Cara Berkesan untuk Memperbaiki Hard Disk atau Sektor Buruk yang Rosak

Mempunyai kerosakan atau sektor buruk pada cakera keras? Cuba gunakan kaedah ini untuk menjadikan cakera keras anda kembali sihat seperti sebelumnya. (100% Kerja)

Cara biasa untuk memperbaiki cakera keras yang rosak adalah dengan membuka komponen dalam komputer atau komputer riba atau juga boleh mengambil juruteknik yang berpengalaman di lapangan.

Tetapi untuk memperbaikinya, anda juga harus mengeluarkan banyak wang dan harus menunggu juruteknik selesai membaikinya.

Bagi anda yang tidak mempunyai masa dan wang untuk memperbaiki cakera keras sektor buruk, Jaka kini mempunyai jalan keluarnya.

Anda tidak memerlukan kemahiran khas untuk memperbaikinya, lihat saja tutorial cara memperbaiki cakera keras sektor buruk di bawah.

Cara Membaiki Sektor Buruk Kerosakan Yang Rosak

Terdapat banyak penyebab kerosakan pada Hard Disk atau yang biasa disebut sektor buruk. Sektor buruk sendiri terbahagi kepada dua bahagian, iaitu sektor buruk fizikal dan sektor buruk perisian. _

Sektor buruk fizikal boleh berlaku kerana cakera keras dijatuhkan, terkena habuk, haba, dan lain-lain. Manakala untuk perisian sektor yang buruk dapat terjadi kerana kesalahan dalam operasi komputer, seperti serangan virus, komputer dipadamkan dengan tombol tutup, dan lain-lain.

Sebelum anda memperbaikinya, adakah anda pernah membaca artikel Jaka tentang memeriksa cakera keras yang masih bagus atau tidak? Alangkah baiknya membaca terlebih dahulu, kerana Jaka telah mengkaji cara memeriksa cakera keras yang rosak.

Teruskan,

Nah, salah satu cara untuk memperbaiki Hard Disk adalah dengan menggunakan perisian yang sesuai dengan masalahnya.

1. Pemacu Keras Pembaikan Sektor Buruk

Cara pertama adalah menggunakan aplikasi ini yang akan berfungsi mengikut siri Maxtor 541DX. Proses kerja dari aplikasi ini adalah untuk mengesan kesalahan terlebih dahulu pada Hard Drive yang rosak.

Maka aplikasi ini akan membuat pembaikan sehingga HardDisk dapat berfungsi seperti sebelumnya sebelum ia rosak.

Muat turun aplikasi terlebih dahulu di sini, kawan-kawan:

2. Alat Format Aras Rendah Pemacu Cakera Keras

Kaedah kedua ini memerlukan anda membuat sandaran semua data yang disimpan di dalam cakera keras. Ini bertujuan untuk menyimpan fail penting di tangan anda kerana aplikasi ini berfungsi untuk menghapus semua data dan menetapkan semula cakera keras sehingga keadaan cakera keras sama seperti ketika pertama kali dibeli.

Ini menjadikan Harddisk segar kembali dan kerosakan akan hilang.

Muat turun aplikasi di sini:

3. Perisian Pemulihan

Kaedah terakhir adalah kebalikan dari cara kedua sebelumnya. Perisian pemulihan berfungsi untuk mengembalikan semua data yang hilang, dihapus, diformat, dll.

Oleh itu, anda boleh membaiki cakera keras yang rosak tanpa perlu memadam data.

Anda boleh memuat turun aplikasi di sini:

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk memperbaiki cakera keras atau sektor yang rosak. Sekiranya anda mengalami masalah dengan kad memori atau kad SD yang rosak, anda boleh membaca artikel Cara Memperbaiki Kad Memori yang rosak atau tidak dapat dibaca. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan