10 Aplikasi Kompres Foto Terbaik untuk 2020, Boleh Memampatkan Foto hingga 200kb!

Adakah anda ingin memampatkan foto 200kb atau lebih kecil? Nah, berikut adalah senarai aplikasi pemampatan foto 2020 terbaik, pada Android dan PC tanpa mengurangkan kualiti. Lihat di sini!

Kadang kala, anda perlu mengetahui cara mengurangkan ukuran foto dalam format JPG atau JPEG untuk tujuan tertentu. Contohnya menukar foto profil atau melamar pekerjaan dalam talian.

Anda hanya boleh menggunakan aplikasi penyuntingan foto seperti Adobe Photoshop , geng. Tetapi tidak semua orang mempunyai kepakaran untuk menggunakannya, bukan?

Sekarang, untuk fungsi yang lebih praktikal, ada juga beberapa aplikasi untuk mengurangkan ukuran (kompres) yang dapat anda gunakan.

Oleh itu, dalam artikel ini, Jaka akan mengkaji beberapa cadangan untuk aplikasi kompres foto Android dan PC terbaik yang boleh anda gunakan dengan mudah dan praktikal. Ingin tahu?

 • Photo Compress 2.0 (Aplikasi Kompres Foto Android Ringan)
 • FileMinimizer Gambar 3.0
 • Aplikasi Kompres Foto Lain ...
 • Video: Ini adalah Kemahiran yang Perlu Dikuasai jika Anda Ingin Bekerja di Google, Ingin tahu?
 • Koleksi Aplikasi untuk Memampatkan Foto tanpa Mengurangkan Kualiti, di Telefon Android dan PC / Laptop!

  Sebagai contoh, untuk melamar pekerjaan secara dalam talian, sebagai syarat pentadbiran, anda dikehendaki memuat naik foto pasport dengan beberapa syarat.

  Sumber foto: freepik.com (Aplikasi untuk memampatkan foto sangat membantu memuat naik gambar pasport, misalnya untuk permohonan pekerjaan atau pendaftaran pentadbiran lain.)

  Contohnya menggunakan format JPG / JPEG yang biasa dijumpai untuk foto dan dengan ukuran maksimum 200kb , anda tahu.

  Tidak jarang, beberapa foto lebih besar daripada ukuran sehingga selalu ditolak oleh sistem. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh bergantung pada sejumlah aplikasi untuk memampatkan foto di bawah.

  Anda tidak perlu risau dengan hasil yang diberikan. Walaupun ukurannya kecil, ia tidak mengurangkan kualiti foto sehingga kelihatan jelas!

  Oh ya, aplikasi untuk memampatkan foto juga tersedia secara percuma untuk telefon bimbit dan komputer riba, anda tahu, Daripada berlama-lama, lihat senarai penuh, ok?

  1. Kompres Foto & Ubah saiz

  Pertama terdapat Photo Compress & Resize yang dikembangkan oleh Lit Photo. Aplikasi ini dapat mengurangkan ukuran foto menjadi 200kb, anda tahu.

  Selain itu, ada juga fitur Crop untuk memotong foto yang tidak terlalu penting dengan navigasi yang mudah menggunakan jari anda.

  Turut hadir ialah fitur Batch Compress untuk pemampatan foto dengan jumlah yang banyak sekaligus. Bahkan gambar yang diminimumkan akan disimpan secara automatik dalam folder lain.

  PerincianKompres Foto & Ubah saiz
  Pemaju Foto Lit
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 3.5MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.7 / 5 (Google Play)

  Muat turun Compress & Resize Foto di sini:

  MUAT TURUN Apl

  2. Photo Compress 2.0 (Aplikasi Kompres Foto Android Ringan)

  Baiklah, maka Photo Compress 2.0 sesuai untuk anda yang ingin menggunakan aplikasi untuk memampatkan foto tanpa perlu mengganggu iklan.

  Terutama dengan ukuran hanya 1.7MB, Photo Compress 2.0 adalah aplikasi kompres foto Android paling ringan yang sesuai untuk pelbagai jenis telefon pintar, geng.

  Selain dapat memampatkan foto hingga 100kb, Photo Compress 2.0 juga dapat digunakan untuk mengubah ukuran dan memotong foto dengan mudah.

  Sekiranya anda ingin memampatkan foto dalam jumlah besar, terdapat juga ciri Batch Resize . Sayangnya dalam satu percubaan, hanya 10 foto yang dapat diproses jika menggunakan versi percuma.

  PerincianCompress Foto 2.0 - Tanpa Iklan
  Pemaju Aplikasi Saawan
  OS minimum Android 3.2 dan lebih tinggi
  Saiz 1.7MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun Photo Compress 2.0 di sini:

  MUAT TURUN Apl

  3. Gambar File Minimizer 3.0

  Sekiranya anda mencari perisian yang benar-benar bebas untuk mengurangkan ukuran foto pada PC, ada juga FileMinimizer Gambar 3.0 yang boleh anda muat turun melalui pautan di bawah.

  FileMinimizer Gambar 3.0 didakwa dapat memampatkan sehingga 98%, geng. Lebih-lebih lagi, anda boleh melakukan proses ini dengan banyak foto sekaligus.

  Terdapat empat pratetap yang disediakan oleh perisian ini, iaitu Compression Kuat , Kompresi Standard , Kompresi Rendah , dan Kompresi Kustom yang boleh anda atur sendiri.

  Spesifikasi MinimumFileMinimizer Gambar 3.0
  OS Windows XP SP2 / Vista / 8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses Intel Pentium 4 atau AMD Athlon 64 @ 1.4GHz
  Ingatan 2GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0
  Penyimpanan 4.8MB

  Muat turun FileMinimizer Gambar 3.0 di sini:

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi Kompres Foto Lain ...

  4. PicTools

  Masih tidak sesuai dengan aplikasi Android yang disyorkan oleh Jaka di atas? Terdapat juga PicTools , aplikasi yang dikembangkan oleh praneeth chowdary yang dapat anda gunakan dengan mudah.

  PicTools mempunyai sejumlah fitur menarik selain memampatkan foto, seperti mengubah ukuran, memotong, mengoptimalkan foto, hingga sesuai.

  Bukan hanya itu, PicTools juga membolehkan anda menukar format gambar menjadi pelbagai jenis, seperti JPG, PNG, atau WEBP, geng.

  PerincianPicTools - Pangkas, Kompres, Ubah saiz & Banyak Lagi
  Pemaju chowdary praneeth
  OS minimum Android 4.0.3 ke atas
  Saiz 3.8MB
  Muat turunnya 1,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun PicTools di sini:

  MUAT TURUN Apl

  5. JPEGmini (Aplikasi untuk Mengurangkan Ukuran Foto PC Terbaik)

  Selanjutnya ada aplikasi untuk mengubah ukuran foto pada komputer bernama JPEGmini . Perisian ini diklaim mampu memampatkan ukuran gambar hingga 80% tanpa sedikit pun mengurangkan kualiti.

  Macam mana boleh jadi? Kerana JPEGmini dilengkapi dengan algoritma terbaru, selagi fail asalnya mempunyai resolusi tinggi dan berkualiti, geng.

  Oh ya, semasa menggunakan perisian ini, anda boleh menggunakan versi percubaan yang hanya membolehkan sebanyak 200 foto dimampatkan.

  Tapi itu nampaknya lebih dari cukup! Masalahnya ialah anda mungkin hanya memerlukannya untuk memampatkan gambar dan gambar selfie yang berjumlah hanya 1-5 gambar, bukan?

  Spesifikasi MinimumJPEGmini
  OS Windows XP SP2 / Vista / 8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses Intel Pentium 4 atau AMD Athlon 64 @ 1.4GHz
  Ingatan 2GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0
  Penyimpanan 7.4MB

  Muat turun JPEGmini di sini:

  MUAT TURUN Apl

  6. TinyPhoto

  Seperti namanya, TinyPhoto bertujuan untuk mengurangkan ukuran foto yang anda miliki terutama yang ada di telefon bimbit Android, geng.

  Aplikasi ini sangat dipercayai untuk memampatkan gambar dalam jumlah yang banyak. Di samping itu, anda juga boleh memproses JPEG dan PNG secara serentak.

  Terdapat juga fitur untuk mengubah format, mengubah ukuran, dan memotong yang dapat Anda lakukan dalam aplikasi Android untuk produktivitas yang satu ini.

  PerincianTinyPhoto: Tukar (JPEG PNG), Potong, Ubah saiz
  Pemaju Iris Studios dan Perkhidmatan
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 4.6MB
  Muat turunnya 50,000 ke atas
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun Foto Kecil di sini:

  MUAT TURUN Apl

  7. Kurangkan Saiz Foto

  Telefon Android anda mempunyai spesifikasi terhad sehingga anda tidak dapat menjalankan aplikasi berat?

  Kurangkan Saiz Foto boleh dikatakan aplikasi paling sederhana dalam senarai ini, sehingga tidak membebani prestasi dan memori dalaman dengan ukuran aplikasi hanya 1.8MB.

  Ciri-ciri yang disediakan cukup pelbagai dengan semua kemudahan yang disediakan. Anda boleh mengurangkan ukuran foto, memutar dan memotong gambar dengan bebas.

  PerincianKurangkan Saiz Foto
  Pemaju shoozhoo
  OS minimum Android 3.0 dan lebih tinggi
  Saiz 1.8MB
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Penarafan 4.1 / 5 (Google Play)

  Muat turun Kurangkan Saiz Foto di sini:

  MUAT TURUN Apl

  8. Penyesuai Foto & Gambar (Aplikasi Ubah Saiz Foto pada Telefon Android)

  Photo & Picture Resizer adalah aplikasi pengubah saiz foto yang sangat terkenal dan boleh anda percayai. Seperti sebelumnya, anda boleh menggunakannya dengan cepat dan mudah.

  Aplikasi Android ini mempunyai pelbagai fitur, seperti Batch Resizer dan pemampatan gambar tanpa mengurangkan kualiti foto.

  Oh ya, jangan risau fail foto asal dimampatkan. Kerana, Photo & Picture Resizer akan membuat dua fail yang berbeza sehingga anda tidak perlu takut foto asal hilang.

  PerincianPenyesuai Foto & Gambar
  Pemaju aplikasi & permainan jauh
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 7.8MB
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.4 / 5 (Google Play)

  Muat turun Resizer Foto & Gambar di sini:

  MUAT TURUN Apl

  9. Pemampat Video & Imej

  Aplikasi untuk memampatkan foto pada telefon bimbit Android seterusnya adalah Video & Image Compressor yang dikembangkan oleh pembangun AppSuite.

  Aplikasi ini dapat melakukan pemampatan gambar dengan pelbagai format, seperti JPEG, PNG, atau WEBP.

  Bukan hanya itu, seperti namanya, aplikasi ini juga berfungsi dengan baik untuk mengurangi ukuran video, terutama dalam format MP4.

  Seperti aplikasi lain, Video & Image Compressor juga mempunyai ciri sokongan lain seperti mengubah saiz, mengoptimumkan, memotong dan menukar. Aplikasi ini sangat mudah digunakan dan tidak banyak iklan yang mengganggu.

  PerincianPemampat Video & Imej - Kurangkan Saiz & Kompres
  Pemaju Suite Aplikasi
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 100,000 ke atas
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun Pemampat Video & Imej di sini:

  MUAT TURUN Apl

  10. RIOT

  Akhirnya ada perisian bernama RIOT aka Radical Image Optimization Tool yang mempunyai fungsi penting, iaitu untuk mengurangkan ukuran foto tanpa mengurangkan kualitinya.

  Salah satu kelebihan RIOT adalah fitur penyuntingan dalam masa nyata, di mana anda dapat membandingkan fail asal dengan hasilnya setelah dimampatkan.

  Sudah tentu ini akan cukup untuk menolong anda yang masih bimbang kualiti gambar akan turun setelah anda mengurangkan ukurannya

  Spesifikasi MinimumRIOT
  OS Windows XP SP2 / Vista / 8 / 8.1 / 10 (32-bit / 64-bit)
  Pemproses Pemproses Intel Pentium 4 atau AMD Athlon 64 @ 1.4GHz
  Ingatan 2GB
  Grafik VRAM 1GB
  DirectX DirectX 9.0
  Penyimpanan 2.0MB
  MUAT TURUN Apl

  Video: Ini adalah Kemahiran yang Perlu Dikuasai jika Anda Ingin Bekerja di Google, Ingin tahu?

  Nah, itulah cadangan aplikasi kompres foto terbaik yang boleh anda gunakan pada telefon bimbit dan PC Android atau komputer riba anda. Aplikasi manakah yang sesuai untuk anda?

  Jangan lupa tuliskan pendapat anda di ruangan komen dan jangan ragu untuk bertanya sekiranya ada kesukaran ya! Jumpa di artikel seterusnya, geng.

  Baca juga artikel mengenai Aplikasi Foto atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan