Saiz Foto Instagram Terbaik 2019 | Dijamin Diliat Sangat Sedap!

Keliru apakah ukuran foto Instagram yang optimum untuk mendapat banyak suka? Tenang, beri anda data yang paling lengkap!

Adakah anda suka menyiarkan suapan di Instagram? Keliru untuk menentukan ukuran gambar Instagram yang sesuai untuk mendapat banyak suka dan komen?

Instagram telah menjadi salah satu media sosial yang paling popular di dunia, jadi kami mahu foto yang kami kongsi di sana menjadi foto terbaik, termasuk ukurannya.

Tenang, dalam artikel ini Jaka ingin berkongsi petua mengenai ukuran foto Instagram terbaik yang boleh anda gunakan untuk foto anda!

 • Saiz Umpan Instagram
 • Saiz Foto Cerita Instagram
 • Ukuran Foto Instagram untuk Perniagaan
  • Saiz Suapan Perniagaan Instagram
  • Saiz Foto Cerita Instagram untuk Perniagaan
 • Saiz Foto Instagram untuk Peribadi

  Pertama, Jaka akan memberi anda beberapa ukuran optimum untuk penggunaan Instagram secara peribadi.

  Oleh itu, sebelum anda berkongsi detik-detik di Instagram, pastikan resolusi foto betul untuk mendapatkan hasil terbaik!

  Saiz Foto Profil Instagram

  Sumber foto: Upleap

  Sebagai media sosial berasaskan foto, sudah tentu anda mesti mempunyai foto profil yang bagus. Pastikan kecakepan dengan menggunakan ukuran resolusi yang optimum.

  Untuk foto profil, ukuran optimum yang diperlukan ialah 110x110 piksel . Walaupun begitu, anda boleh memuat naik foto hingga 180x180 piksel .

  Saiz Umpan Instagram

  Sumber gambar: Nanti

  Semasa pertama kali dilancarkan, nisbah foto Instagram mestilah 1: 1. Sejak 2015, ukuran post Instagram boleh berbentuk segi empat tepat.

  Secara umum, Instagram menyokong foto dan video yang mempunyai lebar antara 320 hingga 1080 piksel .

  Sekiranya anda masih suka menyiarkan gambar dengan ukuran persegi, maka resolusi yang disyorkan oleh Jaka untuk anda ialah 1080x1080 piksel .

  Walaupun begitu, ketika foto ditampilkan dalam aplikasi, resolusi yang akan ditampilkan adalah 600x600 piksel .

  Untuk ukuran foto Instagram berbentuk segi empat atau lanskap, anda boleh memuat naik foto dengan nisbah 1.91: 1. Anda juga boleh memuat naik foto dengan nisbah 16: 9.

  Untuk resolusi itu sendiri, ukuran foto Instagram yang paling ideal tanpa pemotongan adalah 1080x566 piksel dan akan dipaparkan dengan ukuran 598x396 piksel .

  Untuk ukuran gambar potret Instagram, nisbah yang paling optimum ialah 4: 5 atau 8:10. Resolusi optimum itu sendiri adalah 1080x1350 piksel dan akan dipaparkan dengan resolusi 480x600 piksel .

  Anda harus ingat, bahawa resolusi maksimum dari Instagram adalah 1080 piksel. Sekiranya foto anda lebih besar, maka Instagram akan menurunkannya menjadi 1080 piksel.

  Walaupun Instagram akan memampatkan secara automatik, itu tidak bermaksud anda harus memasukkan foto dengan resolusi tinggi-tinggi seperti 5400x5400 piksel!

  Resolusi minimum dari Instagram ialah 320 piksel. Sekiranya gambar anda kurang dari itu, Instagram akan menaikkannya menjadi 320 piksel sehingga gambarnya menjadi rosak.

  Saiz Foto Cerita Instagram

  Sumber gambar: Nanti

  Bagaimana dengan saiz foto untuk Cerita Instagram? Tidak seperti suapan yang disarankan berukuran persegi, untuk Stories disarankan untuk menggunakan foto segi empat tepat.

  Sebaik-baiknya, foto di Instagram menggunakan resolusi 1080x1920 piksel atau mempunyai nisbah 9:16. Sekiranya anda memuat naik foto di Stories, foto tersebut biasanya akan dipotong secara automatik oleh Instagram

  Walau bagaimanapun, Instagram memberi anda kebebasan untuk mengekspresikan secara kreatif di Stories, jadi anda tidak perlu terlalu mengikut ukurannya.

  Anda juga boleh menggunakan foto dengan nisbah 1.91: 1 untuk Cerita, kemudian tambahkan pelbagai pelekat untuk menjadikannya lebih menarik.

  Ukuran Foto Instagram untuk Perniagaan

  Selain menjadi media untuk berkongsi detik-detik terbaik, Instagram juga digunakan untuk memacu perniagaan. Banyak jenama memasarkan barang mereka di media sosial yang satu ini.

  Sekiranya anda adalah salah seorang yang menggunakan Instagram untuk itu, Jaka mempunyai beberapa petua menarik!

  Saiz Suapan Perniagaan Instagram

  Sumber gambar: Louisem

  Melalui suapan, anda boleh membayar Instagram untuk mempromosikan catatan anda, geng. Oleh itu, pemilihan gambar tidak boleh dilakukan.

  Sekiranya anda menggunakan foto dengan nisbah 1: 1, maka resolusi minimum yang diperlukan adalah 600x600 piksel .

  Sekiranya anda ingin menggunakan foto dengan orientasi lanskap atau nisbah 1,91: 1, resolusi minimum yang diperlukan adalah 600x315 piksel .

  Sekiranya foto yang ingin anda muat naik adalah nisbah potret atau 4: 5, maka anda harus menggunakan foto dengan ukuran minimum 600x750 piksel .

  Juga, pastikan teks dalam foto kurang dari 20% dari keseluruhan gambar kerana Instagram hanya mengiklankan gambar dalam format itu.

  Sebagai bonus, had maksimum kapsyen Instagram untuk foto ini ialah 2,200 watak , geng!

  Saiz Foto Cerita Instagram untuk Perniagaan

  Sumber gambar: Nanti

  Sekarang, kita beralih kepada Cerita. Kita dapat menarik perhatian orang dengan menggunakan Cerita dengan baik.

  Yang jelas, mesej yang hendak disampaikan kepada orang ramai harus dimengerti dalam waktu maksimum 5 saat, kerana durasi Cerita agak cepat.

  Seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya, nisbah optimum untuk Stories adalah 9:16. Ukuran minimum untuk foto ialah 600x1067 piksel dan idealnya 1080x1920 piksel .

  Itulah ukuran foto Instagram pada tahun 2019 yang akan mengoptimumkan foto anda di Instagram.

  Sekiranya anda adalah jenis orang yang lebih suka konsep awal Instagram, lebih baik menggunakan ukuran 1: 1.

  Tetapi jika anda jenis yang suka meneroka, cuba hantar gambar lanskap atau potret. Begitu juga dalam Cerita!

  Dengan kualiti dan resolusi yang tepat, orang yang dijamin akan memberi anda cinta dengan mudah.

  Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan