Kaedah Berkesan untuk Mematikan Ciri Kemas kini Windows di Windows 10

Kemas kini pada Windows 10 adakah anda mengganggu? Jaka mempunyai cara untuk mematikan kemas kini Windows 10, dijamin berkesan dan berfungsi 100%.

Adakah anda sering mendapat kemas kini dari Windows 10 ?

Anda yang menggunakan Windows 10 mesti sering merasakan serangan kemas kini perisian, sama ada untuk meningkatkan prestasi Windows 10 atau menambah ciri baru .

Nah, kemas kini yang dibuat oleh Windows biasanya tidak sesuai dengan aplikasi atau ciri tertentu yang ada di PC anda. Sehingga aplikasi atau ciri tidak dapat digunakan dengan baik. Menyusahkan bukan?

Dengan mematikan kemas kini Windows 10, anda dapat mengelakkan aplikasi dan ciri yang tidak berfungsi pada PC anda. Jaka mempunyai cara untuk mematikan Windows 10 yang boleh anda gunakan dengan mudah. Dengan ini anda juga dapat menjimatkan kuota internet anda.

BACA JUGA
 • Cara Mengubah Menu Mula Windows 10 ke Windows 7
 • 5 Sebab Mengapa Anda Perlu Meningkatkan Komputer Anda ke Windows 10
 • 5 Perkara Buruk Yang Akan Berlaku Sekiranya Anda Meningkatkan ke Windows 10

Cara mematikan Kemas kini Windows Windows 10

Terdapat 3 cara untuk mematikan kemas kini Windows 10 yang boleh anda gunakan untuk lelaki, dengan cara ini Jaka adalah makluman dari Easyus. Mari lihat bagaimana menyelesaikannya.

Microsoft Corporation Apps Produktiviti DOWNLOAD Microsoft Corporation Apps Produktiviti DOWNLOAD

1. Lumpuhkan Kemas Kini Windows

 • Anda hanya perlu membuka Panel Kawalan . Caranya mudah, klik kanan menu mula dan pilih Control Panel .

 • Pilih Sistem dan Keselamatan > Alat Pentadbiran .

 • Setelah anda menekan butang Alat Pentadbiran , halaman baru akan muncul yang mengandungi pelbagai alat dengan fungsi yang berbeza. Pilih Perkhidmatan .

 • Di dalamnya, akan ada banyak pilihan lagi. Cari pilihan bernama Windows Update dan klik dua kali untuk membuka halaman Windows Update Properties .

 • Sekiranya sudah terbuka, anda hanya perlu menukar pilihan jenis Permulaan ke Dinonaktifkan dan klik butang Berhenti pada pilihan status Perkhidmatan . Tekan OK apabila selesai.

Sekarang Windows 10 anda telah mengelakkan Kemas kini automatik . Sekiranya anda ingin menghidupkannya kembali, ikuti langkah-langkah di atas sekali lagi dan pada halaman Windows Update Properties, kembalikan tetapan ke kedudukan asal.

2. Lumpuhkan Melalui Konfigurasi Kemas Kini Automatik

Cara mematikan kemas kini Windows 10 dengan langkah ini, Anda hanya dapat menerapkannya jika menggunakan Windows 10 versi Profesional , Perusahaan , dan Pendidikan . Inilah cara mematikan kemas kini Windows 10:

 1. Klik logo Windows pada papan kekunci + R , kemudian ketik gpedit.msc dan klik OK
 1. Pilih Konfigurasi Komputer dan klik pada Admitistrative Templates
 1. Klik Komponen Windows , kemudian pilih Kemas kini Windows
 1. Klik dua kali Configure Automatic Updates , kemudian pilih Disabled dan OK .

Sekiranya anda ingin menghidupkan semula kemas kini Windows 10, semua yang perlu anda lakukan ialah menukarnya ke Diaktifkan semula dalam Konfigurasi Kemas Kini Automatik .

3. Melalui Sambungan Meter

Cara mematikan kemas kini Windows 10 hanya dapat digunakan jika anda menggunakan WiFi . Caranya adalah dengan mengaktifkan Metered Connection . Ini caranya:

 1. Klik kanan pada nama WiFi yang disambungkan ke PC anda, pilih sifat .
 1. Klik bar slaid pada Tetapkan sebagai sambungan bermeter .

Nah, jika anda mencari petua dan trik mengenai Windows 10 juga dapat dilihat dalam artikel 10 Petua dan Trik Windows 10 'Super' Mudah Yang Anda Mesti Cubalah!

Itulah 3 cara untuk mematikan kemas kini Windows 10 yang boleh anda gunakan bergantung pada penggunaan PC anda dan jenis Windows 10. Anda boleh mencubanya sekarang kawan-kawan, jika ada acara yang tidak berjalan dengan baik, anda boleh menyerahkannya di ruangan komen.

Jangan lupa suka dan kongsi, sampai jumpa di artikel seterusnya kawan-kawan! Baca juga artikel mengenai Windows 10 atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan