5 Cara Memeriksa Kredit Smartfren 2019 Terkini, Paling Lengkap!

Adakah anda ingin mengetahui baki kredit Smartfren anda tetapi tidak tahu caranya? Tenang, Jaka akan memberitahu anda cara memeriksa denyutan Smartfren terkini, dijamin paling lengkap!

Telefon pintar tanpa nadi adalah seperti sayur tanpa garam, akan terasa hambar. Adakah anda ingin membeli kuota internet atau tidak, mahu menelefon dengannya atau tidak?

Mungkin anda tidak merasa memerlukan kredit kerana di rumah ada rangkaian Wi-Fi, tetapi jika ia berada di luar rumah? Anda sangat memerlukannya!

Tetapi perlu diingat, anda juga mesti mengawal penggunaan nadi. Jangan gunakannya dengan sewenang-wenangnya, maka nadi akan tiba-tiba habis.

Oleh itu, anda mesti tahu bagaimana memeriksa kredit, geng! Kali ini Jaka akan memberitahu anda bagaimana untuk memeriksa denyut Smartfren terkini dan terlengkap !

 • Cek Kredit Menggunakan SMS
 • Cek Kredit Menggunakan Telefon Operator
 • Cek Kredit Menggunakan Aplikasi
 • Periksa Kredit Menggunakan Laman Web
 • 5 Cara Memeriksa Kredit Smartfren Terkini 2019

  Anda tahu apa, jika pada mulanya Smartfren adalah dua operator yang berbeza, iaitu Smart dan Fren . Penggabungan ini berlaku pada tahun 2011.

  Pada mulanya, Smartfren dikenali sebagai pengendali CDMA terbaik. Kemudian, pemerintah mengeluarkan perintah untuk menutup semua jaringan CDMA, sehingga Smartfren juga beralih ke GSM.

  Selepas itu, Smartfren terkenal sebagai salah satu operator selular yang menyediakan banyak pakej menarik dan murah, baik untuk internet dan telefon dan SMS.

  Jaringannya cukup luas, walaupun belum menjangkau semua wilayah di Indonesia. Sekiranya anda tinggal di Java, Smartfren boleh menjadi andalan.

  Salah satu pakej internet utama dari Smartfren adalah promo pakej tanpa hadnya yang sangat berpatutan, iaitu Rp 65 ribu.

  Kerana harganya, orang biasanya membeli pulsa Rp100 ribu, jadi masih ada baki Rp35,000.

  Adakah anda termasuk yang berpendapat bahawa anda boleh menggunakan baki kredit untuk bulan berikutnya, jadi anda tidak perlu membeli banyak kredit?

  Sekiranya ada, anda mesti tahu bagaimana memeriksa denyutan Smartfren , geng!

  1. Periksa Kredit Menggunakan Dial Up

  Kaedah pemeriksaan kredit pertama adalah menggunakan dial up. Kaedah ini boleh dikatakan paling praktikal dan pantas. Anda juga tidak memerlukan sambungan internet untuk melakukannya.

  • Buka aplikasi Telefon / Telefon pada telefon bimbit anda, aktifkan pad kekunci.

  • Masukkan kod * 999 # , kemudian tunggu sebentar. Mesej timbul akan muncul yang mengandungi maklumat mengenai baki kredit.

  2. Periksa Kredit Menggunakan SMS

  Selain dial-up, anda juga dapat menggunakan SMS. Tidak teruk sehingga anda menggunakan aplikasi SMS anda sekali-sekala.

  • Buka aplikasi SMS / Mesej / Mesej .

  • Masukkan nombor penerima 999 .

  • Taip SEMAK . Tunggu beberapa saat sehingga anda mendapat SMS balasan yang juga mengandungi maklumat mengenai baki kredit anda.

  3. Cek Kredit Menggunakan Telefon Operator

  Sekiranya anda adalah jenis orang yang malas untuk menaip, anda boleh menghubungi operator. Berehatlah, tanpa sebarang bayaran.

  4. Periksa Kredit Menggunakan Aplikasi

  Sekiranya anda selalu tersambung ke internet, Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan aplikasi MySmartfren .

  • Muat turun aplikasi MySmartfren melalui pautan di bawah.
  Produktiviti Aplikasi Smartfren MUAT TURUN
  • Lakukan proses pendaftaran dengan memasukkan nombor Smartfren anda.

  • Setelah mendaftar, anda dapat melihat baki kredit anda dengan segera semasa anda membuka aplikasi.

  Dengan aplikasi ini bukan hanya kredit, semua maklumat yang berkaitan dengan nombor anda dapat ditunjukkan, termasuk kuota internet Smartfren yang masih ada.

  Anda juga boleh membeli pakej internet secara praktikal di sini. Syaratnya, anda mesti mempunyai kredit yang cukup, geng!

  5. Periksa Kredit Menggunakan Laman Web

  Cara terakhir yang akan diberitahu oleh Jaka adalah dengan membuka laman web my.smartfren.com . Walau bagaimanapun, anda mesti membuat akaun terlebih dahulu untuk dapat mengaksesnya.

  • Buka laman web my.smartfren.com .

  • Lakukan proses pendaftaran dengan memasukkan alamat e-mel. Anda akan mendapat kod pengesahan melalui SMS (NB: Kadang-kadang memerlukan sedikit lebih lama untuk mendapatkannya).

  • Setelah proses pengesahan selesai, anda boleh masuk ke laman web ini dan dapat memeriksa pelbagai maklumat, termasuk baki kredit anda.

  Itulah cara untuk memeriksa denyutan Smartfren terbaru yang boleh anda cuba, geng! Semoga artikel ini dapat bermanfaat untuk anda, ya!

  Baca juga artikel mengenai Pulsa atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan