10 Sekolah Romantik Anime Terbaik Sepanjang Masa, Jadi Sekolah Rindu!

Adakah anda suka anime romantis sekolah yang menjadikannya baper? Jom saksikan cadangan sekolah romantis anime ini dari Jaka. Dijamin membuat baper sepanjang hari.

Adakah anda suka menonton anime romantis yang membuatkan hati anda cair? Anime romantis sekolah boleh menjadi alternatif yang menarik untuk anda.

Itu tidak lengkap jika anda belum menonton sekolah roman anime, alias kisah percintaan di sekolah gaya anime Jepun. Kisah cinta kucing remaja Jepun yang pemalu sangat menarik untuk ditonton.

Berlainan dengan Indonesia, kemuncak kisah cinta di Jepun adalah di sekolah, terutama di sekolah menengah. Nah, Jaka telah menyediakan senarai cadangan sekolah romantik anime terbaik untuk anda. Mari lihat lebih banyak lagi!

 • Clannad
 • Bohong anda pada bulan April, Sekolah Romantik Anime Kegemaran
 • Cadangan Sekolah Romantik Anime Terbaik yang lain ...
 • 10 Sekolah Romantik Anime Terbaik

  Kisah cinta di sekolah memang mempunyai nuansa tersendiri yang sangat berbeza dengan kisah cinta di kuliah dan tenaga kerja.

  Watak yang masih tidak stabil, penglibatan rakan sebaya, dan juga aliran cinta yang menjadikan anime sekolah romantis yang dramatik selalu menarik untuk anda lihat.

  Dari sekian banyak anime yang membawa tema ini, berikut adalah cadangan sekolah romantik anime terbaik untuk anda.

  1. Koe No Katachi

  Anime sekolah romantik terbaik pertama adalah Koe No Katachi , anime ini adalah mengenai seorang gadis bernama Shoko Nishimiya yang suka dibuli oleh rakan sekelasnya kerana dia pekak.

  Namun, kejahilan seorang anak bernama Ishida melebihi kemuncaknya dan akhirnya menyakitkan hati Nishimiya. Dia terpaksa meninggalkan sekolah.

  Masa berlalu hingga Ishida bersama dengan rasa bersalah yang membuatnya berubah menjadi pendiam. Dia juga bertemu kembali dengan Nishimiya dan berusaha meminta maaf dengan cara apa pun .

  Filem ini akan membuat anda tersentuh hingga berguling-guling, geng kerana banyak momen emosi yang dijamin akan membuat anda baper.

  TajukKoe No Katachi
  Waktu Tayangan 17 September 2016
  Episod 1 (Filem)
  Genre Drama, Sekolah, Shounen
  Studio Animasi Kyoto
  Penarafan 9.02 (MyAnimeList.net)

  2. Clannad

  Sekolah anime terbaik seterusnya adalah Clannad, anime romantis ini juga dapat membuat air mata anda bergenang . Calannad mengangkat tema kisah persahabatan dan cinta di sekolah.

  Tomoya Okazaki adalah seorang remaja yang menganggap hidupnya membosankan, hingga akhirnya dia bertemu dengan seorang gadis di sekolah yang dapat mengubah hidupnya .

  Semua kisah emosi, kesedihan, kebahagiaan, kegusaran, semua dialaminya yang mengubah keperibadian setiap watak dalam anime menjadi lebih dewasa. Mari menonton filem, geng!

  TajukClannad
  Waktu Tayangan 5 Oktober 2007 - 28 Mac 2008
  Episod 23
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Sekolah, Potongan Hidup, Supernatural
  Studio Animasi Kyoto
  Penarafan 8.12 (MyAnimeList.net)

  3. Kebohongan Anda pada bulan April, Anime Romance School Kegemaran

  Nah, jika anime Your Lie pada bulan April sesuai untuk anda yang juga peminat muzik, terutamanya piano. Anime ini mengubah muzik piano calc dengan sangat baik dan juga mempunyai kisah yang menyentuh hati !

  Anda akan menemui pelbagai watak dengan masalah masing-masing, kerana cerita yang berterusan masalah ini ternyata bertentangan antara satu sama lain .

  Banyak perkara juga dapat diambil dari kisah di sekolah anime ini. Lie Anda pada bulan April terbahagi kepada 22 episod, pastikan anda menonton anime dari awal!

  TajukPembohongan anda pada bulan April
  Waktu Tayangan 10 Oktober 2014 - 20 Mac 2015
  Episod 22
  Genre Drama, Muzik, Romantik, Sekolah, Shounen
  Studio Gambar A-1
  Penarafan 8.81 (MyAnimeList.net)

  Cadangan Sekolah Romantik Anime Terbaik yang lain ...

  4. Kisah Cinta Saya

  Pernahkah anda melihat kisah cinta antara seorang puteri raksasa dan puteri kecil yang manis? Dalam anime komedi romantis ini, anda akan menyaksikan kisah menakjubkan ini.

  Nah, di sekolah ini genre romantik anime adalah mengenai seorang remaja lelaki bernama Takeo Gouda yang besar dan menyukai remaja cantik bernama Rinko Yamato.

  Kisah dalam anime komedi romantik ini bukan sahaja dapat membuat anda baper, tetapi juga mengundang tawa yang membuat anda tidak bosan menonton. Mari ikuti kisah cinta antara dua remaja di sekolah!

  TajukKisah cinta saya
  Waktu Tayangan 9 April 2015 - 24 September 2015
  Episod 24
  Genre Drama, Muzik, Romantik, Sekolah, Shounen
  Studio Rumah Pangsa
  Penarafan 8.01 (MyAnimeList.net)

  5. Nisekoi: Cinta Palsu

  Seterusnya adalah Nisekoi: Palsu Cinta, sebuah kisah kompleks mengenai seorang ramaja bernama Raku Ichijou yang terpaksa menjalani kisah cinta dengan Chitoge Kirisaki.

  Keduanya berasal dari geng Yakuza yang berkuasa, ketika kedua-dua geng itu mulai bertengkar dan situasinya memanas, hanya mereka yang dapat membuat harmoni.

  Mari tonton bersama kisah cinta Raku dan Chitoge yang pada awalnya benci sayang , geng!

  TajukNisekoi: Cinta Palsu
  Waktu Tayangan 11 Januari 2014 - 24 Mei 2014
  Episod 20
  Genre Harem, Komedi, Romantik, Sekolah, Shounen
  Studio Poros
  Penarafan 7.71 (MyAnimeList.net)

  6. Byousoku 5 Sentimeter

  Siapa yang suka karya Makoto Shinkai, animator di sebalik penciptaan anime Your Name?

  Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, pastikan anda juga menonton filem sekolah romantik anime terbaik Byousoku 5 Sentimeter atau 5 Sentimeter Per Detik. Anime ini membuat anda merasa tidak enak seperti anime lain yang dibuat oleh Shinkai.

  Terbahagi kepada 3 episod percintaan Takaki Toono dan Akari Shinohara yang menjalani hubungan rapat sebagai remaja, tetapi terpaksa berpisah kerana terpaksa berpindah.

  Lama kelamaan, hubungan mereka semakin pudar dan begitu juga kisah cinta. Mari menonton lelaki anime ini, jangan lupa bawa tisu, ok?

  TajukByousoku 5 sentimeter
  Waktu Tayangan 3 Mac 2007
  Episod 3
  Genre Drama, Romantik, Sepotong Kehidupan
  Studio Filem Gelombang CoMix
  Penarafan 7.82 (MyAnimeList.net)

  7. Kimi no Na wa, Anime Sekolah Romantik Terbaik

  Siapa yang tidak kenal anime romantis sekolah ini? Kimi no Na wa berjaya menjadi sensasi ketika pertama kali dilancarkan.

  Bercerita mengenai kejadian ghaib yang berlaku pada watak utama, kisah dalam _anime fantasy romance_ terus berkembang hingga akhir yang tidak dapat ditebak sama sekali seperti apa.

  Kualiti animasi yang dipersembahkan di Kimi No Nawa juga digolongkan sebagai kedudukan tertinggi, anda akan rugi jika belum menontonnya.

  TajukKimi No Nawa
  Waktu Tayangan 26 Ogos 2016
  Episod 1
  Genre Romantik, Supernatural, Sekolah, Drama
  Studio Filem Gelombang CoMix
  Penarafan 9.05 (MyAnimeList.net)

  8. Kimi ni Todoke

  Pernahkah anda menonton filem seram The Ring yang menakutkan? Nah, anime ini mempunyai watak utama wanita dengan potongan rambut yang menyerupai hantu yang menakutkan dalam filem.

  Wanita yang dicap sebagai hantu suatu hari menjadi rapat dengan seorang remaja yang terkenal di kelasnya.

  Mereka semakin hampir dan memulakan kisah romantis sejak itu. Mari tonton kisah mereka dalam 25 episod ketagihan!

  TajukKimi ni Todoke
  Waktu Tayangan 7 Oktober 2009 - 31 Mac 2010
  Episod 25
  Genre Slice of Life, Drama, Romance, School, Shoujo
  Studio Pengeluaran IG
  Penarafan 8.05 (MyAnimeList.net)

  9. Toradora!

  Toradora! ini adalah sekolah romantik anime yang sangat menarik untuk ditonton kerana tingkah laku watak-watak yang konyol .

  Toradora menceritakan tentang perjalanan cinta luar biasa seorang remaja bernama Ryuuji Takasu dengan Taiga Aisaka yang mempunyai watak yang sangat berbeza.

  Taiga adalah seorang gadis remaja yang garang dan bengis, suatu ketika mereka bertemu di saat yang memalukan. Uniknya, mereka saling menyimpan perasaan antara satu sama lain.

  Tidak menyangka kisah cintanya akan berakhir dengan pengalaman yang tidak dapat mereka bayangkan. Mari lihat kelucuan tingkah laku mereka dalam anime komedi sekolah romantis ini!

  TajukToradora!
  Waktu Tayangan 2 Oktober 2008 - 26 Mac 2009
  Episod 25
  Genre Potongan Hidup, Komedi, Romantik, Sekolah
  Studio Kakitangan JC
  Penarafan 8.31 (MyAnimeList.net)

  10. Kotonoha no Niwa

  Terakhir adalah Kotonoha no Niwa atau dikenali sebagai Taman Perkataan . Anime ini adalah mengenai seorang remaja sekolah menengah yang sering ponteng untuk menikmati keindahan taman di Tokyo.

  Suatu ketika dia bertemu dengan seorang wanita yang juga gemar berada di taman. Ketika mereka bertemu, perasaan cinta tumbuh di antara keduanya.

  Namun, perkara buruk menghalangi mereka , dan perkara buruk itu datang dari diri mereka sendiri. Mari kita lihat anime Makoto Shinkai khas yang mempunyai kisah yang menghangatkan hati dengan visual khas yang merosakkan mata.

  TajukKotonoha no Niwa
  Waktu Tayangan 31 Mei 2013
  Episod 1
  Genre Potongan Hidup, Psikologi, Drama, Romantik
  Studio Filem Gelombang CoMix
  Penarafan 8.15 (MyAnimeList.net)

  Itulah sekolah romantik anime terbaik yang dapat menjadikan anda baper sepanjang hari. Walaupun hanya animasi, kisah yang diceritakan dapat menyentuh hati anda, geng.

  Kisah cinta di sekolah selalu menjadi tema menarik untuk dibangkitkan, walaupun dalam anime sekalipun.

  Mana antara anime di atas yang paling anda sukai? Tulis pendapat anda di ruangan komen, sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai percintaan anime atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan