14 Ciri & Kelebihan Android Oreo 8.0, Tahukah Anda?

Sudah mengetahui pelbagai kecanggihan versi Android yang satu ini? Baiklah setelah mengkaji semula ciri dan kelebihan canggih Android Oreo 8.0 + cara mengemas kini (mesti tahu).

Anda sudah tahu, pelbagai kelebihan sistem operasi Android 8.0 Oreo .

Walaupun urutan versi Android terbaru sebelum Android 9.0 Pie mempunyai pelbagai ciri dan kelebihan canggih yang menjadikan prestasi lebih cepat, lebih kuat dan optimum, kawan-kawan.

Jadi kali ini Jaka akan mengulas secara lengkap pelbagai ciri dan kelebihan Android Oreo berbanding versi sebelumnya. Mari periksa dahulu!

 • Koleksi Ciri & Kelebihan Android 8.0 Oreo
  • Had Latar Belakang
  • IsiOtomatik
  • Ciri Android Oreo yang lain ...
 • Inilah Cara Mengemas kini Telefon Pintar ke OS Android Terkini
 • Video: 10 Keperluan Aplikasi yang Disarankan untuk Dipasang pada Telefon Android Baru
 • Apa itu Android Oreo?

  Sebelum mengkaji ciri-cirinya, anda sudah tahu apa sebenarnya Android Oreo?

  Jadi, Android adalah sistem operasi sumber terbuka alias sumber terbuka yang dibangunkan untuk peranti mudah alih oleh Google.

  Peranti mudah alih dalam kes ini boleh menjadi telefon pintar, tablet atau peranti lain yang menggunakan skrin sentuh.

  Kini Android Oreo sendiri adalah versi ke-15 versi sistem operasi Android yang telah dilancarkan hingga kini.

  Sekiranya anda mendengar, Android selalu menggunakan nama makanan manis. Kenapa? Sebab yang dapat anda temui dalam artikel ini ialah: Mengapa Android Selalu Menggunakan Nama Makanan Manis?

  LIHAT ARTIKEL

  Koleksi Ciri & Kelebihan Android 8.0 Oreo

  Wow, sudah lama! Walaupun telah diperkenalkan sejak 2017, Android Oreo aka Android O membawa sejumlah ciri dan kelebihan baru.

  Terutama untuk pengguna telefon pintar Android semasa. Lalu apa kelebihan ini? Lihat ulasan penuh di bawah.

  1. Had Latar

  Pertama, hayat bateri telefon pintar adalah fokus utama yang cuba diperbaiki oleh Google pada Android Oreo. Ciri Had Latar Belakang ini akan menghadkan aktiviti aplikasi di latar belakang.

  Ini akan mengurangkan aktiviti latar belakang pada aplikasi yang jarang digunakan. Kenapa? Jelas bahawa pelbagai aktiviti di latar belakang tidak menyedut daya bateri yang berlebihan.

  Sekatan latar belakang ini merangkumi tiga bidang utama. Yaitu siaran tersirat, perkhidmatan latar belakang, dan kemas kini lokasi.

  Bagi pengguna, ini bermaksud jangka hayat bateri telefon pintar Android yang menjalankan Android 8.0 Oreo akan lebih lama dan tidak akan kembali dengan pantas untuk mengecas, kawan-kawan.

  Terutama jika anda memasang aplikasi seperti ini, dijamin akan menjadi lebih teruk lagi: Hati-hati! 10 Aplikasi Ini Dijamin Membuat Bateri Telefon Bimbit!

  LIHAT ARTIKEL

  2. IsiOtomatis

  Ciri dan kelebihan Android Oreo seterusnya, iaitu IsiOtomatik , menawarkan keselesaan dan keselamatan semasa log masuk.

  Dengan ciri ini, anda boleh masuk dengan mudah ke pelbagai akaun di internet, akaun media sosial anda, atau pelbagai aplikasi tanpa perlu repot menaip nama pengguna dan kata laluan anda.

  Ya, ciri IsiOtomatis akan mengisinya secara automatik semasa anda log masuk. Sangat praktikal, bukan?

  Ciri Android Oreo yang lain ...

  3. Gambar dalam Gambar

  Ciri Android 8.0 Oreo yang seterusnya ialah Picture-in-picture (PIP) .

  Di sini anda akan bebas menonton video sambil menjalankan aplikasi lain, tentu saja, menjadikan anda lebih produktif, dapat menonton video dan diam semasa bekerja.

  Ciri ini sebenarnya sudah ada di Android 7.0 Nougat, tetapi khusus untuk pengguna Android TV sahaja.

  Sementara untuk Android Oreo, ciri ini sudah tersedia untuk telefon pintar dan tablet.

  4. Titik Pemberitahuan

  Ciri Android Oreo seterusnya ialah Titik Pemberitahuan . Oleh itu, apabila terdapat pemberitahuan yang belum dibaca, titik kecil akan muncul di atas ikon aplikasi.

  Anda tidak akan terlepas apa-apa yang penting lagi. Anda juga boleh melakukan pratonton pantas berbentuk gelembung ucapan dengan mengetuk dan menahan titik itu.

  5. Aplikasi Segera Android

  Bersenjata dengan fitur Aplikasi Segera Android , pengguna telefon pintar Android Oreo nanti dapat menjalankan aplikasi baru secara langsung dari penyemak imbas, tanpa perlu memuat turunnya.

  Sekarang untuk bagaimana menggunakan ciri keren ini, pertimbangkan tutorial berikut terlebih dahulu: No Boong! Inilah Cara Menggunakan Aplikasi Android Tanpa Perlu Memasang!

  LIHAT ARTIKEL

  6. Google Play Lindungi

  Google juga meningkatkan keselamatan gedung aplikasi digitalnya, Google Play Store. Google akan dapat mengesan dan membuang aplikasi berbahaya secara automatik.

  Dalam siarannya juga, Google juga mengatakan akan mengimbas lebih dari 50 bilion aplikasi setiap hari . Jadi anda tidak perlu risau lagi.

  7. Emoji Baru

  Bagi mereka yang sering menggunakan aplikasi sembang, akan ada lebih dari 60 emoji baru yang tersedia di Android Oreo.

  Tetapi bagi anda yang tidak mengetahui maksud emoji, anda boleh membaca di sini: Jangan Salah, Ketahui 150 Makna Emoji Paling Lengkap!

  LIHAT ARTIKEL

  8. Butang Kebolehcapaian

  Ciri-ciri dalam bentuk butang Aksesibilitas di Android Oreo membolehkan anda mengakses dengan cepat dari ciri kebolehaksesan pada panel navigasi.

  Sebagai contoh, untuk melaksanakan perintah mudah seperti pembesaran, dan fungsi dalam perkhidmatan aksesibilitas, seperti tablet Select to Speak.

  9. Pemilihan Teks Pintar

  Ciri Pemilihan Teks Pintar di Android Oreo memudahkan anda melakukan copy paste dengan menerapkannya di mesin pembelajaran peranti.

  Contohnya, apabila kita melihat penulisan alamat, anda tidak perlu lagi menyalinnya dengan menyekat kata demi kata.

  Google akan mengenali frasa dan konteks teks dan segera menyekatnya demi kata untuk disalin dan ditampal.

  Pemilihan Teks Pintar juga akan mencadangkan peta pada penulisan alamat atau mencadangkan akses telefon ketika melihat deretan nombor telefon.

  10. Codec Audio Bluetooth Berkualiti Tinggi

  Ciri Android Oreo yang seterusnya adalah sokongan untuk codec audio Bluetooth berkualiti tinggi . Ini kerana perlahan-lahan, lubang bicu audio di telefon pintar menjadi usang.

  Sebaliknya, fon kepala tanpa wayar mula menjadi standard. Sekarang untuk anda peminat muzik dan tidak mahu berkompromi dengan kualiti audio yang dikeluarkan, tentu ini adalah berita gembira.

  Ya, Android Oreo kini menyokong rakan sekelas APTX dengan codec LDAC Sony, protokol streaming yang dimiliki secara eksklusif oleh CSR dan kini dimiliki oleh Qualcomm.

  Sokongan codec audio ini membolehkan anda mendengar muzik melalui peranti Bluetooth dengan kualiti tinggi (bitrate tinggi). Telinga akan lebih dimanjakan!

  11. Rangkaian Kejayaan Kejiranan

  Inilah kelebihan Android Oreo baru yang berkaitan dengan teknologi WiFi, iaitu Neighborhood Aware Networking (NAN) .

  Ini membolehkan peranti saling mencari dan berkomunikasi melalui WiFi tanpa memerlukan titik akses.

  Dua telefon pintar yang menyokong teknologi NAN dapat saling mencari dan bersambung tanpa aplikasi atau konfigurasi tambahan.

  Di mana ia membolehkan mereka berkongsi data dengan kelajuan tinggi. Neighborhood Aware Networking (NAN) didasarkan pada standard WiFi Alliance WiFi Aware.

  12. Profil Gamut Warna Lebar

  Warna yang ditunjukkan oleh telefon pintar tidak semestinya tepat. Apa yang anda lihat mungkin tidak sesuai dengan cetakan warna. Walaupun ketepatan ini sangat penting!

  Pada Android Oreo, Google menawarkan cara asli bagi pembangun untuk menentukan cara memaparkan aplikasinya dalam mod gamut warna yang luas .

  Profil ini merangkumi AdobeRGB, Pro Photo RGB, dan DCI-P3, yang merupakan standard umum dalam pengimejan profesional, penyuntingan dan aplikasi video.

  Sudah tentu, skrin telefon pintar juga mesti disokong secara fizikal untuk memaparkan profil.

  Terutama untuk dapat memaparkan warna yang diperlukan untuk video profil HDR seperti HDR-10 dan Dolby Vision.

  Pendek kata ini adalah perkara yang baik, walaupun anda mungkin tidak pernah menyedarinya.

  13. Pemberitahuan Tunda

  Bukan hanya penggera yang boleh anda tunda. Pada Android Oreo, anda boleh menunda pemberitahuan di setiap aplikasi. Anda boleh menunda selama 15 minit, 30 minit, atau satu jam.

  Jadi, anda tidak akan terlepas pemberitahuan penting walaupun anda sibuk. Apabila pemasa habis, anda akan mendapat amaran sekali lagi.

  Tetapi jangan risau, bagi anda pengguna versi Android di bawah Oreo, anda juga boleh melakukannya dengan cara ini: Cara Menghilangkan Pemberitahuan Mengganggu di Telefon Android Semua Versi!

  LIHAT ARTIKEL

  14. Saluran Pemberitahuan

  Google juga mengubah sistem pemberitahuan yang ada pada smartphone atau tablet dengan Android Oreo.

  Salah satu perubahan ini ialah anda dapat mengelompokkan pemberitahuan dari setiap aplikasi ke dalam kategori tertentu, yang disebut "saluran" .

  Ini dapat memudahkan anda apabila anda menetapkan atau bahkan menyekat pemberitahuan dari kategori aplikasi yang dianggap menjengkelkan.

  Inilah Cara Mengemas kini Telefon Pintar ke OS Android Terkini

  Memikat dengan ciri dan semua kelebihan Android Oreo ini, bukan? Baik untuk anda yang mempunyai versi Android di bawahnya, sudah tentu anda mahu menaik taraf ke versi terbaru.

  Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti tiga kaedah yang akan dikaji Jaka, kawan-kawan.

  1. Kemas kini melalui OTA

  Mula-mula anda boleh mengemas kini sistem operasi Android melalui OTA aka Over The Air .

  Ini bererti anda dapat segera mengemas kini ke versi Android terbaru, hanya melalui tetapan telefon pintar Android secara langsung.

  Tetapi anda harus ingat, tentu saja dengan menggunakan kaedah ini, anda perlu mengetahui sama ada telefon pintar anda mendapat sokongan untuk kemas kini secara langsung pada pembangun atau tidak.

  Untuk mengemas kini melalui OTA, yang harus anda lakukan ialah pergi ke Tetapan> Tentang Telefon> Kemas kini Sistem . Pastikan sambungan internet anda cepat dan stabil untuk proses kemas kini yang lebih baik.

  2. Menggunakan Custom ROM

  Jika telefon bimbit anda tidak lagi menyokong kemas kini sistem rasmi, anda juga boleh menggunakan ROM tersuai yang tersebar di internet.

  Forum internet yang popular seperti XDA Developers juga menyediakan banyak utas untuk anda yang ingin menyesuaikan peranti Android anda.

  Tetapi sayangnya, untuk melakukan ROM khusus sekurang-kurangnya anda harus mempunyai pemahaman yang jelas, bermula dari proses buka kunci bootloader, membuka akses root dengan cara lain.

  Sekiranya anda masih ragu-ragu, pertama-tama anda dapat membaca tutorial untuk melakukan ROM kustom seperti artikel berikut: Cara Memasang dan Menggunakan ROM Kustom pada ponsel Android .

  LIHAT ARTIKEL

  3. Menggunakan Tema Oreo Android

  ROM kustom malas kerana rumit atau takut untuk kehilangan jaminan kerana root? Kini anda juga dapat memperbarui paparan ke versi Android terbaru dengan mudah.

  Di sini anda hanya menukar penampilan menggunakan tema Android Oreo atau ke atas.

  Caranya juga cukup mudah, anda hanya memuat turun pelancar aplikasi yang terdapat di Google Play Store dan membuat perubahan mengikut keinginan anda.

  Sekiranya masih belum jelas, anda boleh membaca lebih lanjut di sini: Cara Mudah untuk Mengemas kini Android Pie 9.0 di Semua Telefon Android (Serupa dengan Google Pixel) .

  LIHAT ARTIKEL

  Video: 10 Keperluan Aplikasi yang Disarankan untuk Dipasang pada Telefon Android Baru

  Sekarang ini adalah sebilangan besar ciri terkini pada Android 8.0 Oreo terbaru. Sekiranya anda tidak mempunyai Android Oreo, lebih baik anda periksa sama ada anda mempunyai kemas kini rasmi atau tidak.

  Sekiranya belum menyokong, anda masih boleh menggunakan ROM khusus atau menukar tema seperti di atas.

  Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan