10 Petua untuk Membeli iPhone Terpakai yang lancar dan Berkualiti, Oleh itu Anda Tidak Terpedaya!

Mahu membeli iPhone terpakai dengan harga murah, tetapi masih ragu-ragu? Di sini, Jaka mempunyai koleksi petua untuk membeli iPhone terpakai yang dijamin lancar, berkualiti, dan tahan lama.

Untuk membeli iPhone jenis telefon bimbit terbaru, banyak orang berfikir dua kali kerana harganya semakin mahal dan kurang mesra di dalam beg, geng.

Oleh itu, jangan terkejut, jika keputusan berubah untuk membeli HP iPhone terpakai . Tapi, jangan terburu-buru dalam membuat keputusan ya!

Masalahnya ialah anda memerlukan banyak pertimbangan sebelum memilih iPhone terpakai yang dipercayai yang menawarkan produk berkualiti dan dijamin tahan lama.

Bermula dari harga, jaminan, hingga kualiti, di sini Jaka telah meringkaskan koleksi petua untuk membeli iPhone terpakai dan cara memeriksanya yang boleh anda praktikkan. Pemeriksaan ~

 • Beli iPhone yang masih dalam jaminan
 • Tanya Nombor IMEI
 • Petua Lain untuk Membeli iPhone Terpakai ...
 • Koleksi Petua untuk Membeli Kualiti iPhone Terpakai, Dijamin lancar dan Asli!

  IPhone terpakai atau iPhone kedua tentunya memerlukan perhatian khusus dalam memilih dan membelinya. Jangan terlalu ceroboh, kerana anda memerlukan banyak pengetahuan supaya anda tidak tertipu, geng.

  Banyak perkara yang mesti anda perhatikan dan lakukan, sehingga anda dapat memperoleh iPhone kedua yang baik, lancar dan tidak bermasalah. Apa benda itu?

  1. Pilih Jenis iPhone Kedua Terbaik yang Disyorkan

  Sumber gambar: telegraph.co.uk

  Jangan hanya kerana anda terdesak untuk menggunakan iPhone, tetapi sebaliknya anda tergoda dengan harga yang murah dan akhirnya membeli jenis iPhone yang sangat lama .

  Sekiranya anda berhasrat untuk menggunakan iPhone sebagai telefon pintar utama, penggunaan harian dan untuk jangka masa yang lama, maka Jaka mengesyorkan sekurang-kurangnya iPhone 6s , geng.

  Berdasarkan pemerhatian Jaka sendiri, iPhone 6s berharga mulai Rp1.8 juta untuk versi 16GB hingga Rp2.4 juta untuk versi 128GB. Harga ini boleh berbeza bergantung pada syaratnya, ya!

  Kemudian apa yang menjadikan iPhone kedua ini layak digunakan pada tahun 2020 masih mendapat sokongan perisian sehingga iOS 13.4 terkini sehingga tidak akan ketinggalan.

  2. Beli iPhone yang masih dalam jaminan

  Sumber foto: pocket-lint.com (Cara memeriksa jaminan iPhone terpakai anda, bolehkah anda melihat kod negara, geng.)

  Sekiranya anda berhasrat untuk membeli iPhone terpakai dalam talian, seperti Kaskus atau OLX, cari iPhone kedua yang masih dijamin secara rasmi . Memang harganya lebih mahal, tetapi kualitinya tentunya lebih terjamin.

  Sebagai alternatif, anda boleh mencari iPhone kedua seperti Like New , yang masih seperti badan baru.

  Sekiranya anda mahu walaupun yang tidak dijamin, pastikan tempoh jaminan belum lama dan jangan memilih iPhone kedua yang telah digunakan selama lebih dari 2-3 tahun, geng.

  Di samping itu, ada juga orang yang ingin tahu dengan memeriksa jaminan iPhone yang digunakan untuk mendapatkan impian iPhone terpakai yang berkualiti.

  Anda harus tahu, jika tidak ada tempoh jaminan iPhone antarabangsa . Yang benar adalah jaminan iPhone serantau , yang bermaksud anda boleh menuntut jaminan di mana peranti itu dikeluarkan.

  Untuk memeriksa jaminan iPhone terpakai, yang perlu anda lakukan hanyalah melihat kotak belakang kiri bawah. Contoh kod negara untuk iPhone adalah seperti berikut.

  Kod iPhoneNegara (Wilayah)
  MY / A Malaysia
  LL / A Amerika
  X / A Australia
  ZP / A Singapura, Hong Kong
  PA / A Indonesia

  Sebagai tambahan kepada kod negara iPhone di atas, Jaka juga telah mengkaji koleksi lengkap dan cara alternatif untuk memeriksanya dalam artikel berikut: Cara Memeriksa Kod Negara iPhone, Biarkan Dia Tertipu!

  3. Tanya Nombor IMEI

  Sumber gambar: imei.info

  Sekiranya anda menjumpai barang yang baik, sudah tentu anda mahu memukulnya terus! Tetapi pertama-tama, baca keterangan produk dari penjual dan minta kelengkapan, adakah itu lengkap dan masih asli.

  Sekiranya semua maklumat yang diberikan sudah mencukupi, sebelum anda berurusan dan membuat transaksi, ada baiknya anda memeriksa nombor IMEI iPhone, yang juga telah dikaji oleh Jaka sebelumnya.

  Untuk kemudahan, anda boleh memeriksa nombor IMEI dengan pergi ke menu Tetapan> Umum> Tentang , geng.

  Dengan mengetahui IMEI iPhone, tentu anda dapat memeriksa sama ada iPhone itu asli atau palsu dengan memadankannya dengan kotak sehingga penjual tidak boleh berbohong.

  Oleh itu, disarankan untuk melakukan transaksi dengan COD (Cash On Delivery) , jadi anda boleh memeriksa keadaan iPhone sehingga puas.

  Petua Lain untuk Membeli iPhone Terpakai ...

  4. Ketahui Perbezaan iPhone

  Sumber gambar: pinterest.com

  Sebelum mula berjumpa dengan penjual, anda juga harus memperdalam pengetahuan anda dengan mempelajari pelbagai jenis iPhone , geng.

  Kenapa? Kerana dalam beberapa siri, iPhone sekilas mempunyai persamaan fizikal dan sukar dibezakan jika anda tidak melihat-lihat bahagian dalam.

  Seperti perbezaan antara iPhone 7 dan iPhone 8 yang hampir sama secara fizikal, tetapi mempunyai spesifikasi yang berbeza. Sudah tentu anda akan menyesal jika anda tidak mendapat jenis yang anda mahukan, bukan?

  Walaupun secara fizikal, bahan yang digunakan oleh kedua-dua jenis iPhone ini berbeza, anda tahu. iPhone 7 menggunakan bahan aluminium, sementara iPhone 8 menggunakan bahan kaca.

  5. Periksa Keadaan Fizikal iPhone

  Sumber gambar: 9to5mac.com

  Semasa anda membuat transaksi dengan sistem COD, cuba cari geng yang selamat, selesa dan tidak perlu.

  Jangan lupa untuk memeriksa keadaan fizikal iPhone dengan teliti, pastikan ia sesuai dengan keterangan yang diberikan oleh penjual dan juga memeriksa kelengkapannya.

  Untuk memeriksa iPhone terpakai, berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

  • Periksa rangkaian selular dan internet , di mana anda boleh memasukkan kad SIM dan menyambungkannya ke rangkaian WiFi. Jangan lupa untuk memeriksa sambungan lain seperti Bluetooth.
  • Periksa butang Laman Utama , periksa respons dan pastikan ia masih lembut dan berjalan dengan baik tanpa perkara yang pelik. Kerana komponen ini diketahui mudah rosak.
  • Periksa butang Power , pastikan masih normal untuk membuka dan menutup iPhone.
  • Pastikan fon telinga berfungsi , jika ada di peralatan yang disediakan pastikan aksesori ini masih berfungsi dengan baik. Sekiranya masih baru dan asli, anda harus menyimpannya untuk meningkatkan harga jualan semula kemudian.
  • Periksa pengecas dan kabel pencahayaan agar berfungsi , memandangkan agak sukar untuk mencari kabel pengecas iPhone asli di pasaran yang juga mempunyai harga yang cukup mahal.
  • Periksa bicu audio , jika masih ada pastikan suara yang dihasilkan tidak berhenti.
  • Uji pembesar suara dan alat dengar , cuba menggunakannya untuk mendengar muzik atau membuat panggilan telefon untuk memastikan suaranya tetap jelas dan tidak pecah.

  6. Periksa Ciri-ciri iPhone dan Pastikan Masih Berfungsi

  Sumber foto: techsuplex.com (Cara memeriksa iPhone kedua ialah anda mesti mencuba semua ciri penting pada peranti.)

  Penting untuk anda ketahui, Apple tidak menjual komponen iPhone asli secara bebas di pasaran. Maksudnya, semua alat ganti adalah produksi pihak ketiga, geng.

  Jadi sebelum kesepakatan, pastikan anda membeli iPhone terpakai yang sama sekali tidak mengalami kerosakan. Berikut adalah beberapa ciri iPhone yang harus anda perhatikan.

  • Periksa respons skrin , anda boleh memeriksa secara keseluruhan sama ada fungsi skrin sentuh masih berjalan atau tidak di semua sisi. Cuba juga sensor putaran (accelerometer), berjalan dengan baik atau tidak.
  • Periksa sensor cahaya sekitar , yang berfungsi untuk meredupkan layar dalam keadaan bilik gelap. Anda hanya perlu menutup 1/3 skrin atas dengan tangan, kemudian tekan butang Tidur dan hidupkan semula. Sekiranya ciri ini berfungsi, layar harus lebih redup daripada sebelumnya.
  • Periksa kesambungan , sama ada rangkaian selular, WiFi, Bluetooth, dan GPS.
  • Periksa keadaan kamera , uji semua ciri yang terdapat pada kamera depan dan belakang. Cuba juga mengambil gambar dengan atau tanpa denyar dan lihat hasilnya.
  • Periksa kesihatan bateri , dengan cara anda hanya pergi ke Tetapan> Bateri> Kesihatan Bateri.

  7. Periksa Perisian iPhone

  Sumber gambar: imore.com

  Petua membeli iPhone kedua seterusnya adalah dengan memeriksa iCloud dan melakukan reset di lokasi COD. Pastikan iCloud masih aktif atau tidak, dengan pergi ke menu Tetapan> iCloud dan pastikan ia kosong.

  Sekiranya masih ada, minta penjual segera mengeluarkan iCloud berikut dengan ciri Find My iPhone , supaya iPhone anda tidak dapat dikendalikan dari jarak jauh.

  Anda perlu ingat, iPhone akan selalu meminta kata laluan iCloud setiap kali anda membuat tetapan penting, misalnya memasang aplikasi.

  Jadi teruskan, anda boleh pergi ke menu Tetapan> iCloud> Cari Telefon Saya kemudian matikannya. Tetapkan semula iPhone dengan pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula> Padam Semua Kandungan dan Tetapan .

  8. Perhatikan iPhone SU dan iPhone FU

  Sumber foto: 3u.com (Petua untuk membeli iPhone terpakai yang berkualiti dan tahan lama adalah memastikan item tersebut tidak dikunci perisian, ya!)

  Sebagai maklumat tambahan semasa membeli iPhone terpakai, anda juga perlu mengetahui perbezaan antara istilah iPhone SU dan iPhone FU , geng.

  iPhone SU atau Perisian Kunci Perisian adalah jenis iPhone yang telah dibuka kuncinya menggunakan perisian dari sebelumnya yang hanya dapat menggunakan satu kad penyedia.

  Dengan proses membuka kunci, anda akhirnya dapat menggunakan kad penyedia lain. Walaupun kaedah ini memerlukan jailbreak yang akan mengubah fungsi iPhone itu sendiri.

  Walaupun iPhone FU atau Factory Unlock adalah jenis iPhone yang tidak dikunci dari kilang, jadi ia boleh menggunakan pelbagai jenis penyedia kad di seluruh dunia.

  Oleh itu, Jaka mencadangkan anda membeli iPhone FU untuk mengelakkan penipuan oleh penjual.

  9. Elakkan Pembaikan iPhone dan Jaminan Antarabangsa

  Sumber gambar: gottabemobile.com

  Seperti yang dinyatakan Jaka di atas, tidak ada jaminan iPhone antarabangsa. Tetapi jaminan iPhone serantau yang boleh dituntut di negara di mana iPhone dikeluarkan.

  Anda juga harus mengelakkan penjual yang ternyata menjual iPhone yang diperbaharui , di mana harga rata-rata ditawarkan dengan harga yang rendah walaupun terdapat banyak risiko.

  Contohnya, iPhone tidak bertahan lama, isyaratnya hilang, jadi ia tidak dapat mengemas kini versi iOS terkini, anda tahu.

  Oleh itu, anda mesti mengetahui di mana untuk membeli iPhone terpakai yang dipercayai. Di mana Jaka mengesyorkan untuk mencari penjual langsung yang membelinya melalui Apple Premium Reseller, seperti iBox.

  10. Periksa iPhone Terpakai dengan Aplikasi

  Sumber foto: 3u.com (3uTools adalah aplikasi pemeriksaan iPhone terpakai yang praktikal untuk melihat keaslian telefon pintar anda.)

  Petua membeli iPhone kedua terakhir memang agak menyusahkan, di mana anda mesti mempunyai komputer riba untuk memeriksanya semasa melakukan COD.

  Di sini anda boleh menggunakan aplikasi pemeriksaan iPhone terpakai yang disebut 3uTools . Cara anda hanya menyambungkan iPhone ke komputer riba dengan kabel pencahayaan dan mencuba yang asli.

  Buka aplikasi 3uTools sehingga iPhone anda dipaparkan. Sekiranya anda perlu memeriksa keadaan iPhone terpakai, yang harus anda lakukan ialah klik butang Lihat Laporan Pengesahan .

  Anda akan diberikan sejumlah status dari bahagian iPhone terpakai. Sekiranya statusnya berwarna hijau, ini bermaksud masih asli, sementara jika statusnya berwarna merah, ini bermaksud status tersebut telah dibongkar atau diganti.

  Perhatikan juga Markah Ujian di bahagian bawah. Di mana banyak orang mencadangkan skor antara 90 hingga 100 untuk mendapatkan iPhone terpakai dalam keadaan terbaik, geng.

  Nah, itu sedikit petua untuk membeli iPhone terpakai yang berkualiti. Pastikan anda mempunyai cukup maklumat dan jangan lupa berhati-hati ketika memilih, ya!

  Sebagai tambahan kepada iPhone, Jaka juga telah membincangkan cadangan untuk telefon bimbit terpakai murah lain yang mungkin merupakan alternatif lain.

  Jangan mudah tertarik dengan harga yang murah. Adakah anda mempunyai petua lain? Jangan ragu untuk menulisnya di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya ~

  Baca juga artikel mengenai telefon bimbit terpakai atau artikel menarik lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan