Cara Membuat Bit.ly Dengan Mudah & Betul, Dijamin Tanpa Ralat Pautan!

Ingin tahu bagaimana membuat bit.ly dengan mudah dan praktikal? Jaka mempunyai langkah mudah mengenai cara membuat bit.ly WA, G Drive, dan lain-lain. Dijamin segera.

Bagi anda yang sering berurusan dengan dunia internet dan media sosial, sangat wajib mengetahui laman web penting ini.

Bit.ly menyediakan perkhidmatan yang dapat anda akses kapan saja dan di mana sahaja untuk mempermudah talian komunikasi dan juga untuk memudahkan proses menghantar fail dari satu orang ke orang lain.

Selain mempermudah proses ini, Bitly juga menjadikan pengguna kelihatan lebih profesional dan boleh dipercayai. Oleh itu, anda benar-benar harus mengetahui cara membuat Bit.ly WhatsApp, Google Drive dan lain-lain yang betul.

 • Langkah-langkah untuk membuat bit.ly WhatsApp dan pautan lain melalui aplikasi
 • Langkah Membuat WhatsApp Bit.ly
 • Langkah-langkah untuk membuat pautan bit.ly Google Drive
 • Langkah Membuat Whatsapp Bitly di Instagram
 • Cara membuat bit.ly

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan dengan lebih mendalam cara membuat bit.ly yang paling mudah dengan penampilan terkini laman web yang satu ini.

  Dengan jumlah pengguna yang semakin meningkat setiap hari, Bitly juga selalu mengembangkan perkhidmatannya dan perubahan selalu ada di laman web ini.

  Oleh itu, Jaka telah menyediakan untuk anda bagaimana menggunakan Bitly terbaru yang boleh anda praktikkan secara langsung di komputer atau melalui telefon pintar anda .

  Apa itu Bitly dan Cara Membuat Bit.ly

  Sebelum mula memasuki laman web ini, anda perlu mengetahui apa itu Bitly dan bagaimana menjadikan Bit.ly baik dan betul.

  Bitly adalah perkhidmatan pemendekan url yang membolehkan penggunanya menyingkat url yang ingin mereka kongsi dengan format depan bit.ly.

  Url panjang yang digunakan untuk mencapai 2 atau lebih baris dapat dipendekkan menjadi hanya beberapa aksara dengan perkhidmatan Bit.ly.

  Walaupun nampak sangat mudah, perkhidmatan yang satu ini digunakan oleh banyak orang hari ini kerana ciri-ciri pentingnya.

  Mengapa Perlu Tahu Cara Membuat Bit.ly

  Bilakah url panjang masih boleh diakses dan dikongsi begitu sahaja? Oleh itu, mengapa anda perlu mengetahui cara menggunakan Bit.ly ?

  Jawapannya mudah, pautan yang anda kongsi dengan orang lain akan kelihatan lebih profesional dan dipercayai untuk diklik.

  Bayangkan jika anda adalah penjual kedai dalam talian yang ingin berkongsi katalog produk anda secara dalam talian melalui pautan Google Drive tanpa singkatan.

  Berapa banyak orang yang berpendapat bahawa pautan yang anda kongsi benar-benar mengandungi katalog dan bukan virus atau sesuatu yang negatif seperti itu? Dengan Bitly, pautan ini kelihatan lebih dipercayai.

  Langkah-langkah untuk membuat bit.ly melalui Laman Web

  Sekarang kerana anda sudah memahami fungsi Bitly, teruskan dan beri tutorial bagaimana membuat Whatsapp Bit.ly terbaru yang boleh anda praktikkan dengan segera.

  Untuk mengakses perkhidmatan Bitly anda mesti mendaftar terlebih dahulu . Tenang, Bitly masih menyediakan pakej percuma untuk pengguna skala kecil.

  Berikut adalah langkah-langkah bagaimana membuat bit.ly melalui laman web yang boleh anda ikuti, dan dijamin masih berfungsi hingga kini.

  • Langkah 1 - Buka laman bit.ly melalui penyemak imbas, kemudian klik butang Bermula secara percuma.
  • Langkah 2 - Pilih pakej yang percuma atau percuma, jadi anda boleh mula mendaftar di laman web ini secara percuma.

  • Langkah 3 - Daftarkan e-mel anda dengan nama pengguna dan kata laluan yang akan digunakan untuk membuka laman web ini lagi nanti.

  • Langkah 4 - Ikuti arahan seterusnya sehingga anda dapat mengakses Dashboard perkhidmatan Bitly.

  Langkah-langkah untuk membuat bit.ly WhatsApp dan pautan lain melalui aplikasi

  Bagi pengguna telefon pintar yang mahukan lebih banyak kelonggaran dalam mengakses perkhidmatan dari Bitly, Jaka juga telah menyediakan cara untuk membuat Bit.ly WA dan pautan lain melalui aplikasi.

  Sama seperti cara membuat akaun Bitly melalui laman web, anda juga tidak perlu membayar sebarang bayaran untuk mengakses perkhidmatan Bitly melalui aplikasi.

  Berikut adalah langkah-langkah bagaimana membuat Bit.ly melalui aplikasi yang boleh anda ikuti.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Bitly pada telefon pintar anda untuk dapat mengakses semua perkhidmatannya. Anda yang tidak mempunyai Bitly boleh memuat turun melalui pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi BitLy:

  Utiliti Aplikasi DOWNLOAD sedikit
  • Langkah 2 - Daftar dengan memasukkan e-mel, nama pengguna dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk aplikasi ini.
  • Langkah 3 - Setelah pendaftaran selesai, anda akan dapat mengakses perkhidmatan Bitly melalui aplikasi yang dipasang.

  Langkah Membuat WhatsApp Bit.ly

  Bagi anda yang ingin berkongsi nombor WhatsApp dan juga ingin memasukkan sembang, ini betul kerana Jaka akan berkongsi cara untuk membuat bit.ly WA kepada anda sekarang.

  Tidak seperti pautan laman web lain, untuk dapat berkongsi nombor WA anda bersama dengan teks pembuka melalui pautan memerlukan kod API khas untuk melakukannya.

  Langkah ini adalah langkah yang perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum anda dapat menerapkan bit.ly seterusnya untuk WhatsApp.

  Cara Membuat Kod API WhatsApp sebagai sebahagian daripada cara membuat Bit.ly WA

  Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat kod API aplikasi WhatsApp untuk nombor telefon bimbit peribadi anda.

  • Langkah 1 - Lengkapkan kod //api.whatsapp.com/send?phone= dengan nombor anda selepas tanda sama.
  • Langkah 2 - Sekiranya anda ingin menambah nota alu-aluan, tambahkan kod & teks = di belakang nombor anda, ditambah kandungan mesej yang ingin anda masukkan.
  • Langkah 3 - Sekiranya terdapat ruang dalam mesej anda, ganti ruang dengan % 20 .

  Cara membuat Whatsapp Bit.ly

  Selepas kod API anda, berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti untuk membuat pautan pendek melalui bit.ly.

  • Langkah 1 - Masukkan halaman utama, kemudian tekan butang buat.
  • Langkah 2 - Tampal pautan API WhatsApp yang dibuat ke lajur tampal url panjang.
  • Langkah 3 - Bagi mereka yang ingin menerapkan cara membuat Bit.ly tersuai, anda boleh mengedit pautan yang disingkat pada lajur yang disediakan.

  Langkah-langkah untuk membuat pautan bit.ly Google Drive

  Bagi anda yang ingin menggunakan Bitly untuk berkongsi fail di Google Drive, anda boleh. Ikuti sahaja langkah di bawah untuk menggunakannya.

  • Langkah 1 - Masukkan Google Drive, klik kanan fail yang ingin anda kongsi kemudian pilih pautan get sharaable untuk mendapatkan pautan muat turun fail.
  • Langkah 2 - Masukkan menu utama Bitly, pilih buat dan tampal pautan yang dimuat turun dari Google Drive tadi. Bitly secara automatik akan memendekkan pautan yang anda masukkan.

  Pautan ini yang boleh anda gunakan secara langsung untuk berkongsi fail di Google Drive anda.

  Langkah Membuat Whatsapp Bitly di Instagram

  Bagi mereka yang ingin meletakkan pautan di pos bio atau Instagram anda yang disambungkan ke nombor aplikasi WhatsApp dan boleh dihubungi secara langsung melalui pautan, Jaka pasti akan berkongsi kaedahnya di sini.

  Cara membuat Bit.ly WA di Instagram sebenarnya masih sama dengan langkah-langkah seperti sebelumnya.

  Jadi tidak akan lama, berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti dengan segera.

  • Langkah 1 - Pertama buat pautan API WhatsApp yang akan digunakan dengan cara yang dijelaskan oleh Jaka di atas.

  • Langkah 2 - Masukkan menu utama Bitly, masukkan pautan API WhatsApp ke medan yang tersedia, dan tekan butang buat.

  • Langkah 3 - Buka Instagram, masukkan menu profil kemudian klik butang edit profil.
  • Langkah 4 - Masukkan pautan yang dipendekkan di lajur Bio dan klik butang simpan.

  Setelah langkah ini selesai, profil anda akan memaparkan pautan yang boleh diklik secara langsung dan dihubungkan dengan apa yang anda gunakan WhatsApp.

  Berikut adalah beberapa cara untuk membuat Bit.ly WA dan Google Drive yang boleh anda gunakan dengan baik untuk pelbagai tujuan.

  Bitly adalah perkhidmatan yang telah digunakan secara meluas, jadi tidak ada salahnya jika anda menguasai cara membuat Bit.ly dengan betul.

  Semoga artikel yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, geng, sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan