7 Aplikasi Android untuk Membuat Video dari Foto Paling Hebat

Adakah anda ingin membuat video memori dari gambar pasangan atau rakan anda? Sangat mudah, cukup pasang aplikasi untuk video dari foto di Android di bawah.

Pengembangan Android yang berkelanjutan membuat berbagai kegiatan yang sebelumnya hanya dapat dilakukan pada perangkat komputer, sekarang dapat dilakukan melalui smartphone.

Salah satunya adalah membuat video. Teknik membuat video boleh berbeza-beza. Tetapi biasanya teknik yang paling mudah adalah menggabungkan beberapa gambar dengan kesan tayangan slaid.

Aplikasi apa yang anda gunakan? Di sini Jaka akan memberi anda cadangan tujuh aplikasi pembuatan video percuma dan percuma terbaik di Android.

 • Pixgram
 • PicMotion
 • VivaVideo
 • FotoGrid
 • Penyunting Video
 • KlipMix
 • 7 Aplikasi Pembuat Video Foto Terbaik di Android

  Sebelum ini, Jaka memberi anda cadangan mengenai aplikasi penyuntingan video terbaik dan juga aplikasi muat turun video paling keren.

  Tetapi selalunya anda memerlukan aplikasi yang dapat menjadikan koleksi gambar kecil anda menjadi video yang juga tidak kalah keren dan patut ditonton berulang kali.

  Untuk itu, berikut adalah beberapa aplikasi pembuat video dari foto yang harus anda cuba:

  1. Scoompa Video

  Aplikasi pertama adalah Scoompa Video. Aplikasi ini mempunyai fitur yang dapat menjadikan koleksi foto menjadi tayangan slaid video yang keren yang dapat Anda hias dengan musik latar untuk mendukung suasana dalam video yang Anda buat.

  Bukan hanya itu, aplikasi yang dibuat oleh pembangun dengan nama yang sama juga menyediakan pelbagai penapis, kesan dan peralihan berkelas untuk menambah video elegan yang anda buat.

  Aplikasi ini juga sering digunakan oleh pengguna telefon pintar Android untuk membuat video ucapan ulang tahun atau selamat tinggal rakan sekerja.

  Anda boleh memuat turun aplikasi secara langsung di bawah ini:

  MUAT TURUN Apl

  2. Pixgram

  Aplikasi seterusnya ialah Pixgram. Hampir mirip dengan Scoompa, aplikasi yang satu ini mempunyai kelebihan kerana terdapat ciri untuk mengedit foto terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam tayangan slaid atau diedit ke dalam video.

  Jangan risau, alat penyuntingan foto dibuat untuk memudahkan anda.

  Selain penapis dan kesan sejuk, Pixgram juga mempunyai kelebihan kesan animasi yang menjadikan video anda kelihatan seperti filem animasi di layar besar yang anda tahu!

  Anda juga boleh menambahkan teks seperti kapsyen atau sari kata dalam video untuk mempermudah menyampaikan kata atau mesej tertentu.

  Muat turun aplikasi secara langsung di bawah ini:

  MUAT TURUN Apl

  3. PicMotion

  PicMotion juga layak dikategorikan sebagai salah satu aplikasi pembuatan video terbaik di Android.

  Seperti namanya, aplikasi ini dapat membuat gambar bergerak dalam arti koleksi gambar atau foto yang bergerak dalam tayangan slaid video.

  Selain menawarkan penapis dan kesan peralihan yang menarik, aplikasi ini memiliki salah satu antara muka termudah sehingga pengguna yang sama sekali tidak mempunyai penyuntingan video asas masih dapat menggunakannya dengan mudah.

  Sesuai untuk anda yang hanya ingin menyunting video, kawan-kawan!

  Ayuh muat turun aplikasi secara langsung di bawah ini:

  MUAT TURUN Apl

  4. VivaVideo

  Tidak diragukan lagi, VivaVideo adalah salah satu aplikasi yang direkomendasikan langsung oleh Play Store ketika Anda mencari aplikasi yang dapat mengedit video dari banyak foto.

  Tidak hanya membuat video dari koleksi foto di galeri, aplikasi ini juga dapat membuat video langsung dari foto yang diambil menggunakan kamera dengan segera.

  Aplikasi yang dibuat oleh QuVideo Inc. ini nampaknya anda tidak perlu ragu lagi untuk mencuba. Dengan penilaian 4.6 aplikasi ini telah digunakan oleh lebih daripada 100 juta pengguna Android, anda tahu!

  Jadi, masih enggan mempercayakan pembuatan video keren anda dengan aplikasi ini?

  Anda boleh memuat turun aplikasi secara langsung di bawah ini:

  Aplikasi Video & Audio QuVideo Inc. MUAT TURUN

  5. PhotoGrid

  PhotoGris memang merupakan nama aplikasi yang tidak asing lagi sebagai penyunting foto. Namun, anda pasti ramai yang tidak tahu bahawa aplikasi ini juga dapat diandalkan sebagai pembuat video dari koleksi foto.

  Ya, anda boleh mengubah foto menjadi video dengan menggunakan ciri VideoGrid dalam aplikasi ini.

  Ciri VideoGrid membolehkan anda membuat rangkaian foto menjadi video tayangan slaid.

  Sama seperti aplikasi di atas, anda boleh menambahkan kesan, penapis, teks dan penyuntingan video agar sesuai dengan selera dan keperluan anda dengan mudah di sini.

  Muat turun aplikasi secara langsung di JalanTikus.

  Aplikasi Foto & Pengimejan RoidApp MUAT TURUN LIHAT ARTIKEL

  6. Penyunting Video

  Penyunting Video atau WeVideo adalah salah satu aplikasi yang mesti anda cuba juga sekiranya anda ingin membuat tayangan slaid video yang menarik.

  Menyediakan lebih daripada 30 tema dan templat, anda tidak akan kecewa kerana anda akan dimanjakan oleh peralihan super lancar yang terdapat dalam video anda nanti.

  7. KlipMix

  Aplikasi terakhir ialah KlipMix. Tidak kurang dari enam aplikasi di atas, aplikasi yang satu ini tidak hanya dapat menggabungkan foto menjadi video.

  KlipMix yang boleh anda gunakan dengan mudah untuk menggabungkan banyak foto, klip video, muzik, peralihan hingga penulisan menjadi satu pakej video lengkap.

  Itulah tujuh aplikasi pembuatan video percuma dan percuma terbaik di Android yang mesti anda cuba. Kini saat-saat berharga anda dalam banyak foto dapat dijadikan video keren yang menjadikan saat-saat itu lebih menggembirakan. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai foto atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan