Inilah Perbezaan antara MP3, MP4 dan M4A: Mana yang Terbaik?

Sekiranya anda sering mendengar muzik, baik melalui telefon pintar Android anda atau melalui komputer, anda pasti pernah mendengar mp3, mp4, dan m4a

Sekiranya anda sering mendengar muzik, baik melalui telefon pintar Android atau melalui komputer atau melalui perkhidmatan streaming, sudah tentu anda akan sangat biasa dengan format fail muzik MP3 , MP4 dan M4A . Ketiga format fail muzik itu sendiri masih digunakan dalam fail audio dan video.

Nah, persoalannya ialah apa sebenarnya fail MP3, MP4 dan M4A dan apakah perbezaan antara ketiga-tiga fail tersebut? Format fail mana yang dapat kita panggil format fail terbaik untuk fail audio? Sekarang, untuk menjawab soalan anda, berikut adalah penjelasan ringkas mengenai tiga format fail dan perbezaannya.

BACA JUGA
  • 5 Sebab Orang Lebih Menyukai Muzik dalam talian. Awak juga?
  • 15 Aplikasi Android Terbaik untuk Memuat turun Lagu dan Muzik MP3
  • Cara menyembunyikan fail rahsia anda ke dalam fail MP3

Perbezaan Antara 3 Format Fail Audio dalam Alat

1. Format Fail MP3

Foto: de.mp3doctor.com

MP3 atau sebenarnya disebut MPEG-1 atau MPEG-2 Audio Layer III , adalah format fail audio yang menggunakan teknik pemampatan lossy untuk mengekod untuk mengurangkan ukuran fail audio mentah. Beberapa tahun yang lalu MP3 ini digunakan secara meluas kerana mampu mengurangkan saiz fail audio mentah sebanyak 95% . Format fail ini pertama kali dibuat oleh Kumpulan Ahli Gambar Bergerak (MPEG) .

2. Format fail MP4 dan M4A

Foto: inconizer.net

MP4 atau MPEG-4 Bahagian 14 adalah format fail yang biasanya digunakan untuk format fail pada audio dan video. Selain itu, ia juga dapat digunakan untuk menyimpan sari kata dan gambar. Sama seperti MP3, MP4 juga menggunakan teknik pemampatan lossy dan kini telah menjadi pengganti format untuk MP3 kerana dari segi kualiti, MP4 dianggap jauh lebih baik daripada pendahulunya.

Foto: ikon101.com

Lalu bagaimana dengan M4A? M4A sendiri sebenarnya format fail yang sama dengan MP4, tetapi format ini sendiri lebih ditujukan untuk digunakan pada fail yang hanya mengandungi audio dan tidak ada video. Format fail M4A sendiri menjadi popular ketika Apple mula menggunakannya di perkhidmatan iTunes .

Aplikasi Video & Audio Apple Inc. DOWNLOAD

3. Format fail MP3 dan MP4 / M4A yang berbeza

Foto: macxdvd.com

Perbezaan antara MP3 dan MP4 / M4A itu sendiri terletak pada fungsinya. MP3 digunakan untuk menyimpan kod dari fail audio itu sendiri sementara MP4 / M4A berfungsi sebagai wadah yang menyimpan data dari fail audio atau video. Selain itu, seperti yang dijelaskan di atas, MP4 / M4A mempunyai kelebihan tersendiri dari segi menyimpan video dan bahkan gambar dan tentunya kualiti audio MP4 / M4A itu sendiri jauh lebih baik daripada MP3.

Namun, MP3 juga mempunyai kelebihan tersendiri dari segi keseimbangan antara kualiti audio dan juga ukuran fail audio itu sendiri. Di samping itu, hampir semua jenis pemain audio mulai dari sekolah lama hingga moden pastinya menyokong format MP3 ini.

Jadi semuanya bergantung kepada anda, sama ada anda lebih suka kualiti audio yang lebih baik dengan saiz fail yang lebih besar atau mengorbankan sedikit kualiti audio untuk mendapatkan fail audio yang sesuai dengan memori simpanan anda.

Itulah ringkasan mengenai fail MP3, MP4 dan M4A . Semoga bermanfaat dan menikmati muzik. Pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan.

Artikel Berkaitan