16 Urutan Versi Android dari Bermula hingga Android Q Terkini & Terlengkap 2019

Adakah anda pengguna telefon atau tablet Android? Mari kenal pasti senarai urutan lengkap versi OS Android dari awal hingga yang terbaru (kemas kini 2019).

Jaka pasti anda semua mesti ada atau sedang menggunakan telefon bimbit atau tablet berdasarkan sistem operasi Android.

Walaupun menurut tinjauan, OS Android masih merupakan sistem operasi mudah alih paling popular untuk menyaingi iOS. Begitu bodoh, bukan?

Namun, adakah anda tahu sejarah perkembangan susunan versi Android semasa, geng? Bagi anda yang tidak tahu, pertimbangkan dahulu perbincangan berikut!

 • Memesan Versi OS Android Terkini & Terlengkap Sehingga Kini
  • Android 1.0 & 1.1: Astro (Alpha) & Bender (Beta)
  • Android 1.5: Kek Cawan
  • Android 1.6: Donut
  • Satu lagi Versi Android Terkini ...
 • Bonus: Cara Mudah untuk Meningkatkan OS Android Terbaru 2019 (100% Berfungsi)
 • Video: 10 Trik Android Q Yang Lebih Canggih Hingga Kini
 • Sejarah Awal Pembentukan Sistem Operasi Android

  Sumber gambar: jetruby.com

  Perkembangan Android malah bermula pada awal tahun 2000an! Sebelum diambil alih oleh Google, sistem operasi (OS) yang dibangunkan sebuah syarikat bernama Android Inc .

  Syarikat yang ditubuhkan di Palo Alto, California pada bulan Oktober 2003, diketuai oleh Andy Rubin , yang juga dikenal sebagai Bapa Android bersama dengan Rich Miner , Nick Sears , dan Chris White .

  Dalam perkembangan selanjutnya, Android akhirnya dibeli oleh Google hingga pada tahun 2008 HTC Dream dilepaskan , telefon bimbit pertama yang dilengkapi dengan sistem operasi Android.

  Baiklah, untuk membaca sejarah penuh Jaka telah mengkaji semua perkara dalam artikel di bawah ini, geng.

  LIHAT ARTIKEL

  Memesan Versi OS Android Terkini & Terlengkap Sehingga Kini

  Sumber gambar: businessinsider.com

  Nama versi Android memang sangat unik, kerana menggunakan pelbagai makanan manis, geng. Ingin tahu senarai lengkap sehingga kini?

  Berikut adalah tinjauan urutan OS Android yang lengkap, geng!

  1. Android 1.0 & 1.1: Astro (Alpha) & Bender (Beta)

  Sumber gambar: bleepingcomputer.com

  Kedua-dua versi awal Android ini mungkin agak pelik untuk anda dengar. Kerana versi Android 1.0 Astro (Alpha) dan Android 1.1 Bender (Beta) belum dilancarkan secara terbuka untuk keperluan komersial.

  Platform Android itu sendiri pertama kali dilancarkan pada bulan September 2008 dengan sumbangan Andy Rubin, yang kini dikenali sebagai Bapa Android.

  Walaupun belum menggunakan nama makanan manis, kedua sistem operasi Android ini pastinya menjadi pelopor. Kerana di sinilah Android bertemu melalui telefon pintar pertama, HTC Dream , geng.

  2. Android 1.5: Kek cawan

  Sumber gambar: androidheadlines.com

  Bermula dari versi ini, Android menggunakan nama makanan manis untuk setiap versi yang dilancarkan.

  Android 1.5 Cupcake itu sendiri dilancarkan pada 30 April 2009 dengan pelbagai ciri pada peranti telefon pintar untuk menggantikan telefon unggulan pada masa itu.

  3. Android 1.6: Donut

  Sumber gambar: Feattechnology.com

  Sudah tentu pada awal pelancarannya, sistem operasi Android masih mempunyai banyak bug yang perlu dilakukan pembangun.

  Ini dilakukan pada Android 1.6 Donut yang dilancarkan pada 15 September 2009.

  Ya, ini bermakna belum genap setahun sejak pembebasan Android 1.5 Cupcake atau hanya 5 bulan kemudian, geng!

  Android juga menambah beberapa kemas kini, terutamanya sokongan untuk skrin telefon pintar yang lebih besar.

  Satu lagi Versi Android Terkini ...

  4. Android 2.0 & 2.1: Eclair

  Sumber gambar: wired.com

  Sama seperti versi sebelumnya, Android 2.0 & 2.1 Eclair masih berfungsi untuk menutup bug yang masih terdapat dalam sistem operasi mudah alih ini.

  Selain itu, Android juga menambah pelbagai ciri di dalamnya.

  Bermula dari sokongan Bluetooth hinggalah ke ciri kamera yang mula menjadi titik jual telefon pintar pada masa itu. Android 2.0 & 2.1 Eclair digunakan pada peranti seperti HTC Nexus One .

  5. Android 2.2: Froyo (Frozen Yoghurt)

  Sumber gambar: androidheadlines.com

  Bermula dengan versi ini, Android nampaknya telah mula dikenali secara meluas oleh pelbagai jenama telefon pintar. Android 2.2 Frozen Yogurt aka Froyo pertama kali dilancarkan pada 20 Mei 2010.

  Walaupun sudah mulai digunakan di beberapa jenama, namun tetap saja Android masih tidak dapat bersaing dengan Symbian yang menguasai pasaran telefon unggulan.

  Android 2.2 Froyo memberikan peningkatan kelajuan kerja, ciri penambatan USB, hotspot WiFi, serta keselamatan, ciri geng.

  6. Android 2.3: Gingerbread

  Sumber gambar: deviantart.com

  Belum setahun kemudian, Android 2.3 Gingerbread dilancarkan lagi pada bulan Disember 2010 dengan pelbagai peningkatan yang ketara.

  Ini terutamanya dalam paparan tatap muka, alias antara muka pengguna yang digunakan, geng.

  Bermula dengan versi ini, banyak jenama telefon pintar mula melirik menggunakan sistem operasi Android. Salah satunya ialah Samsung Galaxy Series yang popular sehingga kini.

  7. Android 3.0 & 3.2: Honeycomb

  Sumber gambar: cultofandroid.com

  Bagi pengguna telefon pintar mungkin agak pelik dengan versi Android ini.

  Android 3.0 & 3.2 Honeycomb yang menggunakan ikon lebah ditujukan untuk penggunaan khas untuk peranti tablet.

  Sudah tentu pelepasan Android 3.0 & 3.2 Honeycomb pada 10 Mei 2011 adalah untuk menyokong Samsung yang mula melepaskan peranti tablet, Samsung Galaxy Tab Series untuk menyaingi tablet Apple iPad.

  8. Android 4.0: Sandwich Ais Krim

  Sumber gambar: technobuffalo.com

  Selain itu, Android juga merilis versi Android 4.0 Ice Cream Sandwich yang ditakdirkan semula untuk peranti telefon pintar.

  Android 4.0 Ice Cream Sandwich sendiri dilancarkan pada 19 Oktober 2011 yang lalu.

  Mempunyai versi nama terpanjang sehingga kini, Android 4.0 Ice Cream Sandwich memberikan banyak kemas kini. Bermula dari animasi yang semakin lancar, lebih mudah dan senang digunakan.

  9. Android 4.1 & 4.3: Jelly Bean

  Sumber gambar: technobuffalo.com

  Peningkatan yang ketara dirasakan ketika menggunakan Android 4.1 & 4.3 Jelly Bean .

  Sistem operasi ini sendiri pertama kali dilancarkan pada bulan Jun 2012 dengan sejumlah peningkatan, terutama di sektor pemprosesan grafik.

  Dengan cara ini, tentunya Android 4.1 & 4.3 Jelly Bean dapat memberikan fungsi yang dipertingkatkan ke antara muka pengguna dan teknologi Vsync yang digunakannya.

  10. Android 4.4: KitKat

  Sumber gambar: digitaltrends.com

  Dengan menggunakan jenama makanan ringan yang terkenal, Android 4.4 KitKat pertama kali dikeluarkan pada bulan Oktober 2013.

  Versi Android terbaik ini boleh dikatakan kegemaran kerana menyokong hampir semua peranti telefon pintar di dunia, kumpulan itu.

  Ini kerana Android 4.4 KitKat dapat memberikan pengoptimuman yang baik, termasuk pada peranti telefon pintar yang memiliki spesifikasi yang kurang memenuhi syarat atau cukup rendah pada waktu itu.

  11. Android 5.0 & 5.1: Lollipop

  Sumber gambar: extremeetech.com

  Memulakan beberapa versi kembali, Android dan Google juga mula mengemas kini sistem operasi mereka secara berkala dalam selang satu tahun.

  Termasuk Android 5.0 & 5.1 Lollipop yang dilancarkan dan dirasmikan pada bulan Jun 2014.

  Anda boleh mengatakan Android 5.0 & 5.1 Lollipop mempelopori penciptaan telefon pintar unggulan dengan spesifikasi yang mencukupi.

  Versi Android ini menyokong seni bina 64-bit yang telah membolehkan penggunaan RAM melebihi 3GB. Salah satunya adalah ASUS Zenfone 2 yang telah membawa RAM 4GB pada masa itu.

  12. Android 6.0: Marshmallow

  Sumber gambar: pcmag.com

  Android 6.0 Marshmallow adalah penerus versi Android sebelumnya. Sistem operasi ini sendiri pertama kali diperkenalkan pada Mei 2015 dan mula dilancarkan pada Oktober 2015 yang lalu.

  Sistem operasi ini jelas memberikan peningkatan dalam sistem keselamatan dengan adanya sensor cap jari sebagai sistem keselamatan biometrik yang digunakan.

  Selain digunakan untuk mengunci layar, sensor sidik jari ini dapat digunakan untuk mengesahkan Google Play Store dan pembelian menggunakan Android Pay.

  13. Android 7.0 & 7.1: Nougat

  Sumber gambar: androidpit.com

  Buat masa ini, sistem operasi Android masih digunakan oleh sejumlah telefon pintar yang baru dikeluarkan.

  Android 7.0 & 7.1 Nougat pertama kali diperkenalkan pada bulan Jun 2016 dengan memaparkan ikon robot Android dengan tongkat Nougat.

  Sistem operasi Android 7.0 & 7.1 Nougat telah berubah dari segi penampilan antara muka. Selain itu ada juga fitur splitscreen untuk membagi tampilan layar untuk dua aplikasi sekaligus.

  14. Android 8.0 & 8.1: Oreo

  Sumber gambar: cnet.com

  Android 8.0 & 8.1 Oreo adalah sistem operasi Android terkini yang banyak digunakan hari ini.

  Sistem operasi dikeluarkan secara stabil mulai Ogos 2017 telah mengalami kemas kini melalui Android versi 8.1 Oreo.

  Android 8.0 & 8.1 Oreo menjadi versi Android kedua yang menggunakan gula-gula dari jenama terkenal setelah Android 4.4 KitKat.

  Sistem operasi ini menawarkan pengalaman multitasking yang lebih mampu dibandingkan dengan versi sebelumnya.

  Selain itu ada juga Project Treble yang memungkinkan pengguna mendapatkan kemas kini dengan lebih cepat.

  15. Android 9.0: Pai

  Sumber gambar: teletec.it

  Kemudian ada Android 9.0 Pie yang diperkenalkan secara rasmi pada bulan Ogos 2018. Sistem operasi Android memberikan banyak perubahan, terutama untuk HP dengan reka bentuk baru.

  Contohnya Android 9.0 Pie menyediakan navigasi dalam bentuk isyarat yang menggantikan butang fizikal Laman Utama, Belakang, dan Aplikasi Terkini.

  Fungsi lain yang cukup berguna adalah sistem pemberitahuan, kawalan kecerahan, hingga sistem tangkapan skrin terbaru yang memudahkan anda.

  16. Android Q Beta (Belum Dilancarkan)

  Sumber gambar: computerworld.com

  Akhirnya ada Android Q Beta baru yang dilancarkan pada 13 Mac 2019 dan kini hanya terhad untuk beberapa peranti HP Android.

  Seperti dalam siri telefon pintar Google, iaitu Google Pixel, Google Pixel XL, Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, dan Google Pixel 3 Lite.

  Salah satu ciri Android Q Beta adalah Dark Mode , yang diklaim mampu meningkatkan prestasi bateri.

  Bonus: Cara Mudah untuk Meningkatkan OS Android Terbaru 2019 (100% Berfungsi)

  Beberapa jenis telefon Android terkini kini menyokong sekurang-kurangnya dua hingga tiga versi sistem operasi berikutnya.

  Anda boleh menaik taraf OS Android anda ke versi yang lebih baru. Untuk ulasan penuh, anda boleh mengikuti artikel penuh di Jaka di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Video: 10 Trik Android Q Yang Lebih Canggih Hingga Kini

  Baiklah, akhirnya anda sudah mengetahui urutan versi Android terbaru 2019 dan yang paling lengkap dari awal hingga sekarang, bukan?

  Lalu, menurut anda apa nama yang sesuai untuk nama kod untuk Android Q, geng seterusnya? Ayuh, bagikan pendapat anda di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko

  Artikel Berkaitan