5 Cara untuk Menyembunyikan Aplikasi Android Terkini 2020, Tanpa Root!

Adakah anda ingin menyembunyikan aplikasi agar teman lelaki tidak terperangkap? Di sini, Jaka mempunyai koleksi cara untuk menyembunyikan aplikasi pada semua jenis telefon Android, mudah dan tanpa root!

Telefon pintar boleh dikatakan keperluan semua orang hari ini, jadi jangan terkejut jika ada juga beberapa perkara peribadi yang hanya perlu anda ketahui.

Bukan hanya fail gambar atau video, mungkin juga ada beberapa aplikasi pada telefon Android yang bersifat peribadi sehingga orang lain tidak boleh dilihat, di sini!

Selain cara menyembunyikan fail di telefon Android, ternyata ada juga kaedah atau cara untuk menyembunyikan aplikasi yang dapat Anda ikuti, geng.

Ingin tahu? Dalam artikel ini Jaka akan memberi kami ulasan, petua, dan cara untuk menyembunyikan aplikasi di telefon Android yang dijamin mudah dan tanpa root.

 • Cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Xiaomi
 • Cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Samsung
 • Cara menyembunyikan aplikasi dengan Microsoft Launcher
 • Cara menyembunyikan aplikasi dengan Nova Launcher
 • Koleksi Cara Menyembunyikan Aplikasi di Telefon Android, Dijamin Kejayaan 100%!

  Bercakap mengenai telefon Android, sudah tentu ia tidak akan terlepas dari keselamatan dan privasi penggunanya. Termasuk anda yang mungkin menggunakan beberapa aplikasi yang bersifat peribadi.

  Sebenarnya, anda hanya boleh menggunakan aplikasi kunci aplikasi Android. Tetapi sudah tentu ini masih akan memaparkan ikon aplikasi di laci aplikasi, geng.

  Untuk menjadikan aplikasi itu benar-benar "hilang", anda dapat mengikuti koleksi cara menyembunyikan aplikasi Android yang telah diringkaskan seperti berikut.

  1. Cara Menyembunyikan Aplikasi Lalai pada Semua Android

  Mungkin anda kecewa dengan aplikasi lalai atau bloatware yang muncul ketika pertama kali membeli telefon Android baru.

  Tanpa perlu menyahpasang, anda juga dapat menyembunyikan aplikasi lalai pada semua jenis ponsel Android . Kadang-kadang anda memerlukannya pada bila-bila masa, geng.

  Nah, untuk melakukan ini anda tidak perlu memerlukan aplikasi tambahan, anda tahu. Berikut adalah langkah-langkah lengkap.

  Langkah 1 - Buka Google Play Store

  • Kali pertama, anda pergi ke aplikasi Google Play kemudian ketik ikon hamburger di kiri atas skrin. Di sini anda hanya meluncur ke bawah, kemudian pilih pilihan Bantuan & maklum balas .

  Langkah 2 - Pergi ke Menu Pengurusan Aplikasi Android

  • Selepas itu, anda akan dibawa ke halaman khas. Di sini Anda hanya memilih pilihan Ketuk untuk pergi ke Aplikasi Tetapan untuk diarahkan ke halaman pengurusan aplikasi Android seperti berikut.
  • Pilih aplikasi lalai yang ingin anda sembunyikan, misalnya Jaka akan menyembunyikan aplikasi Google Duo , geng.

  Langkah 3 - Pilih Pilihan Lumpuhkan

  • Di halaman maklumat aplikasi Google Duo, yang harus anda lakukan hanyalah mengetuk butang Lumpuhkan . Sekiranya kotak amaran seperti ini muncul, anda hanya memilih OK .
  • Perlu diingat, kaedah menyembunyikan aplikasi dengan pilihan Nonaktifkan akan menghapus semua versi terkini yang pernah anda muat turun.

  Langkah 4 - Pulihkan Aplikasi Tersembunyi

  • Untuk memulihkan aplikasi dengan kaedah ini, anda hanya mengikuti langkah-langkah dari awal dan pilih Aktifkan .
  • Kemudian aplikasi akan muncul semula di laci aplikasi, tetapi anda mesti memuat turun kemas kini terlebih dahulu agar dapat menggunakannya lagi.

  2. Cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Xiaomi

  Sementara itu, untuk pengguna telefon bimbit Xiaomi anda juga dapat menikmati fitur dan aplikasi untuk menyembunyikan aplikasi yang terdapat di antara muka MIUI.

  Untuk mengakses dan membuat pengaturan cukup mudah, di mana anda hanya mengikuti cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Xiaomi seperti berikut.

  Langkah 1 - Buka Tetapan dan Pilih Kunci Aplikasi

  • Buka menu Tetapan pada telefon bimbit Xiaomi anda kemudian leret ke bawah sehingga anda menemui pilihan App Lock seperti ini, geng.

  Langkah 2 - Aktifkan Kunci Aplikasi di MIUI

  • Ciri Kunci Aplikasi pada MIUI membolehkan anda mengunci atau menyembunyikan hingga 12 aplikasi , anda tahu. Sekiranya kali pertama anda mengaktifkannya, anda hanya ketik Hidupkan .
  • Selepas itu, anda hanya menetapkan corak yang berfungsi sebagai kunci dan kemudian tambahkan Akaun Mi yang anda gunakan pada telefon bimbit Xiaomi anda dengan mengetuk Tambah .

  Langkah 3 - Sembunyikan Aplikasi di Xiaomi Mobile

  • Kemudian anda hanya memilih tab Aplikasi Tersembunyi di bahagian atas untuk menyembunyikan aplikasi dari laci aplikasi MIUI. Aktifkan dengan menggeser Google ke aplikasi yang ingin anda sembunyikan.

  Langkah 4 - Paparkan Aplikasi Tersembunyi di Xiaomi

  • Untuk mengakses aplikasi yang anda sembunyikan di telefon bimbit Xiaomi, di laci aplikasi, anda hanya perlu membuat isyarat seperti memperbesar gambar.
  • Selanjutnya anda akan diminta memasukkan corak yang dibuat untuk dapat mengakses aplikasi tersembunyi.
  • Untuk memaparkan semula aplikasi, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah untuk menggunakan App Lock seperti di atas dan mematikan aplikasi Google pada tab Aplikasi Tersembunyi, geng.

  3. Cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Samsung

  Jajaran telefon bimbit Samsung terbaru yang kini bergantung pada antara muka One UI juga mempunyai ciri bawaan untuk dapat menyembunyikan aplikasi tanpa memerlukan alat tambahan.

  Selain itu anda boleh menyembunyikan semua aplikasi, termasuk aplikasi lalai Android seperti Kalkulator ke Kalendar.

  Untuk cara menyembunyikan aplikasi di telefon bimbit Samsung anda, anda boleh mengikuti langkah-langkah seperti berikut.

  Langkah 1 - Buka Tetapan Skrin Utama

  • Akses tetapan skrin utama pada One UI dengan secubit pada paparan skrin utama. Kemudian anda hanya memilih pilihan Tetapan Skrin Utama di bahagian bawah.

  Langkah 2 - Pilih Pilihan Sembunyikan Aplikasi

  • Anda tidak memerlukan aplikasi untuk menyembunyikan aplikasi tambahan dalam One UI, geng. Di sini anda boleh meluncurkan skrin ke bawah dan memilih pilihan Sembunyikan Aplikasi .

  Langkah 3 - Pilih Aplikasi untuk Disembunyikan

  • Akhirnya, anda akan ditunjukkan semua ikon aplikasi yang dipasang di telefon bimbit Samsung anda. Tandakan aplikasi yang ingin anda sembunyikan dan pilih Selesai jika anda sudah melakukannya.

  Langkah 4 - Menyembunyikan Aplikasi pada Kejayaan Samsung!

  • Dengan cara ini, aplikasi akan disembunyikan dari paparan pada telefon bimbit Samsung yang anda gunakan.
  • Untuk memaparkannya lagi, anda hanya mengikuti langkah di atas sekali lagi. Keluarkan tanda pada pilihan Sembunyikan Aplikasi dan pilih Selesai. Sangat mudah, bukan?

  4. Cara Menyembunyikan Aplikasi dengan Microsoft Launcher

  Sekiranya telefon Android anda tidak mempunyai fitur bawaan untuk menyembunyikan aplikasi, anda juga dapat melakukannya dengan bantuan aplikasi pelancar Android.

  Salah satu yang Jaka gunakan ialah Microsoft Launcher, yang mempunyai prestasi dan penilaian yang baik di Google Play. Bagaimana untuk menggunakannya?

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Pelancar Microsoft Terkini

  • Kali pertama, anda mesti memuat turun aplikasi Microsoft Launcher terbaru yang anda dapat melalui pautan di bawah.
  • Sekiranya anda memasang pelancar seperti biasa, penampilan antara muka HP Android anda akan berubah.
  Utiliti Aplikasi Microsoft DOWNLOAD

  Langkah 2 - Buka Laci Aplikasi Pelancar Microsoft

  • Dari skrin utama, anda hanya perlu mengetuk ikon laci aplikasi di bahagian bawah untuk memaparkan senarai aplikasi yang dipasang di telefon Android anda.

  Langkah 3 - Buka Pilihan Aplikasi Tersembunyi di Microsoft Launcher

  • Kemudian anda mengetuk ikon tiga titik di bahagian atas laci aplikasi kemudian pilih pilihan Aplikasi Tersembunyi untuk menyembunyikan aplikasi di Pelancar Microsoft.
  • Di tetingkap Aplikasi Tersembunyi anda hanya ketik butang Sembunyikan Aplikasi yang dipaparkan di skrin, geng.

  Langkah 4 - Pilih Aplikasi yang ingin anda sembunyikan

  • Ini akan memunculkan semua aplikasi yang dapat anda sembunyikan di Microsoft Launcher. Pilih sehingga tanda semak bertukar menjadi biru dan ketuk Sahkan apabila selesai.
  • Nah, bagaimana cara menyembunyikan aplikasi dalam Microsoft Launcher dengan jayanya. Sekarang anda tidak akan menemui aplikasi yang tersembunyi di laci aplikasi.
  • Untuk memaparkan aplikasi sekali lagi, anda hanya perlu mengikuti langkah sebelumnya kemudian ketuk Nyahlindung .

  5. Cara Menyembunyikan Aplikasi dengan Nova Launcher

  Akhirnya, ada cara untuk menyembunyikan aplikasi di Android dengan Nova Launcher yang mungkin kelihatan geng anti-mainstream.

  Masalahnya di sini anda tidak akan bersembunyi di folder tertentu, tetapi dengan menukar nama aplikasi dan ikon yang digunakannya.

  Baiklah, agar tidak menduga anda hanya menukar ikon dan nama aplikasi ke aplikasi atau permainan yang kemungkinan besar tidak akan dibuka oleh teman wanita anda. Ingin tahu bagaimana?

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Pelancar Nova Terkini

  • Sama seperti sebelumnya, anda mesti memuat turun aplikasi Nova Launcher terbaru melalui pautan di bawah dan memasang pelancar pada telefon Android anda.
  Perisian Aplikasi TeslaCoil MUAT TURUN

  Langkah 2 - Buka Paparan Aplikasi di Nova Laucher

  • Dari halaman skrin utama, anda hanya dapat menghapus layar hingga membuka paparan semua aplikasi dan permainan yang dipasang pada ponsel Android.

  Langkah 3 - Pilih Edit Aplikasi Pilihan

  • Pilih aplikasi yang ingin anda sembunyikan dengan mengetuk dan menahan ikon aplikasi. Muncul pop timbul yang mengandungi beberapa pilihan, di mana Anda hanya memilih Edit .
  • Seperti yang anda lihat, di sini anda boleh menyesuaikan ikon dan nama aplikasi, anda tahu!

  Langkah 4 - Tukar Ikon Aplikasi

  • Ketuk gambar ikon yang ingin anda ubah, kemudian pilih aplikasi Galeri untuk memilih ikon aplikasi yang anda muat turun sebelumnya.

  Langkah 5 - Tukar Nama Permohonan

  • Akhirnya, anda hanya perlu menukar nama aplikasi pada Label Aplikasi dan ketik Selesai setelah selesai.
  • Kini penampilan ikon dan nama aplikasi telah berubah yang membuat orang lain tertipu dengan aplikasi sebenar yang anda sembunyikan, geng.

  Nah, itulah beberapa cara untuk menyembunyikan aplikasi di telefon Android dari semua jenis yang boleh anda lakukan dengan mudah tanpa memerlukan akses root dan sebagainya.

  Untuk meningkatkan tahap keselamatan, anda juga dapat memasang aplikasi kunci aplikasi Android sehingga orang lain tidak dapat menembusnya, geng.

  Adakah satu lagi penyelesaian pasti untuk mengelakkan orang lain membuka aplikasi peribadi anda? Ayuh, tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari JalanTikus .

  Artikel Berkaitan