Cara Hidup Streaming Permainan di Facebook untuk PC & Android, Mudah!

Ingin menjadi streamer permainan dan terkenal seperti Ninja? Anda boleh mencuba live streaming permainan di Facebook melalui PC dan telefon Android (Kemas kini 2020)

Bukan hanya YouTube dan Twitch, kini platform Facebook juga memiliki fitur Facebook Gaming yang juga menampung streamer permainan dari seluruh dunia.

Dengan menggunakannya, anda boleh melakukan permainan streaming langsung di Facebook dan menonton pengguna media sosial paling popular ini.

Ingin tahu cara menstrim permainan langsung di Facebook? Mari, lihat ulasan di bawah untuk pengguna PC, komputer riba, dan juga telefon pintar Android, geng.

 • Cara Hidup Streaming Permainan di Facebook Melalui Telefon Android
 • Bonus: Cara Live Streaming Games di PC dengan Aplikasi Selain OBS Studio
 • Video: Tutorial Permainan Streaming Langsung di Facebook Dapat Berjuta-juta Wang!
 • Koleksi Cara Hidup Permainan Streaming di Facebook melalui PC & Android

  Pada masa ini anda boleh menyiarkan secara langsung di Facebook melalui pelbagai peranti, termasuk PC dan telefon Android. Oleh itu, anda tidak memerlukan modal untuk melakukan ini!

  Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan sepenuhnya kedua-dua kaedah tersebut, tentunya dengan aplikasi percuma dan sudah banyak digunakan oleh streamer. Ingin tahu?

  Inilah cara streaming permainan di FB dengan mudah di PC dan Android.

  Cara Hidup Permainan Streaming di Facebook Melalui PC / Komputer riba

  Mungkin anda sudah mengenali streamer terkenal atau YouTuber Gaming, seperti PewDiePie , Ninja , dan lain-lain, geng.

  Banyak tajuk permainan terbaru yang mereka mainkan di platform PC. Termasuk permainan arus perdana seperti PUBG, Fortnite, atau Minecraft.

  Untuk melakukan streaming langsung di Facebook seperti ini, anda tidak memerlukan spesifikasi PC atau komputer riba yang terlalu tinggi.

  Terutama aplikasi yang akan anda gunakan cenderung ringan dan tentunya percuma! Ingin tahu cara menstrim permainan di FB? Anda dapat melihat langkah-langkah lengkap di bawah.

  • Langkah 1: Kali pertama anda perlu memuat turun dan memasang perisian live streaming PC, iaitu Open Broadcaster Software Studio (OBS Studio) yang boleh anda dapatkan di pautan berikut.
  Projek Produktiviti Aplikasi OBS DOWNLOAD
  • Langkah 2: Lawati laman Streaming Langsung Facebook kemudian klik butang Buat Siaran Langsung .

  Lawati laman Streaming Langsung Facebook: Klik di sini!

  • Langkah 3: Paparan akan muncul untuk mempersiapkan siaran langsung Facebook. Di sini anda boleh menyalin Kekunci Stream seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.
  • Langkah 4: Buka perisian OBS Studio yang telah dipasang. Kemudian di tetingkap utama, anda mengklik menu Tetapan di kanan bawah.
  • Langkah 5: Pada halaman itu, anda hanya perlu beralih ke tab Stream . Seterusnya anda memilih Perkhidmatan: Facebook Live, Server: Default, dan Stream Key: tampalkan salinannya di Langkah 3. Sekiranya anda mengklik OK .
  • Langkah 6: Buka permainan yang anda mahu siarkan secara langsung di Facebook. Minimumkan tetingkap dan kembali ke OBS Studio, kemudian klik ikon + di bahagian Sumber dan pilih Game Capture . Sekiranya ia muncul seterusnya, klik OK .
  • Langkah 7: Di tetingkap seterusnya, anda hanya dapat mengubah Mode: Tangkap tetingkap dan Windows tertentu : Pilih tetingkap permainan yang sedang dimainkan. Sekiranya anda hanya klik OK .
  • Langkah 8: Untuk menambahkan audio permainan, anda klik ikon + di bahagian Sumber dan pilih Tangkap Input Audio . Sekiranya tetingkap seterusnya muncul, klik OK .
  • Langkah 9: Tetapkan Peranti: Lalai untuk mendapatkan suara secara langsung dari PC dan permainan yang anda mainkan. Klik OK untuk langkah seterusnya.
  • Langkah 10: Sekiranya anda ingin menambah kamera depan, anda sekali lagi mengklik ikon + di Sumber dan pilih Perisian Tangkap Video . Sekiranya anda tidak mempunyai kamera web, anda juga dapat mengubah ponsel Android anda menjadi kamera web yang dilengkapi dengan aplikasi bernama DroidCam .
  • Langkah 11: Kemudian anda hanya memilih peranti mana yang akan mengambil video. Di sini anda memilih Peranti: DroidCam Source 3 jika anda menggunakan telefon Android sebagai kamera web. Sekiranya anda sudah klik OK .
  • Langkah 12: Kemudian untuk memasukkan suara dari mikrofon luaran, ketuk sekali lagi ikon + pada Sumber dan pilih Tangkap Input Audio .
  • Langkah 13: Kemudian pilih peranti yang anda gunakan untuk membuat suara, contohnya Peranti: Mikrofon (Audio Maya DroidCam) dan klik OK .
  • Langkah 14: Akhirnya anda hanya menetapkan susun atur paparan sebelum memulakan streaming langsung di Facebook. Sekiranya terasa kemas, yang perlu anda lakukan ialah klik Mula Streaming .
  • Langkah 15: Kembali ke halaman Streaming Langsung Facebook dan tunggu paparan muncul di OBS Studio. Di sini anda hanya menetapkan penerangan, permainan, dan tajuk. Untuk memulakan penstriman, klik Siaran Langsung . Ia mudah, bukan?

  Cara Hidup Streaming Permainan di Facebook Melalui Telefon Android

  Lalu bagaimana dengan anda yang mempunyai telefon pintar sahaja? Tenang, anda juga masih boleh bermain permainan langsung di Facebook melalui peranti anda.

  Di sini anda boleh bermain permainan popular, seperti Chess Rush, PUBG Mobile, Free Fire, atau Mobile Legends untuk anda yang ingin menjadi gaya Jess No Limit , iaitu.

  Dengan permainan streaming langsung sederhana di Facebook, anda boleh melakukan beberapa langkah mudah seperti ulasan Jaka di bawah ini, geng.

  • Langkah 1: Pertama anda harus memuat turun dan memasang aplikasi permainan langsung Android pertama, yang disebut Omlet Arcade , yang boleh anda muat turun di bawah.
  Omlet Video & Audio Apps, Inc. DOWNLOAD
  • Langkah 2: Jika sudah terpasang, yang harus anda lakukan hanyalah membuka aplikasi dan mendaftar untuk akaun dengan mengetuk Buat Akaun dan ikuti langkah seterusnya, geng.
  • Langkah 3: Semasa pertama kali menggunakan Omlet Arcade, aktifkan kebenaran terlebih dahulu dengan mengetuk Aktifkan Sekarang . Luncurkan togol untuk mengaktifkan, kemudian kembali ke aplikasi Omlet Arcade.
  • Langkah 4: Jika ya, anda hanya ketik ikon + di bahagian bawah dan pilih pilihan Siaran Langsung . Kemudian anda hanya memilih permainan mana yang ingin anda mainkan, sama ada anda mahu streaming langsung PUBG di Facebook atau yang lain.
  • Langkah 5: Kemudian anda akan dialihkan ke permainan. Untuk memulakan streaming langsung, anda hanya perlu mengetuk butang overlay Omlet Arcade yang telus.
  • Langkah 6: Pilih saluran mana yang ingin anda buat siaran langsung. Dalam artikel ini, Jaka pilih pilihan Facebook . Sambungkan akaun Facebook anda dan ikuti langkah-langkahnya.
  • Langkah 7: Sebelum melakukan streaming, anda boleh membuat beberapa tetapan, seperti keterangan, kualiti rakaman, hingga hamparan yang digunakan. Setelah siap, ketik Mula .
  • Langkah 8: Seperti inilah permainan live streaming di Facebook melalui telefon bimbit Android dimulakan, di mana butang overlay Omelet Arcade akan disiarkan secara langsung .

  Bonus: Cara Live Streaming Games di PC dengan Aplikasi Selain OBS Studio

  Ingin mencari aplikasi permainan streaming langsung alternatif selain OBS Studio? Jaka juga telah membincangkan dua aplikasi lain, iaitu XSplit Gamecaster dan Bandicam yang boleh anda cuba.

  Kedua-duanya juga berfungsi dengan baik untuk anda yang ingin melakukan live streaming dan merakam semasa bermain permainan.

  Nah, untuk tinjauan penuh kedua aplikasi ini, anda boleh membaca dalam artikel yang telah dikaji Jaka di bawah ini, geng. Lihatlah!

  LIHAT ARTIKEL LIHAT ARTIKEL

  Video: Tutorial Permainan Streaming Langsung di Facebook Dapat Berjuta-juta Wang!

  Nah, itulah cara streaming permainan langsung di Facebook dengan mudah melalui peranti PC, komputer riba, dan telefon pintar Android.

  Langkahnya agak panjang, tetapi terus terang tidak akan sesukar yang anda baca. Terutama jika anda mengikuti dengan betul dan teliti, geng.

  Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan dari artikel di atas, jangan ragu untuk bertanya di komen di bawah. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Live Streaming atau artikel menarik lain dari 1S .

  Artikel Berkaitan