Cara menghilangkan iklan yang muncul di komputer riba Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk menyingkirkan iklan di Windows 10 yang tentunya membantu anda dalam menggunakan Windows 10 di PC atau komputer riba anda.

Microsoft terkenal rajin mengeluarkan kemas kini untuk OS Windows 10 . Malangnya, dalam versi terbaru Microsoft dilaporkan menyebarkan iklan secara rahsia.

Iklan ini muncul di berbagai tempat, termasuk di menu Mula, Pusat Tindakan, Cortana, hingga Windows Explorer. Iklan ini meyakinkan anda untuk membeli aplikasi dan perkhidmatan yang mungkin tidak anda perlukan.

Ramai pengguna merasa terganggu, adakah anda salah seorang dari mereka? Sekiranya demikian, ada beberapa cara untuk menyingkirkan iklan di Windows 10, yang tentunya membantu anda menggunakan Windows 10 di PC atau komputer riba anda. Adakah anda ingin tahu bagaimana?

BACA JUGA
  • 9 Cara untuk Melumpuhkan Perisik di Windows 10
  • Adakah anda mahu menaik taraf Windows 10 secara percuma? Inilah muslihatnya!
  • Cara Mengatasi Windows 10 Tamat Tempoh Tanpa Memasang Semula

Cara menyingkirkan iklan di Windows 10

1. Menghilangkan Iklan di Windows Explorer

Untuk mematikan iklan di Windows Explorer, anda cukup membuka pilihan ' Lihat ' dalam penjelajah, kemudian pilih pilihan ' Pilihan '> ' Ubah folder dan cari '.

Di tetingkap baru yang terbuka, klik tab ' Lihat ' , kemudian cari parameter ' Tunjukkan pemberitahuan penyedia penyegerakan ' dalam Tetapan Lanjutan. Keluarkan tanda centang di kotak di sebelahnya.

LIHAT ARTIKEL

2. Hentikan Iklan Diperibadikan

Windows 10 sememangnya hebat dengan pelbagai ciri, selain itu ada ciri-ciri yang membuatkan orang suka dan ada yang membuat orang tidak menyukainya. Salah satunya ialah Iklan Peribadi / ID Iklan.

ID Iklan adalah salah satu ciri Microsoft untuk menyediakan perkhidmatan iklan yang lebih relevan dari Windows 10. Dan ciri ini juga dapat menyaring aplikasi di Windows Store, untuk mengelakkan masalah penipuan dan keselamatan.

Intinya adalah bahawa fitur ini mengambil data yang dikumpulkan dari pengguna, kemudian menampilkan iklan kepada pengguna. Iklan masih merupakan iklan dan tentu saja tidak semua orang menyukai iklan ini, anda boleh mematikannya dengan cara berikut.

Pertama buka "Tetapan" (WinKey + I) kemudian arahkan ke "Privasi"> "Umum" kemudian beralih ke "Mati" pada pilihan "Biarkan aplikasi menggunakan ID iklan saya untuk pengalaman di seluruh aplikasi".

Langkah seterusnya, buka penyemak imbas yang anda ada. Anda boleh menggunakan apa sahaja, Microsoft Edge, Chrome, atau Mozilla. Sekarang untuk menyingkirkan iklan yang diperibadikan semasa menyemak imbas, caranya:

  • Buka halaman Microsoft berikut //choice.microsoft.com/en-us/opt-out dan log masuk ke akaun Microsoft anda.
  • Kemudian di sebelah kanan skrin nyahaktifkan pilihan bernama "Iklan diperibadikan dalam penyemak imbas ini" dan "Iklan diperibadikan di mana sahaja saya menggunakan akaun Microsoft saya".

Kesimpulannya

Sekarang itulah cara untuk menyingkirkan iklan yang muncul di komputer riba berasaskan Windows 10. Namun, ciri-ciri ini boleh menjadi kelebihan atau kekurangan dan terpulang kepada pengguna. Adakah anda mempunyai cara lain? Kongsi penambahan anda di ruangan komen.

Baca juga artikel mengenai Windows 10 atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan