Ini adalah 6 Tanda WhatsApp yang Disekat oleh Orang Lain, Jangan Suudzon!

Bekas teman lelaki tidak dapat dihubungi melalui WhatsApp? Jangan sampai anda disekat, geng! Daripada merasa marah, lebih baik mengetahui tanda-tanda WhatsApp yang disekat

Berbual di WhatsApp memang mengasyikkan. Selain bebas iklan, berbual di WhatsApp jauh lebih ringan berbanding aplikasi sembang lain.

Tetapi tidak pernah apabila anda mahu berbual dengan seseorang, tiba-tiba dia tidak dapat diajak berbual lagi?

Anda mesti berfikir jika anda dihalang oleh orang itu. Segera, anda merenung kesalahan yang telah anda buat.

Eits ..., jangan berfikiran negatif dulu, geng! Anda tidak perlu cepat marah kerana Jaka akan memberitahu anda bahawa beberapa tanda WhatsApp disekat oleh orang lain.

 • Cara Mengetahui Nombor WhatsApp Anda Disekat oleh Orang
  • Berbual Sentiasa Periksa Satu (Ciri-ciri WA disekat paling kelihatan)
  • Tidak Dapat Melihat Foto Profil Perhubungan
  • Tidak Dapat Melihat Status Kenalan
  • Tanda-tanda Tersekat Lain. . .
 • Mengapa WhatsApp Kami Disekat?

  Sebelum melangkah ke titik utama perbincangan, Jaka akan terlebih dahulu membincangkan sebab mengapa WhatsApp disekat.

  Menurut analisis Jaka, sebenarnya ada beberapa faktor yang boleh membuat orang menyekat kita.

  • Pertama , mungkin kita membuat mereka marah sehingga kita tidak mahu menghubungi kita. Sekiranya demikian, ada baiknya anda menyelesaikan masalah secara keluarga ketika anda bertemu secara langsung.

  • Kedua , jika dia adalah mantan anda, mungkin dia ingin segera berpindah dari anda. Siapa tahu satu sembang dari anda boleh membuatnya mengingati semua kenangan yang anda lalui.

  • Ketiga , mereka menghalang anda secara tidak sengaja. Mungkin kerana kurang tumpuan atau apa, secara tidak sedar mereka mengaktifkan butang blok pada kenalan anda.

  • Akhirnya , mungkin mereka tidak selesa dengan apa yang kami hantar. Mungkin anda menyebarkan tipuan. spam atau ungkapan kebencian terhadap pihak tertentu. Saya harap anda tidak suka itu, geng!

  Nah, sebelum anda membuktikan sebab mengapa anda disekat, ada baiknya anda mengetahui apa ciri-ciri WA yang disekat oleh orang lain.

  6 Cara Mengetahui Nombor WhatsApp Anda Dihalang oleh Orang

  Untuk menjangkakan gangguan dari orang-orang yang suka berbual spam, WhatsApp dilengkapi dengan ciri Block Contact .

  Ciri ini akan menolak semua sembang yang menjengkelkan dari orang yang kami blokkan, sehingga orang itu tidak akan menerima mesej dari orang yang disekat.

  Untuk mengetahui tanda WA disekat oleh seseorang, sebenarnya anda hanya boleh menghantar sembang kepada orang itu. Sekiranya tidak dihantar, untuk masa yang lama, itu bermakna anda telah disekat.

  Tetapi ada juga cara untuk mengetahui WA disekat tanpa berbual. Beberapa tanda nombor WhatsApp yang disekat oleh orang lain adalah seperti berikut:

  1. Sembang Selalu Periksa Satu (Ciri-ciri WA disekat paling kelihatan)

  Pada masa ini WhatsApp dilengkapi dengan dua ciri cek biru jika mesej yang anda hantar telah dibaca. Sekiranya kedua-dua cek tersebut tidak berwarna biru, itu bermakna mesej anda telah sampai, tetapi belum dibaca.

  Sementara itu, jika mesej anda hanya memeriksa satu, ini bermakna mesej anda tidak sampai. Sekiranya mesej tidak sampai, ada dua kemungkinan.

  Mungkin nombor anda telah disekat olehnya, atau dia berada di kawasan isyarat yang sukar. Tetapi jika sudah seminggu atau sebulan dan masih memeriksanya, maka perbaikan anda akan disekat.

  2. Tidak Dapat Melihat Foto Profil Perhubungan

  Semasa berbual dengan orang, gambar profil lawan anda pasti akan muncul bukan? Sekiranya gambar itu tiba-tiba hilang, kemungkinan besar nombor anda telah disekat olehnya.

  Tetapi ingat, jika orang itu tidak menyimpan nombor telefon anda di telefon pintar mereka, foto mereka juga tidak akan muncul. Bergantung pada tetapan sembang lawan WhatsApp anda juga.

  3. Tidak Dapat Melihat Status Kenalan

  Status "Terlihat Terakhir" atau "Dalam Talian" pada kenalan WhatsApp menunjukkan sama ada seseorang aktif menggunakan WhatsApp. Orang yang menyekat kenalan anda tidak akan dapat mengetahui statusnya.

  Perlu diingat, "Terakhir Terlihat" kenalan anda tidak akan muncul jika anda mematikan fitur ini dalam tetapan WhatsApp. Tetapan ini ada di menu Tetapan> Akaun> Privasi> Terakhir Terlihat .

  Anda juga dapat melihatnya yang terakhir dilihat dengan membaca artikel mengenai cara mengetahui yang terakhir dilihat seseorang yang disembunyikan oleh Jaka.

  Tanda-tanda Tersekat Lain. . .

  4. Tidak Boleh Dipanggil

  Parameter seterusnya yang menandakan WhatsApp anda disekat adalah menolak panggilan. Sekiranya semasa telefon anda menggunakan WhatsApp, panggilan masuk ternyata, anda tidak disekat.

  Tetapi jika anda menelefon ternyata panggilan anda tidak sampai, ini bermakna anda disekat olehnya.

  5. Tidak Dapat Panggilan Berkumpulan

  Cara mengetahui WA disekat seterusnya adalah dengan menggunakan salah satu ciri di WhatsApp, iaitu Panggilan Kumpulan .

  Caranya ialah anda mesti berada dalam kumpulan yang sama dengan orang yang anda syak telah menyekat nombor WhatsApp anda. Selepas itu, buat Panggilan Berkumpulan.

  Sekiranya orang yang anda disyaki telah menyekat kenalan anda tidak dapat bergabung, maka kemungkinan anda benar-benar telah disekat olehnya.

  6. Jangan Pernah Melihat Status Terkini Anda

  Terakhir adalah melalui status atau cerita WhatsApp. Sekiranya kami disekat, anda tidak akan dapat melihat kemas kini status orang itu.

  Selain itu, ada juga kemungkinan orang tersebut tidak menyimpan nombor WhatsApp anda. Oleh itu, anda tidak seharusnya berfikir negatif terlebih dahulu, ya.

  Oleh itu, kemungkinan besar anda telah disekat atau mungkin anda memasukkan kenalan yang mereka sembunyikan sehingga mereka tidak dapat melihat statusnya.

  Oleh itu, artikel Jaka mengenai tanda dan cara mengetahui nombor WA kami disekat. Tetapi perlu diingat, penunjuk ini tidak selalu mutlak. Kerana seperti yang disebutkan di atas, ada beberapa hal lain yang juga dapat terjadi.

  Tetapi jika anda ingin berbual dengan rakan anda yang menyekat nombor WhatsApp anda, Jaka juga mempunyai jalan keluar melalui artikel ini. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah

  Artikel Berkaitan