Cara Membuat Poster Anda Sendiri di Telefon Bimbit dan Laptop, Hasil yang Mirip untuk Pereka Pro!

Adakah anda ingin tahu bagaimana membuat poster anda sendiri dengan hasil profesional? Ayuh, ikuti cara membuat poster di telefon bimbit dan komputer riba, dijamin mudah dengan panduan gambar.

Contohnya dalam jawatankuasa, anda diberi tugas membuat poster untuk acara tersebut. Intinya adalah, anda tidak mempunyai kemampuan dan kepakaran untuk menggunakan Adobe Photoshop ?

Sesungguhnya, poster mesti direka semenarik mungkin untuk menarik perhatian orang lain. Jadi tidak salah jika ini juga memerlukan pengalaman dan pengetahuan yang mencukupi.

Tenang, tidak memerlukan aplikasi untuk membuat poster seperti Photoshop, geng! Kini anda boleh membuat brosur atau poster dengan mudah di telefon bimbit dan komputer riba melalui pelbagai kaedah.

Bagi anda yang masih pemula, berikut adalah cara membuat poster di telefon bimbit dan komputer riba yang mudah dan bernilai untuk anda cuba. Pereka baru mesti membaca!

 • Cara Membuat Poster di Laptop Dalam Talian
 • Cara Membuat Poster dengan Microsoft Word
 • Koleksi Cara Membuat Poster di Telefon bimbit dan Laptop, Sesuai untuk Pemula Di Sini!

  Dengan peranti telefon pintar semasa, anda juga dapat membuat poster digital di telefon Android anda dengan kaedah yang mudah dan mencukupi hanya dengan beberapa sapuan.

  Sumber foto: pexels.com (Cara merancang poster di Photoshop terdengar profesional, tetapi tidak sesuai untuk pemula.)

  Sementara itu, cara membuat poster pada komputer riba yang akan diliputi oleh Jaka kali ini tidak memerlukan banyak persiapan.

  Bahkan anda sendiri boleh memanfaatkan aplikasi atau perisian lalai yang sudah ada pada sistem operasi Windows, geng.

  Ingin tahu kaedah ini? Mari kita lihat ulasan penuh di bawah!

  1. Cara Membuat Poster di Mudah Alih dengan Aplikasi

  Untuk membuat poster di telefon bimbit dan iPhone Android, anda boleh bergantung pada aplikasi reka bentuk yang disebut Canva , geng.

  Canva sendiri adalah aplikasi khas yang digunakan untuk reka bentuk grafik, poster atau kad jemputan. Di dalamnya disediakan pelbagai templat yang dapat diedit dengan mudah.

  Sebelum mengikuti langkah-langkahnya, pertama-tama anda boleh memuat turun aplikasi Canva terbaru di bawah ini untuk pengguna Android!

  Canva DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Langkah 1 - Buka Aplikasi Canva

  • Buka aplikasi Canva yang sudah terpasang. Kali pertama anda membuka aplikasi ini, Canva akan meminta anda log masuk menggunakan akaun.
  • Di sini anda pilih teruskan dengan Facebook , Gmail , atau akaun e-mel peribadi anda yang lain . Sekiranya demikian, maka penampilan halaman utama Canva akan menjadi seperti ini.

  Langkah 2 - Pilih Templat Poster

  • Untuk mula membuat poster di telefon bimbit anda, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk Semua Kategori di bahagian Perayauan Canva . Kemudian pilih pilihan Poster untuk kedudukan menegak atau Poster (Landscape) untuk kedudukan mendatar.

  Langkah 3 - Pilih Templat Reka Bentuk Poster

  • Canva seterusnya akan memaparkan sejumlah templat reka bentuk poster yang boleh anda gunakan secara percuma. Pilih satu dan ketik Edit untuk mula mengedit poster.

  Langkah 4 - Tukar Ukuran Poster

  • Anda boleh mengubah ukuran poster dengan mengetuk ikon di bahagian atas. Di sini anda hanya meluncur dan memilih Leaflet (A4) kemudian ketik Tukar Saiz .
  • Sayangnya fitur ini hanya tersedia untuk Canva Premium , jadi buat pembayaran terlebih dahulu untuk dapat mengubah ukuran poster.

  Langkah 5 - Mula Menukar Elemen Poster

  • Seperti yang disebutkan oleh Jaka pada awalnya, Canva memudahkan untuk mengedit poster di telefon bimbit.
  • Cukup ketuk teks untuk mengubah kandungan, jenis font, ukuran font, warna, ke gaya yang digunakan.

  Langkah 6 - Tambahkan Elemen Poster

  • Bukan itu sahaja, anda juga dapat menambahkan kandungan lain dalam templat poster dengan mengetuk ikon "+" di sudut kanan bawah.
  • Kemudian anda boleh menambahkan elemen lain, seperti teks, gambar, video, pelekat, ilustrasi, dan lain-lain, kumpulan.

  Langkah 7 - Simpan Poster

  • Buat pengeditan poster di telefon bimbit mengikut tahap kreativiti anda, geng. Sekiranya anda pasti dan mahu disimpan, anda hanya ketik ikon Muat turun di bahagian atas.
  • Tunggu beberapa saat untuk muncul pemberitahuan Reka bentuk telah disimpan! Kemudian Canva akan membuat folder baru yang mengandungi reka bentuk anda yang dapat anda lihat di aplikasi Galeri.

  2. Cara Membuat Poster pada Laptop Dalam Talian

  Cara merancang poster di Adobe Photoshop agak sukar bagi pemula, kerana anda akan merancang bermula dari awal tanpa rujukan templat yang disediakan di dalamnya.

  Nasib baik, anda juga boleh membuat poster di komputer riba secara dalam talian menggunakan Canva yang laman webnya boleh anda akses menggunakan penyemak imbas PC, anda tahu.

  Langkah 1 - Lawati Laman Web Canva

  • Kali pertama anda membuka aplikasi penyemak imbas PC, seperti Google Chrome, kemudian lawati laman Canva (//www.canva.com/).
  • Sama seperti cara membuat poster di Android sebelumnya, anda harus membuat akaun dan log masuk ke laman web Canva, geng.

  Langkah 2 - Pilih Kategori Poster (Flyer)

  • Sekiranya anda berjaya memasukkan, pergi terus ke bahagian Templat di sebelah kiri skrin.
  • Kemudian di slaid Cari mengikut kategori , anda meleret sehingga anda menemui pilihan Leaflet seperti di bawah.

  Langkah 3 - Pilih Templat Poster

  • Anda akan disajikan dengan sejumlah templat poster yang dapat dipilih dari berbagai tujuan. Pilih yang anda suka dan klik Gunakan templat ini untuk mula merancang .

  Langkah 4 - Mula Menyunting Poster di Komputer riba

  • Tunggu beberapa saat sehingga anda dibawa ke papan pemuka Canva bersama dengan reka bentuk yang anda pilih. Di sini anda hanya perlu kreatif dengan pelbagai alat yang disediakan.
  • Sekiranya anda masih tidak selesa dengan templat yang dipilih, yang perlu anda lakukan hanyalah pergi ke tab Templat . Di sini anda juga dapat menambahkan foto , teks , video , latar belakang , dan banyak lagi.

  Langkah 5 - Muat turun Fail Poster

  • Sekiranya semuanya selesai, yang perlu anda lakukan ialah mengklik ikon Muat turun di bahagian atas.
  • Pilih jenis fail yang ingin anda muat turun, anda boleh JPG atau PDF dan klik Muat turun untuk mula menyimpan reka bentuk anda, kumpulan.

  Langkah 6 - Selesai!

  • Ini lebih kurang reka bentuk poster yang dibuat di komputer riba menggunakan laman web Canva, Jaka sendiri mengubah latar belakang, menambah ikon, dan menggantikan teks. Mudah dan bagus, bukan?

  3. Cara Membuat Poster dengan Microsoft Word

  Pilihan terakhir dan mungkin terdengar agak "ekstrem" adalah bagaimana membuat poster dengan Microsoft Word . Adakah mungkin?

  Sebenarnya, anda boleh membuat poster di Word kerana aplikasi pejabat dari Microsoft ini juga menyediakan sejumlah templat yang dapat diakses secara dalam talian.

  Oleh itu, pastikan PC atau komputer riba anda disambungkan ke internet supaya anda dapat mengakses templat yang disediakan di Microsoft Word.

  Langkah 1 - Buat Fail Baru

  • Buka aplikasi Microsoft Word pada PC atau komputer riba anda dan pilih pilihan Baru untuk membuat fail baru.
  • Di bahagian atas anda akan diberikan sejumlah templat. Untuk mencari templat poster, yang perlu anda lakukan ialah klik pilihan Flyers .

  Langkah 2 - Pilih Templat Word Poster

  • Langkah seterusnya bagaimana membuat poster di Word adalah memilih templat yang ingin anda gunakan, geng.
  • Sekiranya anda sudah memilihnya, anda cukup klik Buat . Kemudian Microsoft Word akan memuat turun templat dan secara automatik akan dibuka sama seperti ketika anda membuat dokumen baru.

  Langkah 3 - Paparkan Templat Word Poster

  • Ini lebih kurang sama seperti reka bentuk poster dalam aplikasi Microsoft Word yang terdapat dalam templat.

  Langkah 4 - Tukar Ukuran Poster

  • Umumnya poster mempunyai ukuran A3, geng. Nasib baik di sini anda boleh menukar ukuran poster dengan pergi ke halaman Layout> Size> A3 .
  • Anda juga boleh menyesuaikan diri dengan ukuran kertas lain, seperti Surat , A4 , A5 , dan lain-lain.

  Langkah 5 - Tukar Templat dan Tambah Elemen

  • Kemudian anda hanya mengganti teks dalam templat. Di sini anda boleh pergi ke tab Laman Utama untuk menukar fon, saiz fon, dan gaya.
  • Untuk menambahkan gambar dan bentuk, yang perlu anda lakukan ialah memilih tab Insert . Sementara itu, untuk melakukan pemformatan warna, anda hanya memilih tab Reka bentuk .

  Langkah 6 - Mulakan Simpan Poster Reka Bentuk

  • Sekiranya anda pasti, anda hanya menyimpan poster dengan mengklik Fail> Simpan sebagai Adobe PDF . Sayangnya tidak ada pilihan eksport ke JPG yang disediakan di Word, geng.

  Langkah 7 - Simpan dan Selesaikan!

  • Akhirnya anda hanya menukar nama fail dan klik Simpan untuk menyimpan poster. Untuk menukar dari PDF ke JPG, anda juga boleh bergantung pada aplikasi _converter online_, geng.

  Mudah, betul, bagaimana membuat poster di telefon bimbit dan komputer riba yang disemak Jaka di atas? Permulaannya mungkin sedikit tidak memuaskan, tetapi dengan banyak latihan, hasilnya pasti tidak akan lebih rendah daripada seorang profesional.

  Pada pendapat Jaka, cara membuat poster di Canva adalah yang paling fleksibel dan sesuai untuk pemula seperti anda.

  Ada cadangan untuk cara lain yang lebih praktikal, geng? Ayuh, tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah dan sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Reka Bentuk atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan