3 Cara Membuka Akaun Tokopedia dengan Mudah, Biarkan Peretas Diretas!

Bimbang data akaun Tokopedia anda telah bocor? Untuk selamat, anda harus mematikan akaun dengan mengikuti langkah-langkah untuk menghapus akaun Tokopedia.

Beberapa waktu lalu, Tokopedia dilaporkan mengalami kebocoran data pengguna. Tidak berpuas hati, ada 91 juta akaun dan 7 juta akaun penjual yang bocor dan dijual.

Melihat hal ini, ramai orang langsung risau akan keselamatan data di laman web membeli-belah dalam talian. Ada juga yang memutuskan untuk menghapus akaun mereka.

Sekiranya anda juga ingin menghapus akaun e-commerce anda, di sini Jaka telah menyediakan cara untuk menghapus akaun Tokopedia . Lihat penjelasan berikut ya, geng!

 • Cara menghapus akaun Tokopedia di telefon bimbit
 • Cara menghapus akaun Tokopedia dalam aplikasi
 • Cara memadam akaun Tokopedia

  Apabila ia jarang digunakan, lebih baik menghapus akaun Tokopedia anda daripada dibiarkan tidak aktif. Tetapi, akaun Tokopedia tidak dapat dihapuskan sepenuhnya.

  Tidak seperti cara menghapus akaun Bukalapak yang lebih mudah, menghapus akaun Tokopedia lebih diarahkan untuk menyahaktifkan akaun. Jadi jangan keliru!

  Baiklah, jadi saya tidak ingin tahu, lihat penjelasan berikut tentang cara menghapus akaun Tokopedia secara kekal . Sesuai untuk akaun yang tidak digunakan dalam aplikasi membeli-belah dalam talian!

  1. Cara menghapus akaun Tokopedia di PC

  Berikut adalah cara menghapus akaun penjual Tokopedia melalui PC. Kaedahnya cukup mudah. Ikuti sahaja langkah di bawah, geng.

  - Langkah 1: Buka laman web Tokopedia rasmi menggunakannya di PC atau komputer riba. Anda juga boleh klik di sini.

  - Langkah 2: Log masuk menggunakan akaun Tokopedia yang ingin anda hapus.

  - Langkah 3: Setelah berjaya masuk, tatal ke bawah sehingga anda menjumpai menu Tetapan di sebelah kanan. Klik menu Tetapan.

  - Langkah 4: Pada halaman tetapan, geser sekali lagi ke bawah. Di sebelah kanan, anda akan melihat menu Kedai Saya . Klik Tetapan Kedai .

  - Langkah 5: Di bahagian Tetapkan Jadual Penutupan Kedai , tetapkan tarikh seperti yang dikehendaki dan isikan alasan anda menutup kedai. Kemudian, periksa pilihan Tutup Sekarang .

  - Langkah 6: Selepas itu, klik butang Susun untuk menghapus akaun.

  - Langkah 7: Selesaikan. Akaun anda telah dihapuskan, aka dinyahaktifkan, geng.

  Cara menghapus akaun Tokopedia ini tidak memadamkan akaun secara kekal kerana Tokopedia belum menyediakan perkhidmatan ini. Tetapi, akaun anda akan dinyahaktifkan mengikut had masa yang anda mahukan.

  2. Cara menghapus akaun Tokopedia di telefon bimbit

  Cara menghapus akaun Tokopedia di telefon bimbit anda dengan menggunakan penyemak imbas, geng. Kaedahnya juga serupa dengan menghapus akaun Tokopedia di PC.

  - Langkah 1: Buka laman web Tokopedia dalam penyemak imbas, atau klik di sini. Kemudian, log masuk menggunakan akaun yang akan dihapuskan.

  - Langkah 2: Klik menu Akaun di kiri bawah. Kemudian klik butang tetapan di kanan atas.

  - Langkah 3: Pilih menu Kedai . Kemudian pilih pilihan Tetapkan Waktu Buka Kedai .

  - Langkah 4: Klik butang Tutup Sekarang . Tetapkan Tarikh Akhir seperti yang dikehendaki. Jangan lupa tuliskan alasan anda di ruangan Catatan . Klik Simpan .

  - Langkah 5: Selesaikan. Akaun penjual Tokopedia anda akan dinyahaktifkan segera mengikut tarikh yang anda tetapkan.

  Cara menghapus akaun penjual Tokopedia secara kekal memang tidak boleh dilakukan. Tetapi anda boleh melakukan ini dengan menutup kedai sementara, walaupun bertahun-tahun.

  3. Cara menghapus akaun Tokopedia dalam aplikasi

  Anda juga boleh memadam akaun kedai di Tokopedia melalui aplikasi Tokopedia di telefon bimbit, geng. Kaedah ini juga tidak jauh berbeza dengan menghapus akaun melalui penyemak imbas.

  - Langkah 1: Buka akaun yang ingin anda hapus pada aplikasi Tokopedia.

  - Langkah 2: Klik menu Akaun di kiri bawah. Kemudian klik butang tetapan di kanan atas.

  - Langkah 3: Pilih menu Kedai . Kemudian klik pilihan Maklumat .

  - Langkah 4: Pada menu Status Kedai , sila klik pilihan Urus. Klik pilihan Tutup Simpan Sekarang .

  - Langkah 5: Susun jadual mengikut keinginan anda. Sekiranya anda tidak akan menggunakan akaun lagi, anda boleh mengisi Tarikh Akhir selama 2-3 tahun akan datang.

  - Langkah 6: Isi alasan anda untuk menghapus akaun Tokopedia di bahagian Catatan . Setelah selesai, klik Simpan di kanan atas.

  - Langkah 7: Selesaikan. Akaun Tokopedia berjaya menghapus alias dinyahaktifkan sehingga had masa yang telah anda tetapkan, geng.

  Cara menghapus akaun di Tokopedia sebenarnya tidak mungkin dan hanya boleh dilakukan melalui kaedah alternatif, iaitu dengan menutup atau mengabaikan, geng.

  Itulah 3 cara untuk menghapus akaun Tokopedia dengan mematikan akaun yang anda ada. Perlu diingat, sehingga kini pihak Tokopedia belum memberikan akses penghapusan akaun tetap.

  Oleh itu, jika akaun anda tidak lagi diperlukan, disarankan untuk mengabaikannya dengan membuang akaun Tokopedia lebih awal, geng. Sangat mudah, bukan?

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan