7 Cara Menangani Perkhidmatan Google Play Dihentikan, Dengan Cepat dan Mudah!

Perkhidmatan Google Play anda tidak dapat beroperasi? Ia mesti diperbaiki dengan segera, geng. Inilah cara untuk menyelesaikan bahawa perkhidmatan Google Play telah berhenti, daftar masuk sepenuhnya!

Adakah anda menghadapi masalah dengan perkhidmatan Google Play di HP?

Bagi pengguna Android, ia mesti biasa dengan Google Play yang digunakan untuk memuat turun semua jenis aplikasi penting.

Namun, apa yang berlaku sekiranya perkhidmatan Google Play mengalami masalah dan tidak dapat beroperasi dengan baik?

Pasti anda tidak akan dapat memuat turun aplikasi baru atau mengemas kini aplikasi lagi. Ini akan sangat mengganggu pengguna Android.

Namun, anda tidak perlu risau kerana Jaka mempunyai cara mudah untuk menangani perkhidmatan Google Play yang berhenti . Ayuh, lihat bagaimana menyelesaikannya!

 • Cara Menangani Perkhidmatan Google Play Dihentikan, Gunakan Langkah Tepat!
  • Kosongkan Cache Google Play
  • Padam Data Google Play (Cara mengendalikan perkhidmatan Google Play terhenti yang paling kuat)
  • Tetapkan semula Akaun Google
  • Paksa Berhenti Perkhidmatan Google Play dan Google Play
  • Muat turun Kemas Kini Google Play
  • Matikan VPN
  • Mulakan semula atau Tetapkan semula Kilang HP
 • Sebab Perkhidmatan Google Play Berhenti

  Sumber foto: Saung Net (Kenali faktor berikut yang menyebabkan perkhidmatan Google Play berhenti).

  Google Play adalah perkhidmatan kandungan digital yang dikembangkan oleh Google untuk pengguna peranti dengan sistem operasi Android.

  Kini, Google Play berkembang dan menjadi sangat penting pada peranti Android. Perkhidmatan ini juga merupakan salah satu aplikasi sistem yang tidak dapat Anda hapus.

  Malangnya, kadang-kadang pengguna mengalami masalah dengan Google Play, di sini, geng. Salah satu yang paling sering dialami adalah 'Perkhidmatan Google Play telah berhenti' ditulis dalam pemberitahuan pendek.

  Sekiranya ini berlaku, anda juga tidak dapat mengakses perkhidmatan Google Play. Ini bermaksud, semua kemas kini aplikasi juga tidak dapat dilakukan. Ini menjengkelkan kan?

  Ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa sebab bergantung pada peranti telefon pintar Android yang anda gunakan. Dipetik dari Android Pit , berikut penyebabnya:

  • Tetapan masa dan tarikh yang tidak sepadan, anda mesti menetapkan waktu di dalam peranti agar automatik.
  • Sambungan internet yang bermasalah.
  • Berlaku kerosakan pada perkhidmatan Google Play.

  Sudah tentu punca lain boleh berlaku pada peranti anda sehingga perkhidmatan Google Play tidak dapat berjalan dengan baik.

  Tetapi, anda tidak perlu risau kerana Jaka telah menyiapkan perbincangan di bawah mengenai cara menangani perkhidmatan Google Play.

  Cara Menangani Perkhidmatan Google Play Dihentikan, Gunakan Langkah Tepat!

  Sekarang, anda sudah tahu faktor apa yang menyebabkan perkhidmatan Google Play berhenti secara tiba-tiba?

  Sekiranya anda mengalami masalah ini dan ingin mengetahui cara menangani perkhidmatan Google Play yang terhenti Xiaomi, Samsung, atau jenama HP lain, anda dapat melihat penjelasan lengkap di bawah.

  1. Kosongkan Google Play Cache

  Cache adalah data yang disimpan sementara yang akan membantu anda untuk kembali ke halaman sebelumnya tanpa perlu memuat semula.

  Namun, kadangkala cache ini boleh menjadi masalah, jadi anda harus menghapusnya . Kaedahnya cukup mudah.

  Langkah 1 - Masukkan tetapan aplikasi Google Play Store

  • Pergi ke halaman Tetapan di HP, kemudian pilih Aplikasi . Pilih Google Play Store .

  Sumber foto: JalanTikus (Ini adalah satu langkah untuk mengatasi Google Play Store yang terhenti di Samsung. Tetapi, anda juga boleh menggunakan jenama HP lain).

  Langkah 2 - Kosongkan Cache

  • Pilih Storan , kemudian klik Kosongkan Cache .

  Sumber foto: JalanTikus (Walaupun kedengarannya remeh, tetapi hapus cache kadang-kadang dapat mengatasi perkhidmatan Google Play berhenti yang anda tahu).

  Pada peringkat ini, anda telah berjaya membersihkan cache Google Play. Sekarang yang perlu anda lakukan hanyalah membuka aplikasi Google Play di telefon bimbit anda. Ia mudah?

  Tetapi, jika ternyata langkah mengatasi perkhidmatan Google Play yang terhenti di atas masih tidak berjaya, anda boleh menggunakan kaedah seterusnya di bawah.

  2. Padam Data Google Play (Cara mengendalikan perkhidmatan Google Play terhenti yang paling kuat)

  Seterusnya adalah menghapus data Google Play di telefon bimbit anda . Ini akan menyebabkan semua data yang disimpan di Google Play akan dihapus.

  Walau bagaimanapun, aplikasi Google Play masih terpasang di telefon bimbit anda. Cara menghapusnya cukup mudah, anda hanya mengikuti langkah-langkah untuk menghapus cache .

  Namun, kali ini pilih 'Hapus Data' dalam tetapan penyimpanan. Kemudian, buka semula Google Play anda dan muat turun semula atau kemas kini aplikasinya.

  Sumber foto: JalanTikus (Hapus data aplikasi adalah salah satu cara untuk mengatasi Google Play Store dihentikan di Samsung atau jenama HP lain).

  Setelah kemas kini selesai, perkhidmatan Google Play akan dapat digunakan lagi.

  3. Tetapkan semula Akaun Google

  Masih mencari alternatif untuk mengatasi perkhidmatan Google Play yang terhenti? Sekiranya demikian, anda boleh mencuba cara seterusnya adalah menetapkan semula akaun Google anda .

  Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada langkah-langkah berikut:

  Langkah 1 - Masukkan tetapan Akaun

  • Tetapan akaun ada di Tetapan di telefon bimbit anda.

  Langkah 2 - Pilih akaun Google anda, kemudian Buang Akaun

  • Selepas itu, anda membuang akaun Google anda dari telefon Android yang sedang digunakan.

  Dengan menghapus akaun Google anda, semua aplikasi yang disambungkan ke akaun Google anda juga akan diset semula.

  Untuk memasukkan semula akaun, Anda hanya perlu memilih Tambah Akaun dalam tetapan Akaun pada ponsel Android anda.

  4. Paksa Berhenti Perkhidmatan Google Play dan Google Play

  Sekiranya cara sebelumnya masih tidak berkesan untuk mengatasi masalah perkhidmatan Google Play dihentikan, maka cara seterusnya yang boleh anda lakukan adalah dengan melakukan Force Stop Google Play dan Google Play Services , geng.

  Dengan melakukan langkah ini, apa sahaja yang dilakukan oleh Google Play atau Google Play Services akan dihentikan secara paksa dan aplikasi akan keluar sepenuhnya dari latar belakang.

  Anda boleh melakukan Google Play Force Stop melalui halaman tetapan aplikasi, seperti yang dijelaskan oleh Jaka dalam cara menghapus cache sebelumnya.

  Sementara itu, untuk cara menghentikan perkhidmatan Google Play itu sendiri masih sama, anda hanya perlu memilih butang 'Force Stop' .

  Sumber foto: JalanTikus (Sementara itu, anda juga boleh memilih Force Stop untuk cara menghentikan perkhidmatan Google Play).

  5. Muat turun Kemas Kini Google Play

  Cara lain yang agak remeh tetapi mungkin anda sering mengabaikannya adalah dengan mengemas kini aplikasi Google Play anda ke versi yang lebih baru .

  Anda dapat melakukannya dengan mengaktifkan aplikasi pembaruan automatik, sehingga Google Play tidak akan melewatkan versi.

  Untuk mengaktifkan kemas kini automatik, anda dapat menetapkannya di aplikasi Google Play dengan cara berikut:

  Langkah 1 - Buka tetapan dalam aplikasi Google Play

  • Anda boleh mendapatkan tetapan di aplikasi Google Play, kemudian klik tiga jalur di sudut kiri atas. Klik Tetapan .

  Langkah 2 - Hidupkan Kemas kini Auto

  • Pilih Aplikasi kemas kini secara automatik, kemudian pilih antara Hanya melalui Wi-Fi sahaja atau Melalui rangkaian mana pun .

  Sementara itu, kaedah alternatif lain untuk mengemas kini Gedung Google Play, anda dapat melihat artikel Jaka berikut:

  LIHAT ARTIKEL

  6. Matikan VPN

  Salah satu penyebab masalah Google Play anda adalah penggunaan VPN yang menjadikan aplikasi Google Play berjalan dalam versi luar negara .

  Sesungguhnya aplikasi VPN ini dapat digunakan untuk memasang aplikasi yang tidak ada di Indonesia. Contohnya ialah permainan yang telah dilancarkan di negara asalnya.

  Namun, penggunaan VPN dapat menyebabkan kesalahan dan menyebabkan perkhidmatan Google Play berhenti berfungsi.

  Sudah tentu cara yang boleh anda lakukan adalah mematikan VPN yang telah menjadi HP lalai anda atau melalui aplikasi VPN.

  7. Mulakan semula atau Tetapkan Semula Kilang HP

  Sumber foto: Android Soul (Penyelesaian terakhir untuk mengatasi penghentian perkhidmatan Google Play adalah memulakan semula atau menetapkan semula Reset).

  Cara terakhir yang boleh anda lakukan ialah memulakan semula sehingga kilang HP anda diset semula supaya Google Play dapat berfungsi seperti sebelumnya .

  Mulakan semula terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada perkhidmatan Google Play dapat dijalankan.

  Sekiranya anda masih tidak dapat melakukannya, maka cara terakhir adalah melakukan tetapan semula kilang. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat bahawa tetapan semula kilang akan menyebabkan semua data yang terdapat di dalam telefon bimbit anda terhapus.

  Oleh itu, pastikan anda membuat sandaran data sebelum melakukan tetapan semula kilang. Cara untuk menetapkan semula kilang juga cukup mudah, anda boleh mencarinya di halaman Tetapan , alias Tetapan .

  Itulah cara untuk menangani pemberhentian perkhidmatan Google Play yang boleh anda lakukan. Pastikan anda melakukan kaedah teratas mengikut urutan.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Google atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan