Cara Memeriksa IMEI untuk Samsung, Xiaomi, iPhone, dll di Kementerian Perindustrian 2020

Adakah IMEI anda berdaftar atau tidak? Nah, ini adalah cara memeriksa IMEI Android dan iPhone di Kementerian Perindustrian, serta cara mendaftarkan HP IMEI yang tidak tersenarai.

Pemerintah secara resmi memberlakukan blok IMEI untuk telefon pintar atau HP BM (pasar gelap) yang beredar di Indonesia pada 18 April 2020.

Bagi anda yang masih tidak yakin dengan keaslian telefon bimbit, anda juga boleh memeriksa dengan mudah menggunakan nombor HP IMEI di laman web Kementerian Perindustrian .

bagaimana? Nah, berikut adalah ulasan Jaka tentang cara memeriksa HP IMEI semua jenama , Android dan iPhone, yang terbaru pada tahun 2020 yang boleh anda praktikkan secara langsung, geng.

 • Cara Memeriksa HP IMEI untuk Pengguna Telkomsel dan XL
 • Cara Periksa IMEI Android untuk Semua Jenama
 • Cara Periksa IMEI Samsung Mobile
 • Cara Memeriksa Telefon Xiaomi IMEI
 • Cara memeriksa HP vivo IMEI
 • Cara memeriksa HP OPPO IMEI
 • Cara memeriksa IMEI telefon bimbit iPhone dan iOS yang lain
 • Bonus: Bagaimana cara memeriksa HP IMEI di Kementerian Perindustrian, Berdaftar atau Tidak?
 • Koleksi Cara Periksa IMEI Terkini Semua Jenama (Android & iPhone) 2020

  IMEI atau Identiti Peralatan Mudah Alih Antarabangsa boleh dianggap sebagai identiti telefon bimbit. Kod unik ini yang terdiri daripada 15-16 digit menyimpan data penting, geng.

  Secara umum, cara memeriksa IMEI pada kebanyakan telefon Android adalah serupa, tetapi ada juga yang memiliki cara mereka sendiri untuk mengetahui, seperti iPhone dan jenis Android tertentu.

  Ingin tahu bagaimana? Pertimbangkan ulasan penuh berikut terlebih dahulu!

  Cara Memeriksa HP IMEI untuk Pengguna Telkomsel dan XL

  Tidak perlu bersusah payah lagi! Kini pengendali selular Indonesia juga menyediakan perkhidmatan untuk memeriksa HP IMEI dengan nombor telefon yang dipasang pada peranti anda.

  Bagi pengguna perkhidmatan Telkomsel dan XL, anda boleh memastikan bahawa HP IMEI didaftarkan atau tidak melalui kaedah mudah seperti berikut.

  1. Periksa HP IMEI untuk Pengguna Telkomsel

  Untuk pengguna perkhidmatan Telkomsel, seperti simPATI, kad AS, Loop, dan Kad Halo, anda dapat mengakses aplikasi Dail dan tekan * 337 # kemudian hubungi.

  Kemudian anda memilih pilihan 1. Periksa IMEI untuk memeriksa kod IMEI pada peranti anda. Tunggu beberapa saat sehingga anda menerima SMS.

  Sekiranya IMEI didaftarkan, SMS akan berbunyi "Pelanggan yang terhormat. Nombor IMEI peranti anda telah didaftarkan." .

  2. Periksa HP IMEI untuk Pengguna XL

  Sementara untuk pengguna perkhidmatan XL, anda boleh mengakses Dial dan tekan * 123 * 817 # kemudian tekan telefon. Kemudian anda memilih pilihan 1. PENDAFTARAN IMEI dan tunggu SMS.

  Sekiranya anda sudah mendaftar, anda akan mendapat SMS yang bertuliskan "IMEI dan Nombor anda sudah didaftarkan. Pastikan Nombor anda sentiasa aktif dengan IMEI ini." .

  Cara Periksa IMEI Android untuk Semua Jenama

  Sekurang-kurangnya, ada tiga cara yang biasanya anda boleh gunakan untuk memeriksa kod nombor IMEI pada telefon pintar Android. Berikut adalah:

  1. Periksa IMEI Menggunakan Kod Dail USSD

  Pertama, anda boleh memeriksa IMEI melalui kod USSD yang dimasukkan dalam aplikasi Dail pada telefon pintar Android. Langkahnya sama seperti ketika memeriksa kredit atau kuota internet, di sini.

  Anda hanya taipkan kod USSD * # 06 # dalam aplikasi Dail dan pop timbul nombor IMEI akan muncul secara automatik seperti yang ditunjukkan di bawah, geng.

  2. Periksa IMEI melalui Menu Tetapan

  Kedua, anda juga dapat memeriksa tetapan pada telefon Android anda untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.

  • Buka Tetapan pada telefon bimbit anda, kemudian pilih pilihan Tentang telefon bimbit .
  • Kemudian pilih pilihan Status dan kemudian pilihan Maklumat IMEI .
  • Anda akan diberi maklumat nombor IMEI secara lengkap. Sekiranya telefon bimbit anda mempunyai ciri dual SIM maka akan ada 2 IMEI yang tersenarai di skrin.

  3. Periksa IMEI melalui Fizikal Mudah Alih

  Ketiga, anda juga boleh memeriksa kod IMEI yang biasanya dicetak pada bahagian badan HP , sama ada boleh menjadi pelekat yang dilekatkan atau dilekatkan terus ke badan.

  Nah, pada telefon Android dengan jenis bateri yang boleh ditanggalkan (boleh ditanggalkan), anda dapat melihatnya semasa mengeluarkan bateri seperti gambar di bawah.

  Sebagai contoh, Jaka menggunakan LG LG V20 !

  Sementara untuk jenis HP Android dengan bateri yang tidak boleh ditanggalkan seperti kebanyakan sekarang, biasanya kod IMEI akan ditulis secara langsung di bahagian belakang badan.

  Sebagai contoh, Jaka menggunakan telefon Samsung Galaxy S10 + !

  Cara Periksa IMEI Samsung Mobile

  Sekarang khusus untuk pengguna telefon bimbit berjenama Samsung, anda boleh menyemak Samsung HP IMEI melalui menu tetapan, anda tahu. Inilah cara lengkap:

  • Pertama, anda membuka Tetapan HP Samsung anda , kemudian sapu ke bawah dan ketuk menu Tentang Telefon .
  • Anda akan segera diberi semua maklumat mengenai telefon bimbit Samsung anda, termasuk nombor IMEI.

  Oh ya, dengan cara ini anda juga boleh melakukannya di semua jenis telefon bimbit Samsung terbaru yang ada sekarang. Cukup mudah dan tidak terlalu rumit, bukan?

  Cara Memeriksa Telefon Xiaomi IMEI

  Sama seperti sebelumnya, bagi anda pengguna telefon bimbit Xiaomi boleh memeriksa IMEI melalui menu Tetapan yang terdapat di antara muka MIUI, anda tahu. Ini caranya:

  • Pertama, pergi ke menu Tetapan kemudian pilih pilihan Mengenai Telefon .
  • Dalam pilihan Mengenai Telefon bimbit maka anda boleh menatal ke bawah kemudian pilih Status .
  • Selanjutnya, untuk mengetahui nombor IMEI di telefon bimbit Xiaomi, anda hanya perlu pergi ke pilihan Maklumat IMEI .
  • Voila! Sekarang anda akan diberi maklumat Xiaomi IMEI seperti gambar di bawah. Anda akan mendapat dua nombor IMEI, kerana telefon bimbit ini mempunyai dua slot SIM.

  Nah, langkah ini juga berlaku untuk telefon Android Cina lain, seperti Huawei, Honor, HTC, dan lain-lain, kumpulan itu. Jangan lupa untuk menyemak senarai telefon bimbit Xiaomi terbaru supaya anda tidak menipu item KW.

  Cara memeriksa HP vivo IMEI

  vivo boleh dikatakan salah satu jenama HP paling popular di Indonesia. Oleh itu, jangan terkejut jika ramai juga yang mencari maklumat mengenai cara memeriksa HP vivo IMEI . Ini caranya:

  • Sama seperti sebelumnya, anda hanya pergi ke menu Tetapan kemudian tatal ke bawah untuk mencari pilihan Tetapan Lagi .
  • Kemudian anda hanya memilih menu Tentang Telefon sekali lagi untuk mengetahui maklumat telefon bimbit.
  • Nah, sekarang anda dapat mengetahui jenis HP Vivo beserta dua nombor IMEI yang terdapat pada peranti anda. Ia mudah, bukan?

  Kaedah yang boleh anda lakukan melalui tiga langkah ini boleh anda gunakan untuk hampir semua vivo HP terbaru yang ada sekarang.

  Cara memeriksa HP OPPO IMEI

  Seterusnya datang dari saudara Vivo dari China, terutamanya jika bukan OPPO. Di sini anda juga boleh memeriksa HP OPPO IMEI melalui menu Tetapan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Buka menu Tetapan pada HP Oppo anda, kemudian pilih pilihan Tentang Telefon .
  • Kemudian luncurkan skrin telefon bimbit anda ke hujung dan pilih pilihan Status sekali lagi .
  • Anda akan diberi semua maklumat mengenai telefon bimbit anda termasuk nombor IMEI.

  Kaedah ini agak biasa, serupa dengan langkah-langkah untuk memeriksa IMEI Xiaomi atau jenama Cina lain. Anda juga dapat mengetahui OPPO IMEI melalui dail dengan kod * # 06 #.

  Jangan lupa untuk memeriksa nombor IMEI anda! Jangan biarkan anda dijanjikan OPPO HP dengan harga rasmi, tetapi kualitinya palsu.

  Cara memeriksa IMEI telefon bimbit iPhone dan iOS yang lain

  Akhirnya, khusus untuk peranti berasaskan iOS, seperti iPhone dan iPad, anda dapat mengetahui nombor IMEI di menu Tetapan dengan langkah-langkah seperti berikut:

  • Buka Tetapan pada peranti iPhone anda dan pilih pilihan Umum .
  • Kemudian pilih pilihan Tentang .
  • Luncurkan skrin ke bawah dan nombor IMEI anda akan disenaraikan di lajur IMEI .

  Bagaimana untuk memeriksa IMEI iPhone agak mudah, bukan? Bukan itu sahaja, beberapa nombor IMEI iPhone juga dapat dilihat di bahagian belakang badan. Ringkas!

  Bonus: Bagaimana cara memeriksa HP IMEI di Kementerian Perindustrian, Berdaftar atau Tidak?

  Peraturan untuk menyekat telefon bimbit BM di Indonesia melibatkan tiga kementerian, yaitu Kementerian Komunikasi dan Penerangan , Kementerian Perindustrian , dan Kementerian Perdagangan , geng.

  Pada masa ini anda juga dapat memeriksa status HP IMEI anda, sama ada berdaftar atau tidak, menggunakan laman web pemeriksaan IMEI Kementerian Perindustrian (//imei.kemenperin.go.id/). Langkahnya adalah seperti berikut.

  Langkah 1 - Salin Nombor HP IMEI

  • Pertama, anda hanya perlu menyalin nombor IMEI telefon bimbit anda melalui beberapa kaedah yang disemak Jaka di atas. Sekiranya tidak, anda hanya pergi ke aplikasi Dial dan ketik * # 06 # .

  Langkah 2 - Pergi ke laman web IMEI Kementerian Perindustrian

  • Melalui aplikasi penyemak imbas, anda hanya perlu mengunjungi laman web IMEI Kementerian Perindustrian (//imei.kemenperin.go.id/) dan masukkan nombor IMEI di ruangan khas yang disediakan.
  • Sekiranya demikian, anda hanya tekan Enter atau Cari di sebelahnya.

  Langkah 3 - HP berdaftar atau IMEI

  • Sekiranya telefon bimbit anda rasmi dan didaftarkan, skrin "IMEI yang didaftarkan di pangkalan data Kementerian Perindustrian" akan muncul .
  • Sementara itu, jika BM telefon bimbit anda tidak sah, paparan "IMEI tidak didaftarkan di pangkalan data Kementerian Perindustrian" kemungkinan besar akan disekat.

  Dengan pelaksanaan peraturan penyekat IMEI, mungkin ada di antara anda yang masih mempunyai pertanyaan yang berkaitan dengan ini.

  Bermula dari telefon bimbit BM yang dibeli sebelum 18 April, penguatkuasaan telefon bimbit pelancong asing, hingga bagaimana cara mendaftarkan telefon bimbit IMEI yang tidak didaftarkan atau dibeli di luar negara selepas 18 April, bukan?

  Untuk menjawab soalan itu, Jaka telah menjelaskan beberapa perkara seperti berikut.

  1. Telefon bimbit BM atau dibeli di luar negara dan telah diaktifkan oleh perkhidmatan pengendali Indonesia sebelum 18 April 2020 , tidak akan terpengaruh oleh penyekat IMEI dan dapat digunakan secara normal.
  2. Pelancong asing bergerak yang datang ke Indonesia akan terus berfungsi secara normal jika mereka telah mengaktifkan paket perayauan atau menggunakan perkhidmatan operator selular Indonesia.
  3. Skema penyekat IMEI juga berlaku untuk telefon bimbit yang hilang atau dicuri , sehingga tidak dapat digunakan kembali oleh orang lain. Penyekat ini mesti disokong oleh bukti kehilangan dan laporkan kepada penyedia perkhidmatan.
  4. Semua telefon bimbit BM, sama ada baru atau terpakai, yang diaktifkan oleh perkhidmatan pengendali Indonesia selepas 18 April 2020 tidak akan digunakan lagi (tidak boleh menggunakan isyarat selular).
  5. Untuk membeli telefon bimbit dari luar negara , ada juga cara untuk mendaftarkan IMEI untuk telefon bimbit yang tidak berdaftar melalui cukai. Ini hanya berlaku untuk dua peranti yang dibawa oleh penumpang (hand hand), yang mesti melaporkan dan mendaftarkan IMEI di lapangan terbang semasa ketibaan. Sekiranya nilai barang tersebut melebihi US $ 500, ia juga akan dikenakan cukai import yang dikenakan.
  6. Penyekat IMEI hanya dilakukan untuk peranti HKT (telefon bimbit, komputer genggam, dan tablet) , tidak termasuk komputer riba.

  Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa Android, IMEI, Samsung, Xiaomi, vivo, OPPO, dan jenis telefon Android lain bersama dengan pengguna iPhone dan peranti berasaskan iOS anda.

  Oleh itu, adakah anda sudah tahu peranti anda rasmi atau tidak rasmi, di sini?

  Jangan lupa untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah dan sampai jumpa di artikel JalanTikus.com seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Blok Selular atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan