Cara termudah untuk mengambil video di IG untuk Android & iPhone

Adakah anda ingin menyimpan video lucu atau video hancur anda dari Instagram? Tenang, anda boleh menggunakan cara untuk mengambil video dalam versi IG Jaka berikut.

Bermula dari hanya aplikasi pengeposan foto biasa, Instagram (IG) kini memiliki banyak fitur yang dapat dinikmati pengguna dari cerita, langsung, hingga pesan langsung.

Tetapi selain itu, ternyata ada banyak perkara yang tidak dapat dilakukan di aplikasi Instagram, anda tahu, geng. Dari memuat turun IG Story, hingga memuat turun atau menyimpan video Instagram.

Oleh itu, kali ini Jaka akan memberi anda beberapa petua mengenai cara mengambil video di IG dengan dan tanpa aplikasi.

 • Cara Memuat turun Video Instagram Tanpa Aplikasi
 • Cara Memuat turun Video Instagram Menggunakan Aplikasi
  • Cara Mengambil Video di IG Menggunakan InsHand
  • Cara Mengambil Video di IG Menggunakan InsTake Downloader
 • Cara Menyimpan Video dari Instagram

  Selalunya kita dapati video lucu, keren, atau jarang dimuat naik dari akaun Instagram rakan atau tokoh awam, tetapi keliru tentang cara mengumpulkannya.

  Ya, tentu saja, kerana Instagram sendiri tidak menyediakan ciri yang membolehkan pengguna memuat turun video pada masa ini.

  Selama ini, yang boleh anda lakukan hanyalah menyukai, memberi komen atau menandakannya sebagai salah satu kegemaran di profil anda.

  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram

  Untuk itu, Jaka akan memberitahu anda beberapa cara untuk menyimpan video di IG menggunakan atau tanpa aplikasi.

  Tidak perlu risau, anda tidak perlu melakukan root pada telefon pintar atau peranti Android anda untuk dapat melakukan kaedah di bawah. Mudah, bukan? Sekiranya demikian, periksa kaedah lengkap di bawah.

  Cara Memuat turun Video Instagram Tanpa Aplikasi

  Anda menjumpai video keren yang ingin anda simpan tetapi tidak perlu memuat turun aplikasi tambahan untuk menyimpannya? Adakah kerana terdapat terlalu banyak aplikasi di telefon pintar anda atau untuk alasan lain?

  Sekiranya jawapannya adalah ya, maka anda boleh menerapkan langkah-langkah bagaimana mengambil video di IG yang dijelaskan oleh Jaka secara terperinci di bawah:

  Langkah 1 - Pilih video yang ingin anda simpan.

  • Pertama, anda dapati video Instgram yang ingin anda muat turun. Jika ya, pilih ikon tiga titik di bahagian kanan atas video.

  Langkah 2 - Salin pautan video

  • Terus pilih " Salin Pautan " untuk menyalin alamat URL video.

  Langkah 3 - Akses laman SaveFrom.net

  • Kerana anda ingin menyimpan video dari Instagram ke galeri tanpa aplikasi, anda perlu mengakses laman web yang bernama SaveFrom (//id.savefrom.net/download-from-instagram) dari aplikasi penyemak imbas.

  Langkah 4 - Salin pautan ke SaveFrom

  • Setelah halaman dibuka, teruskan dengan memasukkan pautan video Instagram yang sebelumnya anda salin ke lajur yang disediakan.

  • Sekiranya demikian, video akan muncul di bahagian bawah. Di sini anda menekan butang 'Muat turun MP4' .

  Langkah 5 - Klik muat turun

  • Selepas itu, anda akan diarahkan ke halaman pratonton video.

  • Langkah terakhir bagaimana menyimpan video dari IG, anda hanya klik pada ikon titik pada video kemudian pilih 'Muat turun' .

  Selesai! Kini video Instagram yang telah anda muat turun dapat ditonton di luar talian di galeri HP. Sangat mudah, bukan?

  Langkah-langkah di atas juga boleh diamalkan oleh anda yang mencari cara untuk menyimpan video dari Instagram ke galeri iPhone , anda tahu, geng.

  Nah, selain SaveFrom.net sebenarnya terdapat banyak laman web seperti penyedia perkhidmatan muat turun video Instagram, termasuk salah satu yang paling terkenal adalah www.dredown.com Instagram Video.

  Namun, malangnya setelah Jaka cuba berulang kali memuat turun video IG melalui laman web ini, maklumat selalu muncul bahawa laman Dredown tidak dapat mencari video tersebut .

  Jadi, jika anda mengalami masalah yang sama, anda boleh mencuba kaedah alternatif untuk menyimpan video dari Instagram ke galeri yang dijelaskan Jaka di atas.

  Cara Memuat turun Video Instagram Menggunakan Aplikasi

  Cara mengambil video di Instagram yang kedua adalah dengan menggunakan bantuan aplikasi muat turun video Instagram, geng.

  Kaedah atau kaedah ini sesuai untuk anda yang sering menyimpan video setiap kali anda merasa lucu, menyeronokkan atau anda menyukai kandungan di Instagram sehingga anda boleh memuat turun video pada bila-bila masa.

  Pada masa ini, terdapat banyak aplikasi muat turun video Instagram yang boleh anda temui termasuk beberapa daripadanya iaitu InsHand dan InsTake Downloader .

  Nah, kali ini Jaka akan menerangkan cara mengambil video dari Instagram orang lain untuk disimpan ke galeri HP menggunakan kedua-dua aplikasi ini, geng. Ayo, perhatikan!

  1. Cara Mengambil Video di IG Menggunakan InsHand

  Cara menyimpan video di Instagram menggunakan aplikasi InsHand itu sendiri sebenarnya sangat mudah. Selain itu, aplikasi ini juga mempunyai UI yang sangat mudah dan senang dikendalikan.

  Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada langkah-langkah bagaimana menyimpan video di IG menggunakan InsHand di bawah.

  Langkah 1 - Salin pautan video Instagram

  • Pertama, pertama anda mencari video Instagram yang akan dimuat turun dan jangan lupa menyalin pautan video .

  Langkah 2 - Buka aplikasi InsHand

  • Kemudian anda membuka aplikasi InsHand, jika anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turun aplikasi tersebut melalui pautan di bawah:

  >> Masukkan <<

  • Pada peringkat ini, pautan video IG yang anda salin sebelumnya sebenarnya disiarkan secara automatik di ruangan Muat turun semasa anda membuka aplikasi InsHand.

  • Namun, untuk meneruskan proses muat turun, anda mesti terlebih dahulu log masuk ke akaun Instagram anda dengan menekan butang 'Log Masuk Muat turun' .

  Langkah 3 - Log masuk Instagram

  • Seterusnya, anda log masuk ke akaun Instagram anda seperti biasa.

  • Sekiranya proses log masuk berjaya, maka proses muat turun video akan berjalan secara automatik.

  2. Cara Mengambil Video di IG Menggunakan InsTake Downloader

  Kemudian ada cara untuk menyimpan video dari IG menggunakan aplikasi InsTake Downloader yang dibuat oleh pemaju Video Instagram & Pemain Video & Pengunduh Foto.

  Ya! Selain memuat turun video Instagram, aplikasi InsTake Downloader juga membolehkan anda memuat turun foto di Instagram, geng.

  Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan aplikasi ini untuk memuat turun video IG, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

  Langkah 1 - Salin pautan video IG

  • Langkah pertama, anda mencari dan menyalin pautan video IG yang ingin anda muat turun.

  Langkah 2 - Buka aplikasi InsTake Downloader

  • Kemudian anda membuka aplikasi InsTake Downloader, jika anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turun aplikasi tersebut melalui pautan di bawah:
  Pemuat turun Aplikasi & Internet MENGUNDUH
  • Pada peringkat ini, pautan video IG yang anda salin sebelumnya sebenarnya disiarkan secara automatik di ruangan muat turun ketika membuka aplikasi InsTake Downloader.

  • Cuma, kerana aplikasi InsTake Downloader menghendaki pengguna log masuk ke akaun Instagram terlebih dahulu, maka anda memilih butang 'Login & Download' .

  Langkah 3 - Log masuk akaun Instagram

  • Untuk meneruskan proses memuat turun, anda log masuk ke akaun Instagram anda terlebih dahulu. Kemudian, tekan butang 'Log In' .

  • Selepas itu, proses memuat turun video Instagram akan berjalan secara automatik.

  Itulah dua cara untuk mengambil video di IG menggunakan bantuan aplikasi InsHand dan geng InsTake Downloader.

  Bagi anda yang mencari kaedah untuk menyimpan video dari Instagram ke galeri telefon bimbit Xiaomi atau jenama lain, anda boleh mengikuti langkah-langkah di atas.

  Itulah beberapa cara untuk mengambil video di IG dengan atau tanpa menggunakan aplikasi tambahan, geng.

  Sekarang anda tidak perlu bingung lagi untuk menyimpan video kegemaran anda yang anda dapati di Instagram.

  Sekiranya anda mencari kaedah untuk memuat turun video Instagram untuk status WA, anda juga boleh menggunakan kaedah di atas, semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan