Apakah NFC pada telefon bimbit? Penjelasan dan Fungsi Lengkap Ini!

Hampir semua telefon pintar terkini mempunyai ciri NFC. Tetapi, apakah NFC pada telefon bimbit? Apakah fungsi NFC? Lihat ulasan penuh di sini!

Sekiranya akhir-akhir ini anda memperhatikan perkembangan telefon pintar, adakah anda menyedari bahawa hampir semua telefon pintar baru mempunyai ciri NFC ?

Rata-rata, telefon pintar jarak jauh dan unggulan dilengkapi dengan ciri ini. Pasti anda ingin tahu mengapa pengeluar telefon pintar melakukan perkara itu?

Dalam artikel ini, Jaka akan menerangkan NFC secara lengkap dan fungsi apa yang boleh dilakukannya!

 • Bagaimana Ia Berfungsi NFC
 • Kekuatan dan Kelemahan NFC
 • Fungsi Ciri NFC
  • Sambungan ke Peranti Lain
  • Pemindahan fail
  • Untuk Pembayaran Tanpa Tunai
  • Tag NFC
  • Akses Maklumat Kad Pintar
 • Apa itu NFC?

  Apa itu NFC? NFC bermaksud Komunikasi jarak dekat dan pertama kali dipatenkan oleh Charles Walton pada tahun 1983 .

  Sumber gambar: Makna NFC (melalui JalanTikus)

  Ringkasnya, NFC adalah sejenis protokol komunikasi jarak dekat yang menjadikan dua alat elektronik dapat dihubungkan antara satu sama lain.

  NFC dibangunkan dari RFID (Radio Frequency Identification). Antena yang digunakan oleh NFC lebih pendek daripada gelombang isyarat pengendali untuk mengelakkan gangguan.

  Telefon Android pertama yang menyediakan ciri NFC adalah Samsung Nexus S , yang dikeluarkan pada tahun 2010.

  Selalunya, NFC sudah dipasang pada telefon pintar keluaran terbaru. Oleh itu, anda dapat memindahkan data dengan cepat dalam jarak pendek tanpa perlu menggunakan kabel atau bluetooth.

  Semoga penjelasan di atas dapat memuaskan persoalan apa itu NFC ya, geng!

  Cara menggunakan NFC

  Untuk mengetahui sama ada telefon pintar anda mempunyai ciri NFC atau tidak, cuba periksa Tetapan> Wayarles & Rangkaian . Anda dapat melihat menu NFC jika telefon pintar anda memilikinya.

  Ingin NFC pada Samsung atau NFC Xiaomi melakukan perkara yang sama, geng. Cara menggunakan NFC juga bergantung pada peranti NFC yang lain. Untuk e-Money, anda hanya perlu menampalnya di bahagian belakang telefon bimbit.

  Bagaimana dengan iPhone? NFC pada iPhone pertama kali dalam generasi iPhone 6 untuk menyokong Apple Pay. Pada masa itu, NFC di Apple tidak dapat membaca atau mengirim data. Ciri ini hanya terdapat pada iPhone 7 dan ke atas

  Bagaimana Ia Berfungsi NFC

  NFC dapat beroperasi pada radius 4 cm , jadi peranti NFC yang akan disambungkan mestilah berada pada jarak yang sangat dekat.

  Sumber foto: Bagaimana NFC berfungsi (melalui Android Authority)

  Cara kerjanya sendiri adalah dengan menghantar atau menerima data melalui gelombang radio . Ini berbeza dengan Bluetooth yang berfungsi menggunakan aruhan elektromagnetik.

  Peranti NFC itu sendiri terbahagi kepada dua, iaitu aktif dan pasif . Telefon pintar yang anda gunakan disertakan dalam peranti aktif kerana mampu mengirim dan menerima data.

  Sebaliknya, peranti pasif hanya dapat menghantar maklumat sahaja sehingga tidak memerlukan kuasa. Contoh paling mudah ialah e-mel dan eKTP.

  Sebagai peranti aktif, telefon pintar mempunyai tiga mod NFC, iaitu:

  • Pembaca / penulis , untuk membaca maklumat seperti mengetahui baki eMoney
  • Peniruan kad , untuk membuat pembayaran digital
  • Peer-to-peer , untuk pemindahan fail

  Kekuatan dan Kelemahan NFC

  Adakah anda pernah memindahkan lagu menggunakan inframerah? Sekiranya demikian, itu bermakna anda sekarang harus mempunyai isteri dan satu anak. Sama seperti inframerah, NFC adalah alat untuk memindahkan data .

  Sumber foto: Kekuatan & Kelemahan NFC (melalui AndroidPIT)

  Jika dibandingkan dengan yang lebih tua, NFC jelas mempunyai beberapa kelebihan. NFC tidak memerlukan sejumlah besar kuasa untuk digunakan. Kelajuan sambungan peranti juga sangat pantas , di bawah 10 saat.

  Walaupun termasuk teknologi terkini, itu tidak bererti NFC tidak mempunyai kekurangan. Jika dibandingkan dengan Bluetooth, kelajuan pemindahan NFC lebih perlahan .

  Selain itu, tidak semua telefon pintar mempunyai ciri ini menjadikannya kurang praktikal . Bandingkan dengan Bluetooth yang ada di setiap telefon pintar.

  Fungsi Ciri NFC

  Sebagai satu kaedah menghubungkan dua peranti, terdapat banyak fungsi NFC yang perlu kita ketahui, geng!

  Bukan hanya untuk memeriksa baki e-tol, masih banyak penggunaan NFC yang mesti anda gunakan. Ada apa-apa?

  1. Sambungan ke Peranti Lain

  Sumber foto: Fungsi NFC (melalui Android Authority)

  Secara umum, fungsi utama NFC adalah menghubungkan dua peranti dalam dua arah , menerima dan menghantar maklumat. Sambungan tidak bergantung pada rangkaian Wi-Fi atau LTE.

  Tidak seperti pasangan Bluetooth yang pertama, NFC hanya perlu melekat agar dapat disambungkan.

  Secara praktikal, sambungan NFC digunakan untuk banyak perkara, seperti menyambungkan telefon pintar ke penghala tanpa wayar, alat dengar, atau pembesar suara yang dilengkapi NFC.

  2. Pemindahan Fail

  Sumber gambar: Penggunaan NFC (melalui Forum NFC)

  Fungsi NFC seterusnya di telefon bimbit adalah memindahkan fail pada telefon pintar anda ke telefon pintar rakan anda hanya dengan melampirkan kedua telefon pintar tersebut.

  Anda boleh menghantar nombor telefon, gambar, dokumen, dll dengan cepat dan mudah. Perlu diingat, kelajuannya lebih perlahan daripada pemindahan menggunakan Bluetooth.

  Tetapi, selain telefon pintar anda yang mempunyai ciri NFC, telefon pintar rakan anda juga mesti mempunyai ciri ini.

  3. Untuk Pembayaran Tanpa Tunai

  Sumber foto: Fungsi NFC pada Samsung (melalui News Track English)

  Dalam era di mana istilah tanpa tunai semakin bergema, kehadiran NFC dapat menjadi alat pembayaran yang sangat praktikal.

  Anda hanya perlu melampirkan telefon pintar anda ke peranti tertentu. Kemudian, NFC akan memberikan data yang diperlukan agar proses pembayaran dapat diproses dengan cepat.

  Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay semuanya menggunakan teknologi NFC sebagai kaedah pembayaran. Sayangnya, penggunaan NFC di Indonesia sendiri tidak terlalu optimum sehingga kita tidak dapat menggunakan fitur ini.

  Saat ini, ** penggunaan NFC di Indonesia hanya dapat digunakan untuk memeriksa baki dan e-dompet Top Up ** oleh sejumlah bank pemerintah dan swasta saja.

  4. NFC Tag

  Sumber foto: Fungsi NFC pada telefon bimbit (melalui Futurezone)

  NFC Tag adalah tag atau pelekat kecil yang mengandungi cip NFC. Biasanya, tag ini mengandungi alamat web atau tindakan tertentu di telefon bimbit seperti menghidupkan Wi-Fi atau membuka aplikasi tertentu.

  Kelebihan NFC Tag ialah anda tidak memerlukan aplikasi tambahan seperti QR Code. Anda hanya melampirkan telefon bimbit anda ke tag untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan.

  NFC Tag sendiri telah digunakan untuk beberapa sektor, seperti di kedai atau syarikat untuk menunjukkan perincian harga dan barang, dan juga untuk menandai lokasi.

  5. Akses Maklumat Kad Pintar

  Sumber foto: Fungsi NFC pada Telefon Pintar (melalui Objek Kuning)

  Fungsi NFC terakhir pada telefon pintar adalah kemampuannya membaca data, termasuk semakin banyak jenis kad pintar .

  Anda boleh memeriksa baki wang e-wang anda , memeriksa identiti e-KTP anda , dan mengisi baki untuk kad e-Tol anda . Kaedahnya sangat mudah dan praktikal. Anda hanya melampirkan kad di bahagian belakang telefon pintar.

  Kemudian, peranti anda akan mengesan secara automatik dan mencadangkan aplikasi apa yang dapat digunakan untuk mengakses maklumat kad.

  Itulah kumpulan pemahaman dan fungsi NFC yang perlu anda ketahui. Nampaknya, ada banyak perkara yang boleh dilakukan dengan NFC, ya!

  Adakah penjelasan Jaka jelas mengenai apa itu NFC dan penggunaannya di Indonesia hari ini?

  Sekarang, setelah membaca artikel ini, anda boleh mula menggunakan ciri NFC pada telefon pintar anda dengan lebih optimum!

  Baca juga artikel mengenai NFC atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan