Sebab dan Cara Mengatasi HP Panas Dengan Cepat | Kuat!

Kesal dengan telefon pintar anda sangat panas dan sangat perlahan? Inilah Jaka, memberikan petua bagaimana menangani HP yang cepat panas yang dijamin berkesan!

Salah satu masalah yang dapat memendekkan usia telefon bimbit kita ialah menjadi panas.

Selain membuat kita tidak selesa kerana tangan kita panas, ia juga boleh merosakkan telefon bimbit kita.

Untuk mengelakkan ini, Jaka mempunyai beberapa sebab dan cara untuk mengatasinya, geng!

 • Menggunakan Aplikasi Penstriman Terlalu Lama
 • Tetapan yang tidak optimum
 • Baca lebih lanjut. . .
 • Cara Mengatasi HP Cepat Panas yang Kuat
  • Gunakan Pengecas Asal
  • Periksa Penggunaan WiFi
  • Matikan Bluetooth dan GPS
  • Baca lebih lanjut. . .
 • Menyebabkan Mudah Alih Mudah Alih

  Sebelum mengetahui cara menangani telefon bimbit panas, ini membantu anda mengetahui punca telefon bimbit anda.

  Oleh itu, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga agar telefon bimbit tidak terlalu panas.

  1. Bermain permainan terlalu lama

  Salah satu penyebab utama telefon bimbit menjadi cepat panas adalah jika anda bermain permainan terlalu lama. Permainan berat seperti PUBG menjadikan prestasi GPU telefon bimbit anda sukar.

  Sebaik-baiknya, anda hanya perlu bermain 1-2 jam. Selepas itu, rehatkan telefon bimbit anda sebentar sehingga panasnya berkurang. Ini juga berguna untuk menjadikan bateri mudah alih anda tahan lebih lama.

  2. Menggunakan Aplikasi Penstriman Terlalu Lama

  Selain bermain permainan, aplikasi streaming juga dapat membuat ponsel terasa panas ketika digunakan terlalu lama. Penstriman memerlukan sambungan internet, dan tidak memerlukan sedikit kuasa.

  Cuba ingat, berapa jam yang anda habiskan sekiranya anda menonton Youtube. Lebih-lebih lagi, sekarang ada Netflix yang juga menyediakan banyak tajuk bersiri yang berkualiti.

  3. Tetapan yang tidak optimum

  Cuba periksa, sama ada tetapan telefon bimbit anda optimum atau tidak. Mungkin, ada tetapan yang menjadikan telefon bimbit anda menjadi cepat panas.

  Contohnya, tahap kecerahan skrin terlalu terang, terlalu banyak widget, menggunakan kertas dinding langsung yang memerlukan bateri, dan sebagainya.

  Baca lebih lanjut. . .

  4. Faktor Persekitaran

  Salah satu sebab mengapa telefon bimbit menjadi cepat panas adalah faktor persekitaran anda! Seboleh mungkin, elakkan sentuhan langsung antara telefon bimbit dan cahaya matahari anda.

  Selain membuat ponsel panas, sinar matahari juga dapat menyebabkan layar sentuh Anda tidak berfungsi dengan baik dan menyebabkan bateri habis lebih cepat.

  5. Kemas kini Aplikasi dan Perisian

  Aplikasi yang mempunyai bug berpotensi menimbulkan masalah dengan telefon bimbit anda, termasuk menyebabkan telefon anda terlalu panas kerana menggunakan pemproses yang kurang optimal.

  Oleh itu, rajinlah mengemas kini aplikasi kerana dengan melakukan kemas kini, pepijat yang terdapat dalam aplikasi sering diperbaiki oleh pembangun.

  Selain memperbarui aplikasi yang anda gunakan, ingatlah untuk selalu mengemas kini sistem operasi anda. Akan ada banyak bug yang akan diperbaiki setelah anda mengemas kini.

  6. Terlalu Banyak Aplikasi Berjalan Serentak

  Anda juga perlu memeriksa berapa banyak aplikasi yang anda jalankan dalam satu masa. Semakin banyak aplikasi yang anda buka, semakin besar kemungkinan telefon anda menjadi panas.

  Yang perlu anda buat hanyalah menutup aplikasi yang tidak anda gunakan. Sekiranya anda malas untuk menutup satu persatu, anda boleh memanfaatkan ciri aplikasi terkini yang selalu ada di telefon bimbit jenama mana pun.

  7. Kualiti Bateri Buruk

  Sekiranya usia telefon bimbit anda sudah cukup tua, mungkin kualiti bateri telah menurun. Sekiranya telefon bimbit yang anda miliki masih jenis lama di mana bateri boleh dikeluarkan, ada baiknya anda mengganti bateri baru anda.

  Baterai keluaran telefon bimbit terbaru biasanya sudah mempunyai bateri penanaman, sehingga tidak dapat diganti. Tetapi anda tenang, kerana bateri pada telefon bimbit baru mempunyai ketahanan yang lama.

  8. Isyarat Sukar

  Sebab terakhir yang menjadikan telefon bimbit anda panas adalah kesukaran isyarat yang ada. Terutama apabila anda bermain permainan yang memerlukan isyarat kuat, telefon anda akan menjadi panas dengan cepat.

  Lebih baik menggunakan Wi-Fi untuk menjadikan rangkaian berjalan lancar dan mengurangkan beban pada telefon bimbit anda. Walaupun tidak ada isyarat, anda dapat mencari lokasi di mana anda boleh mendapatkan isyarat terbaik.

  Cara Mengatasi HP Cepat Panas yang Kuat

  Setelah mengetahui puncanya, Jaka akan berkongsi petua hebat untuk anda yang telefon pintarnya sangat panas.

  Berikut adalah sepuluh cara untuk mengatasi HP yang cepat panas yang tentunya berkesan untuk mengurangkan 'demam' pada telefon pintar anda. Segera lihat cara di bawah.

  1. Gunakan Pengecas Asal

  Pengecas asal rosak? Anda ingin menjimatkan wang dengan membeli pengecas yang lebih murah, tetapi asal dan kualitinya tidak jelas.

  Hanya menggunakan pengecas apa pun malah akan merosakkan bateri dan telefon pintar anda, malah menjadi salah satu faktor utama yang menyebabkan HP cepat panas . Biasakan selalu menggunakan pengecas asal dan jika rosak, beli pengecas asal yang baru.

  Untuk memastikan pengecas yang anda gunakan adalah asli dan mempunyai aliran daya yang baik, anda boleh menggunakan aplikasi yang disebut Ampere. Muat turun melalui pautan berikut:

  2. Periksa Penggunaan WiFi

  Ciri ini hampir selalu diaktifkan untuk anda, kuota kuota. Tidak ada salahnya, mengaktifkan WiFi tidak akan secara langsung menyebabkan HP menjadi cepat panas .

  Tetapi tidak secara langsung, aplikasi latar yang berjalan secara automatik ketika telefon pintar disambungkan ke WiFi yang kemudian dapat menjadikan telefon pintar anda menjadi panas.

  Agar wifi anda tidak menyala sepanjang masa, anda dapat menggunakan aplikasi yang disebut Smart Wifi atau Wifi Sleeper.

  Aplikasi ini adalah cara untuk mengatasi hp panas yang kuat dengan pantas, muat turun melalui pautan berikut:

  3. Matikan Bluetooth dan GPS

  Kedua ciri ini merangkumi ciri-ciri yang jarang kita perhatikan. Banyak pengguna telefon pintar membiarkan Bluetooth dan GPS aktif ketika mereka tidak digunakan dan diperlukan.

  Kedua-dua ciri ini sebenarnya boleh menyebabkan HP menjadi panas dengan cepat . Pastikan anda mematikan kedua-dua ciri ini jika anda tidak memerlukannya lagi.

  Baca lebih lanjut. . .

  4. Kurangkan pelbagai tugas

  Spesifikasi telefon pintar yang semakin tuhan memang menawarkan prestasi hebat untuk melakukan pelbagai tugas. Walaupun begitu, anda masih harus menjaga suhu telefon pintar anda semasa melakukan pelbagai pekerjaan sekaligus.

  Jumlah aplikasi aktif yang anda gunakan bersama, apatah lagi aplikasi latar belakang yang masih berjalan, sudah tentu akan menyebabkan HP cepat panas .

  Salah satu aplikasi terbaik untuk mengurangkan pelbagai tugas, yang disebut Hibernaor. Aplikasi ini terbukti berkesan sebagai kaedah mengatasi kepanasan hp panas, muat turun melalui pautan berikut:

  5. Rehatkan Telefon Pintar dari Streaming atau Permainan Tanpa Henti

  Anda sebenarnya tidak melakukan pelbagai tugas, tetapi hanya melakukan satu aktiviti pada telefon pintar. Contohnya seperti streaming atau bermain permainan.

  Walaupun hanya ada satu aktiviti, kedua-dua streaming dan permainan sebenarnya akan menjadikan HP menjadi cepat panas jika dilakukan secara berterusan, aka tanpa henti.

  Ketahui had masa untuk menggunakan telefon pintar, terutamanya untuk dua aktiviti di atas.

  6. Periksa Keadaan Bateri

  Anda merasa seperti tidak melakukan apa-apa, alias tidak memaksa telefon pintar anda melakukan aktiviti yang berat, tetapi tetap saja, HP menjadi cepat panas . Anda perlu memeriksa keadaan bateri di telefon pintar anda.

  Usia bateri yang lama dan keadaannya sudah lapuk (seperti gambar di atas) akan menjadi faktor yang menjadikan telefon pintar anda menjadi panas dengan cepat. Segera ganti bateri dengan yang baru.

  Salah satu aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kesihatan bateri ialah CurrentWidget: Battery Monitor. Anda boleh memuat turunnya secara percuma melalui pautan berikut:

  7. Perhatikan 'Pengudaraan'

  Majoriti orang selalu membawa telefon pintar ke mana sahaja dia pergi. Tidak sedikit dari mereka yang memasukkannya ke dalam beg atau seluar jeans yang terlalu ketat.

  Berhati-hati! Ia dapat menjadikan HP menjadi panas dengan cepat dan secara automatik melambatkan prestasi telefon pintar itu sendiri.

  Sekiranya memang meletakkan telefon pintar di tempat tertutup, cuba sesekali mengeluarkannya untuk memberikannya 'udara segar'.

  8. Elakkan dari air

  Yang satu ini tidak perlu digalakkan lagi, kecuali telefon pintar anda tahan air.

  Bagi mereka yang telefon pintarnya tidak kuat dengan air, elakkan menggunakannya di kawasan yang rentan basah seperti bilik mandi, kolam renang atau pantai.

  Air di Julah boleh menjadi salah satu penyebab kepanasan HP yang cepat .

  9. Padamkan Fail Sampah

  Semua fail sampah, cache, dan kuki yang telah banyak tersusun ternyata menjadi salah satu penyebab kepanasan HP .

  Tiga perkara di atas akan menyebabkan kesan langsung pada CPU dan RAM yang akan memprovokasi suhu telefon pintar menjadi cepat panas.

  Untuk itu, hapus fail, cache dan kuki secara berkala yang tidak diperlukan atau telah ditumpuk.

  Agar tidak menyusahkan ketika menghapus fail sampah, Anda juga dapat menggunakan aplikasi yang disebut Clean Master. Aplikasi ini boleh menjadi cara untuk mengatasi hp panas yang kuat dengan cepat, muat turun melalui pautan berikut:

  10. Gunakan Aplikasi 'Cooling'

  Tidak lengkap jika anda tidak bergantung pada aplikasi. Untuk bagaimana menangani HP yang cepat panas, terdapat beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan.

  Aplikasi untuk mengatasi HP yang cepat panas termasuk Cooler Master, Cooling Master atau Device Cooler. Kesemuanya dijamin dapat membantu 'menyejukkan' atau mengekalkan suhu telefon pintar anda.

  Itulah sepuluh cara untuk menangani HP yang cepat panas yang pasti berkesan untuk anda amalkan setiap hari. Anda tidak perlu risau lagi kerana telefon pintar anda tidak akan cepat panas sekiranya anda melakukan sepuluh perkara di atas.

  Kini, anda boleh melakukan aktiviti harian menggunakan telefon pintar dengan tenang dan selamat. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan