Apa itu Wibu? Berpotensi Menjadi Psikopatik? Inilah penjelasan penuh!

Bagi anda yang sering memanggil rakan anda dengan istilah wibu, mari kita periksa maknanya terlebih dahulu. Jaka akan menerangkan dengan jelas dan lengkap apa itu Wibu.

Anda wibu, anda bau bawang ! Adakah anda pernah memanggil rakan anda yang sangat gemar dengan anime seperti wibu?

Lalu bagaimana reaksi rakan anda setelah dipanggil seperti itu? Marah kerana tersinggung atau hanya memberikan senyuman bangga kerana ketaksubannya telah dikenali oleh orang lain?

Ya, sebelum memanggil orang lain sebagai wibu , anda mesti tahu apa itu wibu sebenarnya!

 • Menyebabkan Orang Menjadi Wibu
 • Segala-galanya mengenai Wibu
  • Perbezaan Antara Wibu dan Otaku
  • Mengapa Wibu Terobsesi dengan Waifu?
  • Mengapa Wibu dipanggil Bau Bawang?
  • Psikopat Wibu
 • Apa itu Wibu?

  Sebenarnya, orang yang suka menonton anime tidak boleh dipanggil geng wibu lo! Wibu mempunyai makna yang lebih mendalam daripada hanya menyukai anime.

  Sumber gambar: Arti Wibu (melalui Coub)

  Perkataan wibu diserap dari bahasa Inggeris Weeaboo yang bermaksud orang bukan Jepun yang mempunyai obsesi berlebihan dengan budaya Jepun dan bertindak seolah-olah mereka orang Jepun dan tinggal di sana.

  Di samping itu, mereka dianggap tidak dapat menghargai budaya mereka sendiri ke tahap yang teruk. Istilah ini mempunyai sinonim dari Japanophilia .

  Kata weeaboo itu sendiri berasal dari petikan dari komik Perry Bible Fellowship karya Nicholas Gurewitch yang pada masa itu tidak mempunyai makna.

  Sumber gambar: Makna Wibu (melalui Quora)

  Pada pertengahan tahun 2000-an, bermula dari forum 4chan , perkataan ini menggantikan istilah wapan atau ingin menjadi orang Jepun sebagai ejekan orang yang menjadi orang gila bagi semua orang Jepun.

  Sekiranya disimpulkan, wibu adalah orang yang terlalu mencintai budaya Jepun sehingga merendahkan budayanya sendiri. Wibu bukanlah lanjutan dari apa-apa, tetapi bahasa penyerapan asing.

  Ciri-ciri Wibu

  Apakah ciri-ciri Wibu? Sudah tentu terdapat beberapa parameter yang boleh digunakan untuk menentukan ciri-ciri wibu.

  Di bawah Jaka akan memberitahu anda beberapa ciri yang paling jelas. Kira-kira berapa yang anda ada?

  1. Bangga dengan Budaya Jepun yang berlebihan

  Sumber foto: Ciri-ciri Wibu (melalui Semua Tentang Jepun)

  Pertama, mereka sangat gemar menyatakan minat mereka terhadap budaya Jepun. Dia tidak akan merasa malu dengan itu.

  Bukan hanya suka budaya Jepun, mereka tidak takut berpakaian seperti orang Jepun dan menggunakan perbendaharaan kata Jepun untuk bercakap dengan orang lain.

  Anda mesti sering bertemu dengan orang yang sering menggunakan perkataan seperti ohayo, arigatou. konichiwa, eto, daijobun, to gomenasai.

  Sebenarnya ini tidak menjadi masalah. Hanya saja seorang wibu yang akut biasanya akan menghina budaya sendiri kerana dia memuliakan budaya Jepun.

  2. Suka Menonton Anime dan Segala-galanya berbau Jepun.

  Biasanya istilah wibu muncul jika seseorang suka menonton anime . Sebenarnya, penonton anime tidak semestinya Wibu. Mereka hanya boleh menjadi otaku (perbezaannya dijelaskan di bawah).

  Sekiranya anda sudah menyukai anime tertentu, seorang wibu akan mengumpulkan barang dagangan ala Jepun seperti tokoh aksi atau mempamerkan poster di biliknya.

  Sebenarnya, harga angka aksi agak mahal. Mereka sanggup mengeluarkan sejumlah besar wang untuk mendapatkan barang yang mereka mahukan.

  Tidak terhad kepada anime, mereka juga suka menonton filem dan drama Jepun. Mereka juga suka mendengarkan lagu-lagu Jepun, terutama runut bunyi anime.

  3. Obsesi yang berlebihan dengan watak Anime

  Sumber foto: Ciri-ciri Wibu (melalui YouTube)

  Sekiranya anda telah mencapai tahap yang teruk, wibu akan sangat terobsesi dengan watak anime kegemarannya . Tidak sedikit wibu yang akan menganggap watak anime sebagai waifu atau suami mereka.

  Mereka berkhayal seolah-olah watak itu benar-benar hidup. Bagi mereka, watak anime adalah sosok yang sempurna untuk dijadikan pasangan.

  Di samping itu, terdapat fenomena di Jepun yang disebut sindrom kelas 8 di mana penghidap menganggap diri mereka mempunyai kekuatan super.

  Mereka terinspirasi oleh anime fantasi yang ditonton. Jaka menjadi kasihan kerana mereka mesti dijauhi oleh rakan-rakannya.

  4. Selalunya Pasang Foto Profil dengan Karakter Anime

  Wibu juga sering dikenali dengan keyakinan diri yang rendah kerana jarang melakukan interaksi sosial dengan masyarakat sekitar.

  Mungkin kerana alasan ini, wibu sering menggunakan watak anime kegemaran mereka sebagai foto profil di media sosial mereka (media sosial). Tidak cukup di sana, nama mereka akan dibuat dengan nuansa Jepun.

  Ada yang berpendapat bahawa wanita ini sangat garang di media sosial, terutama jika anime kegemaran mereka dihina. Tetapi jika anda berjumpa secara langsung, saya segera berhenti seperti keropok.

  5. Selalunya mengasingkan diri

  Sumber foto: Ciri-ciri Wibu (melalui Coisasdojapao)

  Kerana sering dianggap pelik oleh orang lain, wibu cenderung menutup dirinya dari persekitaran luar dan lebih suka bilik yang selesa.

  Walaupun dia pergi, kemungkinan dia hanya akan menghadiri acara festival Jepun atau menjadi cosplayer.

  Akibatnya, mereka sering dilabel sebagai nolep yang berasal dari perkataan no life alias tidak mempunyai kehidupan. Mereka merasakan dunia mereka hanya ada di rumah atau bilik mereka.

  Kelebihannya, apabila kita diminta untuk #dirumahaja kerana virus Corona, wibu sama sekali tidak keberatan kerana mereka terbiasa melakukannya.

  Menyebabkan Orang Menjadi Wibu

  Walaupun wibu mempunyai ciri-ciri yang kita anggap pelik, kita tidak boleh menilai mereka secara langsung dengan pandangan negatif.

  Boleh jadi, mereka menjadi wibu kerana mereka mempunyai alasan sedih seperti sering mendapat gangguan daripada rakan sekolah mereka.

  Kerana trauma, mereka menjadi terkurung di rumah dan menonton anime untuk meluangkan masa. Ada juga alasannya kerana mereka berasal dari keluarga pecah rumah, sehingga menjadikan anime sebagai jalan keluar.

  Jadi, jika anda mempunyai rakan wanita, janganlah dinilai secara negatif, geng. Cubalah agar dia bergaul dengan baik dan menunjukkan bahawa tidak semua manusia jahat.

  Segala-galanya mengenai Wibu

  Terdapat banyak perkara menarik yang perlu anda ketahui mengenai seorang wanita. Dengan pandangan yang diberikan oleh Jaka di bawah, saya harap anda mendapat banyak pandangan baru!

  Perbezaan Antara Wibu dan Otaku

  Istilah wibu dan otaku sering bercampur, jadi kedua-dua perkara ini dianggap sama. Sebenarnya, terdapat begitu banyak perbezaan antara keduanya.

  Sumber gambar: Perbezaan antara Wibu dan Otaku (melalui Perjalanan Budaya)

  Otaku adalah istilah Jepun untuk orang yang mengejar sesuatu secara mendalam.

  Perkataan otaku sendiri mula muncul pada pertengahan tahun 90an. Definisi otaku itu sendiri boleh menjadi positif atau negatif, bergantung pada penempatan istilah ini.

  Maknanya positif jika ditujukan kepada orang yang mengejar bidang untuk menjadi ahli.

  Sementara makna negatif ditujukan kepada orang yang terlalu fanatik terhadap sesuatu (seperti anime, manga, permainan) sehingga mereka kurang dapat berkomunikasi dengan orang lain.

  Itulah perkara yang mendasari perbezaan antara wibu dan otaku. Sekiranya otaku hanya fanatik mengenai topik tertentu, seorang wibu tergila-gila dengan apa sahaja bahasa Jepun.

  Jadi, bagi anda yang belum tiba seperti itu, jangan mengaku sebagai wibu atau otaku!

  Mengapa Wibu Terobsesi dengan Waifu?

  Wibu sering tidak dapat dipisahkan dengan istilah waifu . Sebenarnya, topik waifu sering mencetuskan perdebatan yang kurang penting di kalangan rakan peminat anime.

  Sumber gambar: Wibu dan Waifu (melalui YouTube)

  Apa itu wibu dan waifu? Waifu adalah istilah yang sering digunakan oleh peminat wanita 2D untuk merujuk kepada watak anime wanita kegemaran mereka dan secara sepihak menganggap watak-watak ini sebagai pasangan mereka.

  Istilah ini berasal dari bahasa Inggeris, isteri, yang bermaksud isteri. Oleh itu, dapat dipertimbangkan, orang yang memuliakan waifu mereka adalah perseorangan yang kecewa (kabuuuuuuur).

  Sumber gambar: Wibu dan Waifu (melalui YouTube)

  Ramai yang menganggap istilah ini pertama kali muncul di anime berjudul Azumanga Daioh ketika salah satu watak menyebut Mai Waifu ketika ditanya mengenai foto.

  Otaku di bidang anime boleh mempunyai lebih banyak wanita dalam 2D ​​daripada wanita sebenar. Dia akan memilih watak wanita yang paling cantik dari anime / manga kegemarannya, walaupun Jaka tidak pasti watak itu akan menjadi pasangan otaku.

  Manakala seorang wibu, mungkin beralih untuk memilih waifu jika obsesinya untuk memiliki pasangan asli Jepun tidak tercapai.

  Mengapa Wibu dipanggil Bau Bawang?

  Seseorang yang disebut wibu sering dikaitkan dengan bau bawang. Apakah maksud sebenarnya?

  Sumber gambar: Wibu Bau Bawang (melalui YouTube)

  Istilah ini dipopulerkan oleh youtuber bernama Ericko Lim dan ditujukan kepada orang-orang yang gila terhadap budaya Jepun, termasuk anime dan manga.

  Bau bawang timbul kerana wibu-wibu dianggap jarang dimandikan kerana maraton menonton anime selama berhari-hari, sehingga menghasilkan bau badan seperti bau bawang.

  Di samping itu, istilah ini juga dianggap muncul kerana dalam peristiwa yang berbau Jepun, pasti banyak wibu berkumpul dan menyebarkan bau.

  Psikopat Wibu

  Wibu memang sering mendapat stigma negatif dari orang ramai. Mungkin anda pernah mendengar bahawa wibu identik dengan pedofil kerana cinta mereka terhadap watak loli (watak anime remaja / dewasa yang kelihatan seperti kanak-kanak kecil).

  Sumber gambar: Wibu Psychopath? (melalui YouTube)

  Bukan itu sahaja, beberapa waktu lalu kita dikejutkan dengan kes pembunuhan sadis oleh seorang remaja lelaki kepada seorang kanak-kanak kecil. Apabila disiasat, diketahui bahawa orang itu sangat menyukai sesuatu yang berbangsa Jepun.

  Dia juga sering menjadi cosplayer yang meniru watak anime atau manga Jepun. Ini menimbulkan stigma baru dalam masyarakat hingga muncul istilah psikopat wibu .

  Pada mulanya, istilah ini muncul sebagai gurauan untuk mengusik wibu yang emosinya masih tidak stabil dan sombong untuk membunuh orang yang mengganggu anime. Siapa sangka bahawa ini akan menjadi kenyataan.

  Remaja pembunuh Baita diketahui terinspirasi dari anime Tokyo Ghoul yang memang mempunyai banyak adegan kejam. Setelah disiasat lagi, dia juga terinspirasi oleh filem bertemakan pembunuhan dan kengerian.

  Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa wibu dan psikopat adalah perkara yang sama sekali berbeza dan tidak dapat dihubungkan begitu sahaja.

  Wibu adalah aktiviti hobi, sementara psikopat adalah gangguan psikiatri. Hanya kerana diilhamkan oleh anime, kita tidak dapat menyimpulkan bahawa semua wibu berpotensi menjadi psikopat.

  Tidak pernah ada yang baik dari nama yang berlebihan, termasuk wibu yang terlalu fanatik terhadap Jepun. Tidak mengapa suka budaya asing, selagi tidak melampaui batas dan memandang rendah budayanya sendiri.

  Juga, jangan menjadikan hobi anime anda hanya sekadar penggunaan. Jadilah produktif dengan belajar melukisnya. Tenang, Jaka mempunyai artikel untuk melukis anime untuk pemula!

  LIHAT ARTIKEL

  Nah, ingat, geng, jangan berlebihan dan otaku, atau memilih waifu 2D daripada isteri yang sebenar!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan