Sebab & Cara Mengendalikan Kad SIM yang Tidak Boleh Dibaca pada HP

Adakah anda pernah mengalami kad SIM yang tidak dapat dibaca? Di sini Jaka mempunyai petua untuk menangani kesilapan kad sim untuk semua jenis telefon Android.

Adakah anda pernah mengalami kad SIM alias kad SIM yang tiba-tiba digunakan kesalahan dan tidak dikesan? Pasti sangat buruk, terutamanya jika anda berada dalam keadaan kecemasan, bukan?

Kerana tidak dapat dinafikan bahawa tidak kira seberapa canggih telefon pintar anda, anda pasti tidak akan dapat menggunakannya secara optimum tanpa adanya objek kecil yang satu ini.

Nah, masalah kad SIM yang tidak dapat dibaca dan dikesan pada telefon pintar Android anda mesti disebabkan oleh beberapa sebab tertentu.

Untuk itu, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan sebab dan cara menangani kad SIM yang tidak dapat dibaca di telefon Android . Dengarkan dengan teliti, ya!

 • Kad SIM tembaga rosak
 • Punca Lain-lain Kad SIM Yang Tidak Boleh Dibaca ...
 • Cara Mengatasi Kad SIM yang Belum Dibaca di Android
  • Kad SIM Bersih
  • Matikan Telefon Pintar dan Cuba Kad SIM Lain
  • Cara Mengatasi Kad SIM Yang Tidak Boleh Dibaca Lain ...
 • Punca Kad SIM yang Tidak Dapat Dibaca dan Kesalahan pada Android

  Adakah anda menghadapi masalah membaca kad SIM yang tidak dapat dibaca pada Xiaomi, OPPO, atau jenama Android HP yang lain?

  Sama seperti masalah kehilangan isyarat pada telefon bimbit Android, masalah kad SIM yang tidak dapat dibaca pastinya boleh berlaku kerana sebabnya.

  Walau bagaimanapun, dari kebanyakan punca kad SIM HP tidak dikesan, terdapat sekurang-kurangnya tiga masalah yang perlu anda perhatikan terlebih dahulu. Apa benda itu?

  1. Zaman Menggunakan Kad SIM Terlalu Panjang

  Sumber foto: psafe.com (kad SIM tidak dibaca di HP Vivo? Usia menggunakan kad SIM yang terlalu lama adalah salah satu sebabnya).

  Setiap item tentu mempunyai jangka hayatnya sendiri, termasuk kad SIM yang mempunyai pelbagai seumur hidup , geng.

  Bermula dari 3-5 tahun bahan plastik dan tembaga pada kad SIM akan mengalami degradasi dan menjadi kurang sesuai digunakan.

  Sekiranya dibiarkan, keadaan ini akan bertambah buruk dan akhirnya menjadikan kad SIM tidak dapat dibaca oleh telefon pintar.

  2. Kad SIM Kuningan Rosak

  Sumber gambar: psafe.com

  Kuningan adalah komponen terpenting dalam kad SIM kerana mengandungi data pengguna.

  Selain rosak mengikut masa, lembaran tembaga ini juga boleh rosak kerana anda sering memindahkannya ke peranti telefon pintar lain sehingga anda akan mengalami geseran yang lebih banyak.

  Oleh itu, jika anda mengalami masalah bahawa kad SIM tidak dapat dibaca pada OPPO atau bahkan iPhone, cuba ingat seberapa kerap anda menggerakkan kad SIM anda.

  Punca Lain-lain Kad SIM Yang Tidak Boleh Dibaca ...

  3. Panas Kad SIM

  Sumber gambar: getdroidtips.com

  Masalah kepanasan secara umum berlaku pada sebilangan telefon pintar Android. Nah, sebab lain kad SIM tidak dapat dibaca adalah kerana masalah ini, geng.

  Kedudukan kad SIM yang pada amnya terletak berhampiran komponen rawan panas menyebabkan objek ini terlalu panas dan merosakkan kuningan bersama dengan data di dalamnya.

  Jadi, bagi anda yang bertanya mengapa kad SIM tidak dapat dibaca setelah telefon terlalu panas, sekarang anda sudah tahu jawapannya, bukan?

  Cara Mengatasi Kad SIM yang Belum Dibaca di Android

  Nah, sekarang anda sudah tahu apa yang menyebabkan kad SIM rosak dan tidak dikesan, bukan?

  Lalu, apa yang berlaku sekiranya masalah ini sudah berlaku? Kerana bukan sahaja tidak dapat mengakses internet menggunakan paket data, data hubungan yang tersimpan juga kemungkinan akan hilang.

  Jangan panik! Masalahnya adalah masih ada beberapa cara untuk menangani kad SIM yang tidak sah yang boleh anda cuba berikut, geng.

  1. Bersihkan Kad SIM

  Sumber foto: justaskgemalto.com (Membersihkan kad SIM biasanya merupakan salah satu cara yang berkesan apabila kad SIM tidak dapat dibaca).

  Cara pertama untuk menangani kad SIM yang tidak dapat dibaca ialah anda membersihkan kad SIM .

  Buka dan lepaskan kad SIM yang tidak dapat dibaca dari slot kad SIM telefon pintar Android, kemudian bersihkan dari habuk mikro yang melekat dan mengganggu prestasi kad SIM.

  Secara amnya ini dilakukan dengan menggunakan alat pemadam dan menggosoknya ke tembaga kad SIM.

  Kemudian anda boleh mengaktifkan semula telefon pintar Android anda dan menunggu kad SIM bertindak balas dalam bentuk penyambungan ke rangkaian selular.

  2. Matikan Telefon Pintar dan Cuba Kad SIM Lain

  Sumber foto: komando.com (Tidak pasti jika kad SIM tidak dapat dibaca kerana kerosakan pada kad itu sendiri? Cubalah dengan cara ini).

  Sekiranya langkah pertama tidak berjaya, anda boleh mencuba menggunakan kad SIM lain pada telefon pintar anda. Lakukan perkara yang sama dengan kad SIM anda dengan meletakkannya di telefon bimbit lain.

  Sekiranya kad SIM lain yang digunakan pada telefon bimbit anda berfungsi, kemungkinan besar terdapat kerosakan pada kad SIM anda. Begitu juga sebaliknya.

  Muslihat ini sendiri adalah salah satu kaedah termudah untuk mengetahui punca kerosakan, kumpulan itu.

  Cara Mengatasi Kad SIM Yang Tidak Boleh Dibaca Lain ...

  3. Tetapkan semula Rangkaian

  Sumber gambar: Ikeni.net

  Selain itu, masalah mungkin timbul dari penyedia perkhidmatan yang sememangnya mengalami kesalahan, jadi kad SIM yang anda gunakan tidak dapat berfungsi dengan baik.

  Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menetapkan semula rangkaian pada telefon pintar Android anda

  Sekiranya tidak dapat diatur secara automatik, anda boleh menetapkannya semula secara manual melalui menu Tetapan> Rangkaian & Internet> Rangkaian mudah alih> Nama Titik Akses .

  Di sini anda hanya menyesuaikan tetapan APN mengikut rangkaian dan pengendali selular yang digunakan secara manual.

  4. Tetapkan Semula Kilang Android

  Sumber gambar: martited.com

  Sekiranya tiga cara yang dirasakan sebelumnya tidak berfungsi, anda boleh melakukan tetapan semula kilang Android yang berfungsi untuk mengembalikan telefon pintar ke keadaan semula, alias baru.

  Walau bagaimanapun, jika anda ingin melakukan tipu muslihat bagaimana menangani kad SIM yang tidak dapat dibaca ini, sekurang-kurangnya anda harus lebih berhati-hati dan berhati-hati, geng!

  Kerana semua tetapan, termasuk akaun dan aplikasi juga akan dihapus ketika anda melakukan reset kilang. Oleh itu, jangan lupa menyandarkan data penting terlebih dahulu, ya.

  5. Perundingan dengan Perkhidmatan Pelanggan

  Sumber gambar: salesforce.com (Penyelesaian terbaru untuk menangani kad SIM yang tidak dapat dibaca adalah dengan merujuk khidmat pelanggan).

  Cara terakhir untuk menyelesaikan kad SIM yang tidak dapat dibaca adalah dengan pergi ke atau menghubungi penyedia perkhidmatan pelanggan operator selular yang anda gunakan.

  Ini adalah pilihan terakhir atau bagi anda yang tidak mahu mengambil risiko lebih teruk berlaku pada kad SIM anda, geng. Kerana dengan cara ini anda dapat menyelesaikan masalah secara langsung dengan pakar.

  Sekiranya kad SIM yang anda gunakan ternyata benar-benar rosak dan tidak dapat digunakan lagi, perkhidmatan pelanggan pada amnya akan menawarkan pilihan penggantian kad SIM .

  Nah, itulah tinjauan Jaka mengenai sebab dan cara menangani kad SIM dan kesalahan yang tidak dapat dibaca pada telefon pintar Android.

  Oh ya, sebenarnya cara di atas juga boleh diguna pakai oleh anda yang mungkin menghadapi masalah kad SIM yang tidak dapat dibaca di iPhone, geng.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, jangan ragu untuk bertanya di ruangan komen. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan