cuba bernama Tony Montana yang melarikan diri ke Amerika. Di sana, dia membina kerajaan dadah sendiri.

  Konflik semakin sengit sejak Tony, yang dimainkan oleh Al Pacino, berjaya. Filem dengan cathrphrase "Sampaikan salam kepada teman kecil saya" malah dijadikan permainan, anda tahu.

  Oh ya, Scarface juga merupakan salah satu inspirasi terbesar permainan Grand Theft Auto: Vice City .

  MaklumatBahagian Parut
  Penilaian (Tomato busuk) 81%
  Jangka masa 2 jam 50 min
  Tarikh Tayangan 9 Disember 1983
  Pengarah Brian De Palma
  Pemain Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer

  Itulah filem gangster terbaik yang boleh anda tonton sendirian atau bersama rakan di masa lapang. Walaupun begitu, pastikan anda berusia lebih tua kerana filem ini mengandungi kekerasan.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Filem Terbaru atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan