Cara memulihkan WA Chat yang dihapuskan tanpa Aplikasi

Sembang penting WhatsApp dipadam? Jangan risau. Jaka akan memberi anda trik bagaimana memulihkan sembang WA yang dihapuskan tanpa aplikasi. (100% Kerja)

Adakah anda bimbang bahawa semua sejarah perbualan anda dalam aplikasi sembang WhatsApp (WA) akan hilang semasa menukar telefon bimbit? Anda tidak perlu takut, geng!

WhatsApp telah memberikan beberapa cara untuk memulihkan sembang WA yang dihapus dan caranya juga sangat mudah kerana anda hanya memerlukan akses internet.

Bagaimana untuk? Jaka telah menyediakan panduan mudah untuk memulihkan sembang WA yang dihapuskan untuk anda. Mari lihat bagaimana menyelesaikannya!

 • Cara Memulihkan Sembang WA yang Dihapus Sebelum Membuat Sandaran
 • VIDEO: Cara Mudah untuk Mengetahui Kandungan Sembang WhatsApp yang Telah Dihapus
 • Cara Memulihkan Sembang WA yang Dihapus

  Bagi anda yang belum menggunakan WhatsApp, ikuti cara untuk mendaftar WhatsApp dari Jaka dengan berhati-hati.

  Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

  Nasib baik, WhatsApp sendiri telah menyediakan cara untuk memulihkan mesej WA yang dihapus secara langsung di aplikasi WhatsApp itu sendiri sehingga anda tidak perlu bersusah payah.

  Masalahnya ialah, anda harus mengaktifkan ciri tersebut sebelum anda melakukan sembang penting yang dihapus secara tidak sengaja kerana bersifat pencegahan, geng.

  Pertama sekali, Jaka akan membincangkan cara memulihkan sembang WA yang dihapuskan menggunakan perkhidmatan sandaran yang sudah ada di WhatsApp.

  1. Cara Memulihkan Sembang WA yang Dihapus dengan Sandaran

  Secara lalai, WhatsApp akan menyimpan sandaran dalam memori dalaman HP tetapi untuk keselamatan, WhatsApp juga disatukan dengan perkhidmatan sandaran awan .

  Perlu diingatkan bahawa pada Android, WhatsApp hanya menyokong Google Drive dan pada iPhone, WhatsApp hanya menyokong iCloud untuk sandaran, geng.

  Aplikasi Google Office & Business Tools DOWNLOAD

  Tanpa basa-basi lagi, di sini Jaka akan memberikan panduan bagaimana memulihkan sembang WA yang hilang menggunakan perkhidmatan sandaran.

  Note:

  Original text

  Contribute a better translation
  • Langkah 1 - Di layar utama WhatsApp, tap ikon menu di kanan atas dan tap pilihan Settings.
  • Langkah 2 - Di layar Settings, tap pilihan Chats dan di layar selanjutnya, tap pilihan Chat backup.
  • Langkah 3 - Masukkan akun Google kamu di kolom Google Account dan di kolom Back up to Google Drive, tentukan periode backup sesuai keinginanmu.

  Note:


  Pilihan Only when I tap Back up digunakan kalau kamu hanya ingin menggunakan layanan ini secara manual saja.

  • Langkah 4 - Di sini, kamu juga bisa memilih untuk backup file video dan untuk melakukan backup hanya jika kamu terhubung ke jaringan Wi-fi.
  • Langkah 5 - Tap tombol Back Up berwarna hijau untuk memulai proses backup .
  • Langkah 6 - Hapus aplikasi WhatsApp kamu dan install kembali dan setelah pengaturan awal, kamu akan diminta untuk mengembalikan chat kamu. Tap Restore.
  • Langkah 7 - Ketika kamu sudah memasuki layar utama WhatsApp, kamu akan menemukan semua chat lama kamu sudah dipulihkan kembali, geng!

  Bagaimana? Cara mengembalikan chat WhatsApp yang terhapus di atas gampang banget kan? Kalau belum cukup, Jaka masih ada satu cara lagi yang sebenarnya agak primitif.

  2. Cara Mengembalikan Chat WA yang Terhapus Sebelum di Back Up

  Buat kamu yang ingin menyimpan chat penting atau gombalan kata-kata romantis yang kamu pernah lempar ke gebetan, ada fitur Export Chat di WhatsApp, geng!

  Berbeda dengan layanan backup , fitur ini hanya bisa digunakan untuk satu percakapan saja dan percakapan yang kamu simpan akan muncul dalam bentuk .txt.

  Jika kamu ingin menyimpan beberapa percakapan, kamu harus mengulang langkah-langkah yang akan Jaka bahas di sini berulang kali.

  Buat yang sudah penasaran, berikut adalah panduan cara mengembalikan chat WA yang terhapus tanpa backup menggunakan fitur Export Chat .

  • Langkah 1 - Di layar utama WhatsApp, tap ikon menu di kanan atas dan tap pilihan Settings.
  • Langkah 2 - Di layar Settings, tap pilihan Chats dan di layar selanjutnya, tap pilihan Chat history.
  • Langkah 3 - Tap pilihan Export chat dan kamu akan diminta memilih percakapan mana yang ingin kamu simpan.
  • Langkah 4 - Pengguna akan diminta untuk memilih apakah akan menyimpan chat dengan media atau tidak dan untuk memilih layanan penyimpanan. Di sini, Jaka memilih Save to Drive.
  • Langkah 5 - Cek di folder Google Drive kamu dan kamu akan menemukan chat yang sudah kamu simpan dalam bentuk txt.

  Dengan cara mengembalikan chat WA yang hilang tanpa dicadangkan ini, kamu bisa melihat sejarah percakapan kamu di perangkat lain, geng.

  Jaka pribadi menggunakan cara ini hanya untuk percakapan yang bersifat sensitif saja yang Jaka kombinasikan dengan cara yang pertama.

  VIDEO: Cara Mudah Mengetahui Isi Chat WhatsApp yang Dihapus

  Itu dia panduan cara mengembalikan chat WA yang sudah dihapus tanpa aplikasi dengan mudah dan cepat. Kini, kamu nggak perlu khawatir pesan lama kamu hilang geng.

  Buat yang ingin melihat pesan lawan bicara kamu yang dihapus, coba ikuti panduan cara melihat pesan WA yang dihapus dari Jaka juga ya!

  Bagaimana pengalaman kamu saat melakukan langkah di atas? Jika ada pertanyaan lain, dapat kamu sampaikan di kolom komentar ya. Sampai jumpa di artikel selanjutnya!

  Baca juga artikel seputar Whatsapp atau artikel menarik lainnya dari Daniel Cahyadi.

  Artikel Berkaitan