Kuota 1 GB Berapakah MB? Ketahui Jawapannya Jangan Membazir!

Anda masih keliru 1GB berapa MB? Jaka akan memberikan penjelasan, ditambah maklumat mengenai berapa banyak kuota yang diperlukan untuk menonton Youtube.

Jumlah kuota yang anda miliki adalah salah satu pertimbangan untuk membeli pakej internet. Oleh itu, pengendali bersaing untuk menyediakan pakej terbaik.

Pada era sekarang, rata-rata pengendali menyediakan kuota internet dalam gigabait (GB) . Jarang menyediakan pakej internet dalam megabait (MB) .

Anda tidak tahu 1GB berapa MB , geng? Sebenarnya, anda harus tahu bahawa kuota anda tidak akan pecah, terutamanya jika anda suka streaming Youtube!

 • Kebaikan Mengetahui Ukuran GB hingga MB
 • Bonus: Cara Memuat turun Video YouTube
 • Penjelasan 1 GB Berapa MB

  Sebelum ini, anda perlu mengetahui tentang bait atau dalam bahasa Indonesia disebut byte . Jadi, byte adalah unit maklumat digital yang mewakili nombor binari.

  Dalam sejarah, bait adalah bilangan bit (1 bait terdiri daripada 8 bit) untuk mengekodkan watak teks pada komputer.

  Ramai yang menganggap bahawa 1 GB sama dengan 1000 MB . Sebenarnya, pengiraan binari yang betul ialah 1024 MB .

  Nah, pemahaman yang kita ketahui sejauh ini adalah versi dalam nombor perpuluhan. Mungkin, ini berfungsi untuk memudahkan kita menukar bait.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh menyemak di bawah. Sebenarnya masih ada unit di atas PetaByte, ia tidak masuk Jaka kerana masih jarang digunakan.

  UnitVersi PerduaanVersi Perpuluhan
  1 KiloByte (KB) 1024 Bait 1000 Bait
  1 MegaByte (MB) 1024KB 1000KB
  1 GigaByte (GB) 1024MB 1000MB
  1 TeraByte (TB) 1024GB 1000GB
  1 Peta Byte (PB) 1024 TB 1000 TB

  Sebagai contoh, jika anda mempunyai kuota 2GB , berapa MB yang anda miliki, geng?

  Sekiranya nombor perpuluhan, anda boleh mengatakan 2000MB dengan mudah . Tetapi dalam nombor binari, kuota yang anda dapat ialah 2048MB (2 x 1024).

  Sekiranya 1 MB, berapa kuota KB yang anda ada? Sama seperti GB hingga MB, 1MB sama dengan 1000KB dalam nombor perpuluhan dan 1024KB dalam nombor perduaan.

  Sekiranya anda tidak tahu bagaimana memeriksa kuota anda, anda boleh mengetahui caranya di sini dengan segera!

  Kebaikan Mengetahui Ukuran GB hingga MB

  Adakah sangat penting untuk mengetahui perkara seperti ini? Ya, anda boleh mengatakan itu penting, jadi anda boleh mengawal penggunaan kuota anda.

  Jaka akan memberikan contoh melalui Youtube . Mungkin anda ingin tahu, dengan kuota 1 GB berapa jam yang dapat dihabiskan untuk menonton video YouTube.

  Jawapannya bergantung pada resolusi video yang anda pilih. Semakin tinggi kualiti video, semakin besar kuota yang mesti anda habiskan.

  Mungkin anda sudah mengetahui bahawa Youtube mempunyai 6 kualiti video yang berbeza, iaitu 144p , 240p , 360p , 480p (lalai) , 720p , dan 1080p .

  Jadi, berapa MB dikurangkan setiap minit? Anda boleh menyemak terus melalui jadual di bawah untuk dapat mengira berapa banyak kuota yang anda perlukan.

  Kualiti videoSemenitSejam
  144 p 1.3MB 80MB
  240 p 1.6MB 100MB
  360 p 2.66MB 160MB
  480 p 4MB 240MB
  720p 7.4MB 450MB
  1080 12.4MB 750MB

  Dengan andaian anda menonton Youtube pada 480p , maka dengan 1GB anda dapat menonton Youtube selama lebih kurang 4 jam , geng.

  Sekiranya anda bersedia menonton Youtube dengan kualiti rendah, anda boleh memilih kualiti video terendah, iaitu 144 p .

  Bayangkan, dengan 1 GB, anda dapat menonton Youtube dalam kualiti 144 p selama 12.5 jam ! Sangat tahan lama, bukan?

  Sudah tentu langkah-langkah ini bukan standard. Banyak perkara mempengaruhi pengurangan kuota anda semasa menstrim filem seperti aplikasi rangkaian atau aplikasi latar yang cepat atau lambat berjalan

  Jika anda bimbang tetapan Youtube anda tiba-tiba berubah menjadi mod HD, anda boleh membuka menu Tetapan dan mengaktifkan ciri Main HD pada Wi-Fi sahaja .

  Oleh itu, apabila anda tidak tersambung ke WiFi, anda tidak perlu risau tentang kualiti video yang anda tonton berubah menjadi HD yang boleh membuat kuota membazir.

  Bonus: Cara Memuat turun Video YouTube

  Selain menonton dalam kualiti rendah, anda juga dapat menyimpan kuota anda dengan memuat turun video YouTube, geng.

  Dengan cara itu, anda dapat menontonnya di telefon bimbit anda tanpa perlu mengakses YouTube lagi, yang jelas akan mengurangkan kuota anda.

  Sekiranya anda tidak tahu cara memuat turun video YouTube , anda dapat melihat penjelasan lengkap dalam artikel di bawah.

  LIHAT ARTIKEL

  Bagaimana, sudah dijawab bukan soalan anda? Oleh itu, mulai sekarang, anda dapat merancang penggunaan kuota anda dengan lebih baik tanpa perlu bimbang akan habis dalam keadaan kecemasan.

  Anda juga dapat menjimatkan penggunaan kuota sambil menonton YouTube dengan memilih resolusi yang lebih rendah agar kuota yang digunakan tidak terlalu boros.

  Baca juga artikel mengenai Kuota atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan