Cara Mengubah Rangkaian 3G ke 4G LTE di Telefon Android, Kemas kini Terkini!

Terdapat banyak pengguna telefon pintar yang mengeluh kerana isyarat 4G pada telefon pintar mereka tidak dapat digunakan. Sekiranya anda juga mengalaminya, berikut adalah cara menukar isyarat 3G ke 4G pada telefon pintar Android.

Adakah anda masih menggunakan rangkaian 3G untuk internet hari ini? Oh, dijamin ketinggalan semasa streaming YouTube dan pasti memerlukan masa yang lama untuk memuat turun aplikasi dari Google Play Store. Jadi, gunakan telefon pintar dan kad yang sudah 4G!

Tetapi, ada banyak pengguna telefon pintar yang mengeluh kerana isyarat 4G pada telefon pintar mereka tidak dapat digunakan. Sekiranya anda juga mengalaminya, berikut adalah cara menukar isyarat 3G ke 4G pada telefon pintar Android.

Cara Menukar Isyarat 3G ke 4G LTE

Rangkaian 4G menjanjikan kelajuan internet yang lebih stabil dan lebih pantas daripada rangkaian 3G. Sekiranya telefon pintar anda menyokong 4G tetapi 4G hilang, berikut cara menukarnya:

1. Melalui Tetapan Rangkaian

Pada telefon pintar Android anda, masukkan menu Tetapan - SIM & Rangkaian (atau menu lain yang berkaitan dengan rangkaian, kemudian pilih Jenis Rangkaian Pilihan . Pada setiap telefon pintar biasanya berbeza, tetapi lebih kurang pilihan ini selalu sama.

Seterusnya, sila pilih jenis rangkaian yang anda mahukan. Sekiranya rangkaian 4G anda tidak terkunci, pilihan Hanya 2G / 3G / 4G atau 4G LTE akan muncul . Bergantung pada pilihan yang diberikan oleh vendor.

2. Sekiranya Rangkaian 4G Dikunci, Melalui Dial Dial!

Bagi anda yang sering membeli telefon pintar dari China (atau luar negara), sudah tentu mengalami kekangan isyarat 4G yang tidak dapat digunakan. Seperti kes isyarat Xiaomi 4G yang hilang kerana tidak memenuhi piawaian TKDN.

Untuk mengalahkannya, anda boleh mengakses * # * # 4636 # * # * melalui telefon pintar pad pad. Kemudian di bahagian Tetapkan Jenis Rangkaian Pilihan, pilih LTE Only atau LTE / CDMA / UMTS (Auto) . Kemudian secara automatik rangkaian yang anda gunakan akan berubah menjadi 4G LTE.

LIHAT ARTIKEL

3. Cara Menukar Meizu 3G ke 4G

Khusus untuk telefon pintar Meizu , ada cara pantas untuk mengaktifkan 4G pada telefon pintar Meizu. Caranya adalah dengan memasukkan pad pendail, kemudian ketik * # * # 4321 # * # * , dan secara automatik isyarat 4G di Meizu akan segera diaktifkan. Betul-betul senang kan?

Itulah 3 cara mudah untuk mengaktifkan rangkaian 4G pada telefon pintar Android. Sekiranya anda mengalami isyarat 4G yang hilang atau tidak dapat diaktifkan, cubalah kaedah di atas.

Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan