Cara Menetapkan Semula Telefon Samsung Semua Jenis | Mudah, Cepat dan Selamat

Menetapkan semula akan mengembalikan telefon bimbit Samsung anda ke tetapan asal atau tetapan kilang.

Menetapkan semula HP Samsung sering dilakukan untuk mengatasi HP yang perlahan, melupakan kunci, dan memperbaiki masalah kerosakan perisian pada HP.

Proses menetapkan semula juga sangat disarankan sebelum anda menjual atau menukar telefon bimbit anda, kerana semua data yang ada akan dihapus.

Dengan menetapkan semula, telefon bimbit Samsung anda akan kembali ke keadaan semula seperti ketika anda pertama kali membeli telefon bimbit.

Di bawah ini, Jaka meringkaskan cara menetapkan semula HP Samsung yang boleh anda lakukan.

 • Melalui Gabungan Kekunci (masukkan Mod Pemulihan)
 • Dengan kod tetapan semula Samsung Samsung
 • Panduan cara Menetapkan Semula HP Samsung

  Terdapat 3 cara untuk menetapkan semula telefon bimbit Samsung . Segera, inilah cara untuk menetapkan semula HP Samsung dari semua jenis dengan mudah, cepat dan selamat. Dengar betul betul!

  1. Melalui Menu Tetapan atau Tetapan

  Cara menetapkan semula ini adalah cara termudah kerana anda tidak perlu memasang aplikasi lain atau memasukkan kod khas. Di bawah adalah cara melakukannya.

  • Pilih menu Tetapan atau Tetapan
  • Tatal ke bawah dan cari menu Pengurusan Umum dan pilih Reset .
  • Klik sekali lagi pada Reset Data Kilang .
  • Tatal ke bawah dan klik Tetapkan semula .
  • Nah, selepas itu telefon bimbit anda akan diset semula semula. Harap maklum, proses penetapan semula ini bergantung pada berapa banyak fail yang disimpan di telefon bimbit anda.

  • Setelah proses selesai, telefon bimbit Samsung anda akan dimulakan semula secara automatik dan telefon bimbit anda akan kembali ke tetapan awal atau lalai kilang.

  2. Melalui Gabungan Kekunci (masukkan Mod Pemulihan)

  Kaedah ini sendiri sering digunakan, terutamanya apabila terdapat masalah seperti Bootloop. Tetapi, sebelum anda menggunakan kaedah ini, sekurang-kurangnya telefon bimbit Samsung anda mempunyai 60% bateri dan semua butang masih berfungsi seperti biasa.

  Cara untuk menetapkan semula melalui Recovery Mode adalah seperti berikut:

  • Matikan telefon bimbit anda. Kemudian dalam keadaan mati tekan dan tahan butang Volume Naik / Naik + Kuasa + Laman Utama secara serentak. Tunggu telefon bimbit anda dihidupkan dan masukkan menu Mode Pemulihan seperti gambar di bawah.
  • Untuk memilih menu, anda menggunakan kekunci kelantangan atas atau bawah dan fungsi butang Rumah / Kuasa (bergantung pada jenis) kini menjadi butang OK / Ya.

  • Seterusnya, pilih menu Wipe Data / Factory Reset dan klik OK (Home untuk reset).

  Proses penetapan semula itu sendiri boleh memakan masa sekitar 5-10 minit bergantung pada berapa banyak fail yang disimpan dalam memori dalaman HP anda.

  • Setelah Reset Kilang selesai, anda memilih menu Reboot System Now sekali lagi , kemudian telefon Samsung akan dimulakan semula.

  3. Dengan kod tetapan semula Samsung Samsung

  Cara menetapkan semula HP terbaru Samsung adalah memasukkan kod USSD atau Data Perkhidmatan Tambahan Tidak Berstruktur. USSD adalah gabungan * (bintang), nombor, dan # (pagar). Jangan biarkan saya mengelirukan dengan cara berikut:

  • Anda hanya masuk ke aplikasi telefon atau telefon.

  • Kemudian taipkan kod: * 2767 * 3855 # kemudian tekan butang Panggil atau OK.

  • Seterusnya, telefon bimbit Samsung anda akan diset semula secara automatik.

  Setelah menetapkan semula, HP Samsung anda akan kembali ke tetapan lalai kilang . Ini bermaksud bahawa semua data yang disimpan sebelumnya akan dihapuskan.

  Data yang dimaksud adalah kata sandi, aplikasi, daftar kontak, musik, foto, video, perekam suara, e-mel, dan lain-lain akan hilang tanpa jejak setelah anda menetapkan semula telefon bimbit Samsung anda.

  Untuk itu, Jaka mengesyorkan, sebelum menetapkan semula telefon bimbit Samsung anda, anda membuat sandaran atau menyandarkan data penting terlebih dahulu ke PC / Laptop, Flashdisk, Hard Drive Luaran atau microSD. Ini supaya susulan tidak dihapuskan. Sayang sekali semuanya hilang!

  Itulah dia 3 cara untuk menetapkan semula telefon Samsung dari semua jenis dengan mudah, cepat dan selamat .

  Dari tiga cara yang disebutkan sebentar tadi, anda boleh memilih satu kaedah yang menurut anda paling mudah. Nasib baik menetapkan semula telefon bimbit Samsung!

  Baca juga artikel mengenai Samsung atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

  Artikel Berkaitan